Zvaničnici EU strahuju od ukrajinskog vojnog kolapsa

16 komentara

Zvaničnici EU strahuju da bi se pozicija Ukrajine u njenom sukobu sa Rusijom mogla “raspetljati” ove zime, objavio je u ponedjeljak Wall Street Journal.

To se, prema članku, dešava usred velikih gubitaka za kijevske trupe tokom njihove kontraofanzive koja je pokrenuta početkom juna i “nefunkcionalnog” vojnog sistema regrutacije “zahvaćenog korupcijom”.

Od eskalacije sukoba s Ukrajinom u februaru 2022., zapadne države aktivno podržavaju Kijev slanjem vojne pomoći. Mjesec dana nakon što je sukob rastao, države članice NATO-a izdale su zajedničku izjavu u kojoj se kaže: „Rusiji su nametnute ogromne sankcije i veliki politički troškovi… Ostajemo odlučni da održavamo koordiniran međunarodni pritisak na Rusiju.“

Krajem septembra, visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell rekao je da će blok “stajati uz Ukrajinu koliko god bude potrebno”.

Sredinom novembra, međutim, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski požalio se da su isporuke pomoći sa Zapada „smanjene“. Prošle sedmice, Zelenski je u intervjuu za Fox News priznao da kontraofanziva nije išla kako je planirano.

Izvještaj Wall Street Journala navodi da su mnoge zamjene u ukrajinskoj vojsci “muškarci u 40-im godinama i često su poslani u rovove sa premalo obučenim”.

Roman Kostenko, sekretar parlamentarnog odbora za odbranu, nacionalnu sigurnost i obavještajne poslove, rekao je u petak za ukrajinski Radio NV: „Svi znamo da sada imamo problem s mobilizacijom, možemo reći neuspjeh mobilizacije“, dodajući da ako situacija se ne promeni, biće „veoma velikih problema“.

Ranije ovog mjeseca, BBC je izvijestio da je oko 20.000 muškaraca koji ispunjavaju uslove za regrutaciju pobjeglo iz Ukrajine, uprkos zabrani napuštanja zemlje tokom vanrednog stanja, koje je proglašeno na početku sukoba. Još 21.000 pokušalo je da pobegne, ali su ih vlasti uhvatile.

Prema riječima ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua, do kraja oktobra, Ukrajina je pretrpjela više od 90.000 žrtava od početka kontraofanzive. Šojgu je u srijedu objavio nove brojke koje pokazuju da su kijevske snage samo u novembru izgubile više od 13.700 vojnika.

rusijaukrajinazapadZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nekoime
5 mjeseci prije

Strahuju oni za svoje gujice kada narod upita gdje su pare.

Max
5 mjeseci prije

Zašto se boje ako Ukrajina stalno pobjeđuje?

Josip
5 mjeseci prije

Pa neka budaletine strahuju, tko im je dao mandat da se petljaju u Ukrajinu, pumpaju nasu lovu i oruzje a sada kada su popusili mi bi to valjda trebali i dalje placati? Pas im mater sve ih treba dozivotno pozatvarati. Umjesto da su rjesavali problem diplomacijom oni su sve zasrali petljajuci se u rat s Rusijom koja disciplinira mafijasku Ukrajinu.

Ico
5 mjeseci prije

Tzv ZVANIČNICI EU nemaju razloga strahovati, kako sugerira naslov članka, jer su tzv ZVANIČNICI EU nebitni, pa njih nitko ništa niti ne pita. Ne vidim uopće svrhu postojanja tzv EUROPSKIH ZVANIČNIKA.
EU JE U GEOPOLITIČKIM RELACIJAMA NEBITAN FAKTOR! MOŽDA TU ČINJENICU ONI I NE ZNAJU, PA BI BILO DOBRO DA IM TO KAŽE mr BEAN ili npr Boris Johnson, ali prije toga da obavezno posjeti FRIZERA!

nastran
5 mjeseci prije

čega se boje..čak je i oluja na njihovoj strani, navodno uništila ruske rovove na plažama na krimu, baš se pitam kad je mogla ukrajina izvesti desant na krim i čime..možda 2037????

Schwarze Hunderte
5 mjeseci prije

Slabo će se od njih , koji zadržati ( na slobodi 😉 ) .

Valter
5 mjeseci prije

“velikih gubitaka za kijevske trupe tokom njihove kontraofanzive”

Ne bi me iznenadilo da je taj cijeli sukob pokrenut od židovskog State Departmenta zapravo magijski obred. Toliko je bizaran i šašav.

Židovskim krvolocima je valjda to zabavno.

Bruno
5 mjeseci prije

Ovaj hrabri bojovnik Đuzep Borelj bi trebao stajati uz ukrajinske vojnike u rovu. Rat bi završio za pola sata.

Oli
5 mjeseci prije

Boli njih kurac za ukrajinu i kolaps

Josip
5 mjeseci prije

Poslati u Ukrajinu sve EU budaletine na celu s Ursulom da ciste minska polja i kopaju rovove 🙂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI