Američki generali žele u bitku s “rastućim zmajem” i “oslabljenim medvjedom”

us army oficir odlikovanja sad
118 komentara

Najviši predstavnici Pentagona su proteklih dana davali vrlo agresivne izjave protiv Rusije i Kine. Geografska područja za koja tvrde da Rusija i Kina šire vojni utjecaj se protežu od Južne Amerike do Bliskog istoka i jugoistočne Azije. Smisao militantne retorike svodi se na dvije glavne poruke.

Prva je da Moskva i Peking “krše pravila” u svijetu općenito, a posebno u regijama geopolitičkog natjecanja s Washingtonom. Što su ta “pravila” i krši li se međunarodno pravi, što SAD čine u izobilju, nije precizirano. Druga teza ukazuje na navodno agresivno ponašanje obiju sila u različitim dijelovima svijeta, koje, prema riječima generala Pentagona i Glavnog stožera američke vojske, zahtijevaju “proporcionalan odgovor” Amerike, uključujući “prvi udar” kao preventivni načinu djelovanja.

Iz ovih poruka se vidi da je politika zadržavanja Rusije i Kine demonstriranjem vojne sile Sjedinjenih Država na moru i kopnu, ako nije potpuno iscrpljena, izgubila bivšu učinkovitost. Stoga, kažu oni, potrebne su određene akcije, uključujući i uporabu sile “prvim udarom”, da se obuzdaju akteri “koji ne poštuju pravila”, a to su Ruska Federacija i Narodna Republika Kina.

Na činjenicu da je to izravan put do nuklearnog sukoba američki generali i admirali pokušavaju ne obraćati pozornost. Glavna ideja koja se provlači kroz takve tvrdnje s njihove strane je da ako nije moguće izbjeći vojni sukob s Rusima i Kinezima, onda je bolje dopustiti da se on dogodi sada nego kasnije.

Danas je najvatreniji u zagovaranju sukoba s dva euroazijska diva admiral John Richardson, zapovjednik pomorskih operacija američke mornarice. Američki mornarički zapovjednik je 6. veljače u Atlantskom vijeću u Washingtonu kao vojnik bio iznimno iskren i otvoren.

Richardson je pozvao SAD da “pokrenu ofenzivu” na Rusiju i Kinu, da koriste svoje mornaričke snage i druge instrumente vlastite sile u sve većim provokativnim akcijama kako bi “agresivno zauzeli kopno i more”.

“Rusija i Kina su izravno izazvale američku mornaricu opasnim i agresivnim letovima njihovih zračnih snaga i pomorskim manevrima”, rekao je admiral.

Richardson je istaknuo potrebu za “strpljenjem, diplomacijom i postavljanjem pravila”, ističući pritom uvjerenje da će, ako se pravila krše, “Sjedinjene Države morati uništiti prekršitelje”.

Kinu je predstavio kao manje opasnu u vojnom smislu za Sjedinjene Države nego Rusiju. Ali izjava o “kršenju pravila” se na Kinu odnosi s istom odlučnošću kao i u odnosu na Rusku Federaciju. Kinezi su optuženi, prije svega, za odstupanje od određenih sporazuma u regiji Južnog kineskog mora.

Kineska mornarica
FOTO: ilustracija, kineska mornarica

Navodno je Peking 2015. obećao Washingtonu da će poduzeti korake kako bi demilitarizirao vodno područje južno od svojih granica, ali je učinio upravo suprotno. Tijekom protekle tri godine je Kina povećala svoju vojnu prisutnost postavljanjem radara, raketnih bacača i drugih elemenata projekcije sile na spornim otočjima. Krajem kolovoza prošle godine je Kina završila testove svog prvog nosača zrakoplova. Nekoliko tjedana kasnije se između Kine i Sjedinjenih Država se dogodilo nešto gotovo nepopravljivo.

Admiral Richardson je podsjeti da se kineski razarač toliko približio američkom ratnom brodu da je manevar “izgledao kao pokušaj sudara na spornom plovnom putu”.

Primjeri ruskog kršenja međunarodnog poretka i globalne stabilnosti uobičajeno počinju s “aneksijom” Krima 2014. i završavaju s nedavnim incidentom s ukrajinskim mornarima u Kerčkom tjesnacu. Osim toga, gost Atlantskog vijeća je okrivio Moskvu da je pokazatelj njenog stava “agresivna” promocija vlastitih interesa, posebno u Siriji i povećana prisutnost ruske mornarice u istočnom Mediteranu.

Ruske snage redovito ispituju strpljenje američke mornarice s “opasnim akrobacijama” u zraku i na moru. Dva puta su 2018. ruski zrakoplovi VKS RF proveli opasne manevre u blizini američke mornarice, a 2015. godine su dva Su-24 simulirala bombardiranje američkog razarača “USS Donald Cook”, podsjetio je admiral.

U kolovozu prošle godine je zapovjednik pomorskih operacija, John Richardson, na svečanoj ceremoniji u američkoj bazi u Norfolku najavio oživljavanje Druge flote američke mornarice, koja je, kako je kazao, nužna za suzbijanje Kine i Rusije u sjevernom Atlantiku.

“Danas ulazimo u eru obnovljenog suparništva između velikih sila uz sudjelovanje svjetskih igrača kao što su Rusija i Kina, što označava važno poglavlje u povijesti i budućnosti naše flote. Druga flota ponovno će stražariti duž naše istočne obale i Atlantika, kako bi zaštitila Sjedinjene Države tako što će dodatno povećati našu sposobnost da odgovorimo na globalne događaje”, objasnio je tada admiral.

Na pitanje bivšeg zamjenika glavnog tajnika NATO pakta i zamjenika čelnika Pentagona, bivšeg američkog veleposlanika u Moskvi Alexandera Vershbowa, “što Sjedinjene Države mogu učiniti kako bi odbile Rusiju da zauzme ključne plovne putove”, Richardson je objavio sljedeće: “Vrijeme je za prvi udar.”

Prema njegovim riječima, Sjedinjene Države bi trebale razmišljati “ne samo o akcijama osvetničkog udara”, nego i tome “kako bi općenito trebale djelovati”.

“Mislim da bi bilo sjajno kad bismo mogli natjerati Ruse, naše konkurente, da reagiraju na naše prve korake. S vremena na vrijeme, igra na bijeloj strani šahovske ploče je prednost”, rekao je admiral.

Uz naznaku potrebe za “strpljenjem, diplomacijom i poštivanjem pravila”, savjetovao je da Moskva i Peking “poduzmu prvi korak”, “pritiskati ih u nekoliko regija” i na kraju “uništiti protivnike”.

Jezik kojim se služi američki admiral je provokacija bez presedana. “Pokrenuti prvi udar”, “uništiti ih”… Ali iza tog namjerno smionog tona leži duboka zabrinutost Sjedinjenih Država, koja gubi svoj nekada nesporan položaj u strateškim točkama svijeta i svim sredstvima pokušava zadržati status dominantne globalne vojne supersile.

Iz Washingtona gotovo svakodnevno upućuju teške izjave protiv Rusije i Kine, zajedno s upozorenjima da oba američka konkurenta pokušavaju “popuniti vakuum” u regijama svijeta u kojima se iz nekog razloga smanjio stupanj američkog utjecaja.

Pentagon
FOTO: Pentagon

Kolege Richardsona u Pentagonu i Glavnom zapovjedništvu su posljednjih dana vidjeli pojačane aktivnosti u “prijetnji globalnoj stabilnosti i američkoj nacionalnoj sigurnosti koje dolaze iz Rusije i Kine”. Posebno su se osvrnuli na Moskvu.

Tako Rusija “koristi plaćenike i prodaju oružja kako bi dobila pristup afričkim prirodnim resursima”, što je 8. veljače na saslušanju pred Odborom za oružane snage Senata rekao zapovjednik američkih snaga u Africi, general Thomas Waldhauser.

To se posebno odnosi na Srednjoafričku Republiku, gdje prema američkoj vojsci ima 175 ruskih instruktora iz takozvane grupe Wagner, rekao je Waldhauser. Prema riječima zapovjednika AFRICOM-a, zahvaljujući korištenju “privatnih vojnih savjetnika koje financiraju oligarsi”, posebno u zemljama u kojima vođe teže bezuvjetnoj diktatorskoj vladavini, Rusija dobiva pristup prirodnim resursima pod povoljnim uvjetima.

Kongresmeni su također obaviješteni na “destabilizirajuće akcije Rusije, štetne po interese Sjedinjenih Država u Libiji”.

Odgovarajući na pitanje o razlikama između aktivnosti Rusije i Kine na afričkom kontinentu, Waldhauser je spomenuo situaciju na nedavnim izborima u Demokratskoj Republici Kongo, gdje “Kinezi djeluju s novcem, a Rusi s mišićima”.

Uz prijetnje iz Rusije i Kine u sjevernom Atlantiku, Crnom moru, istočnom Mediteranu i afričkom kontinentu, američki generali ne zaboravljaju na svoje “južno dvorište”. Postoji mnogo razloga za to, prije svega zbog aktualne političke krize u Venezueli.

Sjedinjene Države ne bi trebale odbaciti mogućnost ruske vojne intervencije u Venezueli. Takvu izjavu u intervjuu za Glas Amerike 9. veljače dao zapovjednik Ujedinjenog američkog zapovjedništva za Srednju i Južnu Ameriku (USSOUTHCOM) admiral Craig Foller.

Pentagon mapa
FOTO: Pentagon, zone komandi

Admiral Foller je usporedio Rusiju s “ranjenim, oslabljenim medvjedom”, koji se “okrenuo protiv stvaranja nove demokracije u Latinskoj Americi”.

“Mislim da možemo očekivati nešto od Rusije”, rekao je Foller, dodajući da su Amerikanci “već vidjeli što su Rusi učinili u Siriji i moraju biti spremni da se to može ponoviti u budućnosti”.

Prema njegovim riječima, Sjedinjene Države su sada “usredotočene na podršku političkom i diplomatskom rješenju” krize u Venezueli.

“Radimo ono što se upravo događa, pokušavajući ublažiti patnju ljudi”, dodao je admiral, istodobno izražavajući prigovor “da se vojska ne miješa u politiku”.

Admiral je primijetio da su Venezuela, Kuba i Nikaragva, sve tri latinoameričke države koje “nemaju demokraciju”, očito pod utjecajem Rusije i dijelom Kine.

“U našoj nacionalnoj obrambenoj strategiji se posebna pozornost posvećuje rivalstvu s Rusijom i Kinom., iako su to različiti slučajevi. Kina je rastuća ekonomska sila koja ima legitimno pravo na vlastite poslovne interese širom svijeta. Međutim, oni odbijaju slijediti pravila igre. Rusija je, s druge strane, zapravo ranjeni, slabi medvjed koji je krenuo u napad, a ja ne mogu predvidjeti daljnje djelovanje Moskve”, rekao je admiral Craig Foller za Glas Amerike.

Uprava Donalda Trumpa na Kinu gleda manje agresivno nego na Rusiju. Tome je razlog i želja sadašnjeg stanara Bijele da se “dogovori” s drugom ekonomijom svijeta o pravilima prvenstveno u geoekonomskoj areni. Na ovaj ili onaj način, impresivan prodor Kine na američko tržište i veliki američki dug u rukama Kineza imaju svoj učinak.

No, vojna moć i ambicije “kineskog zmaja” su sve veći, ali američki stratezi više pozornosti posvećuju “slabom medvjedu”, kako zovu Rusiju.

U bliskoj budućnosti će oružane snage Kine postati vlasnici najnaprednijih sustava za napad i obranu. Drugo svjetsko gospodarstvo je doseglo taj prag zbog “snažne modernizacije posljednjih godina”, čiji je strateški cilj kvalitativno povećanje borbene sposobnosti kineske vojske i ponovno ujedinjenje Tajvana s Narodnom Republikom Kinom, navodi se u izvješću Obavještajnog odjela američkog Ministarstva obrane, objavljenog 15. siječnja ove godine.

Američka vojna obavještajna služba tvrdi da su planovi kopnene Kine da se ponovno spoji s Tajvanom, kao i trajno napeta situacija na području spornih arhipelaga Južnog kineskog mora, natjerali Peking da razvije sustave napada i obrane kojima bi neutralizirali djelovanje “vanjskih snaga” u regiji.

“Troškovi obrane Kine su 2018. premašili 200 milijardi dolara, što je trostruko povećanje od 2002. Američki proračun za obranu premašuje 700 milijardi dolara, ali se veći dio troši na istraživanje, dok Kina štedi na vojnom razvoju, kladeći se na kopiranje stranih tehnologija, dobivenih ili kao rezultat ilegalne nabave”, kažu američki obavještajni analitičari.

Kineska podmornica
FOTO: Kineska podmornica Type 039

“Kina je preusmjerila sredstva i pojačala napore da stekne vojnu tehnologiju na bilo koji način. Domaći zakoni Kine su prisilili strane partnere na zajedničke pothvate i da podijele svoje tehnologije u zamjenu za pristup unosnom kineskom tržištu”, kaže čelnik Obavještajnog odjela Pentagona, general Robert Ashley.

Prema američkoj vojnoj obavještajnoj službi, vojska Kine sada posjeduje krstareće projektile koji se mogu lansirati sa zračnih i pomorskih platformi. Sposobni su udarati ciljeve na udaljenosti od tisuću kilometara od svojih baza. Peking je stvorio protuzračne balističke rakete dizajnirane za udare na nosače zrakoplova. Ozbiljna zabrinutost u Pentagonu je da rastuća moć Kine kineskom vojnom i političkom vodstvu “može usaditi pretjerano samopouzdanje”.

Stoga, unatoč ulasku u Bijelu kuću u siječnju 2017. sa sloganom “America First”, Trump nije napustio “republikansku tradiciju” Sjedinjenih Država da bude aktivan igrač u ključnim točkama geopolitičkog natjecanja.

Rast vojnog proračuna, agresivno nametanje vojnih ugovora, napuštanje postojećih međunarodnih sporazuma, uključujući one multilateralne prirode kao nuklearni sporazum s Iranom, zajedno s drugim čimbenicima ukazuju na dosljednu militarizaciju vanjske politike SAD-a. Trump i njegovi generali uništavaju temelje međunarodne i regionalne stabilnosti, ali pri tom optužuju Rusiju i Kinu “da ne igraju po pravilima”.

Povlačenje iz ugovora o balističkim projektilima 2002. pod Georgeom W. Bushom i izlazak iz Ugovora o uklanjanju raketa srednjeg i kratkog dometa (INF) dokazuje nastavak “republikanske tradicije”. Njena suština se svodi na diktiranje uvjeta Washingtona, dominaciju na temelju snažnog vojnog potencijala i nametanje vlastitih programa u strateškim regijama. Ako bilo tko ospori samo jedno od tih načela, on ulazi u kategoriju vojnih i političkih protivnika SAD-a, postaje pretjerano “samouvjeren”, “loše se ponaša” i stoga zaslužuje “adekvatan odgovor”.

Naravno, stupanj te “adekvatnosti” američki generali shvaćaju na svoj način. Ali kad netko shvati da gubi status globalno dominantne sile, izuzetno opasan poriv za korištenjem ratne mašinerije u suzbijanju protivnika postaje sve veći. A to je nešto što bi trebalo brinuti cijeli svijet.

 

NATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
118 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eu kolonija
5 godine prije

eto prepali su se rusi I kinezi, što su američki nesposobni generali nervozni, pući će od smjeha

samo tako
5 godine prije

Pitam se, da li je nad tim generalima u potpunosti uspješno izvedeno ispiranje mozga ili laprdaju da bi u miru dočekali penziju ?

Sir Oliver
5 godine prije

Pa jadnici niste se mogli nositi sa Talibanima a vi razmisljate o Rusiji i Kini.Nagradno pitanje imali iko normalan u americkoj vojsci.

giordano bruno
5 godine prije

Srbija je na pogrešnoj strani istorije, smatra ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot, komentarišući stav Srbije u pitanju trenutne političke krize u Venecueli.
„Narod Venecuele gladuje pod nelegalnom vladavinom diktatorskog režima. Više od 50 država Latinske Amerike, Severne Amerike i Zapadne Evrope stale su uz narod Venecuele i privremenog predsednika Gvaida. Srbija je na pogrešnoj strani istorije“, napisao je na tviteru Skot.

Zadranin
5 godine prije

Pita bi ja vas amerokenjce, da navedete ta međunarodna pravila koja Rusi i Kinezi “krše”.. i, da li se ta ista pravila trebaju odnositi na vas kao i na sve druge zemlje ove ***čeve planete zvane Zemlja.

Pljuc!

Kažun
5 godine prije

Ma,vratite već jednom razmaženom klincu Globus !

burt
5 godine prije

USA i NATO mornarice su gospodari svih svjetskih mora i oceana osim nekoliko mora koja se nalaze uz obale Rusije, Crno more i nekoliko mora na ruskom arktiku Bijelo, Karsko, Laptevsko itd.ali ta mora su daleko od glavnih pomorskih trgovačkih ruta, a komunističkom diktatoru ostaju još tri dana da preda vlast novom predsjedniku Guaidu i napusti Venecuelu, Maduro bi ionako u budućnosti pozvao Ruse da naprave bazu na Karipskom moru tako da je odlučeno da ga treba eliminirat bolje prije nego kasnije

shumadinac
5 godine prije

Najviši oficiri bilo koje vojske retko izlaze u javnost sa ličnim stavovima – gotovo uvek intervjuima “nekome nešto” poručuju. Iz ovog teksta se jasno vidi da “vojna rešenja” preuzimaju primat. Agresivnost američkih dejstava će ubrzano rasti što će dovesti do recipročnog odgovora Rusije i kine. Druga bitna stvar je što rešenje “problema u dvorištu” smatraju već gotovim. Ne očekuju previše agresivnu reakciju Rusije (Kinu ovde uopšte ne računaju) i tu su u pravu. Kao što odavno pišem, SAD su u stanju da pomorski “odseku” Južnu Ameriku a Rusi sve što mogu je da upotrebe dalekometne rakete ili da počnu da potapaju američke brodove – da li neko veruje da će se Rusija na to odlučiti? To onda više nije ni rat na proxy teritoriji već najdirektniji. I treće a direktno vezano sa drugom tačkom: SAD mogu lako da kontrolišu južnu hemisferu ali je za to neophodno da “preseku” Afriku i… Čitaj više »

uvwbcczuwdubwsduchzascha
5 godine prije

Ovaj ko ptica zlosutnica najavljuje ono što su švabe i samuraji već prošli prije 70 godina…………….ako je tama odlučila da se krene u rat ništa to ne može spriječiti jer ona vlada zemljom…………..ako netko ne vjeruje nek pobroji sve ratove od prvog udarca toljagom………………

Ivo Lola
5 godine prije

Kako bi tek zapadni imperijalistički mainstream mediji trubili na sav glas, diizali hušku i harangu, da je ovo izjavio neki ruski ili kineski general. Već bi krenula opšta mobilizacija na zapadu. Sreća da su na istoku mudri ljudi, hladne glave i beskrajnog strpljenja za ludilo, gluposti i budalaštine iz Washingtona, Londona, Berlina i Pariza.

Alen
5 godine prije

Hahaha , kako je lijepo citati kako se penušaju generali bivse super sile u svojoj nemoći da odgode neminovno … btw ako ko sumnja da u usa vojsci nema nenormalnih , eto dokaza da ih ima koliko hoces…

Ive iz Pecalbe
5 godine prije

Ti USA – NATO generali imaju zelucane problemi, proljev koji istovremeno ide i gore i dolje, a boje se skinuti gace da im ne uleti neki cep, ali uletiti ce im i gore i dole istovremeno.

Euro
5 godine prije

oni su stvarno glupi. previse gledaju filmove i misle da su nepobjedivi

nekoime
5 godine prije

Još malo pa Meksikanci neće imati gdje emigrirati.

Alen
5 godine prije

Putin danas rece “ali naši partneri ne primećuju kako se i kojim tempom menja svet.”
Tu je sve receno pa tako je sasvim razumiljiv ovaj ocaj usa generala koji kanalisu kroz silu i sasvim nesvjesni kud srljaju…

Lurker
5 godine prije

A imaju i strateske podmornice sa nuklearnim glavama, cak i da Ameri uspiju izvrsiti prvi napad tako da neutraliziraju Ruski zemaljski nuklearni odgovor ostaju te podmornice…
Pa dobro koga oni da prostite zajebavaju, ukoliko udare prvi idemo svi skupa u rodno mjesto.

pitiah
5 godine prije

“Peking je stvorio protuzračne balističke rakete dizajnirane za udare na nosače zrakoplova” .Čita li ovo netko s razumijevanjem??? !!

Koliko nam se god američki admiral ne sviđao, ja jednostavno ne vjerujem da je to izrekao. A ako to nije izrekao…kako da znam što je točno rekao?
Molim redakciju za malo profesionalnosti kod lektoriranja, ako već vjerodostojnost nije u pitanju.

uvwbcczuwdubwsduchzascha
5 godine prije

Hmm hmm, na brodu oštečene u Lamanšu u oluji dugodometne (400 km) 40N6 koje su bile namjenjene Kini. Rusi kao napravit će nove, hm hm, kud baš njih da odnese oluja, hm hm. Zato ovaj gore priča da je Kina lak plijen. Zna se da je lak plijen jer nema dostatno nuklearus raketa za čemeriku al sad moraju čekati novu pošiljku, ciokuaboji to neće propustiti. Smrdi to do neba, zemljokracija (Rusija) šalje stratešku robu putem teritorija valokracije od Ust Luge kroz Baltik pa dolje kroz gusarske vode.

onaj najgl.......veći Dalton
5 godine prije

Postoji nešto što se zove ”zone aktivnih sukoba”. Otkad je zasjeo u Ovalni ured Trump je povećao ovlasti svojih glavnih zapovjednika, ”njegovih generala”, kako ih voli zvati. Dao im je slobodne ruke, bianco dozvolu za planiranje i izvođenje vojnih operacija u brojnim borbenim zonama, poput Afganistana, Iraka, Libije, Somalije, Sirije, Jemena. Na primjer u Jemenu. Odobrio je Pentagonu da tri pokrajine odredi kao ”zone aktivnih sukoba”, što zapovjednicima na terenu dozvoljava pokretanje operacije ili napade dronovima bez konzultacija s Bijelom kućom. Pa je broj napada bitno povećan. U Somaliji su velika područja određena kao ”zone aktivnih sukoba”. Zapovjedništvo za Afriku (Africom) je ovlašteno da po svom nahođenju provodi operacije protiv Al-Šababa, grupom povezanoj s Al-Kaidom. Zapovjednik Africona je izjavio da je ”vrlo važno i korisno imati malo više fleksibilnosti, malo više slobode u donošenju odluka” i ”to nam omogućava da puno brže gađamo svoje ciljeve”. Zapovjedništvo za središnje područje (Centcom),… Čitaj više »

tihobl
5 godine prije

Putin je svjestan da je u SAD puno ovakvih budala na rukovodecim mjestima. Zato je i dao onu izjavu da ce rusi umrijeti kao mucenici, a oni drugi da ce biti sprzeni kao psi.

tihobl
5 godine prije

Naravno da ce Putin uradi sve da izbjegne sukob, a kad uvidi da je sukob neizbjezan udarice prvi i pokusati srusiti protivnika prvim udarcem. To ne naucio kao klinac na ulici i priznaje da se toga drzao citavog zivota.
Danas je pricao o cirkonima od 9 maha i da ih ne zeli usmjeravati na Evropu ako ne bude natjeran. A pricao je da nece dozvoliti nekaznjeno raketiranje Rusije vec da ce odgovoriti po svim lanserima, ali i po svim mjestima gdje se donose odluke o agresiji na Rusiju.

A sto se tice amera kao dijete gledao sam dobar dokumentarac: Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb (1964)
Ko nije pogledao neka ne propusti ovo remek djelo dokumentaristike. Nije nimalo izgubilo na aktuelnosti, jer je isti mentalni obrazac kod amera ostao.

IVE OLDTIMER
5 godine prije

U koliko velikoj zabludi amerikenjci zive.
Najveci USA vojnici stoluju na Arlingtonu.

grunf
5 godine prije

Admiral je primijetio da su Venezuela, Kuba i Nikaragva, sve tri latinoameričke države koje “nemaju demokraciju”, očito pod utjecajem Rusije i dijelom Kine…..(možemo nastaviti ovako briljantnu izjavu)…a nisu pod utjecajem USA koje “IMAJU DEMOKRACIJU”….

jupiter
5 godine prije

al´ bi biñp pcanja pi*ki…pod nosem…

mmne
5 godine prije

ja ne znam da li je u pitanju glupost ili neznanje u svako slucaju je prepotentnost….jednog dana ce rusima prekipeti i bum!

Ivo
5 godine prije

Ovaj general nije potpuni bedak, i u nekim stvarima je u pravu. Ako misle napasti Rusiju (u njihovim snovima konvencionalno, a da medo spava zimski san i ne uzvrati sarmatima), bolje da to urade odmah, jer je Rusija svakim danom u sve većoj prednosti. Drugo, u pravu su kad se koncentriraju na Rusiju kao najopasnijeg protivnika, bez obzira na nagli rast vojne moći Kine. Oni vrlo dobro znaju da je Kina ranjiva, daleko i beskrajno ranjivija od Rusije. Bez trgovinske razmjene sa inozemstvom i bez slobodnih plovnih puteva, Kina se urušava kroz par godina, odsječena od energenata, sirovina i tržišta. Tu situaciju će jednog dana donekle popraviti Put svile, ali to je još uvijek barem deceniju daleko. S druge strane Rusija je samodovoljna zemlja, krcata resursima svih vrsta, i daleko manje osjetljiva na blokade bilo koje vrste. Ameri to znaju, kao što znaju da s trenutnim rukovodstvom i ustrojem, rusi… Čitaj više »

zubo
5 godine prije

@octopus: navukao ih je onaj penzionisni general koji je izjavio da mrtva ruka vise ne radi, pa su se pentagonski cinovnicici osokolili. Da su pitali svoje penzionisane generale saznali bi da su sovjeti drzali dva nezavisna sitema odmazde i da takva vijest ne znaci nista. Ali cak i kad bi se desilo da ne bude ruskog odgovora i da citava Rusija bude sprzena opet im ostaje jedan sitan problemcic: podmornice. Dovoljno je da ostene jedna podmornica nepotopljena i kad doznaju da su im sprzene porodice ode 80 americkih gradova.

Arcibald Rajs
5 godine prije

Americki generali su postali naslednici titula, plemstvo u izumiranju bez ikakvog profesionalnog stava. Slabi su oni vojnici i ne bi nikad stali na celo svoje vojske vec bi iz bunkera vikali u napad! Kukavice sa epoletama, ne mogu ni samar svoje zene da izdrze bez litre viskija…

teletina iz poljske
5 godine prije

Ovi generali koji su u sluzbi masonerije mogu otici sami pjeske na Stanjingrad i osjetiti idilu predsmrtnog stanja na minus 50 C. Nije pristojno dolaziti Vladimiru nepozvan kuci. Price o demokraciji su kao kurva kad pocne o postenju. Gradimo diplomaciju umjesto da trosimo triljarde eura na ratni krs i destrukciju civilizacije ove silovane planete.

Domba
5 godine prije

Eto to je prikaz pojedinca koji je zeljan rata i razaranja…..kauboj koji je previse gledao americkih filmova gdje su oni uvijek pozitivci,i na kraju uvijek pobijede….

Ime imena
5 godine prije

Nije mi doista jedna stvar jasna. Polazes za traktor,moped,auto koristiti pa skoro i za vibrator a ne postoje psiho testovi i pregledi za ove psihopate koji sjede sa atomskim oruzjem. Tko njima daje pravo da uniste planetu nekoliko puta a mogu samo jednom. Ne zaboraviti Hirosimu i Nagasaki. I izviniti se za tu groznu mrlju (ne)covjecanstva.

Fatih
5 godine prije

OVAJ GENERAL JE U CUDNOM EMOCIALNOM STANJU………VJEROVATNO JE KOD GENERALA DOSLO DO PROMIJENE LICNOSTI ZNAJUCI DA BIJU IZGUBLJENE BITKE.

Emiliano Zapata
5 godine prije

Ako ce svoju djecu gurnuti u prve redove, samo neka ratuju!

Karma
5 godine prije

Burte vrijeme je za medicinu. 2 sata su. Ti uzivas daviti ljude glupostima. Rossia rock n roll. Masoni na teskim drogama ovih zadnjih godina. Nema vise pljacke po svijetu. Ko je jamio jamio

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI