fbpx

Američki generali žele u bitku s “rastućim zmajem” i “oslabljenim medvjedom”

us army oficir odlikovanja sad

Najviši predstavnici Pentagona su proteklih dana davali vrlo agresivne izjave protiv Rusije i Kine. Geografska područja za koja tvrde da Rusija i Kina šire vojni utjecaj se protežu od Južne Amerike do Bliskog istoka i jugoistočne Azije. Smisao militantne retorike svodi se na dvije glavne poruke.

Prva je da Moskva i Peking “krše pravila” u svijetu općenito, a posebno u regijama geopolitičkog natjecanja s Washingtonom. Što su ta “pravila” i krši li se međunarodno pravi, što SAD čine u izobilju, nije precizirano. Druga teza ukazuje na navodno agresivno ponašanje obiju sila u različitim dijelovima svijeta, koje, prema riječima generala Pentagona i Glavnog stožera američke vojske, zahtijevaju “proporcionalan odgovor” Amerike, uključujući “prvi udar” kao preventivni načinu djelovanja.

Iz ovih poruka se vidi da je politika zadržavanja Rusije i Kine demonstriranjem vojne sile Sjedinjenih Država na moru i kopnu, ako nije potpuno iscrpljena, izgubila bivšu učinkovitost. Stoga, kažu oni, potrebne su određene akcije, uključujući i uporabu sile “prvim udarom”, da se obuzdaju akteri “koji ne poštuju pravila”, a to su Ruska Federacija i Narodna Republika Kina.

Na činjenicu da je to izravan put do nuklearnog sukoba američki generali i admirali pokušavaju ne obraćati pozornost. Glavna ideja koja se provlači kroz takve tvrdnje s njihove strane je da ako nije moguće izbjeći vojni sukob s Rusima i Kinezima, onda je bolje dopustiti da se on dogodi sada nego kasnije.

Danas je najvatreniji u zagovaranju sukoba s dva euroazijska diva admiral John Richardson, zapovjednik pomorskih operacija američke mornarice. Američki mornarički zapovjednik je 6. veljače u Atlantskom vijeću u Washingtonu kao vojnik bio iznimno iskren i otvoren.

Richardson je pozvao SAD da “pokrenu ofenzivu” na Rusiju i Kinu, da koriste svoje mornaričke snage i druge instrumente vlastite sile u sve većim provokativnim akcijama kako bi “agresivno zauzeli kopno i more”.

“Rusija i Kina su izravno izazvale američku mornaricu opasnim i agresivnim letovima njihovih zračnih snaga i pomorskim manevrima”, rekao je admiral.

Richardson je istaknuo potrebu za “strpljenjem, diplomacijom i postavljanjem pravila”, ističući pritom uvjerenje da će, ako se pravila krše, “Sjedinjene Države morati uništiti prekršitelje”.

Kinu je predstavio kao manje opasnu u vojnom smislu za Sjedinjene Države nego Rusiju. Ali izjava o “kršenju pravila” se na Kinu odnosi s istom odlučnošću kao i u odnosu na Rusku Federaciju. Kinezi su optuženi, prije svega, za odstupanje od određenih sporazuma u regiji Južnog kineskog mora.

Kineska mornarica

FOTO: ilustracija, kineska mornarica

Navodno je Peking 2015. obećao Washingtonu da će poduzeti korake kako bi demilitarizirao vodno područje južno od svojih granica, ali je učinio upravo suprotno. Tijekom protekle tri godine je Kina povećala svoju vojnu prisutnost postavljanjem radara, raketnih bacača i drugih elemenata projekcije sile na spornim otočjima. Krajem kolovoza prošle godine je Kina završila testove svog prvog nosača zrakoplova. Nekoliko tjedana kasnije se između Kine i Sjedinjenih Država se dogodilo nešto gotovo nepopravljivo.

Admiral Richardson je podsjeti da se kineski razarač toliko približio američkom ratnom brodu da je manevar “izgledao kao pokušaj sudara na spornom plovnom putu”.

Primjeri ruskog kršenja međunarodnog poretka i globalne stabilnosti uobičajeno počinju s “aneksijom” Krima 2014. i završavaju s nedavnim incidentom s ukrajinskim mornarima u Kerčkom tjesnacu. Osim toga, gost Atlantskog vijeća je okrivio Moskvu da je pokazatelj njenog stava “agresivna” promocija vlastitih interesa, posebno u Siriji i povećana prisutnost ruske mornarice u istočnom Mediteranu.

Ruske snage redovito ispituju strpljenje američke mornarice s “opasnim akrobacijama” u zraku i na moru. Dva puta su 2018. ruski zrakoplovi VKS RF proveli opasne manevre u blizini američke mornarice, a 2015. godine su dva Su-24 simulirala bombardiranje američkog razarača “USS Donald Cook”, podsjetio je admiral.

U kolovozu prošle godine je zapovjednik pomorskih operacija, John Richardson, na svečanoj ceremoniji u američkoj bazi u Norfolku najavio oživljavanje Druge flote američke mornarice, koja je, kako je kazao, nužna za suzbijanje Kine i Rusije u sjevernom Atlantiku.

“Danas ulazimo u eru obnovljenog suparništva između velikih sila uz sudjelovanje svjetskih igrača kao što su Rusija i Kina, što označava važno poglavlje u povijesti i budućnosti naše flote. Druga flota ponovno će stražariti duž naše istočne obale i Atlantika, kako bi zaštitila Sjedinjene Države tako što će dodatno povećati našu sposobnost da odgovorimo na globalne događaje”, objasnio je tada admiral.

Na pitanje bivšeg zamjenika glavnog tajnika NATO pakta i zamjenika čelnika Pentagona, bivšeg američkog veleposlanika u Moskvi Alexandera Vershbowa, “što Sjedinjene Države mogu učiniti kako bi odbile Rusiju da zauzme ključne plovne putove”, Richardson je objavio sljedeće: “Vrijeme je za prvi udar.”

Prema njegovim riječima, Sjedinjene Države bi trebale razmišljati “ne samo o akcijama osvetničkog udara”, nego i tome “kako bi općenito trebale djelovati”.

“Mislim da bi bilo sjajno kad bismo mogli natjerati Ruse, naše konkurente, da reagiraju na naše prve korake. S vremena na vrijeme, igra na bijeloj strani šahovske ploče je prednost”, rekao je admiral.

Uz naznaku potrebe za “strpljenjem, diplomacijom i poštivanjem pravila”, savjetovao je da Moskva i Peking “poduzmu prvi korak”, “pritiskati ih u nekoliko regija” i na kraju “uništiti protivnike”.

Jezik kojim se služi američki admiral je provokacija bez presedana. “Pokrenuti prvi udar”, “uništiti ih”… Ali iza tog namjerno smionog tona leži duboka zabrinutost Sjedinjenih Država, koja gubi svoj nekada nesporan položaj u strateškim točkama svijeta i svim sredstvima pokušava zadržati status dominantne globalne vojne supersile.

Iz Washingtona gotovo svakodnevno upućuju teške izjave protiv Rusije i Kine, zajedno s upozorenjima da oba američka konkurenta pokušavaju “popuniti vakuum” u regijama svijeta u kojima se iz nekog razloga smanjio stupanj američkog utjecaja.

Pentagon

FOTO: Pentagon

Kolege Richardsona u Pentagonu i Glavnom zapovjedništvu su posljednjih dana vidjeli pojačane aktivnosti u “prijetnji globalnoj stabilnosti i američkoj nacionalnoj sigurnosti koje dolaze iz Rusije i Kine”. Posebno su se osvrnuli na Moskvu.

Tako Rusija “koristi plaćenike i prodaju oružja kako bi dobila pristup afričkim prirodnim resursima”, što je 8. veljače na saslušanju pred Odborom za oružane snage Senata rekao zapovjednik američkih snaga u Africi, general Thomas Waldhauser.

To se posebno odnosi na Srednjoafričku Republiku, gdje prema američkoj vojsci ima 175 ruskih instruktora iz takozvane grupe Wagner, rekao je Waldhauser. Prema riječima zapovjednika AFRICOM-a, zahvaljujući korištenju “privatnih vojnih savjetnika koje financiraju oligarsi”, posebno u zemljama u kojima vođe teže bezuvjetnoj diktatorskoj vladavini, Rusija dobiva pristup prirodnim resursima pod povoljnim uvjetima.

Kongresmeni su također obaviješteni na “destabilizirajuće akcije Rusije, štetne po interese Sjedinjenih Država u Libiji”.

Odgovarajući na pitanje o razlikama između aktivnosti Rusije i Kine na afričkom kontinentu, Waldhauser je spomenuo situaciju na nedavnim izborima u Demokratskoj Republici Kongo, gdje “Kinezi djeluju s novcem, a Rusi s mišićima”.

Uz prijetnje iz Rusije i Kine u sjevernom Atlantiku, Crnom moru, istočnom Mediteranu i afričkom kontinentu, američki generali ne zaboravljaju na svoje “južno dvorište”. Postoji mnogo razloga za to, prije svega zbog aktualne političke krize u Venezueli.

Sjedinjene Države ne bi trebale odbaciti mogućnost ruske vojne intervencije u Venezueli. Takvu izjavu u intervjuu za Glas Amerike 9. veljače dao zapovjednik Ujedinjenog američkog zapovjedništva za Srednju i Južnu Ameriku (USSOUTHCOM) admiral Craig Foller.

Pentagon mapa

FOTO: Pentagon, zone komandi

Admiral Foller je usporedio Rusiju s “ranjenim, oslabljenim medvjedom”, koji se “okrenuo protiv stvaranja nove demokracije u Latinskoj Americi”.

“Mislim da možemo očekivati nešto od Rusije”, rekao je Foller, dodajući da su Amerikanci “već vidjeli što su Rusi učinili u Siriji i moraju biti spremni da se to može ponoviti u budućnosti”.

Prema njegovim riječima, Sjedinjene Države su sada “usredotočene na podršku političkom i diplomatskom rješenju” krize u Venezueli.

“Radimo ono što se upravo događa, pokušavajući ublažiti patnju ljudi”, dodao je admiral, istodobno izražavajući prigovor “da se vojska ne miješa u politiku”.

Admiral je primijetio da su Venezuela, Kuba i Nikaragva, sve tri latinoameričke države koje “nemaju demokraciju”, očito pod utjecajem Rusije i dijelom Kine.

“U našoj nacionalnoj obrambenoj strategiji se posebna pozornost posvećuje rivalstvu s Rusijom i Kinom., iako su to različiti slučajevi. Kina je rastuća ekonomska sila koja ima legitimno pravo na vlastite poslovne interese širom svijeta. Međutim, oni odbijaju slijediti pravila igre. Rusija je, s druge strane, zapravo ranjeni, slabi medvjed koji je krenuo u napad, a ja ne mogu predvidjeti daljnje djelovanje Moskve”, rekao je admiral Craig Foller za Glas Amerike.

Uprava Donalda Trumpa na Kinu gleda manje agresivno nego na Rusiju. Tome je razlog i želja sadašnjeg stanara Bijele da se “dogovori” s drugom ekonomijom svijeta o pravilima prvenstveno u geoekonomskoj areni. Na ovaj ili onaj način, impresivan prodor Kine na američko tržište i veliki američki dug u rukama Kineza imaju svoj učinak.

No, vojna moć i ambicije “kineskog zmaja” su sve veći, ali američki stratezi više pozornosti posvećuju “slabom medvjedu”, kako zovu Rusiju.

U bliskoj budućnosti će oružane snage Kine postati vlasnici najnaprednijih sustava za napad i obranu. Drugo svjetsko gospodarstvo je doseglo taj prag zbog “snažne modernizacije posljednjih godina”, čiji je strateški cilj kvalitativno povećanje borbene sposobnosti kineske vojske i ponovno ujedinjenje Tajvana s Narodnom Republikom Kinom, navodi se u izvješću Obavještajnog odjela američkog Ministarstva obrane, objavljenog 15. siječnja ove godine.

Američka vojna obavještajna služba tvrdi da su planovi kopnene Kine da se ponovno spoji s Tajvanom, kao i trajno napeta situacija na području spornih arhipelaga Južnog kineskog mora, natjerali Peking da razvije sustave napada i obrane kojima bi neutralizirali djelovanje “vanjskih snaga” u regiji.

“Troškovi obrane Kine su 2018. premašili 200 milijardi dolara, što je trostruko povećanje od 2002. Američki proračun za obranu premašuje 700 milijardi dolara, ali se veći dio troši na istraživanje, dok Kina štedi na vojnom razvoju, kladeći se na kopiranje stranih tehnologija, dobivenih ili kao rezultat ilegalne nabave”, kažu američki obavještajni analitičari.

Kineska podmornica

FOTO: Kineska podmornica Type 039

“Kina je preusmjerila sredstva i pojačala napore da stekne vojnu tehnologiju na bilo koji način. Domaći zakoni Kine su prisilili strane partnere na zajedničke pothvate i da podijele svoje tehnologije u zamjenu za pristup unosnom kineskom tržištu”, kaže čelnik Obavještajnog odjela Pentagona, general Robert Ashley.

Prema američkoj vojnoj obavještajnoj službi, vojska Kine sada posjeduje krstareće projektile koji se mogu lansirati sa zračnih i pomorskih platformi. Sposobni su udarati ciljeve na udaljenosti od tisuću kilometara od svojih baza. Peking je stvorio protuzračne balističke rakete dizajnirane za udare na nosače zrakoplova. Ozbiljna zabrinutost u Pentagonu je da rastuća moć Kine kineskom vojnom i političkom vodstvu “može usaditi pretjerano samopouzdanje”.

Stoga, unatoč ulasku u Bijelu kuću u siječnju 2017. sa sloganom “America First”, Trump nije napustio “republikansku tradiciju” Sjedinjenih Država da bude aktivan igrač u ključnim točkama geopolitičkog natjecanja.

Rast vojnog proračuna, agresivno nametanje vojnih ugovora, napuštanje postojećih međunarodnih sporazuma, uključujući one multilateralne prirode kao nuklearni sporazum s Iranom, zajedno s drugim čimbenicima ukazuju na dosljednu militarizaciju vanjske politike SAD-a. Trump i njegovi generali uništavaju temelje međunarodne i regionalne stabilnosti, ali pri tom optužuju Rusiju i Kinu “da ne igraju po pravilima”.

Povlačenje iz ugovora o balističkim projektilima 2002. pod Georgeom W. Bushom i izlazak iz Ugovora o uklanjanju raketa srednjeg i kratkog dometa (INF) dokazuje nastavak “republikanske tradicije”. Njena suština se svodi na diktiranje uvjeta Washingtona, dominaciju na temelju snažnog vojnog potencijala i nametanje vlastitih programa u strateškim regijama. Ako bilo tko ospori samo jedno od tih načela, on ulazi u kategoriju vojnih i političkih protivnika SAD-a, postaje pretjerano “samouvjeren”, “loše se ponaša” i stoga zaslužuje “adekvatan odgovor”.

Naravno, stupanj te “adekvatnosti” američki generali shvaćaju na svoj način. Ali kad netko shvati da gubi status globalno dominantne sile, izuzetno opasan poriv za korištenjem ratne mašinerije u suzbijanju protivnika postaje sve veći. A to je nešto što bi trebalo brinuti cijeli svijet.

 

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
119 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

eto prepali su se rusi I kinezi, što su američki nesposobni generali nervozni, pući će od smjeha

igi
Gost
igi
1 godina prije

…nije lako vidjeti da svjetski ekonomski,vojni moment se okreće protiv tebe, a gledati svoju golemu silu nemoćnu da to promjeni…stoga ograničeni nuklearni rat bi bio idealan za američke geostratege,naravno od urala do gibraltara dok bi po njihovim željama gringos sjedio uz TV i grickao kokice….ali ne leži vraže…vlado je izjavio da će roknuti i centre iz kojih se šalju naredbe…inače pritajena propaganda čini svoje…u novom hazarsko holivudskom uradku – golem – tlačitelj nevinih seljaka židova negdje na ruskom govornom području jeste…zna se….vladimir.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

izjavio je putin danas da neće biti više krize poput kubanske jer rusija može ove suvremene rakete ispaljivati I iz neutralnih voda tako da nema potrebe za korištenjem teritorije. dakle amerika je okružena oceanima, i bez strateške dubine, a u oceanima ruske podmornice sa suvremenim raketama. amerikanci zbog toga manje spavaju pa su sada više neurozni

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

usa navy je najjač sila u povjeti čovječanstva
isplanirali su obadva rata
tamo su najškolovaniji i najsposobniji ljudi
unutar usa oružanih snaga,
kada oni kažu da će rata biti
onda će ga biti
ostalo su samo lagani probni baloni

nekoime
Gost
nekoime
1 godina prije

Bili su i Napoleon, pa Hitler……

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

NABUKODONOZOR, ALEKSANDAR VALIKI, ATILA BIČ BOŽIJI,DŽINGIS KAN, JULIJE CEZAR…..

maliboro
Gost
maliboro
1 godina prije

Čuj mene bi jako veselilo da ameri napadnu Ruse ili Kineze, ali nebu stoga niš , za to trebaju imati onu stvar koju nažalost nemaju – znaju se samo iskaljivati na slabijima.

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

“za to trebaju imati onu stvar”

imao je tu stvar i Napoleon III, osnivač drugog carstva koji je želio ponoviti slavu svog strica Bonapartea pa je ispušio od Bismarcka i izgubio carstvo
francuska je postala treća republika i najveća tvornica bijelih zastava i gustih drvoreda po kojima marširaju švapske trupe. slavni mudonja je umro kao izbjeglica u engleskoj.

Bonapartea je izgubio od vojvode od Wellingtona iz jednog bizarnog razloga, naime Wellington je imao više para od Bonapartea pa je mogao skupiti veću vojsku i bolje je opremiti nego Napoleon koji je iscrpio zemlju u silnim kampanjama naročito u rusiji, znači samo zahvaljujući manjku novca Napoleon je izgubio bitku kod Waterlooa i završio na sv. heleni

novci dobijaju ratove ne muda

tošo
Gost
tošo
1 godina prije

Dobro si napisao, to je tačno… ali se stvari malo okrenule,i danas imaju od velike trojice para i znanja za vojne budžete svi to mislim za USA, RF i Kina (RF i KINA za manje pare naprave puno više) mislim da danas dodje do izražaja samo taktična obučenost kadra, moral tog kadra i politička muda….

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije

Napoleon je sam rekao da je shvatio kako je bio korisni idiot upotrijebljen za vece interese (i da ga se kasnije riješe).Na prevari nakon posljednje bitke Napoleona i Engleza Rotchild je preuzeo banku Engleza i od tada je tamo glavni bankster..

Ara
Gost
Ara
1 godina prije

@šok
“novci dobijaju ratove ne muda ”
potvrdu tog zlatnog pravila baš gledamo u Jemenu
.
infantilno je svodit kompleksno na jedan prosti nazivnik

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije

Znaci jedna Norveska ili Svicarska pobijede veliku vecinu zemalja u svijetu, jer su puni kao megatanker sa novcima? Prije bih rekao da ih jedna dobra Balkanska brigada satere i jedne i druge, bez vecih problema, iako nemaju ni priblizno novaca kao ove dvije. Imace kad ih osvoji, vise nego dovoljan motiv za borbu.

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

Miki maus
skupi dobru balkansku brigadu i obriši norvešku ili švicarsku,
evo ja ću gledati sa strane

nebi skupio ni dvojicu

Fatih
Gost
Fatih
1 godina prije

ZABORAVIO SI ZUKOVA!!!!!!!!!!

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

@šok
ti bi se trebao prijaviti za savjetnika trumpu. mislim da putin nebi imao ništa protiv. vidim da gledaš puno holywoodske filmove a to se u americi posebno cijeni. mogao bi možda postati I general:)

ps. vidiš da je ovo izjavio putin a on nezna ništa jer ne gleda holywoodske filmove

nikud nikam
Gost
nikud nikam
1 godina prije

Da su sve sami Ajnštajni u toj mornarici kako napasti kopno najveće države na svijetu i ostati živ?

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

eu kolonija
nastavi sa filmovima

nikud nikam
postoje i drugi vidovi ratovanja osim oružanog, varšavski pakt se raspao bez ispaljenog metka a bili su druga ekonomska sila na svijetu

ratove vode generali,
putin i trump su političari

potcjenjivanje neprijatelja znači
izgubljeni rat
francuzi su govorili da će se se švabe usrati u gaće kada vide sjaj sunca na francuskim bajunetama pa su imali verdun sa 700 tisuća izbačenih iz stroja na obje strane
staljin je podcjenio alojzovu spremnost da napadne 41 i dobio guderijana ispred tule
Guderain je u svojoj knjizi pisanoj prije početka rata procijenio da Sovjeti imaju oko 10.000 tenkova, što je Hitler smatrao smiješnim. i govorio da ruske tenkove treba samo pljunuti da se raspadnu,
poslije poraza ispod moskve je Guderainu prokomentirao: “Da sam mislio da si bio u pravu, ne bi ih nikada ni napao!”
nikada ne podcjenjuj neprijatelja
to je montgomery lijepo napisao na prvoj stranici svoje knjige…

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

@šok
“izuzetni” su potcjenivali do sada I sada su dobili nož pod grkljan. toliko o potcjenjivanju. valjda znaš tko je još, osim hitlerovih njemaca, sebe nazvao “izuzetnim”

ps. putin je ozbiljan političar I njegove riječi imaju težinu

Kažun
Gost
Kažun
1 godina prije

A Krstičević-Barak?

IVE OLDTIMER
Gost
IVE OLDTIMER
1 godina prije

Koji Krstičević, ti vjerojato mislis na Hr. ministra odbrane Damira Križičević, koji si jos nije preveo prezime sa srpskog.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Mislis starohrvatskog?

First Last
Gost
First Last
1 godina prije

Zašto bi prevodio? U Hrvatskoj još uvijek djecu u crkvi “krste”, a ne “križaju”.

Ratoborna gljiva
Gost
Ratoborna gljiva
1 godina prije

I ja sam bio sila u svoje vrijeme, al kad me komsija razvali izbi mi cetiri zuba I ubi boga u meni… Evo me sad miran ko bubica???????

Math
Gost
Math
1 godina prije

Mozda je americka mornarica uistinu i najaca u povijesti ali za ruske protubrodske rakete predstavlja niz glinenih golubova jedan iza drugog, koji cekaju da budu upucani.
Nosaci su pravi kapitalci, cilj kakav se moze samo pozeljeti – cca. milijardu dolara vrijedan brod unistava raketa od par miljona dolara.

Jole
Gost
Jole
1 godina prije

Prošla su vremena njihove dominacije i zato sad ne znaju što bi.Rusi su sa novim naprednim oružjima potpuno razbili njihovu dosad neospornu dominaciju.

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije

“Vječni se rat vodi između onih koji su na svijetu zato da iz njega izvuku što veću korist i onih koji su tu zato da život na Zemlji učine što ugodnijim za sve ljude.”
“Ali je čvrsto uvjerenje pisca ove knjige da se u ratovima bore najdivniji ljudi koji postoje, ili, ako hoćete, samo ljudi koji su sve divniji ukoliko ih srećete bliže mjestu gdje se vode borbe. Ali ratove stvaraju, izazivaju i počinju isključivo ekonomske suprotnosti, a vode ih svinje koje nastoje da izvuku korist iz njih.”
“Nema ratobornih naroda, samo ratobornih vođa”Nitko ne zna šta je rat ako u njemu nema sina.
Mir je doba u kojem sinovi sahranjuju očeve, rat je doba u kojem očevi sahranjuju sinove. (Herodot)

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
1 godina prije

Šok tvoji su komentari za koš.

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
1 godina prije

Nisu svi, zna ponekad pozitivno šokirati.

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

Dub Miroslav
zato je tvoj doprinos povijesno neprevaziđen

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Pitam se, da li je nad tim generalima u potpunosti uspješno izvedeno ispiranje mozga ili laprdaju da bi u miru dočekali penziju ?

Stephen.
Gost
Stephen.
1 godina prije

Vjerojatno se nadaju povišici.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Druge brige njih muce. Ucice u istoriju ako jedini generali koji su izgubili rat bez ispaljenog metka. Pobijedice ih ona kineska poslovica: ako dovoljno dugo sjedis pored rijeke docekaces da les tvoga neprijatelja propluta pored tebe. Izbice na prvo mjesto gubitnika ispred Vara sto je pogubio legije u germanskim sumama, ispred Pira koji je slonovima protrao i svoju i protivnicku vojsku. Zato bi radije rizikovali ruski nuklearni odgovor, jer onda nebi imao ko da pise istorijske knjige. Koji pacenici.

Nego ovaj sajt se trebao pozabaviti ozbiljnijim izjavama ozbiljnih ljudi, a ne tabloidnim tivijalnostima. Rusi nekidan rekose otprilike ovako: amerikanci hoce da nametnu zakon dzungle umjesto medjunarodnog poretka, a mi cemo morati odgovoriti zakonom tajge.
Mozda nisam najvjernije preveo, ali smisao nisam izgubio. Ova izjava je vazna, jer dolazi sa najviseg nivoa. Kazu kad vec medjunarodno pravo vise ne postoji da nece igrati po zakonu dzungle, vec po svojim pravilima. U narednoj basni nemojte se nadati da ce ruski medo podmicivati gorilu bananama, jer to nije naucio – u njegovoj tajgi nema gorila, a ni banana.

First Last
Gost
First Last
1 godina prije

U ovoj opasnoj pat pozicije sve se više osjeća izostanak jednog čimbenika, a to su nesvrstani. Na Evropi je sada potez kojim bi zaslužila poštovanje miroljubivog dijela čovječanstva. Da li je došlo vrijeme da se njemačka politika iskupi za loše poteze u prošlosti?

Sir Oliver
Gost
Sir Oliver
1 godina prije

Pa jadnici niste se mogli nositi sa Talibanima a vi razmisljate o Rusiji i Kini.Nagradno pitanje imali iko normalan u americkoj vojsci.

Busola
Gost
Busola
1 godina prije

Oni ne znaju drugačije , jer ako ne mogu nastaviti pljačkati doslovno će se raspasti okupani krvlju. Tu i je bit problema , što komunizam je otišao donekle mirno , ali zapadni kapitalizam i tzv. demokracija neće to dopustiti oni će igrati do kraja…

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

Možda ne gledamo dovoljno pažljivo kolega, možda komunizam uopšte nije “otišao” već samo “prešaltovao u višu brzinu”?

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
1 godina prije

@Shumadinac
Možda je biti lud, neki viši, progresivniji nivo evolucije.

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije

Nema. Normalni nemogu proci psiho pregled pri upisu na US vojne akademije, provale ih psihici i ispadaju van, nesposobni za vojnu sluzbu.

Podravec
Gost
Podravec
1 godina prije

Odgovor: NEMA!

giordano bruno
Gost
giordano bruno
1 godina prije

Srbija je na pogrešnoj strani istorije, smatra ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot, komentarišući stav Srbije u pitanju trenutne političke krize u Venecueli.
„Narod Venecuele gladuje pod nelegalnom vladavinom diktatorskog režima. Više od 50 država Latinske Amerike, Severne Amerike i Zapadne Evrope stale su uz narod Venecuele i privremenog predsednika Gvaida. Srbija je na pogrešnoj strani istorije“, napisao je na tviteru Skot.

giordano bruno
Gost
giordano bruno
1 godina prije

Rusija će biti suverena ili je neće biti, poručio Vladimir Putin u obraćanju Federalnoj skupštini.
Putin je podsetio da je, obraćajući se Federalnoj skupštini Rusije, predložio američkim partnerima da izračunaju brzinu naprednih ruskih kompleksa i njihov mogući domet.

zubo
Gost
zubo
1 godina prije

Ovo zvuci poznato. Isto je za Srbiju tvrdio i Musolini.

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije

“Srbija je na pogrešnoj strani istorije.”
Ovisi tko će je pisati…

Zadranin
Gost
Zadranin
1 godina prije

Pita bi ja vas amerokenjce, da navedete ta međunarodna pravila koja Rusi i Kinezi “krše”.. i, da li se ta ista pravila trebaju odnositi na vas kao i na sve druge zemlje ove ***čeve planete zvane Zemlja.

Pljuc!

Kažun
Gost
Kažun
1 godina prije

Ma,vratite već jednom razmaženom klincu Globus !

burt
Gost
burt
1 godina prije

USA i NATO mornarice su gospodari svih svjetskih mora i oceana osim nekoliko mora koja se nalaze uz obale Rusije, Crno more i nekoliko mora na ruskom arktiku Bijelo, Karsko, Laptevsko itd.ali ta mora su daleko od glavnih pomorskih trgovačkih ruta, a komunističkom diktatoru ostaju još tri dana da preda vlast novom predsjedniku Guaidu i napusti Venecuelu, Maduro bi ionako u budućnosti pozvao Ruse da naprave bazu na Karipskom moru tako da je odlučeno da ga treba eliminirat bolje prije nego kasnije

Antonio Cagapulito
Gost
Antonio Cagapulito
1 godina prije

E,jesi ga nadrobio…

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Rusiji netreba baza ni na Kubi – imaju brzzzee raketice, rekao Putin.
Za američku flotu dovoljni su i Kinezi.
Na Vel. Britaniju se ne može računati: ostali bez 24 broda, nema novih. U devedesetima su imali 1200 tenkova, danas oko 250 i oko 130 u rezervi. Kopnene snage smanjene za 40 000 ljudi.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Lucija, ali zato su britanci natjerali svoje kolonije da grade oruzje – Australija 30 razaraca i jos ponesto.

Kanta
Gost
Kanta
1 godina prije

Evo nenadjebivog opet sa Madurom na skroz drugoj temi 😀 …Nenadjebivi,da te nema trebalo bi te izmislit,pusa!

Djuro
Gost
Djuro
1 godina prije

Troll !!! Alert !!!

Jozo
Gost
Jozo
1 godina prije

Glup čovik

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

burtone, što će se dogoditi nakon ta tri dana, tvoja prognoza? Maduro pada, ili ostaje predsjednik i hapsi/protjeruje gnjidu /guaida? Na šta tipuješ?

burt
Gost
burt
1 godina prije

znaš što je bilo s onima koji su odbili ultimatum, sjećaš se ili si tada još bio dijete pa nisi shvatio što se događa

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Odbili ultimatume? Misliš na Assada i Putina?

zubo
Gost
zubo
1 godina prije

Odbili ultimatum? Brute mislis na Karadjordjevice. Pa dosli su do Maribora, a dosli bi i do Beca da nije sviran kraj utakmice.

Jole
Gost
Jole
1 godina prije

Oni nisu mogli riješiti Afganistan,Siriju,a još manje će Venezuelu.Taj narod mrzi Amerikance jer su ih cijelo stoljeće pljačkali i terorizirali.

apolo
Gost
apolo
1 godina prije

Sta imas protiv Madura? Po komentarima bi se dalo zakljuciti da ti je skocio na zarucnicu/ decka, sta znam. Lik je sasvim ok, legalna vlast.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

ahaha burte, hebali te tvoji ameri, pročitaj ovo:

Russia Insider: Murica Sent This Rusty Junk to Defend Eastern Europe From Russian Aggression

Američka flota poslala hrpu rđe u Crno more, rusi se prenerazili kad su vidjeli, pa njihovi zadnji ribarski brodovi su u daleko boljem stanju. Hebali te drogirani ameri koji nemaju novaca za brod ofarbati, pročitaj to i pogledaj fotografije, i ti i ostali amerofili. Propade vam usa i trump, a vi još svršavate na njega, ahahah!

tvingo
Gost
tvingo
1 godina prije

Evo ti burte od mene plus,koliko si uporan u širenju budalaština zaradio si ga …

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
1 godina prije

Ako nije Koš onda je Trub-a.!

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

Najviši oficiri bilo koje vojske retko izlaze u javnost sa ličnim stavovima – gotovo uvek intervjuima “nekome nešto” poručuju.
Iz ovog teksta se jasno vidi da “vojna rešenja” preuzimaju primat. Agresivnost američkih dejstava će ubrzano rasti što će dovesti do recipročnog odgovora Rusije i kine.

Druga bitna stvar je što rešenje “problema u dvorištu” smatraju već gotovim. Ne očekuju previše agresivnu reakciju Rusije (Kinu ovde uopšte ne računaju) i tu su u pravu. Kao što odavno pišem, SAD su u stanju da pomorski “odseku” Južnu Ameriku a Rusi sve što mogu je da upotrebe dalekometne rakete ili da počnu da potapaju američke brodove – da li neko veruje da će se Rusija na to odlučiti? To onda više nije ni rat na proxy teritoriji već najdirektniji.

I treće a direktno vezano sa drugom tačkom: SAD mogu lako da kontrolišu južnu hemisferu ali je za to neophodno da “preseku” Afriku i tako zaustave eventualnu rusku avijaciju. Priče o “ruskoj eksploatacija sirovina” su priče za malu decu.

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije

@shumadinac-Meni lamentacija ovih Američkih generala više liči na događaj u gostioni gdje sredovječni polupijani “frajeri” prave planove koga bi trebalo povaliti. Usput zaboravljaju da više nemaju praviše šansi. Ali koga briga dokle god se jedan drugome dive.
Jedini mi se problem čini u tome što bez obzira na očiglednu slabost još uvijek mogu napraviti puno nepopravljive štete. Sigurno im je jasno kuda će stvar krenuti pokušaju li direktno provocirati Rusiju (Kinu za sada još mogu).

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

Nisu mi problem navijački komentari Piretis, više mi smetaju takvi tekstovi jer ne mogu da izgradim realnu sliku.
Mislim da je pogrešno upoređivati vojnu snagu Rusije i SAD (a podcenjivati SAD je glupo) zato što ni jedna ni druga nemaju snage da osvoje protivničku teritoriju – nuklearno oružje je tačka na tu tvrdnju. Sam Putin je u više navrata rekao da Rusija ne može zaustaviti sve rakete, ne može ni SAD tako da je to totalno uništenje – pobednika ne može biti. Ne pomaže ni Avangard ni Posejdon – možda da ih uništi malo više (podseća na 10 doživotnih robija).

Ali zato Ameri prilično dobro znaju dokle su Rusi spremni da idu. Danas je veliki rat više stvar psihologije jer oružja imaju sve strane. Ameri su tu u prednosti jer su bezobzirni.

mmne
Gost
mmne
1 godina prije

pitanje odluke o eventualnom sukobu lezi nazalost u senilnim starcima americke nadvlade kojima se moze iz zabave dogoditi ta “uniste ” rusiju….

Dečko sa ulice
Gost
Dečko sa ulice
1 godina prije

Ako se Rusija umiješa u rat u Venecueli, to je moguće, da pokažu kako radi Avangard sa konv. galavama. Ili Posejdon, sa konv. glavama.
Ruske nuklearne podmornice su vjerojatno već mjesecima, nečujne, spremne, na velikim dubinama, u morima oko same Južne Amerike.
Putin je mudar i MOD je skup vrlo sposobnih oficira i generala, siguran sam da imaju ciljeve već unaprijed programirane. I strategiju.
Ako bude rata, sa takvim oružjima kao Avangard i Posejdon, laser Persevet(!), rat neće vremenski dugo trajati, brzo će doći do bezpogovorne predaje vojske ovih napuhanih generala.

Lurker
Gost
Lurker
1 godina prije

Cak i da su ta oruzja tako mocna (u sto osobno sumnjam) Rusija svejedno ne bi riskirala njihovu upotrebu za jednu Venezuelu. Takva oruzja se cuvaju za stani-pani jer ako ih koristis bezveze neprijatelj ih proucava i moze naci nacin da ih neutralizira.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Rusiji nije stalo do Venecuele. neamju strateskog interesa tamo. Nemaju ni bitnog interesa. venecuela je principijeno pitanje i nista vise. Rusima je 100x vise stalo do Kosova, ali koliko vidimo nista ne preduzimaju.

Sto se tice Venecuele trebalo bi istraziti uzroke americke zurbe nakon 20 godina kako nije u njihovoj orbiti. Ponasaju se kao da im je krava stala na rep, a ja ne znam sta je uzrok. Mozda je skriljcani balon udaleko vecoj opasnosti nego sto se misli, mozda FED planira znacajnije povecanje kamata, mozda je nesto trece.

mmne
Gost
mmne
1 godina prije

znas …mi svi ovde znamo kakve su oni jajare i kako bi oni da vladaju i da zgrcu na grbaci ljudstva sveta…mi da, znamo, ali zapadnjaci( sem u manjem procentu ) ne! ima dobrih , casnih i pametni…jedan mali deo….ostalo je masa, plazma, furda….oni slepo veruju usa i njihovoj propagandi…skoro bih se usudio da kazem da oni ne bi spadali u onu “zlatnu milijardu” svojim “vrednostima”

Mak
Gost
Mak
1 godina prije

Odlično! Zanimljivo mi je bilo kako su Rusi izgubili Ukrajinu, pa potom i Argentinu i Brazil, da li su to odradili po principu pusti laganu preladu da jača organizam il’ su jednostavno nesposobni! Sami za sebe kažu da nisu nekaka velika svemoguća sila, kao što se Ameri upinju!

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Mak rusi ne zele da budu svjetski policajac. Reagovace tek kad moraju, a i tad ce pruziti pomoc na kaskicu. A i tad tek kad voda dodje do grla. Sirija je godinama molila ruse za pomoc i poslali su bili flotu kad se Obama spremao za napad. Mislili su da je to sve, ali kad je dosla voda do grla i kad je ostalo samo nekoliko mjeseci da Siriju zauzmu isilovci poslali su tri eksadrile. Sa druge strane talibani jos duze mole ruse za pomoc u oruzju, ali im ne daju. Argentina i Brazil koje pominjes nisu ni trazili od rusa pomoc, a rusi nisu Soros da dolaze nepozvani.

Mak
Gost
Mak
1 godina prije

Sve je ok, ali mi nije jasno da mogu biti tako uobraženi. Kod njih je to tako zato što vole da se samo kažnjavaju kao 40-ih ili žele sebi pripisati Max zasluge za nečiju borbu, a istovremeno pacifikovati umorne od rata i preuzeti komplet aparat te države! Kao Britanci u Kraljevini Srbiji 1918. God!

uvwbcczuwdubwsduchzascha
Gost
uvwbcczuwdubwsduchzascha
1 godina prije

Ovaj ko ptica zlosutnica najavljuje ono što su švabe i samuraji već prošli prije 70 godina…………….ako je tama odlučila da se krene u rat ništa to ne može spriječiti jer ona vlada zemljom…………..ako netko ne vjeruje nek pobroji sve ratove od prvog udarca toljagom………………

Ivo Lola
Gost
Ivo Lola
1 godina prije

Kako bi tek zapadni imperijalistički mainstream mediji trubili na sav glas, diizali hušku i harangu, da je ovo izjavio neki ruski ili kineski general. Već bi krenula opšta mobilizacija na zapadu. Sreća da su na istoku mudri ljudi, hladne glave i beskrajnog strpljenja za ludilo, gluposti i budalaštine iz Washingtona, Londona, Berlina i Pariza.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Hahaha , kako je lijepo citati kako se penušaju generali bivse super sile u svojoj nemoći da odgode neminovno … btw ako ko sumnja da u usa vojsci nema nenormalnih , eto dokaza da ih ima koliko hoces…

Njonjobobo
Gost
Njonjobobo
1 godina prije

Je ali hr konja za trku i,ma duro dakovoic je proizveo oruzje sudnjeg
dana Kolindric ,potopi posejdona,razhebe skander u letu,

Pietro
Gost
Pietro
1 godina prije

Bez veze se izdrkavas. Ako nisi skuzio, ovo je portal koji podržava suverenizam, ne jugo nostalgiju.

Ive iz Pecalbe
Gost
Ive iz Pecalbe
1 godina prije

Ti USA – NATO generali imaju zelucane problemi, proljev koji istovremeno ide i gore i dolje, a boje se skinuti gace da im ne uleti neki cep, ali uletiti ce im i gore i dole istovremeno.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Ako sam dobro razumio Putina obecao je guzonjama u Briselu brzu isporuku cirkona. Kaze kad bude dijelio cirkoncice da ih nece zaboraviti.

Euro
Gost
Euro
1 godina prije

oni su stvarno glupi. previse gledaju filmove i misle da su nepobjedivi

nekoime
Gost
nekoime
1 godina prije

Još malo pa Meksikanci neće imati gdje emigrirati.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Putin danas rece “ali naši partneri ne primećuju kako se i kojim tempom menja svet.”
Tu je sve receno pa tako je sasvim razumiljiv ovaj ocaj usa generala koji kanalisu kroz silu i sasvim nesvjesni kud srljaju…

Lurker
Gost
Lurker
1 godina prije

A imaju i strateske podmornice sa nuklearnim glavama, cak i da Ameri uspiju izvrsiti prvi napad tako da neutraliziraju Ruski zemaljski nuklearni odgovor ostaju te podmornice…
Pa dobro koga oni da prostite zajebavaju, ukoliko udare prvi idemo svi skupa u rodno mjesto.

octopus
Gost
octopus
1 godina prije

Ruski zemaljski nuklearni odgovor ne možeš tek tako neutralizirati. Da, eventualno onaj u Europi. Ali do centralnog Sibira treba 25-30 minuta leta sa najbliže točke ispaljivanja, a do tada satani već lete prema D.C. i Hollywoodu…

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

koliko treba raketi od ukrajinske granice do moskve ili kazahstanske granice do novosibirska?
u kazahstanu turkmenistanu tadžikistanu usa ima svoje baze
rusija je opkoljena zato putin i toliko prijeti

octopus
Gost
octopus
1 godina prije

U tim nabrojanim “stanovima” nema američkih baza, a za sada ni u Ukrajini.Posebice u Kazahstanu koji ima rusko oružje. Baze u Rumunjskoj i Poljskoj imaju rakete dometa do Urala. Jedini blizu Sibiru je Afganistan, ali za tamo ne znam… Malo ih talibani praše u zadnje vrijeme. .

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
1 godina prije

Šok ti si šokiran holivudskim filmovima.

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

drži se ti filmova

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije

Je li bi tebe razveselila jedna dobra gljiva?Čak nebitno čija…

Math
Gost
Math
1 godina prije

Kapetan amerika i drugi marvelovi junaci su americkim mornarickim generalima izgleda izokrenuli pogled na svijet. A stvarnost je da im se ratni brodovi sudaraju sa nosacima kontejnjera. Nije ni cuda kad se obuka mornarickih oficira sastoji od snimljenih materijala na cd-ovima.

pitiah
Gost
pitiah
1 godina prije

“Peking je stvorio protuzračne balističke rakete dizajnirane za udare na nosače zrakoplova” .Čita li ovo netko s razumijevanjem??? !!

Koliko nam se god američki admiral ne sviđao, ja jednostavno ne vjerujem da je to izrekao. A ako to nije izrekao…kako da znam što je točno rekao?
Molim redakciju za malo profesionalnosti kod lektoriranja, ako već vjerodostojnost nije u pitanju.

uvwbcczuwdubwsduchzascha
Gost
uvwbcczuwdubwsduchzascha
1 godina prije

Hmm hmm, na brodu oštečene u Lamanšu u oluji dugodometne (400 km) 40N6 koje su bile namjenjene Kini. Rusi kao napravit će nove, hm hm, kud baš njih da odnese oluja, hm hm. Zato ovaj gore priča da je Kina lak plijen. Zna se da je lak plijen jer nema dostatno nuklearus raketa za čemeriku al sad moraju čekati novu pošiljku, ciokuaboji to neće propustiti. Smrdi to do neba, zemljokracija (Rusija) šalje stratešku robu putem teritorija valokracije od Ust Luge kroz Baltik pa dolje kroz gusarske vode.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Hm da, i meni je malo zapela za oko ta vijest nedavno…Samo tako da se oštete milijarde dolara…možda je i neka sabotaža bila u pitanju, James Bond je bio blizu…

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
1 godina prije

Postoji nešto što se zove ”zone aktivnih sukoba”.
Otkad je zasjeo u Ovalni ured Trump je povećao ovlasti svojih glavnih zapovjednika, ”njegovih generala”, kako ih voli zvati. Dao im je slobodne ruke, bianco dozvolu za planiranje i izvođenje vojnih operacija u brojnim borbenim zonama, poput Afganistana, Iraka, Libije, Somalije, Sirije, Jemena.
Na primjer u Jemenu. Odobrio je Pentagonu da tri pokrajine odredi kao ”zone aktivnih sukoba”, što zapovjednicima na terenu dozvoljava pokretanje operacije ili napade dronovima bez konzultacija s Bijelom kućom. Pa je broj napada bitno povećan.
U Somaliji su velika područja određena kao ”zone aktivnih sukoba”. Zapovjedništvo za Afriku (Africom) je ovlašteno da po svom nahođenju provodi operacije protiv Al-Šababa, grupom povezanoj s Al-Kaidom. Zapovjednik Africona je izjavio da je ”vrlo važno i korisno imati malo više fleksibilnosti, malo više slobode u donošenju odluka” i ”to nam omogućava da puno brže gađamo svoje ciljeve”.
Zapovjedništvo za središnje područje (Centcom), koje pokriva Bliski istok, generala Votela, sjetiti će te se toga, rasporedilo je dodatnih 400 vojnika u Siriju. Trump je o tome bio obaviješten tek nakon Mattisa, tj.kad je raspoređivanje pojačanja bilo pa gotovo završeno.
Dosta komentatora spominje da je upravo ta strategija ”prepuštanja stvari ekipi na terenu” barem dijelom kriva za krvoproliće kad je u bombardiranju stambene zone u zapadnom Mosulu poginulo oko dvjesto civila, uključujući i nekoliko desetaka djece.
Ova preraspodjela ovlasti zapovjednicima nižeg ranga može biti vrlo, vrlo opasna. Do kojeg nivoa? I za koja sredstva? Mogu zamisliti situaciju da u nekom trenutku ratnog sukoba, neki pukovnik zatraži upotrebu npr. taktičkog nuklearnog udara, da popravi stvari u svom sektoru odgovornosti.
Američki vojnici su počeli puno pričati. I mješati se u politiku.
Koliko je to daleko od vremena kad je predsjednik Truman, smijenio i poslao u mirovinu Douglasa MacArthura, jednog od najvećih američkih heroja, jer se ovaj nije slagao s Trumanovom politikom oko Kine i nastavka rata u Koreji. Poslije se saznalo da je MacArthur tražio od Trumana da upotrijebi atomsku bombu protiv Kine u Korejskom ratu. A jedini čovjek koji je u dosadašnjoj povijesti zapovjedio upotrebu atomske bombe, MacArthura je zbog tog zahtjeva otjerao u mirovinu.

uvwbcczuwdubwsduchzascha
Gost
uvwbcczuwdubwsduchzascha
1 godina prije

Makartur je zaboravio da se njega ništa ne pita i on je izašao iz zadane uloge umisleći se da je bolji glumac od holicioholivudskih kao zvjezda. U međuvremenu Truman je prije poslušno izvršavao genocid tame nad samurajima. U stvari ne vjerujem ni da je taj zahtjev za nukleusom uopće pravi razlog zašto je šutnut Makikakiuniforma, više kurčenje dotičnog.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Putin je svjestan da je u SAD puno ovakvih budala na rukovodecim mjestima. Zato je i dao onu izjavu da ce rusi umrijeti kao mucenici, a oni drugi da ce biti sprzeni kao psi.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Naravno da ce Putin uradi sve da izbjegne sukob, a kad uvidi da je sukob neizbjezan udarice prvi i pokusati srusiti protivnika prvim udarcem. To ne naucio kao klinac na ulici i priznaje da se toga drzao citavog zivota.
Danas je pricao o cirkonima od 9 maha i da ih ne zeli usmjeravati na Evropu ako ne bude natjeran. A pricao je da nece dozvoliti nekaznjeno raketiranje Rusije vec da ce odgovoriti po svim lanserima, ali i po svim mjestima gdje se donose odluke o agresiji na Rusiju.

A sto se tice amera kao dijete gledao sam dobar dokumentarac: Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb (1964)
Ko nije pogledao neka ne propusti ovo remek djelo dokumentaristike. Nije nimalo izgubilo na aktuelnosti, jer je isti mentalni obrazac kod amera ostao.

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije

https://www.youtube.com/watch?v=6T2uBeiNXAo
Stanley Kubrick je namjeravao napraviti dramu na temu nuklearnog rata (usa-rusija)ali nakon što je dobio bliski uvid u stvarno stanje “vojnih mozgova” shvatio je da je bolje napraviti crnu komediju-koja će najbolje dočarati dramu koja se odvija u vojsci i njenom vrhu…
Radnja filma započinje kad iz zapovjednog usa kadra jedan pošandrca i pokrene lansiranje nuk-ova koje je nemoguće zaustaviti…Predsjednik usa iz ratnog kabineta naziva ruskog predsjednika i obavještava ga da su nuklearke igrom slučaja krenule na Rusiju/SSSR…….Milenijska scena,za pamćenje…
Još jedna za pamćenje…..je ona kad usa general u ratnom kabinetu predlaže da lansiraju sve što imaju kad su već(slučajno) započeli….
https://www.youtube.com/watch?v=vuP6KbIsNK4

IVE OLDTIMER
Gost
IVE OLDTIMER
1 godina prije

U koliko velikoj zabludi amerikenjci zive.
Najveci USA vojnici stoluju na Arlingtonu.

grunf
Gost
grunf
1 godina prije

Admiral je primijetio da su Venezuela, Kuba i Nikaragva, sve tri latinoameričke države koje “nemaju demokraciju”, očito pod utjecajem Rusije i dijelom Kine…..(možemo nastaviti ovako briljantnu izjavu)…a nisu pod utjecajem USA koje “IMAJU DEMOKRACIJU”….

jupiter
Gost
jupiter
1 godina prije

al´ bi biñp pcanja pi*ki…pod nosem…

mmne
Gost
mmne
1 godina prije

ja ne znam da li je u pitanju glupost ili neznanje u svako slucaju je prepotentnost….jednog dana ce rusima prekipeti i bum!

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Ovaj general nije potpuni bedak, i u nekim stvarima je u pravu. Ako misle napasti Rusiju (u njihovim snovima konvencionalno, a da medo spava zimski san i ne uzvrati sarmatima), bolje da to urade odmah, jer je Rusija svakim danom u sve većoj prednosti.

Drugo, u pravu su kad se koncentriraju na Rusiju kao najopasnijeg protivnika, bez obzira na nagli rast vojne moći Kine. Oni vrlo dobro znaju da je Kina ranjiva, daleko i beskrajno ranjivija od Rusije. Bez trgovinske razmjene sa inozemstvom i bez slobodnih plovnih puteva, Kina se urušava kroz par godina, odsječena od energenata, sirovina i tržišta. Tu situaciju će jednog dana donekle popraviti Put svile, ali to je još uvijek barem deceniju daleko.

S druge strane Rusija je samodovoljna zemlja, krcata resursima svih vrsta, i daleko manje osjetljiva na blokade bilo koje vrste. Ameri to znaju, kao što znaju da s trenutnim rukovodstvom i ustrojem, rusi grabe naprijed nezamislivom brzinom, i kroz slijedećih 10-15 godina bez rata postaju neprikosnovena planetarna supersila bez ikakve konkurencije. Pri tome se misli da će u tom periodu dostići nivo superiornosti gdje mogu nekažnjeno izbrisati usa s globusa ako to žele, bez realnih šansi da ovi uzvrate.

Cijela dilema u američkom vrhu sada je da li treba napasti dok se (još nekako) može, ili se pomiriti sa odlaskom u kategoriju drugorazrednih, napuštanjem prekomorskih baza i pretvaranjem u regionalnu silu koja, eventualno, može napasti i skršiti Meksiko. Ako i to.

S vojne strane sve je više nego jasno. Što se tiče nevidljivih puteva novca i utjecaja, tu je priča zamršenija. Kapital ne poznaje nacionalnost i slične sitnice, vrlo je kozmopolitanski nastrojen. Da li se taj kapital, u američkom slučaju, može održati bez vojne sile koja ga podržava? Da li se kapital može preseliti iz usa u Kinu i Rusiju, i u kojoj mjeri? Da li je na kraju jači međunarodni kapital ili dobro naoružana i čvrsta država? To su vjerovatno faktori koji će presuditi o načinu odlaska američkog carstva i eventualnom globalnom ratu.

Komentar
Gost
Komentar
1 godina prije

Odlazak carstva će biti ratom,to je više nego sigurno,demoni se neće tako lako maknuti,nažalost…..sve ide tim u tom pravcu,…ono što će se dogoditi izlazi izvan vaših najmaštovitijih zamisli,tako da kad bi i rekao o čemu se radi,bilo bi puno sprdnje oko toga…tako da ću se javiti nakon svega kada prodje…ova godina je ta,to je sigurno….a nakon nje svijet čekaju drugačije konstalacije što se tiče 3. svijetskog rata….

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Napisi ti sad sta imas , kad cirkus krene bice kasno…

Komentar
Gost
Komentar
1 godina prije

Mogu ti samo reći da planeti nije sudeno da ju gledamo kao u filmovima znanstvene fantastike,razorenu nakon nuklearnog holokausta….strah će doseći najveću kulminaciju,i razaranja će biti…a onda će biti odlučeno da se to zaustavi…a tko i kako,nije ni bitno sada..biti će bitno kada se dogodi…post postavljam u cilju ublazavanja straha koji ce biti za vecinu neizdrziv tada,jer ce izgledati u tom zadnjem trenu da više nema nade,a to je jako razarajuc osjecaj…

Dečko sa ulice
Gost
Dečko sa ulice
1 godina prije

Sad sam pogledao cijeli govor Putina. On je 98% vremena proveo govoreći o napretku i poboljšanju života običnih ljudi, zdrastvo, školstvo, stanogradnja, krediti, enegretika, cestogradnja, opći npredak. Predsjednik kojeg svaka zemlja samo može poželjet.
O čemu, sa druge strane kugle Trump priča?
Prijeti i uvodi sankcije. Arogantni militantni bogataš koji štiti bogate.
Koliko je čovjek koji u USA zarađuje 12.000.000 $ na sat, Jeff Besos, platio poreza za 2018?
0 $ (!!!!!!!)
USA je zastranila, otima prvo od svojih građana, pa onda od cijele kugle, prijeti Rusiji i Kini, prijeti Venecueli, Gvatemali i Kubi. Prijeti EU.
Putin je rekao kako su USA naveli lažne razloge za izlazak iz INF, brojali su kilometre ruskih raketa, nakon što su već postavili zabranjene sisteme u Rumunjskoj.
Putin ih je podsjetio na već operativan Avangard.
Rekao je “Neka sad broje kilometre”.
Putin će opravdano zaoštriti retoriku, proporcionalno uvoditi mjere, koje će, u konačnici, sve ovisi o ponašanju USA,
dovesti do najvjerojatnije upotrebe Avangarda, po ciljevima komandiranja i donošenja odluka u USA.
A to su Pentagon i Bijela Kuća.

zubo
Gost
zubo
1 godina prije

@octopus: navukao ih je onaj penzionisni general koji je izjavio da mrtva ruka vise ne radi, pa su se pentagonski cinovnicici osokolili. Da su pitali svoje penzionisane generale saznali bi da su sovjeti drzali dva nezavisna sitema odmazde i da takva vijest ne znaci nista. Ali cak i kad bi se desilo da ne bude ruskog odgovora i da citava Rusija bude sprzena opet im ostaje jedan sitan problemcic: podmornice. Dovoljno je da ostene jedna podmornica nepotopljena i kad doznaju da su im sprzene porodice ode 80 americkih gradova.

Math
Gost
Math
1 godina prije

Bojim se jedino da usa elitu boli briga za americke gradove. Oni budu na novom zelandu u bunkerima.

octopus
Gost
octopus
1 godina prije

Math@ Da, i u USA imaš tih bunkera u kojima za par milijuna dolara možeš uživati godinama bez obzira na vanjske uvjete. Problem (kojeg su oni valjda svjesni): Kako, s kim, s čim kasnije kad izađeš vani… Tko će ti osigurati biljke, pčele, proizvodnju, profit? Koliko stotina (tisuća) godina treba da se radijacija smanji na prihvatljivu?

Arcibald Rajs
Gost
Arcibald Rajs
1 godina prije

Americki generali su postali naslednici titula, plemstvo u izumiranju bez ikakvog profesionalnog stava. Slabi su oni vojnici i ne bi nikad stali na celo svoje vojske vec bi iz bunkera vikali u napad! Kukavice sa epoletama, ne mogu ni samar svoje zene da izdrze bez litre viskija…

teletina iz poljske
Gost
teletina iz poljske
1 godina prije

Ovi generali koji su u sluzbi masonerije mogu otici sami pjeske na Stanjingrad i osjetiti idilu predsmrtnog stanja na minus 50 C. Nije pristojno dolaziti Vladimiru nepozvan kuci. Price o demokraciji su kao kurva kad pocne o postenju. Gradimo diplomaciju umjesto da trosimo triljarde eura na ratni krs i destrukciju civilizacije ove silovane planete.

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

TELETINO, a kada je to u Staljingradu, tj.današnjem Volgogradu, uopće bilo -50 celzija? I gdje u Rusiji vladaju takve temperature, zimi? U dalekoj Jakutiji, u kojoj živi nepunih milijun ljudi, na tri milijuna km, kvadratnih.
Prosječna temperatura u Staljingradu/ Volgogradu u 1 i 2.mjesec je -6 do -7 celzija, a ljeti, u srpnju, prosjek je oko +24. zimi temp., svega nekoliko dana zna biti ispod -20, ali zato u ljeti redovito ide na oko 35 i više. I prošlog ljeta maksimalno jebilo skoro 40 celzija u Volgogradu.
Najniža ikada izmjerena temp., u Volgogradu bila je -33 celzija, najviša 43 celzija, iako ima i podatak od 44. Od proljeća do jeseni na tome stepskome jugoistoku Rusije, od Kazahstana preko stepske zone Rusije, pa sve do istočne polovice Ukrajine, itekakav problem je jedan suhi vjetar. Zove se na ruskom SUHOVEJ (izgovor suhovjej) ili na ukrajinskom SUHOVIJ…..osuši i zemlju i zrak, podigne temperaturu. U samome Volgogradu, barem dva-tri puta u ljeto zbog toga sohovjeja, bude pravih pješčanih oluja. Sama riječ suhovjej, suho vije, slavenski naš lijepi zvuk. Po meni, najljepši jezici, bliski prirodi.

Malomorgen
Gost
Malomorgen
1 godina prije

Težko je verovati da su takvi glupaci u pentagonu?

Domba
Gost
Domba
1 godina prije

Eto to je prikaz pojedinca koji je zeljan rata i razaranja…..kauboj koji je previse gledao americkih filmova gdje su oni uvijek pozitivci,i na kraju uvijek pobijede….

Ime imena
Gost
Ime imena
1 godina prije

Nije mi doista jedna stvar jasna. Polazes za traktor,moped,auto koristiti pa skoro i za vibrator a ne postoje psiho testovi i pregledi za ove psihopate koji sjede sa atomskim oruzjem. Tko njima daje pravo da uniste planetu nekoliko puta a mogu samo jednom. Ne zaboraviti Hirosimu i Nagasaki. I izviniti se za tu groznu mrlju (ne)covjecanstva.

Fatih
Gost
Fatih
1 godina prije

OVAJ GENERAL JE U CUDNOM EMOCIALNOM STANJU………VJEROVATNO JE KOD GENERALA DOSLO DO PROMIJENE LICNOSTI ZNAJUCI DA BIJU IZGUBLJENE BITKE.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 godina prije

Ako ce svoju djecu gurnuti u prve redove, samo neka ratuju!

Karma
Gost
Karma
1 godina prije

Burte vrijeme je za medicinu. 2 sata su. Ti uzivas daviti ljude glupostima. Rossia rock n roll. Masoni na teskim drogama ovih zadnjih godina. Nema vise pljacke po svijetu. Ko je jamio jamio

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
119
0
()
x