Austrija i Rusija potpisali plinski ugovor do 2040. – Američki LNG je do tri puta skuplji

Alexander Van der Bellen putin
23 komentara

Tijekom jučerašnje posjete Austriji se ruski predsjednik Vladimir Putin susreo s austrijskim kolegom, predsjednikom Alexanderom Van der Bellenom, predstavnika stranke austrijskih Zelenih, dakle, suparničke političke snage kancelara Sebastiana Kurza. Međutim, predsjednik i kancelar, iako ne dijele političke stavove, oko jednoga su složni – kupovine ruskog plina.

“Sjedinjene Američke Države vrše pritisak na Europu da kupuje njihov ukapljeni prirodni plin, koji je dvostruko ili trostruko skuplji od onog kojeg kupuje iz Rusije”, nakon potpisivanja ugovora o opskrbi ruskim plinom do 2040. godine je izjavio austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen.

“Dok američki političari optužuju Europu da ovisi o ruskom plinu, zaboravljaju da je američki tekući plin dvaput ili trostruko skuplji od ruskog. U takvim okolnostima, iz čisto ekonomskih uvjeta, nema nikakvog smisla zamijeniti ruski plin s američkim ukapljenim plinom”, rekao je Van der Bellen jučer na tiskovnoj konferenciji s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Putin je istaknuo kako je Austrija glavni transportni čvor ruskog plina koji se izvozi u Europu.

“Austrija je postala ključna ili barem jedna od najvažnijih točaka ruskog plinskog tranzita u zapadnu Europu i igra važnu ulogu u osiguravanju energetske sigurnosti za cijeli europski kontinent”, kazao je Putin, podsjećajući na važnost plinskog čvorišta Baumgarten u istočnoj Austriji.

Podsjetio je da je Rusija u posljednjih 50 godina izvezla više od 200 milijardi kubnih metara prirodnog plina u Austriju. Nakon sastanka su ruski Gazprom i austrijski OMV potpisali su ugovor o opskrbi plinom do 2040. godine.

Prije Putinovog putovanja u Austriju je austrijski kancelar Sebastian Kurz također govorio o važnosti isporuka ruskog plina u njegovu zemlju.

“Želio bih primijetiti korisnu suradnju dviju vrlo važnih tvrtki – OMV i Gazproma – koja mi se čini izuzetno korisnom za obje strane”, rekao je kancelar u intervjuu za TASS.

OMV i Gazprom zajedno rade na plinovodu “Sjeverni tok 2” koji bi trebao  udvostručiti kapacitet postojećeg “Sjevernog toka”. Projekt se suočio s otporom Washingtona, koji traži povećanje izvoza svog LNG-a u Europu.

Alexander Van der Bellenalexander van der bellenugasPlinSebastian KurzSjeverni tokSjeverni tok 2
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
neko ime
5 godine prije

Čim se lex lng napiše, mijenjat će Austrijanci ploču…hahaha

čitatelj portala
5 godine prije

Drago mi je da se Europa i Rusija povezuju.

Brainstorm
5 godine prije

sto ono kazemo da je uzrok i povod rata za nezavisnost americkih kolonija od britanskog carstva?
kaze da je uzrok zahtjev engleza da kolonije koriste britansku funtu za sto bi one morale uzeti kredit kod engleske centralene banke, zaduziti se.
za povod se navodi caj. englezi zahtjevali od kolonija da kupe skupi caj (3 puta skuplji?) koji je englezima bio visak i nisu ga mogli prodati drugdje.
vidimo paralelele?

tuf
5 godine prije

Ufffff kvragu sad jos i ta Austrija, pukotine u homogenosti EU krda sve teze moze zakrpati i siva eminencija koja ne stize ni zvati telefonom sve te tvrdoglavce. Kud su se oni nasli tu ritati, ne moze im se spocitati regularnost izbora i nedostatak demokracije, LGBT-i setaju slobodno Becom, zene mogu kupovati vibratore i biti muskarci. Dakle moralo bi podmetnuti koju financijsku transakciju s Rusima, spontano zapaliti neki plinovod ili seriju teroristickih napada (sto je opet dvosjekli mac koji ojacava konzervativce). A j…te sta ne sute, skijaju i jedu Mozart kugle.

NSU
5 godine prije

Kako to? A Omišalj. Plenky javi se!

Crodaemon
5 godine prije

Zato ce Anemicni kupovat USA LNG 🙂

bububu
5 godine prije

2-3 puta skuplji? a nama lazu da je “samo” 30% skuplji sto je isto katastrofa. ali mozemo mi to, nema frke…

fenix
5 godine prije

Haha kao u stara vremena Rusija i Austrija se dogovaraju oko velikih stvari. Ps Katarina velika je sigurno zadovoljna.

Rokokoko
5 godine prije

Kad smo kod Austrougarske i Habsburga,oni su kazarskog porijekla iako su se predstavljali da su krscani.Vidite kako zlo ima korijene stoljecima unazad.

Troglavski
5 godine prije

https://www.youtube.com/watch?v=eombUQtyYiE
Upravo sam pogledao intervju s Putinom.

Novinar ga pita pitanja o Aleksej Navalnom. Mozete li zamisliti da premijer Britanije dodje u Austriju i novinari ga pitaju o Tommy Robinsonu?

Oko
5 godine prije

Sada ce Ameri zajahati I pritiskali Kurca!!!
Sebastijane ne daj se, nek jasu I pritiskaju

C h i l e
5 godine prije

Jeftin plin i resurse za austrijsku privredu i austrijskog coveka! Svaka cast austrijancima , a i evropskim ” arapima ” i ” afrikancima ” ( Ruse i surovinska drzava ili ti benzinska ( jeftina ) pumpa Evrope ) Potpisali ugovor na obostrano zadovoljstvo – austrijskog naroda i ” ruske ” korumpirane vlastele ! Jos jedna u nizu ” pobeda ” Rusije… poput one da je 2005 bila 8 ekonomija sveta , a danas 17 ( sa tendencijom daljeg pada ! ) , da su Rusi odmah posle Sirijaca drugi najbrojniji trazilaca azila u EU ( sto li tako kada im je tako dobro u Rusiji !? Hm…. ma zapadna ” propaganda ” ) , umesto cele Ukrajine u svojoj orbiti samo Krim i odreske Donbasa….. Kako im dobro ide…. sramota me da prokomrntarisem…. I jos se hvale kako prodaju svoj resurs tri puta jeftinije od Amerikanaca ( umesto da ga… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI