Besmislena sjednica Vijeća sigurnosti o turskoj kampanji na sjeveru Sirije

Vijeće sigurnosti UN
16 komentara

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda na sastanku u ponedjeljak, 22. siječnja, raspravljalo je o aktivnostima Turske u pretežno kurdskom području Afrin u sjeverozapadnoj Siriji. Međutim, ovo najvažnije tijelo Ujedinjenih naroda niti je osudilo, niti zahtijevalo od turske vlade da zaustavi vojnu operaciju u ovoj sirijskoj regiji, priopćila je agencija AFP.

Sastanak Vijeća sigurnosti je sazvan na inicijativu Francuske. Kao razlog je naveden razvoj situacije u Afrinu, ali se raspravljao i o situaciji u sirijskoj pokrajini Idlib, te predgrađu Damaska, Istočne Goute.

Ovakav tijek rasprave je neobjašnjiv, obzirom da Vijeće sigurnosti ima jasna pravila kako se saziva sjednica i koji je dnevni red. Uoči sastanka su sve agencije izvijestile kako je Francuska sjednicu sazvala isključivo zbog situacije u Afrinu, da bi se na kraju raspravljalo o protuterorističkoj kampanji sirijske vojske u Idlibu i stanju u islamističkoj enklavi Istočna Gouta.

“Rasprava o situaciji u Afrinu je bila samo dio rasprave”, rekao je stalni predstavnik Francuske u Ujedinjenim narodima François Delattre, koji je rekao “kako je Turska uživala široku podršku tijekom rasprave”.

Američki veleposlanica u Ujedinjenim narodima, Nikki Haley, nije sudjelovala na sastanku Vijeća sigurnosti o Siriji, istaknuo je AFP.

Sve u svemu, nije zaključeno ništa i nije jasno što je Pariz htio postići ovom raspravom.

Kao što smo izvijestili, 20. siječnja je Glavni stožer turske vojske najavio pokretanje kampanje “Maslinova grančica”, čiji je cilj “zaštita granica Turske, sigurnosti i stabilnosti regije”.

“U operaciji će biti neutralizirane militante skupine PKK i YPG snage sirijskih Kurda, a prijateljski narod Afrina će biti oslobođen od terorista”,  navodi se u priopćenju turske vojske.

Službena Ankara smatra da su sve vojne i političke strukture sirijskih Kurda “terorističke organizacije” i da su ogranak Kurdistanske radničke stranke, koju Ankara smatra terorističkom organizacijom.

Ranije je premijer Turske Binali Yildirim rekao kako će cilj turske kampanje biti ostvaren u kratkom roku, a njezin vojni cilj je stvaranje “sigurnosne zone dubine 30 kilometara u sirijskom teritoriju”.

Maslinova grančicaUjedinjene nacijeUNVijeće sigurnosti
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
basso
6 godine prije

Amerikanci i njihove sluge gube tlo pod nogama cak i u UN-u koje su placali i drzali pod kontrolom.

Miller
6 godine prije

Iskreno…ne vidim svrhu UN-a. Tu se postuje samo pravo jaceg. Tako i u ovom slucaju…Kurdi su bili samo potrosna roba

dron
6 godine prije

zanimljiv neki recimo mural na fotografiji sale u UN prvo sto mi pada na pamet kao opis te slike izgleda mi kao unutrasnje zredjenje sotonisticke crkve hm zanimljivo

Baobab
6 godine prije

Informacija sa Reutersa kako se broj ubijenih terorista (Kurda) kako ih nazivaju Turci među kojima ima i Daeshovaca popeo na preko 260 je opovrgnuta i klasirana kao lažna vijest. Na Advanceu koji slovi kao neutralan portal sa dobro provjerenim informacijama ista vijest kako su Turci eliminirali preko 260 “terorista”. Veoma zbunjujuće.

mars
6 godine prije

“…što je Pariz htio postići ovom raspravom”? Pariz je poput nekada pametnog, snažnog, stasitog i “k’o od brda odvaljenog” mladića, koji je svojevremeno “harao” i pitao se o svemu i svačemu, sada starac čije je vrijeme prošlo, pamet izhlapjela i fizička snaga isčezla, koji je svega toga svjestan ali nije u stanju da se s tim pomiri. Danas neki drugi mladići, kao što je nekada i on bio, kolo vode i nije im baš mnogo stalo do njegovog mišljenja, pa on traži način i mogućnost, bilo kakvu i bilo gdje da se i njegov glas, eto, ipak čuje, bez obzira što ga više ne uzimaju zaozbiljno.

Tadmur Palmirovic
6 godine prije

Zanimljivo je kako i nema previse galame vezane za Idlib.Ceka se da mala Bana sa mlijecnim zubicima nesto ” tvitne”.:)))

mike penis
6 godine prije

a ona trumpova kobila nije ni došla na sastanak…odmah izać iz natoa

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI