Bojite se menopauze? Odgodite je zdravom prehranom!

Žena - povrće
8 komentara

Za većinu žena menopauza predstavlja veliku nepoznanicu. Odnosno, ne znamo kako će naše tijelo reagirati na to stanje. Od naših majki i baka možemo naslutiti što nas čeka prema njihovim simptomima, ali opet svatko od nas je drugačiji. Svi reagiramo na drugačiji način. Upravo zato što nam predstavlja nepoznanicu kod većina nas javlja se neki strah, strah od nepoznatog.

Menopauza je žensko stanje koje je povezano s hormonskim simptomima poput naleta vrućine, promjene raspoloženja, debljanja i problema sa spavanjem. Dok se menopauza često pripisuje hormonskim promjenama uzrokovanim starenjem, nedavno istraživanje koje su proveli britanski istraživači sa Sveučilišta u Leedsu pokazalo je iznenađujuće novo otkriće: određena hrana može utjecati na početak menopauze.

Simptomi u menopauzi i prirodna dob

Menopauza je prirodni fenomen kojeg žene iskuse. Obično joj prethode signalni znakovi koji ponekad mogu utjecati na ženino tjelesno i emocionalno blagostanje. Ove simptomi uključuju:

  • Neredovite mjesečnice,
  • Vaginalnu suhoću,
  • Nalete vrućine,
  • Noćno znojenje,
  • Probleme sa spavanjem,
  • Promjene raspoloženja,
  • Debljanje i usporavanje metabolizma,
  • Stanjivanje kose i suhoću kože,
  • Gubitak punoće dojke.

Simptomi u menopauzi mogu varirati kod žena. Neke žene mogu imati samo jedan od simptoma, dok druge žene mogu imati njih više. Dob u kojoj započinje menopauza također varira. Dok se normalna dob u kojoj žene doživljavaju menopauzu kreće između 45. i 55. godine, neke se žene susreću s menopauzom u ranijoj ili kasnijoj dobi. Upravo ta razlika navela je istraživače iz Sjedinjenih Država da provedu studiju kako bi utvrdili što je uzrok tome.

Određena hrana igra ulogu u određivanju dobi u menopauzi

Prema istraživačima, dob prirodne menopauze zabrinjava žene, posebno one reproduktivne dobi, jer rana ili kasna menopauza imaju određene zdravstvene posljedice. Cilj im je bio utvrditi ima li prehrana ikakav utjecaj na pojavu menopauze.

Za svoje istraživanje, istraživači su angažirali žene u dobi od 40 do 65 godina. Za ispitivanje promatrana je individualna prehrana žena i njihova reproduktivna povijest. Istraživači su definirali prirodnu menopauzu kao potpuni prestanak menstruacije tijekom 12 mjeseci uzastopno.

Nakon četiri godine, istraživači su proveli kontrolu i izvijestili da je 914 sudionica doživjelo prirodnu menopauzu. Podaci prikupljeni putem upitnika o hrani pokazali su da je visoki unos masne ribe, svježih mahunarki, vitamina B6 i cinka povezan s menopauzom koja započinje u kasnijoj dobi. U međuvremenu, konzumiranje rafinirane hrane poput tjestenine i riže bilo je povezano s menopauzom koja započinje u ranoj dobi.

Na temelju svojih otkrića, istraživači su zaključili da određena hrana i hranjive tvari mogu utjecati na dob prirodne menopauze. Kontroliranje ovih prehrambenih faktora može biti korisno za osiguranje pravodobnog početka ovog prirodnog procesa.

Važnost nalaza studije

Rana menopauza povezana je s raznim zdravstvenim problemima, poput niske gustoće kostiju i povećanog rizika od srčanih bolesti i osteoporoze. Kasna menopauza, s druge strane, povezana je s većim rizikom od karcinoma dojke, jajnika i endometrija.

Prema Janet Cade, jednoj od autorica studije, razumijevanje načina na koji prehrana utječe na menopauzu važno je za žene, pogotovo jer postoje one žene koje su imale članice obitelji s komplikacijama povezanih s menopauzom. Dok i drugi čimbenici mogu utjecati na dob u kojoj započinje menopauza, ovo istraživanje pokazalo je prvi utjecaj hrane na prirodnu menopauzu.

Znanstvenici vjeruju da je ova studija korisna ženama jer bi im mogla pomoći u odgađanju menopauze.

Korisno je odgoditi menopauzu, jer što ste duže izloženi predmenstrualnom estrogenu koji dolazi iz rada jajnika, to su vam povećani zaštitni učinci na srce, mozak, kosti, seksualno zdravlje i zdravlje zglobova”, objasnila je.

Stručnjaci se slažu da je ova studija značajan korak u pravom smjeru. Napokon prehrana ima ogroman utjecaj na cjelokupno zdravlje i dobrobit ljudi, a rezultati studije ovu činjenicu dodatno učvršćuju.

MenopauzamenstruacijaŽenski kutak
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nepoželjni
4 godine prije

Pa naravno da je hrana “alfa i omega” za tijelo i njegovo zdravlje i to ne samo ženama koje moraju proći proces menopauze već uopće svim živim bićima. Svaki dio tijela, od kože pa preko krvi, svih organa, pa do žlijezda sve je izgrađeno od hrane koju svakodnevno jedemo i ako jedemo lošu ili pogrešnu hranu, “gradivi materijal” će biti loš ili neadekvatan i time se dovodimo u stanje kada tijelo više sebe ne može samoizgrađivati i obnavljati, pa će nam to signalizirati raznim znakovima – simptomima koje ako u samom početku ne prepoznajemo ili zanemarujemo, i ne poduzmemo ispravne korake u hranjenju i vođenju života, dovesti ćemo svoje tijelo u kronični deficit hranjivih i građevnih tvari uz istodobnu zasićenost raznim “otpadom” koji dodatno opterećuje tijelo, pa smo već zašli u kroničnu bolest kada sve postaje teže i kompliciranije.za vraćanje u normalu (zdravlje). Različito proživljavanje menopauze kod žena ne bi… Čitaj više »

srdelice
4 godine prije

zasto bi trebalo odgadati bilo koji prirodni proces? kakve veze ima ako je menopauza sa 50 ili 55 godina. treba propagirati bavljenje sportom i kvalitetnu ishranu tokom cijelog zivota a ne povodom neceg kao sto je menopauza. Plava riba, a ne masna riba otkud vam sad to, je zdravija i jeftinija od bijele ribe i treba ju jesti cijeli zivot 2-3 puta na tjedan. Obicna sardina je riznica zdravlja, ali svi portali su puni lososa i slicnih hormonima napuhanih riba umjesto da se propagira srdela na zaru…

onaj najgl.......veći Dalton
4 godine prije

Zanimljiv je ovaj portal…..
Žene pišu o Erdoganu i Siriji…..
Muškarci o menopauzi……

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI