Žena i sport – ženska sportska trijada

zena-vjezba
0

Ženskom organizmu u trenažnom procesu treba posvetiti posebnu pažnju zbog fiziološke specifičnosti. Preterano izlaganje naporu može dovesti do ženske sportske trijade koja se odlikuje poremećajima ishrane, izostankom menstrualnog krvarenja i smanjenom gustinom kostiju.

Ženski organizam je po mnogo čemu specifičan i treba mu posvetiti posebnu pažnju u sportskom treningu.  Osnovna specifičnost ženskog organizma ogleda se u mesečnim ciklusima koji su praćeni periodičnim menstrualnim krvarenjem. Menstrualni ciklus traje 28 dana. Tokom tog vremena u organizmu žene dešavaju se različite hormonalne promene, odnosno nivo hormona varira. Kreiranje programa vežbanja za žene mora u obzir uzeti i period ciklusa u kojem se neka vežbačica nalazi, pošto sve žene ne podnose isto period menstrualnog krvarenja. Neke od njih gotovo da i nemaju problema, dok su neke gotovo onemogućene da rade u tom periodu. Posebnu pažnju moraju obratiti sportski stručnjaci koji rade sa ženskim selekcijama. Pažljivim planiranjem opterećenja moguće je izbeći negativne posledice treninga i organizam sportistkinje očuvati za ulogu majke.

Izlaganje ženskog organizma preteranom trenažnom opterećenju može izazvati  pojedina stanja koja idu u polje patologije. Najčešći problemi koji se javljaju kod žena izloženih preteranim naprezanjima su problemi sa menstrualnim ciklusom, ali postoji jedna pojava koje je kombinacija više činilaca i kao takvo je opisano u stručnoj literaturi. Ta pojava zove se ženska sportska trijada.

Ženska sportska trijada

Ženska sportska trijada je skup zdravstvenih problema koji mogu negativno uticati na zdravlje žene. Taj skup čine: problemi sa ishranom, izostanak menstrualnog krvarenja i osteoporoza.

Poremećaji ishrane se ispoljavaju kao anoreksija i bulimija. Sportistkinja nije zadovoljna svojim fizičkim izgledom i izlaže se gladovanju kako bi omršala. Onda dolazi period preteranog unosa hrane, pa samoprekor zbog toga, što se najčešće završava nasilnim izazivanjem povraćanja. Uzroci ovih problema su psihološke prirode i kao takvi se tretiraju. Lečenje ovih stanja se izvodi u saradnji lekara, nutricioniste i psihologa (čak i psihijatra).

Primarna i sekundarna amenoreja

Izostanak menstrualnog krvarenja zove se amenoreja. Može biti primarna i sekundarna. Primarna je ona amenoreja kada devojčice do svoje šesnaeste godine ne dobiju prvu menstruaciju, a sekundarna je izostanak tri ili više uzastopnih menstruacija kod žena koje su već imale ustaljen menstrualni ciklus. Važno je napomenuti da žena čak i u slučaju izostanka krvarenja može ostati u drugom stanju, pa je preporučena upotreba kontraceptivnih sredstava kao vid zaštite od neplanirane trudnoće.

Osteoporoza je, najprostije rečeno, mala gustina kostiju. Prisustvo osteoporoze povećava rizik od preloma. Ovoj bolesti su sklonije žene.

Ženska sportska trijada otežava redovan trenažni proces, naročito trening snage, jer organizam nema dovoljno energije. S druge strane, najbolja prevencija za osteoporozu je upravo fizička aktivnost. Zbog svega toga ženska sportska trijada može predstavljati začarani krug u kojem se osoba vrti. Kompleksnost uzroka je razlog zbog kojeg je u rešavanju ovog problema potrebna saradnja stručnjaka iz više oblasti medicine.

Posebnu sklonost ka ženskoj sportskoj trijadi imaju sportistkinje koje se bave sportovima u kojima se postignuće ocenjuje subjektivnom procenom sudija, sportovima sa težinskim kategorijama, sportovima gde se ocenjuje fizički izgled (uglavnom i mali procenat masnog tkiva) i sportovima u kojima se vrhunski rezultati postižu u doba kada je organizam još u pubertetu.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

POVEZANE VIJESTI