fbpx

Posebno pogodni periodi za razvoj motoričkih sposobnosti – senzitivni i kritični periodi

plivač, leptir stil.
0
2,491

Bavljenje fizičkom aktivnošću radi razvoja fizičkih sposobnosti može se podvesti pod aktivno treniranje

Svaki sport sa sobom nosi manje ili veće zahteve za ispoljavanje pojedinih sposobnosti. Tokom trenažnog procesa treneri se primenom različitih sredstava i vežbi trude da do maksimuma razviju potrebne sposobnosti kod svojih sportista. Međutim, stručnjaci koji su proučavali fizičke sposobnosti ljudskog bića uočili su da u toku rasta i razvoja čoveka postoje periodi koji su posebno pogodni za razvoj neke sposobnosti. Te periode su nazvali senzitivnim periodima. Isto tako uočili su i da postoje periodi kada bi najkasnije trebalo izvršiti uticaj na razvoj neke sposobnosti i te periode su nazvali kritičnim. Kritični period je poslednje vreme kada postoji mogućnost relativno velikog uticaja na razvoj neke sposobnosti, iako ta mogućnost postoji i kasnije, ali u znatno manjoj meri.

U struci se senzitivni periodi nazivaju zlatnim vremenom za razvoj motorike. U praksi to znači da svaki senzitivni peirod nije kritičan, ali je svaki kritičan period senzitivan.

Klasifikacija

Klasifikacija motoričkih sposobnosti čoveka ima više, ali svi autori u svojim radovima pominju neke koje su neosporne, a to su: snaga, brzina, spretnost (okretnost, koordinacija), izdržljivost, fleksibilnost. Istraživanjima je utvrđeno da su neke od ovih sposobnosti manje ili više urođene, ali da za svaku postoje senzitivni i kritični periodi.

Snaga je po mnogima osnovna fizička sposobnost i bez adekvatnog nivoa snage nema sportskog postignuća na zadovoljavajućem nivou. Snaga se ispoljava na nekoliko načina i za svaki od njih postoje senzitivni i kritični periodi. Snaga se senzitivno razvija od 13 do 14 godine kod muškaraca, a od 10 do 11 kod žena. Razlog je taj što devojčice ranije ulaze u pubertet. Kritični period za oba spola je od 16 do 17 godine. Eksplozivna snaga se kod muškaraca razvija od 13 do 15 godine, a kod žena od 10 do 12 godine. Važno je napomenuti da ovo ne znači da će dečaci i devojčice u tim uzrastima biti izloženi maksimalnim naporima, već da je tada potrebno izvršiti uticaj na razvoj snage primenom odgovarajućih vežbi.

 

 

Brzina je u velikom procentu urođena sposobnost, ali je period od 7 do 10 godine kod dečaka i od 7 do 11 kod devojčica osetljiv na razvoj ove sposobnosti. Kritični periodi su od 14 do 15 godine kod dečaka i od 13 do 14 godine kod devojčica. Važan podatak za brzinu je i taj da se ispoljava na tri načina, i to: kao brzina reakcije, kao brzina trčanja i kao frekvencija pokreta.

Koordinacija i preciznost kao sposobnosti verovatno su najviše povezane sa receptorima u mišićima i zglobovima, a kao takve razvijaju se tokom celog trenažnog procesa, bez posebno određenih peiroda, iako period naglog rasta u pubertetu može uticati na opadanje ovih sposobnosti.

 

 

Fleksibilnost ili gipkost je sposobnost od koje čovek ima najviše koristi, čak i u starosti jer ova osobina čuva od povreda. Senzitivni period kod dečaka je od 9 do 10 godine, a kritični od 13 do 16 godine. Kod devojčica je pogodan period od 14 do 17 godine, mada su osobe ženskog spola pokretljivije od muškaraca.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

POVEZANE VIJESTI

Izbornik