U obitelji je sigurnost

U obitelji je spas
61 komentar

Važno je imati prijatelje. Teško bi bilo i zamisliti život bez njih. I kolege su važne, i svaki kolektiv kome pripadamo ima svoje značajno mjesto. Ali obitelj bi u svemu tome trebala biti temelj. Glavni oslonac. Naše gnijezdo i sigurna luka.

Moguće je da je to subjektivan osjećaj, ali i kada čujem riječ obitelj, ili porodica, nekako mi lijepo zvuče i odašilju oko sebe toplinu i sigurnost. Valjda se ljudi potrude da za lijepe stvari nađu i odgovarajuće riječi. Kada neko po dobru spomene obitelj, ili kada vidimo na fotografiji nasmijanu obitelj, i mi budemo sretniji, zar ne? Ne pojavi se taj osjećaj samo kada gledamo ljude, nego i životinje. Pogledajte samo silnog i, obično tako vjerujemo, grubog lava, kao je krotak i nježan kada vidi svog malog lavića-bebu! Zar nije neobično što ga prenosi u zubima tako nježno da ga nikada ne povrijedi? Nikada ga ne ogrebe kad se s njim igra? Pogledajte kako roditelji životinja nekada hrabro ginu za svoju djecu.

U obitelji se formira osobnost, i to još u najranijem djetinjstvu. Sve kasnije je samo nadogradnja, korektura, kad su osnovne osobine su već stvorene. Zato je i najvažnije da dijete odrasta u zdravoj obitelji. Ali i kasnije je važno imati obitelj jer je to uvijek najčvršći oslonac u životu. To je mjesto gdje ćeš doći ako ti „sve lađe potonu“ u životu. Mjesto gdje ćeš se uvijek vratiti, ma gdje otišao. Nekome iz obitelji ćeš prvom javiti vijest o svom velikom uspjehu, a oni će se tome radovati koliko i ti. Kažu da voliš onoga čijoj se sreći raduješ. Jeste li vidjeli kako se Zlatan Ibrahimović nakon svake značajne pobjede poslije utakmice prvo javlja svome ocu? Je li to slučajno? Obitelj je ta koja ostaje uz tebe do kraja, i onda kada te svi napuste. Baš kao što i ti ostaješ uz nju.

Gledam jednu televizijsku seriju u kojoj je i jedan vrlo moćan čovjek, bliski suradnik predsjednika SAD koji je sve zapostavio da bi izgradio karijeru. Uspio je. Ima mnogo poznanika, suradnika; ima i žena koliko poželi i kakvih poželi. Jednom ga, u sitnom prekršaju u prometu zaustavi policija i kako on nije imao dokumentaciju, grubo ga vežu i pritvore. Trebalo je da se javi nekome kome želi, ali on je shvatio da se u takvoj situaciji nema kome javiti i tek tad se osjetio vrlo usamljenim i nezaštićenim. On nije imao svoju obitelj.

Mnogo je osoba bez obitelji. A to znači i bez „sigurne luke“, bez svih pogodnosti koje obitelj pruža. Neki su zbog nesretnih okolnosti od početka sami; neki su obitelj izgubili kasnije, svojom ili tuđom greškom. Neke od tih osoba pokušavaju stvoriti novu obitelj ili naći nešto što će biti zamjena za ovu važnu životnu instituciju, a neki se u svojoj srdžbi i nesnalaženju pokušavaju svetiti pa razaraju i druge obitelji kako bi bilo što više osoba sličnih njima.

Da, obitelj je vrlo važna. To nije novost, to se zna odavno, i zato se svaka država bori izgraditi obitelji po svojoj mjeri. Ne samo država, nego sve moćne institucije, jer sve više imamo pojava da se i državama upravlja preko moćnijih faktora, države postaju samo sredstvo pomoću kog ti faktori upravljaju svijetom. A oni žele obitelj oblikovati po svojoj mjeri. Da bi to postigli, težište stavljaju na djecu, jer djeca su budućnost. Raznim metodama i sredstvima djeca se odvajaju od roditelja i njih odgajaju po modelu koji odgovara nekome drugom, a ne roditeljima. Djecu, praktično, još kao bebe preuzimaju jaslice, vrtići, obdaništa, i tamo ih odgajaju. Nije čudo zbog toga što, kada djeca porastu, dolaze u sukob s roditeljima. Njihovi pogledi na svijet se razlikuju jer nisu živjeli u potpunosti kao obitelj, bili su razdvojeni.

Zato – čuvajmo obitelj! Čuvajući svoju obitelj, čuvamo i sebe i sve njene članove. A čuvamo i državu onakvu kava bi nam mogla najviše biti od koristi. Čuvamo mir i razumijevanje među ljudima.

obiteljporodicaPriča
Pretplatiti se
Obavijesti o
61 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
jasmin
6 godine prije

Bravo,Ivo!Obitelj je domovina srca.

Davor
6 godine prije

Jednom rječju – prekrasno!
U dvije riječi – obitelj, ljubav.
U tri riječi – Bože, blagoslovi obitelj!

U potpisu: čovjek srca kamena

Lp, DJ

Ivan
6 godine prije

Svaka čast na tekstu!

HEKPCT
6 godine prije

Ciječi život se pitam što to znači voljeti. Pustimo sad semantiku. Nego, što stoji iza te riječi? Kad netko nekome kaže da ga voli, što pri tom točno misli? Izgleda da je najbliža odgovoru rečenica iz ovog teksta – “Kažu da voliš onoga čijoj se sreći raduješ”.

shumadinac
6 godine prije

Moraš da “update-uješ” stavove Ivo – promakao ti je prethodni tekst 😉

Bez šale, u kakvom vremenu živimo ovakvi tekstovi su nam svakodnevno potrebni.

Balad
6 godine prije

“U obitelji je sigurnost” https://www.logicno.com/life-and-style/u-obitelji-je-sigurnost.html Apsolutizirajući obitelj, izvan konteksta okruženja čini se greška protivna “zakonu akcije i reakcije” za ljudska bića i ljudska društva je naprosto samozavaravanje, inducirano od vladara društva. Kao prvo, osnovna “ćelija” društva nije obitelj već pojedinac, baš kao što atom tvori moluekulu bez kojega je ona nezamisliva. Nitko nema ništa protiv obitelji, ali ona je u osnovi – kao i pojedinci koji je čine – toliko dresirana da ne raspoznaje uzroke svog propadanja odnosno raspadanja. Tome nisu krive neke “rodne ideologije” već sustav kojemu obitelj i pojedinci služe bez zadrške, a koji svojim odnosom prema radu i radnicima razara obitelj beskrajno više no bi mogla bilo koja nepostojeća “rodna ideologija”. Prekarijat, privremeno zapošljavanje, nemogućnost otplate kredita, prekomjerna zaduženost i slične stvari povezane sa suštinom sustava kojemu jadnici služe, beskrajno više razaraju međuljudske odnose – i obitelj u kontekstu toga – negoli bi bilo kakva izmišljotina mogla… Čitaj više »

netman
6 godine prije

Prve i prave 2 stvari: ljubav i obitlj, bravo…

zlatan
6 godine prije

Gospon Ivo, očekivao sam nešto smislenije pisanje. Naime, nitko ne želi biti protiv obitelji, ali i ta obitelj nije neka sveta krava. I ne smije biti. Gospon Ivo, a šta sa onim obiteljima u kojima vlada nasilje? Bilo fizičko ili psihičko, u nekima i jedno i drugo? Nemojte samo napisati da je to rijetkost. Nije, svi to znamo. To je masovna pojava. Posebno u jako patrijarhalnim i tradicijskim obiteljima, gdje otac dolazi kući često puta pijan, i onda nastupa užas postojanja za tu djecu. Koliko ima takvih obitelji, ja to ne znam, ali znam da ih je i previše….Kladim se da mnogi čitatelji i komentatori na Logično, imaju ta iskustva, ili da barem znaju za takve primjere iz svoje okoline. Dalje, nema ništa loše u tome da djeca idu u predškolske ustanove i školu, i razna druga društva. Ne možemo cijeli život ostati ukalupljeni samo u svojoj maloj mikrozajednici zvanoj… Čitaj više »

jafar
6 godine prije

Dijete se potouno emotivno formira do 6. godine, e upravo zato su po evropama izmislili nacine kako da riditeljima maznu djecu, obdanistima, ranim peedskolskim odgojem i sl.
Ivo cestitka! Svi su ti tekstovi pitki i poeticni.

RBAJKANA
6 godine prije

Obitelj, sretna obitelj ?‍?‍?‍?!! Onaj ko nije odrastao u sretnoj obitelji, nemoze ni shvatiti šta to je. Kada kažem sretna, nemislim nikakav luksuz, ni izobilje. Već razumijevanje, sreća u malim stvarima. Igra sa mojim unucima, veće sreće nema! ??

Bill Clinton
6 godine prije

jest, al’ u (zdravoj) seoskoj obitelji… facebooka, i-phonea

Ive
6 godine prije

Pitam se koja to obitelj nebi podrzala i voljela transrodno dijete, koja to obitelj brani zeni pravo na abortus?
Svaka zena je svoga tijela gospodar i nije to ni svecenik, ni biskup, ni papa, zasto zena nemoze biti svecenik, biskup ili papa, jeli to jos jedan dokaz da je crkva zaostala u dobu patrijahata???
Tko zenu ne smtra ravnopravnim clanom obitelji, tko je taj koji smtara da zena za isti posao treba imati manju placu?
Tko je taj koji trazi raslojavanje u obitelji? Voliti nekoga pokazimo i dokazimo dijelima a ne rijecima.
Samo su primitivizam i primitivci protiv Istsnbulske konvencije. Osudimo primitivizam!!!
ZIVI I DOZVOLI DRUGIMA ZIVJETI, SVIJET NIJE REZERVIRAN ZA TEBE VEC ZA RAZLICITOSTI.

White patriarch
6 godine prije

Nevjerojatno koliko u komentarima ima sjeb osoba koje na sve načine pokušavaju minirati pojam obitelji samo zato jer je njihovo iskustvo bilo negativno. Žele da i susjedu crkne krava kad je već njihova crkla. Pa umjesto da sami izgrade sebi nešto lijepo i pozitivno, obitelj i dječicu, oni žele rasturiti to svima ostalima. Poremećeni, mračni umovi. Ko ovi šta guraju Istambulsku i rodnu ideologiju. Sve vas treba na Goli otok na preodgoj!
PS: Da, postoje loše i nasilne obitelji. Pa što? Postoje i loši automobili pa nitko normalan nebi zagovarao ukidanje automobila jer je, eto, baš on kupio to lošeg…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI