Uticaj preteranog fizičkog napora na organizam

dizac-tegova-trening
0

Preterano izlaganje fizičkom naporu vodi u patološka stanja, povrede i bolest. U želji za postizanjem kondicije treba biti sistematičan i postupan.

Čovek je oduvek težio da pomeri granice svojih fizičkih sposobnosti. U tom nastojanju smislio je načine za poboljšanje pojedinih sposobnosti i te načine je nazvao trenažnim metodama, a načela kojih se pridržava nazvao je trenažnim principima. Proučavanje prirode u kojoj je živeo nagnalo ga je da uz fizičko vežbanje za poboljšanje svojih performansi počne da koristi pojedine dodatke u ishrani (biljke itd.), za koje je verovao da poboljšavaju efekte vežbanja. Na ovaj način nastala je suplementacija, a kasnije i doping, kada su pojedine supstance i postupci zabranjeni. Pošto se članak odnosi na efekte izlaganja fizičkom naporu ostali aspekti neće biti pominjani.

U savremenom trenažnom procesu za svaku od sposobnosti razvijena je metodika kojom se optimalno utiče na razvoj. Da bi neka sposobnost bila razvijana potrebno je organizam izložiti uticajima koji su većeg intenziteta nego svakodnevni. Međutim nekada taj intenzitet postane previsok i počinju da se javljaju negativne promene u organizmu. Uzrok previsokog intenziteta treninga mogu biti: nestručnost trenera, preterana želja za napretkom, nedovoljan oporavak od prethodnog treninga pa organizam dato opterećenje doživljava kao prejako, itd. Pojedini procesi koji se dešavaju u organizmu su svojevrsni zaštitni mehanizmi (bol), dok su neki patološka stanja.

Izlaganje trenažnom opterećenju većem od potrebnog vodi u stanje koje se zove pretreniranost. Znaci pretreniranost se manifestuje kroz: smanjenu radnu sposobnost, teže podnošenje inače uobičajenog opterećenja, razdražljivost, problemima sa snom, problemima sa potencijom, itd.

Pretreniranost se leči adekvatnim režimom oporavka i modifikacijom plana treninga. Pretreniranost znatno remeti kontinuitet treninga i ometa planirane aktivnosti, učešće na takmičenjima itd. Remećenje plana usporava napredovanje jer je posle pretreniranosti potrebno neko vreme da se sportista vrati na nivo na kojem je bio pre pretreniranosti. Zbog toga treneri treba redovno da prate stanje svojih sportista i reakciju na opterećenje kako bi predupredili pretreniranost.

Programi kreirani po uzoru na obuku specijalnih jedinica

U novije vreme dešava se ekspanzija programa koji su osmišljeni po uzoru na obuku pripadnika specijalnih jedinica. Opisi tih programa obećavaju krv, suze i znoj, ekstreman napor i brzo sticanje kondicije. Nesumnjivo je i da ti programi daju rezultate. Međutim, vežbanje na taj način sa sobom nosi i velike rizike.

Prvi rizik je od povreda. Aktivnosti na takvim treninzima su vrlo visokog intenziteta i za njih treba biti dobro pripremljen. To se odnosi na prethodnu fizičku pripremu, na metodičku pripremu za neku vežbu kao i na neposrednu pripremu organizma za određeni trening u vidu zagrevanja organizma.

Dalji rizik je zdravstvene prirode i odnosi se na to da prejak trening može izazvati opasna stanja u organizmu, pa i smrtni ishod. Zbog toga je neophodno pre ovakvog oblika vežbanja uraditi lekarski pregled i zatražiti mišljenje lekara o sposobnosti za ovakve oblike treninga. Neki zdravstveni problemi se mogu ispoljiti u uslovima ekstremnog napora iako za svakodnevni život ili umeren trening ne moraju predstavljati problem. Ovo se naročito odnosi na zdravlje srca! Pored lekarskog pregleda potrebno je pažljivo odabrati trenera za ovakvu aktivnost. Treba insistirati na dobroj obučenosti i sertifikaciji, jer je to dokaz da je trener prošao potrebnu edukaciju.

*Napomena: Cilj članka nije pejorativno izražavanje o pojedinim programima treninga već da ukaže na rizike koji postoje u izlaganju opterećenju visokog intenziteta i da ukaže na korake kojima se ti rizici smanjuju, kako bi učestvovanje u tim aktivnostima bilo prijatno i bez neželjenih posledica.

fizičkih sposobnostiintenzitetnapororganizampretreniranosttreningvežbanje
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI