fbpx

Kako se ponašati u prostoru za fizičko vežbanje?

teretana-djevojka-strunjaca-trening

Ponašanje u prostoru za vežbanje je navika koju bi svi trebalo da su usvojili još na časovima fizičkog vaspitanja. Nije na odmet podsetiti se nekih osnovnih pravila, ali i ukazati na neka, na kojima insistiraju savremeni fitnes centri.

Takvi pravilnici detaljno opisuju kako se ponašati u prostoru za fizičko vežbanje. Podsetnik ili sugestije u vezi s ponašanjem u prostoru za fizičko vežbanje doprinose poboljšanju i očuvanju fizičkog i mentalnog zdravlja svakog vežbača. Kada se odabere odgovarajuće mesto i program za vežbanje, treba usvojiti i neke navike koje se tiču korišćenja prostora za vežbanje, zapravo, ponašanja u njemu. Većina savremenih fitnes klubova ima kućni red, ali se u svima njima uočavaju slična uputstva kako se treba ponašati. Poštovanje kućnog reda omogućava maksimalan kvalitet usluga i u interesu je svih članova.

Radno vreme

Treba se pridržavati radnog vremena kluba i termina za određene programe. Ako neko vežba sam, treba da koristi prostor koji je predviđen za odabrane sadržaje. Vežbači koji pohađaju grupne programe treba da dolaze na vreme, a 5 do 10 minuta pre početka časa očekuje se da su na svojim mestima u prostoriji za vežbanje. Time se olakšava realizacija časa, jer instruktor može sa svima da radi bez posebnog usmeravanja pažnje na samo jednog vežbača. Dolaskom na vreme postiže se i prilagođavanje tela na ambijent prostora za vežbanje, što je naročito važno, ako je napolju hladno, pada kiša ili je vrućina. Ukoliko je kašnjenje na čas neizbežno, času se treba priključiti tako da se što manje ometaju ostali, ali obavezno skrenuti instruktoru pažnju na svoje prisustvo, kako bi se dobile instrukcije za priključivanje grupi koja već vežba.

Bez obzira na sadržaje koje neko koristi, mora se imati u vidu početak i kraj radnog vremena. Ukoliko se dolazi pri početku radnog vremena, treba imati razumevanja i strpljenja, dok svi sadržaji u klubu postignu “radnu” temperaturu. Aktivnosti treba završiti u naznačeno vreme, naročito ako fitnes klub završava s radnim vremenom u kasnim večernjim časovima. Zaposleni imaju još mnogo obaveza po odlasku klijenata.

Oprema

Oprema za treniranje treba da bude čista, udobna i da ne sprečava pokrete. Nije neophodna skupa markirana oprema. Poseban naglasak treba staviti na čistoću obuće za vežbanje i oko toga ne sme da bude kompromisa! Ako je moguće, vežbač treba da koristi posebne patike samo za trening u zatvorenom.

Garderoba za trening treba da je udobna, ali mora biti pristojna. Nije preporučljivo nositi provokativnu opremu. Pojedini fitnes centri su striktni po ovom pitanju i strogo zabranjuju nošenje takve garderobe na treningu.

Bez obzira na stepen higijene koji vlada u fitnes centru, prilikom upotrebe sprava i strunjača preporučljivo je nositi peškir i postaviti ga preko strunjače ili dela sprave na koji se leže ili seda. Možda je higijena u klubu besprekorna, ali ne može sve u svakom trenutku biti čisto, naročito u vreme kada je najveća gužva. Korišćenjem peškira vežbač ne dolazi u kontakt s tuđim znojem. Time štiti druge od sebe, ne ostavljajući za sobom neuredno radno mesto. Radni prostor uvek treba da bude bezbedan za korišćenje. Vežbač ne treba da radi vežbe koje su iznad njegovog nivoa, a ako nije siguran oko načina izvođenja, treba da se obrati osoblju za savet. Za podizanje maksimalnih težina obavezno treba tražiti prisustvo asistenta iz predostrožnosti. Takođe, vežbač za sobom treba da ostavi uredno radno mesto, da vrati tegove i druge rekvizite na svoje mesto. Na ovaj način olakšava se korišćenje, jer će određeni rekvizit uvek biti na mestu predviđenom za njega. Treba imati i razumevanja prema vežbaču na istoj spravi. Obično se vežbači lako dogovore oko redosleda kojim će izvoditi vežbu.

Zaključak koji se može izvesti jeste da se uz pravilno ponašanje znatno olakšava korišćenje sadržaja u fitnes centru, uz postizanje maksimalnih efekata.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik