fbpx

Kako odabrati fitnes klub ili teretanu?

kako odabrati fitnes klub ili teretanuKK001.
0
427

Šta to treba imati fitnes centar da bi klijent bio zadovoljan i da bi mu ukazao svoje poverenje?

U moru fitnes klubova ili teretana nije lako napraviti pravi izbor. U ovim situacijama treba prepoznati prave kvalitete fitnes kluba ili teretane. Nameće se pitanje kako ukazati poverenje određenoj instituciji i biti siguran da je baš ona odličan izbor za ostvarenje ciljeva u vežbanju. Najčešća dilema ljudi koji se odluče da upražnjavaju neki od organizovanih vidova fizičke aktivnosti je kako odabrati fitnes klub ili teretanu. Tržište je prezasićeno, brojni su programi u ponudi, svaki klub je karakterističan po određenim vrstama treninga, ali kako znati koji fitnes klub ili teretana odgovara našim zahtevima?

Prilikom odabira fitnes centra ili teretane potrebno je postaviti određene kriterijume. Zato vežbač treba da sebi postavi nekoliko jednostavnih pitanja. Najpre treba da odluči koje ciljeve želi da postigne, a samim tim i koje sadržaje ili programe vežbanja želi da konzumira. Takođe, važni kriterijumi tiču se higijene u klubu i stručnosti zaposlenog osoblja, kao i cena usluga.

Lični ciljevi

Ciljevi koje je neko postavio presudan su kriterijum i direktno su vezani sa sadržajima koje nudi neki fitnes centar. Nemoguće je postići neki cilj, ukoliko prostor u kojem će neko vežbati nije opremljen odgovarajućim spravama i rekvizitima. Osoba koja želi da poveća snagu ići će u prostor koji je opremljen tegovima i mašinama za razvoj snage.

Takvog vežbača neće u velikoj meri zanimati sprave za razvoj aerobnih sposobnosti, i obrnuto – osoba kojoj snaga nije primarni cilj, a koja želi poboljšati svoje aerobne kpacitete, tražiće prostor opremljen trakama za trčanje, različitim vrstama stacionarnih bicikala, itd. Osobe koje traže rasterećenje od stresa na poslu, verovatno će biti u potrazi za programima vežbanja koji pored fizičkog imaju i zabavni aspekt. To su uglavnom programi sa plesnim i muzičkim elementima.

Higijena

Higijena u prostoru za vežbanje je izuzetno važna i pažnju su joj poklanjali još i stari Grci u svojim gimnazijumima. Smatrali su da telo mora biti očišćeno od prljavštine koja se pojavi tokom vežbanja, ali i da sam prostor ne sme biti prljav. Ovo pravilo i dan-danas ima istu važnost. Zahtevi za higijenom su različiti, ali postoji minimum koji bi svaki prostor za vežbanje trebao da ispunjava. Prostor treba da bude čist, provetren, da ima odgovarajuće opremeljen sanitarni deo sa tekućom vodom.

Dok je opremljenost stvar usmerenja menadžmenta ka nekim sadržajima, održavanje higijene se tiče odnosa prema vežbanju, radnom mestu i ponašanja zaposlenih i klijenata. Nema opravdanja za nehigijenu!

Osoblje

I najbolja i najskuplja oprema i najluksuzniji prostor ne vrede ništa ukoliko njima upravlja neko neadekvatan. Ovde do izražaja dolazi stručnost osoblja. Politika kluba se tiče menadžmenta i nema puno veze sa strukom. Ali, neposredni realizatori programa vežbanja moraju biti obučeni profesionalci. Vremenom se svako od trenera specijalizuje za neki oblik vežbanja ili grupu klijenata. Treneri bi morali da poznaju način korišćenja sve opreme u klubu u kojem rade. Upotreba opreme se kreće od vrlo jednostavne, koja ne zahteva posebnu obuku, do savremenih mašina, vodećih proizvođača, koje nude veliki broj mogućnosti, što zahteva od zaposlenog da se posebno obučava za rukovanje ili da savlada korišćenje softvera na opremi.

Cena usluga

Na kraju, s obzirom na ekonomsku situaciju, jedan od presudnih faktora je cena usluga. Idealno bi bilo ne praviti kompromis oko kvaliteta. Svakako, jedan deo populacije sebi može priuštiti skuplju uslugu, dok brojni vežbači moraju napraviti neki kompromis.  Dakle, treba sebi postaviti sledeća pitanja: Šta želim da postignem? Koju opremu želim da koristim i gde? Ko će me odvesti ka cilju i koliko ta usluga košta?

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik