Kako izabrati ličnog trenera?

kako izabrati fitnes treneraKK001fitnes, lični trener
0
0

Lični trener je osoba koja vodi vežbača kroz trenažni proces, od zajedničkog postavljanja ciljeva ka ostvarenju.

Izabrati ličnog trenera podrazumeva odabir osobe koja će postati jedan od najbližih saradnika u svakodnevnim aktivnostima. Ako se osoba odluči da koristi usluge ličnog trenera, potrebno je da zna kako da u velikoj ponudi odabere trenera koji će joj odgovarati. U fitnes centrima, uglavnom, zaposlen je veliki broj trenera koji rade personalne treninge, ali to ne znači da će svaki od njih odgovarati zahtevima bilo kojeg klijenta. Na koje kriterijume treba obratiti pažnju kada se bira lični trener?

Biografija

Prilikom odabira ličnog trenera treba pažljivo pročitati njihove biografije. Na taj način klijent stiče uvid u stručnu osposobljenost trenera, njegovo iskustvo i sistem rada. Među ličnim trenerima ima i muškaraca i žena. Nekome će više odgovarati da vežba sa trenerom određenog spola. U praksi se pokazalo da su žene bolji organizatori grupnih programa, dok treneri muškog spola imaju izraženiju sklonost ka programima za razvoj snage. Ovo ne mora uvek biti slučaj, presudan faktor je znanje trenera. Treba imati u vidu da najbolji trener ne mora biti onaj koji je sposoban da podigne teg najveće mase. Lični trener mora znati da isplanira trenažni proces za klijenta koji je, možda, početnik ili se oporavlja od povrede ili bolesti. Svakako i ličnost, tj. senzibilitet trenera, određuje izbor. Klijent će odabrati onog trenera koji mu najviše “leži”. S takvim trenerom će ostvariti najbolju komunikaciju i saradnju, lakše će podnositi čak i teže treninge i biće motivisaniji da vežba.

Stručna osposobljenost.

Najvažniji kriterijum oko kojega ne treba praviti kompromis jeste stručna osposobljenost. Lični trener bi trebao da ima završenu odgovarajuću školu ili drugi vid osposobljavanja. Na osnovu školovanja trener ima mogućnost za sticanje licence ili dozvole za rad. Ovo garantuje da je trener profesionalac koji zna šta radi. Posedovanje certifikata i licence je znak da se trener nalazi u uređenom sistemu i da ispunjava uslove koji uređuju rad u njegovoj struci. Značaj ovog podatka je veoma važan, jer nestručan pristup klijentu može voditi ka povredama ili čak težim posledicama. Pojedini članci u medijima izveštavaju čak i o fatalnim ishodima u fitnes centrima.

Osoba koja je lični trener mora pratiti savremene trendove u fitnesu. Mora poznavati korišćenje opreme u fitnes centru i na najjednostavniji način to objasniti svome klijentu. Personalni trener mora poznavati anatomiju ljudskog tela i efekat pojedinih vežbi na celo telo ili njegove delove. Mora znati pravilno da dozira opterećenje. Svome klijentu treba da objasni značaj određenih vežbi i razlog zbog kojih se izvode. Ukoliko trener ima takav pristup klijent će steći poverenje u svoga trenera, jer on zna šta radi i ništa ne prepušta slučaju. Lični trener mora da vodi trenažni proces.

Lični trener treba da bude osoba koja svojim načinom života promoviše zdrave navike. Ne bi trebalo da bude sklon konzumiranju duvana i alkohola. Iako ne mora da bude sposoban da podiže velike težine, trebalo bi da bude u odgovarajućoj formi. Takođe i njegov fizički izgled i urednost moraju odavati utisak stabilne osobe.

Na osnovu navedenog nije teško zaključiti zbog čega je potrebno obratiti posebnu pažnju prilikom odabira personalnog trenera. To je osoba kojoj klijent poverava svoje zdravlje i kojoj plaća za dobijene usluge, a za dati novac treba zahtevati kvalitetnu uslugu.

fitnesslični trenerteretana
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI