Higijena – Važnost u izgledu, a i zdravlju

Higijena - zdravlje i ljepota
1 komentar

Od malih nogu učimo da je higijena bitna za zdravlje. Kasnije smo otkrili kako je ona i osnova svega ostalog – i našeg identiteta i dojma koji pružamo.

Povijest higijene

Ono što znamo je da kroz povijest čovjek nije baš u svim razdobljima i svim krajevima svijeta (čast izuzecima) pridavao veliki značaj osobnoj higijeni. Opišimo u kratkim crtama kako je to u prošlosti izgledalo.

U antičko doba higijena nije bila privatna stvar – postojale su javne, kolektivne kupaonice. Tek od devetnaestog stoljeća održavanje higijene pomiče se u obitelj i intimnu sferu.

U „mračno doba“ srednjeg vijeka, osim što opada kvaliteta života, iznenada se čini da ne vjeruju niti u vodu. Ona je tada rezervirana za izložene dijelove tijela, a za ostalo se koristi mokra krpa. Doduše, češće se mijenja rublje, ali opet govorimo o bogatijim slojevima, a bjelina rublja postaje znak čistoće tijela osobe.

U kasnijim vremenima nastaju kupke za osobnu njegu ili za terapijske potrebe koje se obavljaju u parnoj sobi. Tamo su korisnici mogli ujedno koristiti usluge masera i liječnika. Gostima u bogatijim domaćinstvima bi se priređivale kupke i služili obroci kao znak dobrodošlice i poštovanja. Tjelesna higijena također ima dugu vezu s mističnom sferom jer čistoća tijela često je povezivana s duhovnom čistoćom.

U devetnaestom stoljeću higijena, potaknuta znanstvenim otkrićima, preuzima još jednu društvenu i zdravstvenu dimenziju i otada je osnova za borbu borbi protiv mikroba. Zagovornici higijene u dvadesetom stoljeću cijeloj priči pridodaju i dezinfekciju. Poneki su filozofiju odstranjivanja mikroorganizama iz svoje okolice doveli i do negdašnje razine izjednačavanja vanjske i unutarnje čistoće, osobito u svojim kupatilima – popločanim i posvećenoj sobama današnjice.

Čistoća je pola zdravlja – i naše ogledalo

U današnje vrijeme higijena igra veliku ulogu u svim sferama života. U narodu je odavno poznata poslovica „Čistoća je pola zdravlja“. Osim toga, naša slika i identitet usko su povezani sa čistoćom jer ona je ta koja, pored odjeće koju nosimo, puno govori o nama.

Naime, ako smo uredni, čiste kose, lijepih i urednih noktiju, mirišljavi, osim sto će sve na nama izgledati ljepše, osjećat ćemo se puno samopouzdanije u svakom trenutku i na svakom mjestu.

Vrijedne navike

Podsjetimo se na ono što znamo već odmalena. Prije svega važno je steći navike osobne higijene, što podrazumijeva tuširanje čim ga zatrebate i korištenje dezodoransa. Kako bismo tijekom dana ostali čisti, potrebno je koristiti odgovarajuće prirodne šampone, sapune, parfeme, ulja za tijelo.

Za lijep osmijeh i svježinu daha moramo prati zube više puta na dan.

Možda i možemo izdržati još jedan dan s neopranom kosom, ali postoji opasnost da ostavimo loš dojam u svojoj okolici. Stoga kosu uvijek održavajmo čistom i sjajnom, uz odabir elegantne frizure koja valorizira lice.

I nokte trebamo održavati čistima i urednima. Sve boje lakova koje na njih nanosimo mogu biti elegantne, samo treba znati kako ih uskladiti s odjećom i galanterijom.

Uz održavanje redovite higijene nogu, potrebno je nositi kvalitetnu kožnu obuću (i redovito je čistiti) i tako izbjeći neugodne mirise.

A na svježem licu koje održavamo kvalitetnim preparatima uvijek imajmo lijepu i ukusno nanesenu šminku!

Izvor: elvisa.fr

higijenaLjepotaZdravlje
Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alex
3 godine prije

Čistoća je pola zdravlja…a šporkica druga polovica 🥴😆😂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI