Demokratski novi paket pravila Doma rodno je neutralan, čuva mogućnost nošenja oružja na Capitol Hillu

Capitol Hill
5 komentara

U proteklih nekoliko nedjelja, brojni demokrati pozvali su lidere Predstavničkog doma SAD da odustanu od dugogodišnjih propisa koji omogućavaju zakonodavcima da nose oružje na Capitol Hillu, nakon što je dolazeća predstavnica Kongresa, Lauren Boebert iz Kolorada, rekla da želi držati pištolj u njenoj kancelariji.

Američka predsjednica Doma Nancy Pelosi i predsjednik Odbora za pravila Doma James P. McGovern otkrili su u petak detalje paketa pravila za 117. američki kongres, koji će se sastajati na Capitol Hillu od 3. januara 2021. do 3. januara 2023. godine.

Izglasan u ponedjeljak, „paket vizionarskih pravila“ osmišljen je kako bi Dom učinio „odgovornijim, transparentnijim i efikasnijim“, kao i „odgovornijim i pristupačnijim za sve Amerikance“, prema Pelosi.

„Kao predsjednica Doma, drago mi je što sam se pridružila predsjedavajućem Jimu McGovernu u uvođenju ovog paketa vizionarskih pravila, koji odražava stavove i vrijednosti čitavog niza naše istorijski raznolike demokratske većine u Domu“, rekla je Pelosi u saopštenju za štampu. „Ovi prijedlozi usmjereni na budućnost odražavaju naše prioritete kao kokusa i kao države – uključujući uništenje koronavirusa, rješavanje ekonomskih razlika, borbu protiv klimatske krize, unaprijeđivanje inkluzije i promociju integriteta u vladi.“

Nova pravila koja su predložile demokrate su rodno neutralna i imaju za cilj da blokiraju šanse republikanaca da iznude neugodne glasove. Međutim, pravila nisu lišila poslanike mogućnosti da nose oružje na Capitol Hillu.

Pravila uklanjaju sva pominjanja rodno specifičnih zamjenica i riječi poput „muškarac“, „žena“, „majka“, „otac“, „sin“ i „kćerka“. Na primjer, prema novim pravilima, Kancelarija ombudsmana za uzbunjivače će biti preimenovana u „Kancelarija ombudsa za uzbunjivače“. Međutim, u paketu pravila od 45 stranica nema pomena o tome da li zakonodavci mogu da koriste ove riječi dok govore.

Komentarišući nova pravila, lider GOP Kevin McCarthy oštro je okarakterisao rodna pravila „glupima“.

Pravila demokrata takođe ograničavaju mogućnosti članova GOP-a da podnesu prijedloge za ponovno prihvatanje (MTR) u Domu sa jezičkim izmjenama i dopunama zakona nakon njihovog usvajanja u punom Domu.

Demokratski izvor rekao je da takve “iznenadne” prijedloge obično podnose GOP članovi na zakone kojima se protive kako bi primorali demokrate da glasaju o “nekim stavkama koje bi željeli da izbjegnu”.

Primjetno je da se pravila za 117. američki kongres ne bave zabrinutostima koje su ranije izrazile neke desetine demokrata u vezi sa mogućnošću poslanika da nose oružje na Capitol Hillu.

Sredinom decembra 2020. godine, nakon što je nedavno izabrana republikanska kongresnica Lauren Boebert otkrila svoju namjeru da sa sobom u svoju kancelariju ponese pištolj, grupa predstavnika Demokratske kuće pozvala je Pelosi i lidera manjinske kuće Kevina McCarthyja da odustanu od propisa iz 1967. godine, izuzimajući poslanike od složenih ograničenja nošenja oružja u javnosti.

Američki Predstavnički domCapitol HillpravilaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
psi ne oruzje
3 godine prije

amazon.de/Wachhunde-privat-dienstlich-Doris-Baumann

Bojan
3 godine prije

Bez USRA- KINE – GB – IZRAELA – FRANCUSKE i jos nekih svet bi bio ljepse mjesto za zivot.

Busola
3 godine prije

Amerika otkriva tajno fašističko – eugenično lice svoje duboke države…

ctahko
3 godine prije
Zax
3 godine prije

Kao Titanik. Brod tone a orkestar svira. Zemlja je u bankrotu, ekonomija propala. Milijuni ostaju bez posla i doma i završavaju na ulici a oni se bave glupostima. Kad politička elita ignorira stvarne probleme i počne se baviti sporednim ili besmislenim stvarima to je siguran znak skore propasti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI