Svi za stolom – jedan obrok za sve

zajednički obrok, porodica, tradicija, sto, ručak, razgovor.
0

U svakodnevnoj trci za novcem, karijerom i svim ostalim što čini (ili mislimo da čini) naš život, zaboravljamo sve ono što je istinski važno. Izgubili smo kontakt sa porodicom i sve one male ali vredne sitnice koje čine život.

Ponekad je dovoljan samo razgovor sa dragim osobama i deljenje svakodnevnih problema i dilema, ali to nije uopšte lako izvesti. Čim dođemo sa posla čekaju nas druge obaveze i mi jednostavno nemamo vremena da sednemo i na miru se ispričamo sa svojim ukućanima.

Mudrost iz prošlih vremena

Naši stari su znali recept: zajednički obroci!

Ukoliko nemate vremena da se posvetite ni sebi ni drugima, barem morate imati obroke. Ako već moramo jesti, onda je samo potrebno okupiti se oko stola u isto vreme. Zbog mnogih novina koje prihvatamo, neke tradicionalne stvari smo jednostavno zanemarili i čak proglasili smešnim i zastarelim. Upravo je zajedničko obedovanje jedna od tih stvari. Mnoge čak i poznate ličnosti javno se podsmevaju kuvanju i porodičnom obroku, tvrdeći da to guši pojedinca i njegovo vreme, pa čak i da predstavlja neki prevaziđeni model. Mogli smo pročitati da se neke poznate ličnosti javno hvale da uopšte i nemaju trpezarijski sto, već da se hrane neko na svojoj omiljenoj fotelji, neko u svojoj sobi.

A priznajte, ima li ičeg lepšeg od okupljanja za stolom? Uostalom, zašto toliko volimo naše detinjstvo i odlazak kod bake ili tetke ako ne zato što smo svi sedeli za stolom, pričali o svojim dogodovštinama i smejali se. Nije važno ko je taj obrok spremio i postavio, nije čak važno ni šta je na stolu, već sam taj čin okupljanja je dovoljan da se osetimo da nekome pripadamo, da smo nekome važni i da je taj neko tu uvek pored nas. Taj smeh nakon radnog dana kada možemo da zaboravimo svaku muku i teret koji imamo valjda je ono najlepše što dnevni obrok pruža.

Jesti se mora

Kao što rekosmo, to uopšte nije tako teško. Dovoljno je da se okupimo i jedemo u isto vreme. Već od sutra probajte. Zakažite ručak svim ukućanima u vreme kada moraju da budu slobodni. Bukvalno zakažite. Pitajte ih kada inače ručaju ako su u to vreme na poslu, predavanju, školi. Dogovorite se da se nađete u kući u to vreme, baš kao da zakazujete izlazak. Pitajte ih šta bi voleli da ručaju. Ako niste baš neki kuvar, poručite hranu. Nekada je dovoljno kupiti pečeno pile i salatu. Ukoliko volite da kuvate i imate vremena, skuvajte omiljenu hranu svojih ukućana. Predložite im da sami donesu nešto što vole, desert ili piće. Tako će svako imati svoje zaduženje, a i voleće da ponesu ono što im se sviđa i podele sa drugima.

Kada napokon budete seli za sto, budite strpljivi. Možda i neće ići lako u početku. Ljudi koji su se otuđili a nisu toga ni svesni. Može se desiti da se sporečkate ili posvađate oko neke sitnice. Budite uporni i strpljivi. Otvorite temu svima zanimljivu za razgovor. Pokrenite priču važnu za celu porodicu – krečenje, posao, sledeće letovanje, smejte se, šalite, zadirkujte. Podsmevajte se šefovima, ogovarajte profesora matematike vašeg deteta.

Sada je sve dozvoljeno, sa svojima ste!

porodicarazgovor.ručakstoTradicijazajednički obrok
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI