Lončarstvo – od gline do posude – tradicija Hrvatskog zagorja

loncarstvo ruke obrada gline
11 komentara

Lončarstvo, vrsta domaćeg rukotvorstva, bilo je na području sjeverozapadne Hrvatske izuzetno razvijeno.

Tri najznačajnija lončarska središta sjeverozapadne Hrvatske bila  su sela: Jerovec, Bedenec i Dubravec. Vještina izrade keramike prenosila se s koljena na koljeno, a u spomenutim mjestima time se bavilo gotovo svo muško stanovništvo. Svoje proizvode prodavali su ili vozili na “menu” širom Zagorja, Međimurja, Podravine ili čak do Beča.

Izrada

Glina za izradu keramike se kopala ručno u sušnom razdoblju, na gliništima kojih ima u okolici. Iskopana glina pohranjuje se u ograđeni prostor koji se naziva gnjilnjak. Kako je kvaliteta proizvoda ovisila o kakvoći gline, lončari su osobitu pozornost posvećivali njezinoj obradi i čišćenju. Posuđe se oblikuje na lončarskom kolu zvanom „kolombar“. Ono se pokreće nogom tako da su lončaru obje ruke slobodne kod modeliranja.

 

Lončarski se proizvodi peku u pravilu dva puta. Kod prvog pečenja koje traje 4-5 sati, temperatura se postepeno penje do 500 °C, a boja posuđa se mijenja. Ohlađeno posuđe se ostakljuje ocaklinom koja se nekad mljela na žrvnju. Glaziranjem se postiže čvrstoća i nepropusnost posuđa, a glazura može biti zelena, bijela ili žuta. Tako glazirano posuđe ponovno se slaže u pećnicu i peče na temperaturi od 1000 do 1200 °C.

Etno kuće, čuvari tradicije

Danas je na ovim prostorima sve manje izvornih „lončara“ ali se u nekom školama održavaju izvannastavne aktivnosti lončarstva da se prenese tradicija na mlađe naraštaje. Većina takvih radova mogu se vidjeti na štandovima u sklopu različitih manifestacija kao na primjer kod Etno-kuće u Bedencu, gdje se održavaju i predavanja i kušaju jela pripremljena u takvim keramičkim posudama.

glaziranjerukotvorineTradicijazagorje
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
igi
5 godine prije

tradicija hrvatskog zagorja je lokanje….

Dub Miroslav
5 godine prije

Proizvodnja: brodova, željezničkih vagona, precizne mehanike, podmornica ( bili smo jedna od zemalja koja je to umjela), konopi,traktori, dizel motori, dizel pumpe, papir, namještaj, donje rublje, odjeća, povrće….. Sve je to bila tradicija. Sad je tužno sjećanje!

Krešimir
5 godine prije

Ja sam iz tog kraja (Žarovnica) i to iz članka je sve istina.Ne treba lončarstvo podcjenjivati.Treba samo zamisliti vrijeme kad nije bilo alternative ili je bila jako skupa i nedostupna pučanstvu.Još kad uzmete u obzir da je ovaj kraj prije sto dvjesto godina bio rudarski, da su ovdje rudari bili Česi i Nijemci, to je sve sasvim drugačije izgledalo nego danas.Inače na zemlji od moje obitelji se vadila najkvalitetnija glina koju su lončari i plačali i ta glina je još uvijek tamo ali više nikog ne zanima pa raste šuma.

kiki
5 godine prije

Off topic
Sirija na jugu oborila jedan izraelski avion i 4 projektila.
U Idlib dopremljeno 60 kanistara visokotoksičnog materijala…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI