Čipka na modnoj odjeći

cipka-crnobijela-naslovna
2 komentara

Ideja je krenula od izložbe čipke u kombinaciji s modnom odjećom na jednom od međunarodnih festivala čipke u Lepoglavi kojemu je tema čipka u odijevanju.

U okviru festivala posjetitelji su mogli uživati u čipkanim ovratnicima iz Finske, Mađarske, Češke, Slovenije, Italije i Slovačke, a ujedno su razgledali i načine ukrašavanja čipkom u modnom odijevanju u razdoblju između dva svjetska rata na odabranim primjerima iz Muzeja za umjetnost i obrt iz Zagreba.

Etnografski muzej iz Zagreba čuva razne vrste čipaka i njihovu primjenu na hrvatskim seljačkim odjevnim predmetima.

Posebno je važna za istaknuti ideja izrade takvih odjevnih predmeta namijenjenih suvremenim poslovnim ženama. U želji da se spoji tradicija, baština i iskustvo s mladošću i suvremenim pristupom, oblikovan je projekt namijenjen dizajniranju hrvatskog modnog proizvoda koji će odgovoriti zahtjevima tržišta. Projekt je ostvaren u suradnji Grada Lepoglave i Tekstilno-tehnološkoga fakulteta iz Zagreba, a cilj projekta je upoznavanje studenata s vrijednostima kulturne baštine i njezinim mogućnostima primjene na suvremeni odjevni dizajn, oblikovanje domaćeg nosivog odjevnog predmeta i ukazivanje na mogućnosti primjene čipke u visokoj modi. Elemente lepoglavske čipke od najfinijeg pamučnog konca u crnoj, sivoj i bež boji, prilagođene zadanim oblicima budućih dizajnera, izradile su članice Čipkarskoga društva Danice Brössler iz Lepoglave, dok je uslugu konstrukcije i šivanja odjevnih predmeta od najboljih tkanina dala renomirana domaća tvrtka DTR iz Zagreba.

Također je važno za istaknuti povezivanje tradicije i suvremenosti u izradi prije svega ženskih odjevnih predmeta kombiniranjem starog tradicionalnog domaćeg platna (koje je danas vrlo teško pronaći, jer pripada isključivo prošlosti), lepoglavske čipke i suvremenih modnih elemenata.

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Son of Alerik
Gost
Son of Alerik

Ne znam za ljepšu riječ koja se rimuje sa ‘žena’, od čipke:) Ili – što je muškarac bez brkova, što je žena bez čipke?Doduše, slova u riječi čipka su malo izmiješana što joj samo daje na dražesti. Hoće li projekt Grada i Fakulteta u korištenju čipke u modnoj industriji uspjeti, ovisi o tomu tko će se, kako u taj projekt uključiti. Kao i u svemu ostalom danas, riječ je o proizvodu s jedne strane i potrošačima s druge. Proizvođač mora uvjeriti potrošača da mu je njegov proizvod nužan, da ga mora imati. Influenceri, Severine, Rozge uz naknadu obući i pokrenuti… Pročitaj više »

otpisani
Gost
otpisani

Žena bez čipke je isto što i muškarac bez cukra;)

POVEZANE VIJESTI

Izbornik