fbpx

Čipka na modnoj odjeći

cipka-crnobijela-naslovna

Ideja je krenula od izložbe čipke u kombinaciji s modnom odjećom na jednom od međunarodnih festivala čipke u Lepoglavi kojemu je tema čipka u odijevanju.

U okviru festivala posjetitelji su mogli uživati u čipkanim ovratnicima iz Finske, Mađarske, Češke, Slovenije, Italije i Slovačke, a ujedno su razgledali i načine ukrašavanja čipkom u modnom odijevanju u razdoblju između dva svjetska rata na odabranim primjerima iz Muzeja za umjetnost i obrt iz Zagreba.

Etnografski muzej iz Zagreba čuva razne vrste čipaka i njihovu primjenu na hrvatskim seljačkim odjevnim predmetima.

Posebno je važna za istaknuti ideja izrade takvih odjevnih predmeta namijenjenih suvremenim poslovnim ženama. U želji da se spoji tradicija, baština i iskustvo s mladošću i suvremenim pristupom, oblikovan je projekt namijenjen dizajniranju hrvatskog modnog proizvoda koji će odgovoriti zahtjevima tržišta. Projekt je ostvaren u suradnji Grada Lepoglave i Tekstilno-tehnološkoga fakulteta iz Zagreba, a cilj projekta je upoznavanje studenata s vrijednostima kulturne baštine i njezinim mogućnostima primjene na suvremeni odjevni dizajn, oblikovanje domaćeg nosivog odjevnog predmeta i ukazivanje na mogućnosti primjene čipke u visokoj modi. Elemente lepoglavske čipke od najfinijeg pamučnog konca u crnoj, sivoj i bež boji, prilagođene zadanim oblicima budućih dizajnera, izradile su članice Čipkarskoga društva Danice Brössler iz Lepoglave, dok je uslugu konstrukcije i šivanja odjevnih predmeta od najboljih tkanina dala renomirana domaća tvrtka DTR iz Zagreba.

Također je važno za istaknuti povezivanje tradicije i suvremenosti u izradi prije svega ženskih odjevnih predmeta kombiniranjem starog tradicionalnog domaćeg platna (koje je danas vrlo teško pronaći, jer pripada isključivo prošlosti), lepoglavske čipke i suvremenih modnih elemenata.

2
Ostavite komentar

avatar
10000
 
1 Grupirani komentari
1 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
2 Komentatori
otpisaniSon of Alerik Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
Son of Alerik
Gost
Son of Alerik

Ne znam za ljepšu riječ koja se rimuje sa ‘žena’, od čipke:) Ili – što je muškarac bez brkova, što je žena bez čipke?Doduše, slova u riječi čipka su malo izmiješana što joj samo daje na dražesti.
Hoće li projekt Grada i Fakulteta u korištenju čipke u modnoj industriji uspjeti, ovisi o tomu tko će se, kako u taj projekt uključiti. Kao i u svemu ostalom danas, riječ je o proizvodu s jedne strane i potrošačima s druge. Proizvođač mora uvjeriti potrošača da mu je njegov proizvod nužan, da ga mora imati. Influenceri, Severine, Rozge uz naknadu obući i pokrenuti trend.
Nije to lagan posao. Eno je Nenad Bakić preuzeo Varteks i muku muči s prodajom vrhunskih odijela.
Kad je mentalni sklop takav da sve što valja dolazi izvana, onda je teško prodati domaće, ma koliko kvalitetno bilo.

otpisani
Gost
otpisani

Žena bez čipke je isto što i muškarac bez cukra;)

POVEZANE VIJESTI

Izbornik