Povijest mode 1980.

Žena 1980-ih – Provokativna - Ekscentrična – Avangardna – Modna parada kiča i šika

Htjeli mi to ili ne, oduvijek je glazbena i filmska scena određivala modu i tendencije. Zato možemo reći da je umjetnost u principu nerazdvojiva, bilo da se radi o modi, filmu, glazbi ili umjetničkim djelima. Ukratko rečeno – kreativnost priziva kreativnost.

Utjecaj glazbene scene

Tako i tijekom ovog desetljeća i pod jakim utjecajem glazbene rock, pop i disco scene, žene adaptiraju novi stil odijevanja, a on je šik, gothic i seksi.

Osamdesete su godine kada po prvi put modne kuće i poznati svjetski kreatori počinju izlagati svoju odjeću u poznatim galerijama i muzejima, što su mediji jako dobro znali iskoristiti u promociji određene odjevne tendencije te ih tim putem prezentirali širokoj publici.

Pariz ponovno postaje centar mode i pojavljuju se novi kreatori koji putem medija ovih godina lansiraju modu i sliku žene u stilu “freak and chic”, što podrazumijeva ekscentričnost, avangardnost, kič, vulgarnost i provokaciju putem odjevnog stila. Na odjeći postaju popularni vidljivi logotipi.

Prepoznatljivi stil ovog desetljeća

Mašta je bez limita te su se na ulicama ovih godina mogle susretati žene odjevene mješavinom raznih stilova odjeće ukrašene širokim asortimanom mnogobrojne plastične i metalne bižuterije, šilterice, kape, rukavice… Drugim riječima – što više, to bolje.

Široka odjeća živih fluorescentnih boja ukrašena raznim motivima, detaljima i galanterijom kao što su čipka, pruge, štras, perle, imitacija dijamanata, ogromne naušnice, narukvice, ogrlice, broševi, plastične naočale, marame i kravate ukrašavaju ovih godina skoro svaku ženu.

Odjeća i materijali

U modi su dugi i široki kaputi, džemper haljina, šorc uz noge do pola koljena u kombinaciji sa džemperom, široka suknja s bodijem od cipke, plisirane suknje, haljine i košulje s puno volana, hlače s naborima (faltama) visokog struka, ukrasni korzeti s poderanim farmericama, tajice, romantične košulje, majice sa “šišmiš” rukavima, trenerke raznih fluorescentnih boja s istim stilom patika i sve što je ekscentrično i egzotično.

Početkom 80-ih poslovnu ženu kreatori zamišljaju u dvodijelnom kostimu s velikim epoletama širokih ramena.

Pod utjecajem tada popularnih serija te muzičkih filmova i spotova u modu također ulazi sve što je pripijeno uz tijelo, ali i komforno pa se u ovom periodu pojavljuje različiti materijali s mješavinom likre i stretcha, svila, saten, lame, poliester, moher, angora, koža, brodirane aplikacije na odjeći, pleteni i heklani odjevni predmeti.

Modni dodaci

Uz razne stilove odjeće nosile su se opac strample bez dijela sa stopalima kao i čipkaste štrample i soknice, plesni filmovi poput “Flashdancea” učinio je popularnima grijače za noge. Uz to se nose razni stilovi obuće: patike, ravne cipele s kopčama, visoke i kratke čizme. Zvijezda ovih godina ponovno je bila štikla. Torbe koje su se nosile bile su Chanel stila s metalnim lancem.  Na kaputima, vestama i jaknicama bila popularna velika dugmad.

Nanosila se jako istaknuta i smjela šminka različitih boja, te izrazito puno rumenila. Različite vrste duljine kose su bile u modi. S pojavom gela za kosu ovih godina mogle su se vidjeti žene s tapiranom kosom u koju su vezale marame. Tada postaju moderne i “trajne”, a i kod muškaraca i žena popularne su – danas ne baš omiljene – “fudbalerke”.

Modna tolerancija

U ovom desetljeću apsolutno sve vrste i stilovi odijevanja su bili prihvaćeni i nikoga ništa nije šokiralo. I pored masovne parade kiča ovih godina, ljudi su se činili vrlo tolerantnima tako da je svatko bio poseban i originalan na svoj način. Stoga se mnogi ovoga razdoblja prisjećaju s nostalgijom.

modaModni stilŽene
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
neznanje
3 godine prije

🙂🙂🙂

modni macak ne, samo stari macor
3 godine prije

Svasta je ovdje napisano, a sto nije? A tocno je tako i bilo! Steta da na kraju clanka ne stoji i neki rezime mode u osamdesetima. A to bi bilo da osamdesete zapravo uopce nisu imale modu! Cista suprotnost pojmu koji oznacava modu. Sve se nosilo, svi stlovi, sve moguce i nemoguce kombinacije, totalno nedifinirano. Mozda je “moda” bila samo ono sto se nosilo u kombinacajama koje su bile neocekivane ili najhrabrije. Trebalo bi biti u clanku i da su se u zenskom odijevanju, poslije slobodnih sedamdesetih, vratili grudnjaci, koji su ostali do danas, a nestao je mini. Steta da nema osvrta i na musku modu. Osamdesete su pokusale ubiti macho mana i poslije odijela, sakoa, pletenih i svilenih kravata u raznim bojama i dezenima, klasicne sminkerske mode s kraja sedamdesetih i samog pocetka osamdesetih, najednom su dosle neke cudne siroke hlace, jaknice, marame oko vrata, majice, djemperi, siroko, pa… Čitaj više »

Emiliano Zapata
3 godine prije

Od svih ovih fotografija niti jedna nije snimljena 1980?

VasilisaPremudra
3 godine prije

Mda.

Pa ipak su osamdesetih modnim izricajem vladale Levi’s 501 i “starke”
😉

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI