Ukrajina kupuje 50.000 ženskih vojnih uniformi

Ukrajina - Vojnik - Vojska
22 komentara

Ukrajinsko ministarstvo odbrane kaže da je kupilo 50.000 kompleta ženskih uniformi po prvi put od početka sukoba. Najava ministra odbrane Rustema Umerova dolazi dan prije očekivanog parlamentarnog glasanja o izmjenama i dopunama zakona o mobilizaciji.

Predložene promjene izazvale su negodovanje javnosti, a neki su ih nazvali “neustavnim” i usmjerene uglavnom na suzbijanje onih koji izbjegavaju regrutaciju. Iako se govorilo da izmjene zakona ne predviđaju regrutaciju žena, takvi prijedlozi su već iznijeti.

“Ministarstvo odbrane je prvi put kupilo 50.000 kompleta ženskih uniformi, 100.000 električnih grijača i 15.000 aktivnih slušalica”, napisao je ministar odbrane Rustem Umerov u objavi na Facebooku u ponedjeljak.

Prošlog mjeseca, ukrajinska zastupnica Inna Sovsun rekla je da bi vlada trebala razmotriti mobilizaciju žena ako se smatra potrebnim. Ona je predložila obezbjeđivanje uniformi za žene kao jednu od priprema potrebnih za realizaciju plana. Prošlog oktobra stupili su na snagu uslovi za vojnu registraciju žena sa medicinskom diplomom. Više od 60.000 žena već služi u ukrajinskoj vojsci, što čini oko 7% oružanih snaga zemlje, prema Ministarstvu odbrane.

Kijev se bori da mobiliše dovoljno ljudi da ih pošalje na liniju fronta. Predsjednik Zelenski rekao je novinarima prošlog mjeseca da je potrebno 450.000-500.000 novih vojnika, ali da je postizanje toga “osjetljivo pitanje”. To dolazi nakon protuofanzive velikih razmjera Ukrajine prošle godine, koju je načelnik oružanih snaga, general Valery Zaluzhny, priznao kao neuspjeh. Ukrajina je također pretrpjela nekoliko prepreka u dobijanju pomoći, pri čemu su republikanci u Washingtonu blokirali vojni paket od 61 milijardu dolara, a Mađarska je stavila veto na finansijski sporazum EU vrijedan 50 milijardi eura.

mobilizacijaukrajinaŽene
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
3 mjeseci prije

Po Odesi prodaju silikonske maske sa zenkim likovima i perike.
Gledao sam fotke maskiranih muskaraca i djeluju zenstvenije od Misel Obame.
Sad kad krene mobilizacija zena i kad ih stanu hvatati po ulicama ove maske postaju beskorisne.

Ima jos jedna vijest: mobilizatori su poceli po Poljskoj urucivati pozive izbjeglicama. Zasad ne kidnapuju ljude i ne trpaju u kombije kao po Banderstanu, ali za ocekivati e da ce im nova Poljska vlada i to dozvoliti. London je naredio da se mobilise 500.000 vojnika za proljecnu ofanzivu i to se ne moze izbjeci.

anteT
3 mjeseci prije

Ujedinjeni narodi procjenjuju da će više od 14,6 milijuna ljudi, ili 40% stanovništva Ukrajine, trebati humanitarnu pomoć ove godine, izvijestio je 9. siječnja Ured Ujedinjenih naroda za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA).

Brojka ne uključuje 6,3 milijuna Ukrajinaca koji su napustili zemlju.

Prema ovoj priči, Ukrajina trenutno ima oko 35 milijuna stanovnika.

Hoće li ih zapad hraniti i u isto vrijeme davati sve više oružja?

MrKamenjarac
3 mjeseci prije

….JOOOOJ,KAD POJURI TAJ SUPLJI BATALJON NA KURATE RUSE BIT CE PALJBE I MIROLJUBIVOG RATOVANJA…..TAKO ZVANI BABY BUUUM.

SunGo
3 mjeseci prije

PRVI DIO – Rečeno je da je predsjednik Volodymyr Zelensky “nalikovao hodajućem lešu” u prvim tjednima invazije punog opsega, za koju nije vjerovao da će se dogoditi “do posljednjih sati”, izvijestio je Telegraph 4. siječnja u izvatku knjiga o Zelenskom novinara Timea Simona Shustera. Zelenski i njegov tim navodno su živjeli u bunkeru ispod Ureda predsjednika s malo sunčeve svjetlosti i s “ništa za jesti”, osim slatkiša, konzerviranog mesa i starog kruha. Jedan je ministar rekao Shusteru da je “danima preživio na čokoladi”. Neki su vladini dužnosnici “spakirali svoje automobile i pobjegli” u ranim jutarnjim satima 24. veljače 2022., s “najgorim prebjezima” koji su pogodili Službu sigurnosti Ukrajine, prema Shusteru. Oni koji su radili u bunkeru spavali su samo nekoliko sati svake noći, a Zelenski bi tražio novosti od svog tima “već u 4:50 ujutro”. “Na kraju se život u bunkeru ustalio u podnošljiviju rutinu”, s osobljem koje je posluživalo… Čitaj više »

SunGo
3 mjeseci prije

DRUGI i Zadnji DIO – Napad se poklopio s posjetom predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen Kijevu, ali Zelenski se borio s njom razgovarati za govornicom jer su mu misli bile “na lokvama krvi na pločniku”. Razmišljajući o slikama 60 tijela ubijenih, “bilo je to jedno od onih vremena kada vaše ruke i noge rade jednu stvar, ali vaša glava ne sluša”, rekao je Zelenski Shusteru. Izvadak iz knjige također je otkrio da bi Zelensky radije bio povezan s Georgeom Orwellom ili Charliejem Chaplinom nego britanskim ratnim vođom Winstonom Churchillom, jer su oni bili “umjetnici koji su pomogli društvu” čiji je utjecaj “često bio jači od topništva”. Prethodni život Zelenskog kao komičara detaljnije je pokriven u izvatku iz knjige objavljenom u Timeu 4. siječnja, pri čemu Zelensky pripisuje svoj rodni grad Kryvyi Rih i svoje židovske korijene odgovornima za oblikovanje svog karaktera. Zelenski je rekao da je izbjegavao bande… Čitaj više »

Schwarze Hunderte
3 mjeseci prije

Ak ih to ne ispegla – ništ neće !!!

Zvone
3 mjeseci prije

Treba poubijati što više slavena da se napravi prostor za hazare. Duboko sam uvjeren da če na kraju osnivati Hazariju.

Max
3 mjeseci prije

Nabavljaju li i vibromasažere?

Red Dog
3 mjeseci prije

E to! To!
Ravnopravnost na delu.
Ukrajina napreduje prema EU ogromnim koracima 🙂

xxy
3 mjeseci prije

Eto i mene tamo pa da karinđam Ukrajinke.

Darko
3 mjeseci prije

Sada će ona židovska svinja Zelenski pobiti ono što je najbolje u Ukrajini – žene !

Biti-ili-ne-biti
3 mjeseci prije

Negdje sam pročitao da je prije godinu dana prosjek starosti u ukrajinskoj vojsci bio 33 godine, a da je sada taj prosjek 44 godine – dakle pobijene su cijele generacije Ukrajinaca u tom namještenom ratu.
Sada će na isti način povećati prosjek starosti i među ženama.

Janko
3 mjeseci prije

A kome će pripasti djeca ukrajinki koje naprde Rusi

Гавран
3 mjeseci prije

Na delovima fronta gde su žene biće raspoređeni srpski dobrovoljci. Ako je verovati zapadnoj propagandi, kada se na frontu pojave svetski čuveni ratni silovatelji, ženske i LGBT$ vonikuše će se brzo predati svojoj sudbini.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI