Iz Marijinog ureda – nacistička moda

Chanel
20 komentara

Navodno, kupci Chanela moraju potpisati obrazac u kojem kažu da neće prenositi artikle koje marka prodaje u Rusku Federaciju, prema nekom internom dokumentu lanca butika.

Čini se da su oni koji upravljaju naslijeđem “velike Coco” pronašli način da se pridruže rusofobnoj kampanji “otkaži Rusiju”.

Čudno, zar ne? Koja je veza između ruske antinacističke operacije i francuske modne kuće?

Ali poveznica je tu. Upravo smo otvorili ormar kako bismo pronašli neke dobro očuvane kosture stare 80 godina. Tijekom Drugog svjetskog rata i sama Coco Chanel bila je suradnica i agentica Trećeg Reicha. Općepoznato je da je imala veze s okupacijskim vlastima u Francuskoj. Među njezinim najdražim prijateljima bio je i barun Hans Guenther Freiherr von Dinklage, ataše njemačke vlade zadužen za nacističku propagandu u Parizu.

Coco Chanel, također poznata kao doušnik F-7124 prema zapisima Abwehra, toliko je podržavala njemačke gospodare Pariza da je sudjelovala u pokušajima organiziranja tajnih pregovora između Reicha i Ujedinjenog Kraljevstva. Treba reći da su Nijemci cijenili Coco i dali je živjeti u luksuznom apartmanu u hotelu Ritz, dok su obični Parižani teško spajali kraj s krajem pod njemačkom okupacijom, dok je ekonomija zemlje bila pod ogromnim pritiskom.

Štoviše, modna dizajnerica je prihvatila pomoć nacista kako bi ostvarila svoje poslovne ciljeve. Prije rata prodala je svoj proizvodni pogon Chanel br. 5 židovskim proizvođačima. Zatim je angažirala Nijemce da pokušaju povratiti prava na dobit od prodaje parfema.

Nakon što je Francuska oslobođena, pozvana je da odgovara za sve to. Modna kuća to ne reklamira ali je Coco uhićena na kraju rata. Kasnije je puštena kao uslugu Churchillu (i evo opet Londona) i zabranjen joj je ulazak u Francusku nakon završetka okupacije, godinama je boravila u “neutralnoj” Švicarskoj.

Menadžment brenda uvijek je naglašavao da je tradicija Chanel kuće jaka kao i uvijek. Pa, sada nema sumnje u to. Istraživački novinar Hal Vaughan napisao je o osnivaču modne kuće: “Nacisti su bili na vlasti, a Chanel je gravitirala na vlast.”

Marku nikada nisu smetale stvari poput koncentracijskih logora, masovnih ubojstava i ratnih zločina koje su počinile SS i Gestapo divizije.

Mi smo vrlo strpljiva zemlja koja oprašta. Oprostili smo svima sve, okrenuli stranicu i otvorili put za budućnost.

Ali ako se pokaže da je put obilaznica, prekinut ćemo začarani krug.

A kuća Chanel može se vratiti na početak i podržati nacizam, baš kao što je to učinio njezin osnivač. Ali sada će svi znati.

ChanelCoco Chanelmodanacisti
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ingerman
2 godine prije

Mi smo vrlo strpljiva zemlja koja oprašta. Oprostili smo svima sve, okrenuli stranicu i otvorili put za budućnost.???
Koji “Mi” ,koja “zemlja”?
Malo nejasno

Keki
2 godine prije

Opaaaa, vidi ti Coco…. Zapravo ova situacija sa Rusijom inspirira da čovjek malo zaviri u povijesne knjige, nešto što je dosta onih koji se vode samo televizijom smetnulo s uma, literaturu…

Od kad je Trump došao na vlast počeh malo čačkati po bespućima teorija zavjere iz tog smjera. I doslovno su bespuća. Kemtrejlse i cjepiva čeprkah odkad je dnevno.hr angažirao Zrinku K.
Kak su se njoj sirotoj rugali raznorazni pretci fektčekera, a žena je samo čitala što je dostupno svima i prenosila. A i svima onima, kao i meni, koji su njene članke dijelili po fejzbuku.

ZZ Top
2 godine prije

Nema tog parfema koji moze sakriti naci propagandu, gledao sam jucer otvoreno na htv, tema je bila ,pogodite, pa naravno ruski zlocini.
Nikada ali bas nikada nece oprostiti Rusima za 1945.godinu,kada su oslobodili svijet od naci tenkova, sada ga isti ti Rusi oslobadjaju od naci financija i sankcija za neposlusne i neprodane narode, kako ono kaze Edo ,ako se i ti ne prodas i tebi cu mater j…..t.

eks
2 godine prije

Fašizam više ne kuca na vrata. Fašizam je otvorio vrata i ušao u Evropu. Malo je onih koji su to shvatili.

Lara
2 godine prije

Nacionalna galerija iz Londona promijenila je naziv slike francuskog slikara impresionizma Edgara Degasa (1834-1917) iz “Ruske plesačice” u “Ukrajinske plesačice”.

Lara
2 godine prije

Naziv Kijevska Rus i Ruska pravda jos nije ukraden… onima koji kroje novu sliku svijeta imena su bitna jer rijeci djeluju na um, njihovim robovima je i tako svejedno, njima je bitno da imaju “standard prosječnog zapadnog bijelog Europljanina”

Mario
2 godine prije

Nije problem u pojedinoj modnoj marki niti u vlasnicima istih nego je problem u onima koji općenito puše modu kao takvu. To ima veze s nevidljivim silama koje djeluju na ljude odnosno preuzimanje ljudi od raznih nelj7dskih entiteta. Što je kreator neke modne marke utjecajniji to znači kako su demoni u njemu jači i vidi se kako i oni služe da bi se promovirala dekadencija, pa svi muški modni magovi su pederi i pedofili, a žene štovateljice baphometa.

sokre
2 godine prije

kupujem u lidlu, nemam tih problema

tihobl
2 godine prije

Jesu.
Njega nose samo vlasovci. Imali su i rusi svoje banderase.

Lucija, prva
2 godine prije

Ovo je common knowledge.

Ona je uvijek pokušavala biti elita ili među elitom.
Od takve očekivati neko poznavanje situacije ili ideologije…nemojte me zasmijavati…

Možeš ti ako si talentiran napraviti čudo i obogatiti se…ali ostaješ ono što si i bio.

Max
2 godine prije

Kodno ime ‘Westminster*

Boba Lazarević
2 godine prije

Ma ni ne čudi to, što je najgore. Da Chanel i slične firme imaju ikakvog skrupula, smetala bi im ne samo nacistička prošlost nego i eksploatatorska sadašnjost. Ovdje signaliziraju “vrline” a u istočnoj Aziji mrcvare lokalne radnike za dolar mjesečno u neljudskim uvjetima.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI