Lepoglava – europski grad čipke i čipkarstva

lepoglavska-cipka-naslovna
0
0

Ove će se godine u Lepoglavi održati 20. međunarodni festival Lepoglavske čipke pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar – Kitarović. Svečanom otvorenju nazočit će mnogi uglednici iz hrvatskog političkog života.

Lepoglava je mali gradić s dugom povijesnom tradicijom, smješten na sjeverozapadu Hrvatske. Poznata je, između ostaloga, po pavlinskom samostanu i prvom hrvatskom sveučilištu. Prvu Lepoglavsku čipku izradila je u prošlom stoljeću Lepoglavčanka Danica Brössler, koja je kasnije izrađivala nacrte čipke i usavršila je.

Međunarodni čipkarski festival održava se redovito svake godine sa zanimljivim sadržajima, npr: izložbama čipke u galerijama, radionicama, prezentacijama, čipkarskom školom, stručnim predavanjima, sajmovima tradicionalnih rukotvorina, a sve je to popraćeno bogatom ponudom domaćih jela, pića i slastica. Ovogodišnja tema Festivala je „Be Unique“, projekt koji će biti simbolički predstavljen kreacijom haljine u kombinaciji s čipkom i modnim dodacima ručno izrađenim.

No ova manifestacija nije vezana samo usko uz grad Lepoglavu, nego je sklopljena suradnja između mnogih zemalja partnera među kojima posebno mjesto zauzimaju: Slovenija (sa svojom Idrijskom čipkom), Poljska, Španjolska i Belgija. Festival posjećuju i veleposlanici: Japana, Australije, Belgije i Slovenije.

Lepoglavska čipka je dio tradicije ovog kraja, uči se i u obližnjoj školi kao izvannastavna aktivnost za što učenici pokazuju velik interes. Organiziraju se mnoge prodajne izložbe od strane Turističke zajednice i Čipkarske zadruge.

Zahvaljujući univerzalnoj ljepoti Lepoglavske čipke, Lepoglava je povezana s cijelim svijetom. Ta vrsta čipke dio je međunarodne kulturne baštine pod okriljem UNESCO-a. Lepoglava je mali grad, ali grad velikog srca koje snažno kuca za čipku i čipkarstvo.

čipkarukotvorinasajamTradicija
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI