Projekt „Be Unique“

be-unique-naslovna
0
0

Grad Lepoglava i ove je godine prepun raznih događanja, i to ne samo na području lokalne zajednice, nego i na međunarodnoj razini. Tome prije svega velik doprinos daje Lepoglavska čipka, suvenir i kulturna baština ovog kraja.

Pod nazivom „Be Unique within Europe“ održava se manifestacija u kojoj osim Hrvatske sudjeluju i: Slovenija, Velika Britanija, Belgija, Estonija, Švedska, Španjolska i Malta sa svojim tradicijskim djelatnostima, gledajući pri tome međusobne sličnosti i učeći na različitostima, kako u ponudama, tako i u spremnosti prihvaćanja tih različitosti. Hrvatska se predstavlja u ovom projektu u sklopu Međunarodnog čipkarskog festivala u Lepoglavi putem udruge Ekomuzej.

Tema Festivala je u sklopu ovog projekta, uz ostale oblike iskazivanja posebnosti i tradicije, izrada haljine sa osuvremenjenim tradicionalnim modnim dodacima. Ti modni dodaci su prije svega od čipke, po čemu je Hrvatska prepoznatljiva. Svaka zemlja partner predstavit će takvu haljinu sa svojim modnim dodacima. Cjelokupni projekt podupire Europska Unija osiguravajući financijska sredstva lepoglavskoj udruzi Ekomuzej od 105 000 kuna. Na temelju te pomoći  udruga Ekomuzej zaposlila je nekoliko čipkarica iz Lepoglave na period od šest mjeseci kako bi doprinijeli boljem očuvanju baštine i prenošenju znanja na mlađe generacije.

Cilj projekta je poticanje izrade ručnog rada, širenje interesa kod kupaca za ručnim radom, istraživanje i očuvanje raznolikosti europskog kulturnog nasljeđa, razmjena teorijskih i praktičnih znanja, ali i uključivanje neformalnog obrazovanja u gospodarske aktivnosti, čime se pruža prilika za cijeloživotno učenje seoskog stanovništva, ali i za njihovu dodatnu zaradu.

Slijedeće okupljanje zemalja partnera održat će se u Belgiji, a godinu dana kasnije i u Sloveniji.

Be UniqueEkomuzejmanifestacijasajamTradicija
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI