Vevčanski karneval, s tradicijom od 1400 godina

Vevčanski karneval, s tradicijom od 1400 godina
4 komentara

U Makedoniji je počeo tradicionalni Vevčanski karneval, na kojem sudionici, kao i na svim karnevalima, koriste maske da bi na smiješan način izrugivali i predstavljali važne događaje iz protekle godine. Ovogodišnje izdanje karnevala je otvorio makedonski zamjenik ministra kulture Dragan Nedeljković, koji je istaknuo da je ovaj karneval veliki makedonski brend.

Prema agenciji BNN, Nedeljković je izjavio: “Vevčanski karneval traje skoro 15 stoljeća. Mi u Makedoniji nismo svjesni što znači Vevčanski karneval. Prošle godine je TV kuća BBC proglasila ovaj karneval najboljim poganskim karnevalom na svijetu. Vevčanski karneval je veliki brend Republike Makedonije”, i dodao da ne treba biti negativnih reakcija zbog maski na karnevalu koje prikazuju bilo koju vjersku, etničku ili drugu grupaciju, jer se radi o “teatru na otvorenom”.

Na karnevalu se, navodi BNN, najviše mogu vidjeti tradicionalne maske: dva “vasiličarska” društva iz Gornje i Donje Mahale sa zetom i nevjestom, simbolima plodnosti i nastavka porodice, zatim s đavolima, glupim augustom koji simbolizira oslobođenje od zla, i drugim maskama kreiranim od strane sudionika.

Manifestacija će završiti paljenjem maski u centru Vevčana, oko 17 sati. Vjeruje se da će se paljenjem maski osloboditi od zla, i da će godina biti sretnija od prethodne. Karneval simbolizira dva paralelna svijeta, jedan poganski a drugi kršćanski, i obilježava praznik Sv. Vasilija Velikog, tj. dolazak Nove godine po Julijanskom kalendaru.

Običaj je, kulturnom razmjenom i radom entuzijasta koji čuvaju ovu vrijednu tradiciju, prikazivan i prakticiran i u drugim gradovima i državama. Vasiličari ili Babari, kojim se imenima nazivaju njihove maškare, gosti su i na karnevalu u Rijeci. Nešto o njihovim običajima, tj. gostovanju Makedonskog udruženja “Vardar” iz Kačareva u Vojvodini, objavila je na svojim web stranicama i Radio televizija Pančevo, na donjem linku, na kojem se može pogledati i video insert s kratkim prikazom maski i nastupa Vasiličara.

Izvori: BNN | Anadolu Agency | RTV Pančevo | Kompas Macedonia

BabariDragan NedeljkovićJulijanski kalendarkarnevalmaskepoganski karnevalSv. Vasilije VelikiTradicijaVasiličariVevčani
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
PanSlaven
7 godine prije

opa. Hvala na obavijesti. Karnevali (poklade, maslenica..) su stariji od 1500 god, i održavali su se pred kraj zime, pred početak (staroslavenske, ‘poganske’) nove godine. Jes da simboliziraju dva svijeta, ali nadzemni (Perun/Jarilo [kasniji sv. Juraj, Đurđevdan..]) koji se ‘uspinje’ po stablu života iz Velesovog podzemlja…

E, sasvim je moguće da se u Vevči u sadašnjem obliku i terminu održava pod utjecajem crkve, nisu to mogli iskorijeniti pa (pretpostavljam) da je rasplet takav da prevlada krščanski svijet u igrokazu…

Svaka čast na tradiciji, i zadržavanju pretkršćanskih elemenata.
To sa crkvama/novim religijama nas je puno koštalo i košta…
Vratimo se braćo, poštivanju Prirode, može i opisane kroz odnos Perun-Veles.
Manimo se plaćenih huškača i zaglupljivača koji promoviraju kojekakve pastire ..
Ako čekamo mesiju, dočekat ćemo lažnog proroka. Postanimo sami svoj spasitelj

Kan Horde
7 godine prije

E, sad da je to staro 1500 godina, malo ću teže povjerovati. Ne znam da uopće postoji bilo kakav običaj bilo gdje čiji se kontinuitet može utvrditi dalje od 16., pa čak i 17. stoljeća….Ovo je ipak malo pretjerano…

VasilisaPremudra
5 godine prije

Vevcani su i mimo karnevala jedno osebujno, izuzetno i prelijepo mjesto unikatne arhitekture, zanimljive povijesti, prekrasne prirode, ukusne hrane i jedne od najukusnijih izvorskih voda na svijetu (a mozebitno i sire). Dapace, ne samo mjesto…Vevcani su Republika ciji pasos posjedujem zahvaljujuci pocasti koju su mi dragi, divni, kreativni, talentirani mastoviti i duhoviti Vevcanci ukazali. Vevcani rulezzz!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI