Uskrsni krijesovi, simbol ivanečkog kraja – dio bogate tradicije u Hrvatskoj

0
0

Plamen i svjetlo vuzemnica, što se pale u uskrsnoj noći, za Zagorce, oduvijek imaju duboko značenje.

Vatra koja rasvjetljava mrak, razgoni strahove i privlači ljude oko sebe, za Zagorce  je simbol Uskrsloga, oko kojega se svi okupljaju, koji zrači nadom i toplinom i uz kojega nikakvoga straha nema! Vuzemnice su tipične isključivo za okolicu Ivanca i Lepoglave.

A da Zagorci svoje vjekovne uskrsne običaje ne zaboravljaju, pokazuje i podatak da nikad još u ivanečkome kraju u uskrsnoj noći nije plamtjelo toliko krijesova kao 2016. godine. O ponoći na Veliku subotu plamtjelo je po svim bregima, od Bednje i pograničnog Cvetlina do Lepoglave, kameničkog i bedenskog kraja, do Ivanca i Druškovca. Najveselije je bilo u zaseoku Cari-Šveci u bednjanskoj općini, gdje se oko starinske vuzemnice okupilo cijelo selo!

Nekoliko metara visok krijes zapalile su žene iz Cvetlina i okolice koje njeguju narodne običaje i navade svoga kraja. Okupili su se i domaći muzikaši te članovi udruge Prva kubura iz Višnjice, pa dok su plamenovi vuzemnice lizali visoko u zrak, „kuburaši“ su gromko „puknuli“ u čast spasiteljeva uskrsnuća.

Mještani Cvetlina pak su se okupili oko svoje tradicionalne stožaste vuzemnice, složene od suhe borovine i jelovine, koja je 2016. godine gorjela kao nikad. U jutarnjim satima svoju su vuzemnicu zapalili i Bedenčani, a mnogo se djece i odraslih okupilo i oko vuzemnice u Druškovcu. Poletna skupina mještana sagradila ju je u obliku povelike kućice te je, kako bi bolje gorjela, pokrili jelovinom.

U uskrsnoj noći krijesovi su sjajili na svim stranama, a njima je narod ovoga kraja pokazao privrženost starim običajima i katoličkoj tradiciji.

IvaneckrijesplamenTradicijauskrsuskrsna noćvatravuzemnicazagorje
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI