Madrid neće zatvoriti svoje granice za Uskrs, kaže predsjednik regiona, prkoseći Covid mjerama koje je usvojio ostatak Španije

Madrid
4 komentara

Region Madrida će biti jedini u Španiji bez zatvaranja granice zbog Covida-19 za Uskrs, rekla je njegova predsjednica Isabel Diaz Aiuso u srijedu nakon sastanka najviših šefova zdravstva.

Špansko interteritorijalno vijeće nacionalnog zdravstvenog sistema (CISNS) sastalo se da odobri brojne zdravstvene mjere za španske regionalne i državne praznike, uključujući zatvaranje granica.

Ali Aiuso je najavila da Madrid neće zatvoriti granice od 17. do 21. marta ili između 26. marta i 9. aprila, već će, umjesto toga, „preduzeti mjere za koje smatramo da su odgovarajuće“.

U teoriji, posjetioci će stoga moći da dođu u Madrid na festival San Jose 19. marta i Uskrs – poznat u Španiji kao Semana Santa – koji počinje 28. marta.

Madrid će sprovoditi ostale mjere koje je usvojio CISNS za praznike, uključujući noćni policijski čas od 23:00 do 06:00 i ograničavajući broj ljudi u grupama na najviše šest napolju i četiri u zatvorenom.

Španska ministrica zdravlja Carolina Darias rekla je novinarima u srijedu da namjera koja stoji iza mjera jeste “nastavak spašavanja života” tokom uskršnjeg perioda – tradicionalno veoma važnog vremena za Špance, kada se porodice obično okupljaju na velikim proslavama.

Međutim, madridski ministar zdravlja Enrique Ruiz Escudero kritikovao je činjenicu da španskih 17 autonomnih regija može da zatvori svoje granice, ali da nema kontrolu nad svojim aerodromima. „Neshvatljivo je da građanin Madrida ne može da ode u bilo koju špansku regiju, a mogu Francuzi, Njemci ili Belgijanci“, rekao je.

Granicamadriduskrszatvaranje granica
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Slonica
3 godine prije

Jao ovo je veliki korak bojkotu mjera.
Otvorene granice, ali je na snazi policijski sat, zabrana okupljanja itd,
Vjerojatno će posjetioci pohrliti na ovakve smješne manifestacije i još smiješnije popuštanje i odupiranje mjerama.
Dođi kumo rodo u goste…

Max
3 godine prije

Granice ne treba zatvarati.

Stara kuka
3 godine prije

Jeftina predstava. Madrid od početka plandemije ima najoštrije mjere. A sada formalno neće zatvarati granice, ali će sve putnike podvrgavati stalnom maltretiranju (“odgovarajućim mjerama” kako kaže njihova predsjednica) tako da nikome neće ni biti do putovanja.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI