Unaprijeđena strategija, nove članice, stari neprijatelji: najvažniji detalji NATO samita

NATO
18 komentara

Godišnji samit NATO-a nastavljen je u srijedu u Madridu, a lideri vojnog bloka predvođenog SAD složili su se da preuzmu dvije nove članice i naveli Rusiju kao svoju prijetnju broj jedan.

Kina je također našla mjesto na dnevnom redu, kao i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, koji je ponovo zatražio od zapadnih lidera milijarde dolara iz džepa poreskih obveznika.

Nova strategija

Lideri NATO-a dogovorili su se u srijedu da usvoje novi  strateški koncept. Ovaj dokument služi kao nacrt politike koji ocrtava stav bloka prema nečlanovima, partnerima i protivnicima. Posljednji put je ažuriran 2010. Kao što se i očekivalo, nova verzija navodi Rusiju kao  „najznačajniju i najdirektniju prijetnju” i optužuje Moskvu za  „obrazac … agresivnih akcija”  protiv šire transatlantske zajednice. Dokument ne obećava Ukrajini eventualno članstvo, ali navodi da će NATO nastaviti da  “razvija naša partnerstva” i sa Kijevom i sa Gruzijom. Dok je Moskva od kraja Hladnog rata smatrala širenje NATO-a na bivšu sovjetsku teritoriju neprihvatljivim sigurnosnim rizikom, najnoviji Strateški koncept insistira na tome da  “NATO ne traži konfrontaciju i ne predstavlja prijetnju Ruskoj Federaciji”.

Novi članovi

Nakon nekoliko sedmica diplomatskih prepirki, organizacija je u saopćenju navela da je službeno pozvala Švedsku i Finsku da postanu članice. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg opisao je brzo pristupanje nordijskih nacija kao “bez presedana”.

Finska i Švedska, od kojih je potonja neutralna od 19. vijeka, podnijele su zahtjev za pridruživanje bloku sredinom maja, samo nekoliko mjeseci nakon što je Rusija pokrenula svoju vojnu operaciju u Ukrajini. 

Međutim, proces pristupanja je prvobitno blokirala Turska, koja je željela da obje zemlje prekinu svoju podršku organizacijama koje vlada predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana smatra terorističkim grupama i da ukinu embargo na oružje Ankari. Nakon što je dogovor postignut u utorak, Erdogan je izjavio da je “Turska dobila šta je htjela”, a Finska i Švedska postale su države posmatrači na samitu u Madridu.

Zahtjevi Zelenskog

Podrška NATO-a Ukrajini dolazi s velikom cijenom, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski čelnicima alijanse. U video obraćanju u srijedu, Zelenski je tražio da mu Zapad pruži “hitnu pomoć dovoljnu za pobjedu” ili da se pozabavi “odgođenim ratom između Rusije i vas”.

Tražeći i vojnu i finansijsku pomoć, ukrajinski lider je rekao da je njegovoj zemlji potrebno 5 milijardi dolara mjesečno samo da pokrije budžetski deficit. Uprkos nizu gubitaka u Donbasu – zbog kojih su ruske trupe zauzele ključni grad Severodonjeck i proširile svoju kontrolu nad Lisičanskom od vikenda – Zelenski je zatražio od NATO-a da mu pomogne “završiti ovaj rat pobjedom na bojnom polju”.

Do danas su SAD odobrile Ukrajini više od 55 milijardi dolara vojne i ekonomske pomoći, dok je Velika Britanija donirala više od 3,2 milijarde dolara. EU je doprinijela oko 5,8 milijardi dolara.

Upozorenja Kini

Dok je Rusija dominirala diskusijom u Madridu, u novom strateškom konceptu alijanse je također navedeno da kineska “politika prisile dovodi u pitanje naše interese, sigurnost i vrijednosti” i da su veze Pekinga s Moskvom “u suprotnosti s našim vrijednostima i interesima”.

Iako je u političkom dokumentu navedeno da je NATO i dalje “otvoren za konstruktivan angažman” s Kinom, neki od najviših zvaničnika bloka su u srijedu bili manje diplomatski. Britanska ministarka vanjskih poslova Liz Truss najavila je da rastuća kineska vojna moć predstavlja “problem za euroatlantsku sigurnost” i upozorila Peking da bi svaki pokušaj da se silom preuzme kontrolu nad Tajvanom bio “katastrofalna pogrešna procena”.

Australijski premijer Anthony Albanese također je pozvao Kinu da osudi rusku operaciju u Ukrajini, nešto što Peking nije dao nikakve naznake da će to učiniti. Albanese je rekao da je imao “veoma uspešan” sastanak sa liderima Japana, Južne Koreje i Novog Zelanda na marginama samita, dok su kineski zvaničnici više puta optuživali Australiju da pokušava da okupi svoje saveznike u “azijsko-pacifičku verziju NATO.”

Biden će povećati vojno prisustvo u Evropi

Američki predsjednik Joe Biden najavio je tokom sastanaka u srijedu da će SAD pojačati svoje vojno prisustvo u istočnoj Evropi, uspostaviti stalno sjedište u Poljskoj, poslati još dvije mlazne eskadrile F-35 u Veliku Britaniju i smjestiti 5.000 ljudi u Rumuniju.

Vazdušna odbrana i “druge sposobnosti” biće poslate u Nemačku i Italiju, rekao je Bajden, dok će SAD povećati broj razarača stacioniranih u Španiji sa četiri na šest.

Povećanje vojnog prisustva će dovesti do ukupnog broja američkih vojnika raspoređenih u Evropi na 100.000, navodi se u saopštenju Bijele kuće.

madridNATOrusijaSamitukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

Obečao sam prevod. To je prevod pogovora, iz kojeg možemo zaključiti, sa kakvim idi*tom ima Putin posla! Iz videnog Macronu nije jasno, da hoče u NATO UVLAČITI RUSKU MANJINU! To nisu SEPARATISTI, kao što jih on zove! I zato je Putin pokrenuo spec. op. nakon 4 dana u Ukrajinu, da to sredi! Emmanuel Macron: “Tenzije su porasle otkako smo posljednji put razgovarali i znate moju posvećenost i odlučnost da nastavim dijalog. Želio bih da mi za početak kažete kako vidite situaciju i možda – kao što to oboje radimo – sasvim direktno koje su vaše namjere. A onda sam želio da pokušam da vidim postoje li još neke razumne radnje koje se mogu poduzeti i [želio sam] da vam dam neke prijedloge.” „Šta da kažem? Vidite i sami šta se dešava. Vi i kancelar Šolc ste mi rekli da je Zelenski bio spreman da uradi nešto, da je pripremio nacrt… Čitaj više »

1 godina prije

Ima tu još štošta. da se doda ka prjevodu, ali stigao sam do limita slova, koji se može spisati u komentar.
A što se sređenosti tiče, nemam ja softwera zato.
Pogovor Macrona i Putina motivisao me zbog važnosti, PA RAT JE IZBIO NAKON 4 DANA!
Svjetski rat. Vojno u proxi obliku, a ekonomski direktno, sa desetke zemalja udeleženih…
A to što NATO sada prodaje, samo su laži, propaganda!

Ledeno Dopa
1 godina prije

NATO nikad nije zagovarao naouruzanje, oni su mirotvorna organizaciju, NATO je nesto kao novi, bolji Crveni Krizh. NATO zeli pomoci Rusiji da prestane biti bezinska pumpa, da postane anacionalna drzava I da nema konkurencije u svijetu zato jer je ona stetna. Ako trazite prijetnje onda cete je naci ispod kreveta, to jest u Kabali …Dolje kabala, zivio NACIZAM.

1 godina prije

evo dio iz zviždanja…….zzzzzzzzzzzzz …….I japanski i britanski vojni obavještajci kažu da je cijeli takozvani rat marketinška operacija kako bi se obrambenoj industriji dala izlika da kupi novo oružje i ostane na površini. Japanska vojna obavještajna služba kaže da se događa da NATO odbacuje svoje stare zalihe oružja koje su blizu isteka. Sve staro oružje ide u Siriju i Afganistan, a novo u Ukrajinu, dodaju. “NATO je de facto Sjevernoatlantska organizacija za trgovinu oružjem, premda među raznim drugim palubama”, slaže se izvor iz MI6, napominjući: “Rusko-ukrajinski požar je zapravo NATO-ov rusko-ukrajinski požar kojemu je suđeno da bude stvaranje tržišta.” Međutim, to je više od prodaje oružja. Ono što se zapravo događa je kolaps EU-a i korporacije Sjedinjenih Američkih Država, koje su robne marke nacističkog Četvrtog Reicha, kažu izvori. Prije nekoliko godina, iza kulisa, bivšeg nacističkog vođe Georgea Busha stariji je naredio atentat na dr. Michael Van De Meer, bivši šef… Čitaj više »

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Let’s go NATO ! Bez 500 000 US Army soldiers nemre se sprovest u totalu liberalisticka dictatura I orobit EU ( sa satellitima ) – pobjeci ce vam !! A zreli su 😁 ! Mogu i Turske postrojbe posluzit ( prevashodno u Scandinavia ) , glede obezbjedjivanja i sprovodbe Turskih interjesà u razumnom roku , ocevidno , Scandinavske vlade to nisu u stanju same te im potrebuje I logistica I commanda . Hajmo Ancara – pristat ce oni na sve jos ce I — molit 😁 . Sad vam je prilika ko nikad 😉 ! Russians ! Keep up the good work – as usual 😁 …

Rudar
1 godina prije

Samo Ukrajina, ukrajina, ukrajina, Putin, Zelenaš a o Nizozemskoj ni slova ??
Drugi dan traju prosvjedi farmera i blokade prometnica, zašto se o tome šuti, to nije NATO problem ?

Lucija, prva
1 godina prije

Objavili su, Nato, novi “strateški dokument”:

Komentar: “…NATO umisto ključnoga dokumenta triba imat ključnu vojsku jerbo u ratovima karta ne vridi ništa . “

Max
1 godina prije

Ojačanje NATO a Europi i označavanje Kine kao neprijatelja. Sve je ostalo isto.

gg2
1 godina prije

Pa da ovaj ozloglašeni lažljivi NATO je najveća teroristička organizacija ikad u povijesti čovječanstva koja gdje se god okrene vidi prijetnje vlastitoj sigurnosti koja su odavno prešla svaku granicu razuma i prerasla u potpunu paranoju i halucinacije njihovih lidera. i produžena je američka ruka koja potčinjava i reketari okupirane zemlje članice koje sada po novogoru nazivaju saveznicima. jedini izbor koje ove potčinjene banana države imaju je ili slušajte ili se suočite sa sankcijama i dužne su kupovati američko oružje i potajno provoditi bolesni geoinžinjering nad vlastitim stanovništvom uz obavezno ugrožavanje sigurnosti zemalja članica. to je i jedino što je nato kroz svoju povijest postigao pljačke palež bombardiranja i uništenja još neokupiranih i neposlušnih država i da nitko na svijetu više nije siguran od njihove paranoje.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI