Finska oduzima novac Rusima koji se vraćaju kući

Euro
22 komentara

Finski carinski službenici počeli su da oduzimaju gotovinu od Rusa koji su se vraćali kući preko granice, izvještava u ponedjeljak medij Fontanka, pozivajući se na čovjeka koji je tvrdio da mu je novac zaplijenjen.

Stanovnik Sankt Peterburga identifikovan samo kao Jurij vraćao se sa službenog puta iz Srbije preko Finske. Vozio se nazad za Rusiju u subotu uveče kada je zaustavljen na granici.

Na pitanje da li ima novca kod sebe, Jurij je carinicima pokazao 1.390 eura u gotovini. Čovjek je rekao da je sve to donio iz Rusije i da nije stekao nikakav dodatni novac u inostranstvu. Imao je i rublje i srpske dinare, ali su carinike očigledno zanimali samo euri.

“Uzeli su samo eure”, rekao je Jurij za Fontanka, dodajući da mu je rečeno da mu je “zabranjeno da nosi novac u Rusiju”. Carinici su rekli da može ili dati sve svoje eure “nekome ko ulazi u Finsku” preko istog graničnog prijelaza, ili ga predati carini i dobiti natrag sljedeći put kada bude u Finskoj. Čovjek je pristao da preda novac, pod uslovom da ne postoji vremensko ograničenje kada ga može vratiti.

Kako navodi Fontanka, Jurij nije jedini Rus koji je podvrgnut ovim ograničenjima koja su uvedena zbog sukoba u Ukrajini. Drugi putnici su navodno podijelili slične priče na Telegram kanalu izdanja.

Finska carina službeno upozorava na svojoj web stranici da je “zabranjen izvoz novčanica službenih valuta država članica EU u Rusiju”, ali kaže da postoje izuzeci za novac potreban u diplomatske svrhe i za ličnu upotrebu onih koji putuju u Rusiju.

Verzija web-stranice na ruskom jeziku izričito navodi da se “odnošenje neiskorištenog novca u Rusiju od strane pojedinca koji živi u Rusiji i vraćanje kući” ne računa kao “osobna upotreba”.

Mjere su opisane kao “izvozne sankcije” vezane za sukob u Ukrajini, a nije jasno kada su uvedene. Ruske vlasti do sada nisu komentarisale razvoj događaja.

EuroFinskagotovinaGranicarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Vanja
1 godina prije

Možda ne znam naučnu definiciju fašizma,ali ovo što sad vlada zapadnim blokom je to.

Zoran
1 godina prije

Fašisti samo znaju pljačkati.

složni
1 godina prije

Cisto sumnjam da je to radi sukoba u Ukrajini. Bilo je vrijeme kad nije bilo sukoba a demokrati su krali i varali i druge pljackali.

Гавран
1 godina prije

Za “ličnu upotrebu onih koji putuju u Rusiju” dovoljan je jedan bubreg i jedno ili ni jedno oko ili jedno koleno. Višak se ima oduzeti!

tihobl
1 godina prije

Tako treba ovima sto nece da putuju preko Turske i Srbije.

Nekoime
1 godina prije

Mečka je nepočačkana, nema koga da je čačka…

R M
1 godina prije

Ovo je cisto bezumlje. U tom svetu zivimo. Pitanje dokle cemo pristajati. Sva prazna prica o ljudskim pravima je ovde popusila, kao i oko covid. Ili cemo biti ljudi ili nek crknemo…

Darko
1 godina prije

Premalo su ih Rusi tamanili za vrijeme W2W, očigledno trebati će ponoviti radnju..

tata mata
1 godina prije

znaci te novcanice nisu osobno vlasnistvo ,sa koji ovaj rus moze da radi sto hoce ,,pa i da ih zapali ,ako ga je volja ,,, u definiciju razbojnika sad se moze postaviti i “finci”

ANTIFŠISTA
1 godina prije

Ružni, grbavi, bljedi, pljačkaši, fašisti nacisti i gangsteri a zovu ih Finci, po čemu su to oni fini?

Magefun
1 godina prije

E to je zato što su anti-fašisti bili preblagi, da su onda dovršili posao kako spada, sada ovoga ne bi bilo.

Max
1 godina prije

Obična pljačka.

Vesna Šipuš
1 godina prije

Znate li koju čovjek ima korist od laganja? Da mu se ne vjeruje kad govori istinu. Ovo navijanje za Putlera na vašim stranicama prešlo je svaku mjeru. Ako je i od Zloga, previše je.

Filip
1 godina prije

Odvratno je kada zakonske službe otvoreno postanu razbojnici.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI