Putin i Rohani razgovarali o Siriji

Rouhani - Putin
6 komentara

Ruski predsjednik Vladimir Putin je održao telefonski razgovor s iranskim kolegom Hasanom Rohanijem. Jedna od glavnih tema razgovora bila je situacija u Siriji, novinarima su priopćili iz predsjednikovog ureda za odnose s javnošću.

Službeno je Vladimir Putin govorio o potrebi intenziviranja zajedničkih napora za mirnim rješenjem sukoba u Siriji. Dvojica predsjednika su napomenula da posebnu ulogu u tom procesu igraju mirovni pregovori.

Naglasili su važnost održavanja sastanaka u Astani i provedbe Memoranduma o uspostavi zona za deeskalaciju sukoba u ranije navedenim područjima u Siriji, koja su određena na četvrtom krugu pregovora u glavnom gradu Kazahstana.

Kao što je praksa, detalji o razgovoru nisu priopćeni, ali on dolazi u trenutku velike kopnene ofenzive sirijskih snaga, provladinih milicija i proiranskih skupina i ruskih zračnih udara u središnjoj i istočnoj Siriji.

Nakon iranskog lidera, Putin je telefonom razgovarao i s turskim predsjednikom Erdoganom.

Dvojica predsjednika su se složila oko napretka postignutom u provedbi sporazuma o recipročnom ukidanju ograničenja u trgovini i gospodarstvu i velikim zajedničkim energetskim projektima, izgradnji nuklearne elektrane Akkuyu i plinovoda Turski tok.

Naravno, tijekom razgovora o Siriji je naglašena je važnost brze provedbe praktičnih aspekata Memoranduma o uspostavi zona za deeskalaciju sukoba u Siriji, što će omogućiti održavanje primirje primirja i povećati učinkovitost sirijskih pregovora u formatima u Ženevi i Astani.

Telefonski razgovori dolaze samo dan nakon sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost Ruske Federacije, koja je najvećim dijelom bila posvećena Siriji.

Sudionici sastanka su raspravljali o radu ruskih zrakoplovnih snaga u Siriji u kontekstu međunarodnih događaja i razmijenili mišljenja o ostalim regionalnim problemima.

Na sastanku su sudjelovali predsjednik Državne Dume Vjačeslav Volodin, načelnik predsjedničkog Izvršnog ureda Anton Vaino, tajnik Vijeća sigurnosti Nikolaj Petrušev, ministar unutarnjih poslova Vladimir Kolokolcev, ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, ministar obrane Sergej Šojgu, ravnatelj Savezne sigurnosne službe Aleksandar Bortnikov i direktor vanjske obavještajne službe Sergej Nariškin.

Sastav sudionika sastanka posvećenog Siriji i naknadni telefonski razgovori prvo s iranskim predsjednikom Rohanijem, a onda s turskim vođom Erdoganom navještavaju “vrlo toplo” ljeto u Siriji, a ishod tajnih razgovora će se vidjeti za nekoliko mjeseci.

Hasan Rohanirazgovor.
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
uživo iz zimbabvea
6 godine prije

dva najnebitnija lika na ovom svijetu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI