Rusija i Iran su spremni odoljeti pritisku svih neprijatelja Sirije

Vladimir Putin - Hassan Rouhani - Sirija
44 komentara

Na kraju smo u Siriji opet gdje smo bili sredinom 2013. godine, ali s razlikom što više nema uzmaka, obzirom da su se tada u rat izravno uključili Hezbollah u borbama za Al-Qusayr, kao i Iran, a u rujnu 2015. Rusija. Svako popuštanje ili povlačenje Rusija i Irana u Siriji jednu i drugu zemlju izlaže opasnosti da se same suoče s agresijom i terorizmom na svom teritoriju.

I dok Iran uspješno odolijeva bilo kakvim aktivnostima takozvane “Islamske države” na svom teritoriju, problem Teheranu zadaju iranske kurdske terorističke skupine, jedne povezane s Erbilom u Iraku, a druge s PKK u Turskoj. Na drugoj strani su u Rusiji pojačane terorističke aktivnosti skupina koje su se zaklele na vjernost ISIL-u. Osim terorističkog napada na podzemnu željeznicu u St. Petersburgu, islamistički militanti su ubili dvojicu policajaca u Astrahanu, napali vojarnu Ruske nacionalne garde Čečeniji  i ubili šestero, a ranili dvojicu vojnika, dok je nekoliko napada osujećeno.

Zbog eskalacije terorizma na svom teritoriju, kao i zbog brojnih drugih razloga, ni Rusija ni Iran se ne mogu povući iz Sirije, iako im se geopolitički interesi dijelom ne podudaraju.

Iranski predsjednik Hasan Rohani je prošlog tjedna bio jasan. Nakon telefonskog razgovora sa sirijskim kolegom Basharom Al-Assadom je rekao da će Iran, unatoč stavu Washingtona, nastaviti podržavati i jačati Damask, kao i sirijsko-iransku suradnju.

Prema riječima iranskog predsjednika, Teheran će ostati na strani sirijskog naroda, te ojačati suradnju s Assadovom vladom u borbi protiv globalnog terorizma. Ranije je rekao da će iranski parlament razmotriti mogućnost odgovora na američke zračne udare protiv Sirije. Iran je prošlog tjedna napad pentagona na sirijsku bazu Al-Shayrat osudio kao pretjeran incident i smatra to činom agresije.

Assadovi saveznici spremni na američki pritisak

Američki napad na Siriju je prvo izazvao šok, potom je postao tema rasprava, a sada je postao temelj za novi napad NATO pakta na Rusiju, kojoj se prijeti sankcijama, a Siriji novim udarima. Iran nikada nije ni prestao biti meta agresivne vanjske politike Washingtona, bez obzira na saziv Kongresa i stanara Bijele kuće.

Što se tiče Sirije, američki senator John McCain, koji je na poziv hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović jučer posjetio Hrvatsku i raspravljao o sigurnosnoj situaciji, savezništvu i što treba očekivati jednom kada ISIL bude poražen u Raqqi, nakon odlaska s Jadrana je rekao “kako je odluka Trumpa odličan prvi korak, ali da treba uništiti još šest sirijskih zrakoplovnih baza”.

Kolinda Grabar-Kitarovic - John McCain
Kolinda Grabar-Kitarović – John McCain

“Rečeno mi je na tajnom sastanku da je preporuka onemogućiti svih šest mjesta kojima se koriste sirijski zrakoplovi. Uzmite u obzir da se ta opcija ne razmatra redovnim linijama”, rekao je veliki prijatelj “hrvatske” predsjednice Grabar-Kitarović, senator John McCain, dok je republikanski senator Lindsey Graham rekao da u Siriju “treba poslati 6 tisuća vojnika, koji će sirijsku opoziciju obučiti za lov na Bashara Al-Assada“.

No, opet moramo ponoviti, šteta u napadu u noći 6. na 7. travnja na sirijsku bazu Al-Shayrat nije bila velika, ali je iznevjerila očekivanja mnogih i sve iznova vratila na početak.

Činjenica da su nakon napada prvo komunicirali Kremlj i Teheran daje jasan i nedvosmislen odgovor na trenutne optužbe i prijetnje Zapada, gdje su nakon američkog napada postali ratoborni klaunovi poput britanskog ministra vanjskih poslova Borisa Johnsona, odlazećeg francuskog predsjednika Hollandea, a na Blisko istoku je slučaj s i Erdoğanim i Çavuşoğluom u Turskoj ili kraljem i prinčevima saudijskog režima.

S jedne strane situacija oko samog udara izgleda pomalo smiješno. 59 projektila “Tomahawk” je pogodilo bazu, koja je samo dan poslije nastavila s radom. Američki predsjednik je bio prisiljen osobno dati objašnjenje kako i zašto su preživjele piste u zračnoj bazi.

No, s druge strane, političke akcije i službena retorika postaju sve stroži, što znači da samom napadu svrha i nije bila posebna učinkovitost u vojnom smislu.

U Sjedinjenim Američkim Državama je ulogu “lošeg policajca” preuzela stalna predstavnica u Ujedinjenim narodima, Nikki Haley, koja je dala niz vrlo oštre izjave. Ona je rekla “kako je nakon raketnog udara Donald Trump spreman je učiniti nešto više, ako utvrdi da je to  potrebno”.

Osim toga, Nikki Haley je rekla kako Trump razmišlja o novim sankcijama protiv Rusije zbog podrške Assadu.

Ali je najsmješnija izjava Haley “kako Sjedinjene Države imaju dokaze koji povezuju Assadov režim s kemijskim napadom, ali su oni tajna i ne mogu biti objavljeni”.

“Dobri policajac” u ovoj priči je Trumpov savjetnik general Herbert McMaster, koji je rekao “kako je rusko vodstvo sada dobilo veliku priliku da preispita svoju politiku u Siriji”. No, ova retorika nije karakteristična samo za Washington.

Vječno prevrtljiva turska diplomacija je i ovaj put pokazala pravo lice. Nedugo nakon što se Erdogan topio od sreće u Kremlju i Vladimira Putina nazivao svojim “dragim prijateljem”, njegov ministar vanjskih poslova Mevlüt Çavuşoğlu poziva Moskvu da prestane pružati podršku Assadu. Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson je čak otkazao svoj posjet Rusiji, što je izazvalo prilično ironičnu reakciju Marije Zaharove i ruskog Ministarstva vanjskih poslova.

“Odluka o otkazivanju putovanja Johnsona u Moskvu još jednom potvrđuje sumnje o vrijednosti bilo kakvog razgovora s Britancima, koji oko gorućih problema današnjice nemaju svoj stav i stvarni utjecaj na tijek međunarodnih poslova, nego ostaju u ostajući u sjeni “strateških partnera”, rekla je Marija Zaharova.

Boris Johnson je otkaz posjeta obrazložio prilično smiješnom izjavom “kako u Rusiju ionako putuje čelnik State Departmenta, Rex Tillerson, koji će ruskom vodstvu prenijeti zajednički stav Zapada”. Europski i američki mediji su pisali kako će Tillerson Moskvi uručiti gotovo ultimatum u kojem će se tražiti da Kremlj odustane podržavati Bashara Al-Assada.

Retorika Tillersona je “kako se on nada  konstruktivnom razgovoru sa Sergejom Lavrovom, ali i da je Moskva “žrtva manipulacije Damaska, koji je Ruse napravio budalama i uvjerio ih da je zaista uništio svo kemijsko naoružanje”.

Čini se da je stav američkog državnog tajnika takav da će “ponuditi” Rusiji pregovore, ali samo ako odustane od svog stava o potpori vladi Bashara Al-Assada.

Nevjerojatno je da netko još uvijek vjeruje da će Rusija pristati na bilo kakav ultimatum, ali čak i u tom slučaju su SAD na kratkoročnom dobitku, jer će imati izgovor da sa saveznicima nastave politiku pritiska, sankcija, ucjena, prijetnji intervencijom bilo kad, bilo gdje i iz bilo kojeg razloga.

Osim toga, izjave američkih dužnosnika različitih stupnjeva oštrine i intenziteta govore da u pripremi za posjet Moskvi Tillerson pokušava ojačati svoju poziciju.

Što se tiče Kremlja, odgovor na sve ove izjavama i geste je bio samo jedan telefonski razgovor Vladimira Putina  s iranskim kolegom Hasanom Rohanijem. Dvojica čelnika su osudili agresivne akcije Sjedinjenih Država i pozvali na nepristranu istragu incidenta s kemijskim oružjem u Idlibu.

Činjenica da se Putin odlučio na razgovor s iranskim vođom je jasan i nedvosmislen odgovor Kremlja na sve optužbe i prijetnje Zapada i da Moskva neće prestati pružati podršku Assadu, kao i da neće promijeniti svoj stav o Siriji.

Nakon svega, ostaje otvoreno pitanje je li u ovako zagrijanoj atmosferi Zapad zaista spreman prijeći s riječi na djela i potkrijepiti svoje prijetnje s većim vojnim akcijama od raketnog napada na zračnu bazu Al-Shayrat, a možda se odlučiti i na izravnu agresiju?

Hasan Rohani
Pretplatiti se
Obavijesti o
44 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Paulo
7 godine prije

Nasi novinarai neprekidno citiraju anglo-saksonske rezimske novine a potpuno im prodje nezapazeno sto pise na Zero Hedge, The Nation, Russia Insider…itd. Indijski bivsi diplomata M K Bhadrakumar koji je sluzio kao ambasador u nekoliko drzva, ukljucujuci i Tursku je za Indian Punchline napisao reportazu u kojoj lucidno dokaziva da je kemijski otrov bacen od strane Turske na zahtjev Erdogena i da su turska obavjestajna sluzba i americka iz Langley “plivaju u istoj rijeci natopljenoj krvlju”. To je i glavni razlog zasto americka vlada ne zeli raskrinkrati Tursku. Ovo pisanje ovog indijskog diplomate Bhadrakumar su prenili i novine Russia Insider. Turkey is, in principle, uniquely placed to call for an independent investigation into the chemical attack in the north-western Syrian province of Idlib on April 4. Idlib borders Turkey and it is well-known that extremist groups (Al-Qaeda affiliates) controlling the province have enjoyed covert support from Turkish intelligence, which has trained… Čitaj više »

subaru
7 godine prije

A eno nešto i Pol Kraig Roberts piše na webtribunu.

mars
7 godine prije

U članku autor kaže – “ali je najsmešnija izjava Haley kako SAD imaju dokaze koji povezuju Assadov režim sa kemijskim napadom, ali su oni tajna i ne mogu biti objavljeni”. Amerikanci uvijek imaju dokaze, a ako i nemaju stvoriće ih, pa ću čitaocima u tom duhu ispričat jedan vic. Pričali Kinez, Rus i Amerikanac ko je tehnološki napredniji, pa će prvi Kinez: “mi smo vršili neka atheološka iskopavanja, otišli čitav kilometar u dubinu i pronašli telefonski kabal. Ako uzmemo da jedan kilometar iznosi 1000 godina arheološke starosti, to dokazuje da smo još i prije 1000 godina komunicirali telefonima. Zatim će Rus: “mi smo iskopali 2 kilometra u dubinu i pronašli optički kabal, što znači da smo još prije 2000 godina vladali digitalnim komunikacijama. Na to će Amerikanac: “mi smo iskopali 3 kilometra u dubinu i nismo pronašli ništa” Na to će Kinez i Rus: “pa dobro šta to dokazuje? A… Čitaj više »

Mostar
7 godine prije

Nevjerojatno je da netko još uvijek vjeruje da će Rusija pristati na bilo kakav ultimatum, ali čak i u tom slučaju su SAD na kratkoročnom dobitku, jer će imati izgovor da sa saveznicima nastave politiku pritiska, sankcija, ucjena, prijetnji intervencijom bilo kad, bilo gdje i iz bilo kojeg razloga. ************************ Kad bi Rusija pristala na ucjenu da se ukloni Assad, onda bi NATO-vci ili kako ih gospodin Babich zove “zapad” dosli s novim zahtjevima. Sjetimo se koje je zahtjeve postavljao Rim ispred Kartage, najprije da Kartaga posalje u Rim 100 djece iz najutjecajnih kartaskih obitelji, pa kad su to udovoljili da Kartaga ukine svoju mornaricu, pa su im udovoljili, pa su trazili da se Kartaga razoruza, Kartazani su im dali sve oruzje i zadnji ultimatum im je bio da se iselu iz Kartage. Tad su se Kartazhani probudili pa su zene davale svoju dugu kosu za gradnju lukova itd.. a… Čitaj više »

žrec
7 godine prije

Toliko je sad glasina i nagađanja o tome što slijedi da ih se ne može valjano sve niti analizirati. Sve više se čini da ameri namjerno zaoštravaju situaciju ali samo zbog domaće potrebe da se Trumpa prestane nazivati ruskim agentom što i jest vrlo opasno, a u stvarnosti sporazum je vrlo blizu a on glasi “Assad ostaje, Rusi ostaju u Siriji, ali Iran i Hezbollah moraju van”. Usput, poludio sam kad sam vidio da je ovaj demon sa slike stigao u Hrvatsku.

Laki Topalović
7 godine prije

Rusija i Iran, a danas je i Kina dala službenu podršku Damasku, ne mora se miješati vojno, imaju povijest i umijeće diplomacije i ratovanja kakvu onih deset lešinara iz Kluba Bilderberg ne mogu ni sanjati. NATO ima samo sirovu silu i prijetnje, iako nije za zanemariti, da se razumijemo. No, nemojmo se šaliti. Perzijanci su u diplomaciji vrhunski šahisti, kao i Rusi ili Kinezi. Jednako kao u Umijeću ratovanja. Zato me čude komentatori koji razmišljaju glavom kao da im je mozak programiran u Las Vegasu. Daj da danas budem gazda, a sutra ćemo vidjet. Rohani je nakon svega rekao, dajte da o tome e govorimo barem dva tri dana……. ????? Čeka potez, on je svoj povukao, a nije obični “diplomata”. Mislim da je bio u ratu protiv Iraka itd…

rodoljub
7 godine prije

Ameri vise ne kriju da su stali na stranu glavoseca i odlucili da ratuju protiv Sirije. Konacno priznaju ono sto smo svi znali. Amerikom vladaju gangsteri i pohlepne psihopate.

bo9
7 godine prije

Netom kruze glasine da ruski drzavljani mogu uskoro ocekivati da se suspendiraju charter letovi za Tursku. Ovaj puta Turska nece liso proci. Turska je htijela dobiti ruske S-400 sustave i to na kredit, tako da novac nikad ne vrati. S gotovinom ili na kredit Turska nece vidjeti S-400 sustave. Ocekujte ponovo natezanje izmedju Rusije i Turske. Terorista iz Petesburga je putovao za Tursku. Netom kruze glasine da je Kina poslala 150 000 svojkih vojnika na Yalu rijeku, na granicu s Sjevernom Korejom. Nedavno su Amerikanci instalirali proturaketni stit u Juznu Koreju – Kina kaze da je to upereno protiv nje i poduzela neke korake protiv Juzne Koreje. Strani promatraci vjeruju da je raketiranje Sirije za vrijeme posjete kineskog predsjednika US-ranima sluzilo kao opomena Kinezima u Koreji. Zlatno doba laganja od strane US-ranih i Travisa je bilo kad mi jos nismo imali internet. Danas je nemoguce lagati. Da nema Logicno koji… Čitaj više »

leone
7 godine prije

Ali,nije mi jasno tko je tko na slici gore?

London
7 godine prije

Zapadne novine javljaju da ce se na skupu G7 dogovoriti da se trazi od Rusije da prestane davati podrsku Asaadu, to je isto kao da trazu od Rusije da daje podrsku Al Kaidi i slicnim teroristickim organizacija.

Mak
7 godine prije

Uskoro na Istok! Vidimo se u mocvarama i …. All countries are futherland, only Russia is Motherland! Sorry for bed english.

subaru
7 godine prije

Rusi pamet u glavu i odgovorite žestoko, budete li bili mekani ovi će samo navaljivati, prošlo je vrijeme uzmicanja. Ako vas tama nije poslala da gubite za njih dokažite da ste došli da ne uzmičete. No vaša servilnost prema tami je očita!!!

subaru
7 godine prije

Samo neću biti razočaran u Nosferatua jer mu nisam vjerovao kao neki Trampu.

dalmata
7 godine prije

Pogledajte sliku u clanku.Sta vidite,osim zvecarke i profesionalnog USrA imbecila.Vidite obrazac za sve zlo koje je bilo i dolazi.Tipicno funkcioniranje samoproglasenog boga i jada kojemu je smisao zivota da sluzi takima.Na toj psihodeliji pociva cili zapad.Svi oni koji ne nosu vazelin i nemaju podmazan supak da ih ovaki zombiji guzu,ne stimaju bivsim kolonijalnim izrabljivacima koji bi opet guzice mazali maslom na tudu grbacu.Do rata mora doc.Zasto ovoliki uvod.Jer ovake spopade moraju imat ovake zvecarke ispranog mozga,i toliko drske da zadojena stoka sitnog zuba,zna se cija je to formulacija,gine da im puni depe.Rata mora bit,ali samo da ovaki zombiji budu na sigurno.Rat se mijenja,vrime je da se vrati tamo di ga obozavaju,u EU i USrA.I eto odgovora zasto Rvati kriju Krlezino djelo Hrvatski Bog Mars,jer je sve vec videno,a kako nista nije nauceno iz vlastitog stradanja,lekcija se sigurno mora ponovit.To je isti obrazac za istu bolest bila ona Turska,Svabska,NATO ili USra,bolest… Čitaj više »

čitatelj portala
7 godine prije

Pravi saveznici ostaju uz Siriju do kraja. Rusija i Iran stoje na braniku civilizacije. Nema uzmaka!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI