Iran i Turska u trgovini prelaze na nacionalne valute

Erdogan-Rohani
23 komentara

Iran i Turska su se dogovorili da će umjesto američkog dolara u bilateralnoj trgovini koristiti nacionalne valute.

Ovaj sporazum potpisan je nakon sastanka turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i iranskog predsjednika Hassana Rohanija u srijedu u Ankari. Vlasti dviju zemalja su dogovorile i zajedničke korake za povećanje obujma bilateralne trgovine.

Kako piše Daily Sabah, Iran i Turska također planiraju ojačati međusobne financijske i gospodarske veze. Turske banke će otvoriti podružnice u Iranu, a iranske banke u Turskoj. Iran i Turska su se također složili da će ojačati suradnju u energetskom sektoru.

Osim toga, čelnici dviju zemalja su također su razgovarali o situaciji u Siriji. Turski predsjednik je rekao da dvije zemlje ”daju posebno značenje dogovorima koji su ranije postignuti između Rusije, Turske i Irana u Astani i da će se nastaviti pridržavati tripartitnog mehanizma djelovanja u skladu s uspostavom zona za de-eskalaciju sukoba u Siriji.

Hasan Rohani
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sinisa
6 godine prije

Ljudi moji sta se to desava sa Turskom!!??

A lerik
6 godine prije

“Glavni kupac nafte koju je IS ukrao u Siriji i Iraku je Turska.Prema raspoloživim podacima, u to su umiješani i političko vodstvo zemlje, predsjednik Erdogan i njegova obitelj.” – ovako je 2015. zamjenik ministra vanjskih poslova Rusije Anatolij Antonov (dakako uz Putinovo odobrenje) optuživao Turke. Otad je prošlo dovoljno vremena da se dogodi tursko obaranje ruskog zrakoplova, pokušaj puča u protiv Erdogana i Putinovo spašavanje Erdogana u zadnji trenutak. Turska je od vjerne NATO članice (koja je malo od isilovskog lopovluka sirijske nafte krala i za se, dnevno oko 1500 tona nafte) postala ruska saveznica, privilegirani posjednik S 400 sustava, promijenila je Ustav zemlje u Erdoganovu korist. A onda je došlo i do značajnog pada gospodarskog rasta, pada vrijednosti nacionalne valute, rasta inflacije. Erdogan s novim ovlastima je osvojio i novu hrabrost pa počeo optuživati banke za stanje u gospodarstvu. Turska poduzeća moraju otplatiti ili refinancirati preko 200 milijarda dolara… Čitaj više »

Ivo Lola nije sam
6 godine prije

Znam da je off topic ali nije spam ni trolanje, zato se izvinjavam, nego sam zapazio da smo malo pričali o masakru u Las Vegasu, a tim povodom se javio i Paul Craig Roberts koji tvrdi da je i to još jedna monstruozna false flag operacija američkih tajnih službi i neposredan udar na predsjednika Trumpa, na radikalne bijelačke organizacije i na zakon o posjedovanju naoružanja. Kaže da je Stiven Paddock žrtveno janje kao Lee Harvy Oswald. Da je nemoguće jednom čovjeku bez vojne obuke ispaliti preko 600 metaka i pritom pogoditi 563 mete udaljene do 400 metara u manje u od 3 i po minute koliko je trajala sama punjava bez prekida od ukupno 6 minuta dok nije potpuno prestala. Kaže da je neobično kako je Paddock mogao neopaženo pored hotelskog osiguranja i video nadzora unijeti toliki arsenal te da su mu iskusni marinci potvrdili da ako je Paddock i… Čitaj više »

bbbb
6 godine prije

E sad jel se ovaj odmetnuo od braće hazara i domneh ko fol turaka pitanje je, no da čisti ove domnehove hazare po Turskoj čisti, svaka mu čast za to iako mu ne vjerujem uopće. Sve je to igra, ovu sadašnju ekipu iz Irana stvorila ista sila kao i onog prije njih, da sili to jest tami bude cilj. Imaju dobru retoriku, veli iranac nek se kramp ne igra jer će poćeti tretirati ciokauboje kao njihovu djecu jenkiđihadvoriore.

Vlastimir
6 godine prije

To je prava stvar.Loše po DOLAR.

antun comb
6 godine prije

ahahaaa, nes ti jakih valuta, tursko iranskih, mozes mislit i to jos izmedju sebe trguju. to bi bilo ko da hrvatska i srbija kao u inat americi odluce da trguju u kunama i dinarima. ahahahaaaa. nema nista od toga dok saudujska arabija ne prestane koristiti dolare, e onda ce dollar za jedno poslijepodne pasti za 50% a USra standard ce za 6 mjeseci biti na nivou nigerije, sve drugo je trla baba lan da joj prodje dan…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI