Turska neće provoditi američke sankcije protiv Irana

Turska neće provoditi američke sankcije protiv Irana

Turski predsjednik Erdogan je kritizirao SAD zbog ponovnog uvođenja sankcija protiv Irana i naveo kako se Ankara neće pridržavati restriktivnim mjera protiv svog susjeda.

“Uopće nećemo poštivati ove sankcije. Kupujemo 10 milijardi kubnih metara iranskog prirodnog plina. Ne možemo dozvoliti da se naš narod smrzava od zime”, rekao je jučer Recep Tayyip Erdogan.

Turski čelnik je također izjavio da su sankcije protiv Irana pogrešne i narušavaju globalnu ravnotežu.

U ponedjeljak, 5. studenog, SAD su ponovno aktivirale sve sankcije protiv Irana, koje su bile ukinute u okviru povijesnog nuklearnog sporazuma između Tehrana i “Grupe 5+1”, koji su tada činile Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska, Rusija i Kina, plus Njemačka. Trump je rekao kako mu je cilj izoliranje transportnog i financijskog sektora Islamske Republike i prekinuti izvoz iranske nafte.

Međutim, Washington je pristao na izuzeće od sankcija na kupnju iranske nafte za Tursku i sedam drugih zemalja – Kinu, Indiju, Italiju, Grčku, Japan, Južnu Koreju i Tajvan.

Ovih osam zemalja “smiju” nastaviti uvoziti iransku naftu, bez suočavanja s posljedicama.

“Iako smo zatražili izuzeće od Sjedinjenih Država, bili smo i vrlo iskreni s njima i rekli da sukobljavanje s Iranom uopće nije pametno. Izoliranje Irana je opasno, a kažnjavanje iranskog naroda nije pošteno”, izjavio je jučer turski ministar vanjskih poslova Mevlüt Çavusoglu.

Najnovije sankcije Washingtona su izazvale kritike diljem svijeta, ali ih se mnoge zemlje moraju pridržavati, jer su pod izravnim nadzorom američke uprave ili su im gospodarstva i financije toliko isprepletena s američkim da ne mogu ulaziti u sukob sa Sjedinjenim Državama.

Washington se uvelike počeo koristiti politikom primjene sankcija protiv različitih zemalja, posebno Irana, iako zbog toga trpi kritike i od svojih europskih saveznika. Europska unija, čak i Ujedinjeno Kraljevstvo, osudili su američke jednostrane mjere i obećali su da će braniti nuklearni sporazum

Teheran je, pak, poručio kako će ponosno kršiti sankcije.

“Sjedinjene Države su izolirane sa svojom politikom”, izjavio je iranski predsjednik Hassan Rohani, koji je osudio politiku administracije Donalda Trumpa koja krši sve međunarodne propise.

Opširnije politici turskog predsjednika Erdogana i sankcijama protiv Irana:

ANALIZA: U redefiniranju Erdoganove neootomanske politike su ciljevi ostali isti

Američke sankcije protiv Irana stupile na snagu – Tko će na kraju platiti najveći račun?

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Cartmanez
Gost
Cartmanez

Vanjska politika SADa pomaze jacanju odnosa i zblizavanju kine,rusije,irana,turske..cak i kada zapne u odnosima ameri pomognu svojim upornim nepromisljenim sankcijama i tako ne ostave izbora nego prikljucit se drugom bloku zemalja…sve je manje neutralnih,svijet se dijeli na dva centra moci

Moreno
Gost
Moreno

Ko mirno gleda kako SAD sankcionira druge i poštuje te sankcije, prij ili posli bit će sankcioniran.

tuf
Gost
tuf

“Ovih osam zemalja “smiju” nastaviti uvoziti iransku naftu, bez suočavanja s posljedicama.” – zaboravili ste spomenuti važnu klauzulu ovih izuzeća – privremenog su karaktera i obvezuju navedene zemlje da u slijedećih 6 mjeseci nađu alternativne dobavljače te spuste uvoz iranske nafte na nulu.
Što će se za 6 mjeseci dogoditi ostaje pitanje, no Uncle Sam neće ostati dužan ako ovi počnu hvatati krivine i izmotavati se.

velebit
Gost
velebit

Ovo nije ništa novo i prije su turci kupovali iransku naftu bez obzira na sankcije, plaćali je jeftinije, mislim da je bilo zlato u pitanju.

Ivo
Gost
Ivo

Normalno funkcioniranje liberalnog sustava, inače bolje poznatog i kao ‘Otimaj, lihvari i ubijaj’ sustav. A čiju superiornost će nam jednog lijepog dana naš izuzetni dežurni trol suvislo objasniti.

tvingo
Gost
tvingo

Kupovao je turčin i ono ukradeno u Siriji …

neko ime
Gost
neko ime

Od izuzetnih izuzeti…

HEKPCT
Gost
HEKPCT

Turska je moćnija od eu.

velebit
Gost
velebit

Kada EU uvede sankcije turskoj ova može komodno ključ u bravu.

Gogo
Gost
Gogo

Eu?

MilanCZ
Gost
MilanCZ

Vidí Erdogan od kud vjetar duva,Iran noví globální centar.Sve jasno kao dan, své ide prema plánu a té sankcije prema Iranu imaju sasvim drugaciju vážnost od onoga sto se u medijima píše.

Nesvrstani
Gost
Nesvrstani

@MilanCZ
“Sve jasno kao dan, své ide prema plánu…”

A sto je plan?

Trubadur
Gost
Trubadur

Izuzela USrA iz sankcija Kinu, Indiju, Italiju, Grčku, Japan, Južnu Koreju i Tajvan…… A šta če drugo…. Da jim daju sankcije…hahaha….. Ali i onako…. Suviše je velik naftni igrač Iran, da bi se to moglo sankcionirat…. Stabilni genije je u zadnje vrijeme dva put pritiskao na KSA da poviša proizvodnju nafte i to je to… KSA je na tehničkom limitu a večini drugih naftaša, se za stabilnog genija hebe….. Tako, da, što se nafte tiče sve ostaje, kako je bilo, osim, što če ko i prije sve što bi možda bilo škakljivo iči preko Iraka, ko i do sad……

bbbb
Gost
bbbb

Koji je ovo muljator a braća mu u doba otomana bila izuzeta od danka u krvi……………….

POVEZANE VIJESTI

Izbornik