Američke sankcije protiv Irana stupile na snagu – Tko će na kraju platiti najveći račun?

sad iran sah

“SAD će biti te koje će na kraju platiti cijenu zbog povlačenja iz iranskog nuklearnog sporazuma”, komentirajući novi kurs Trumpove uprave je u intervjuu za RIA Novosti rekao Robert Malley, predsjednik Međunarodne krizne skupine (ICG) i bivši pomoćnik bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame za Bliski istok.

Malley, koji je sudjelovao u pregovorima o nuklearnom sporazumu s Teheranom, odluku sadašnje uprave je nazvao “velikom pogreškom” i rekao da “bez obzira na njezin cilj, to nije način da se on postigne”.

Bivši visoki američki dužnosnik je objasnio da su mnoge uprave koje su dolazile na vlast  u Sjedinjenim Državama, ali i drugim zemljama, gotovo uvijek poštivale međunarodne ugovore potpisane od strane svojih prethodnika, čak i ako se nisu slagale s njima, jer su razumjeli da ako se povuku iz tih sporazuma daju i drugima izgovor da učine isto.

“Ako Trump sutra potpiše ugovor s nekom zemljom, to se sada može tumačiti kao jedna od njegovih epizoda i drugi će taj ugovor brzo moći raskinuti. SAD će biti te koje će platiti cijenu zbog izlaska iz ovog sporazuma”, predviđa Malley,

“Iran i ostatak svijeta su protiv Sjedinjenih Država”

Putin - Rohani - Erdogan - Rusija - Iran - Turska

FOTO: ilustracija, Putin – Rohani – Erdogan

Osim toga, stručnjak je naglasio “kako su sada Iran i ostatak svijeta protiv Sjedinjenih Država, a prije nuklearnog sporazuma su Washington i ostatak svijeta bili protiv Irana”.

U tom smislu Malley je pozvao sve zemlje koje su potpisale nuklearni sporazum ili vjeruju kako je to bilo dobro da učine sve što je moguće kako bi se osiguralo da sporazum preživi, usprkos američkom izlasku iz njega.

U skladu sa svojim predizbornim obećanjem biračima i izraelskom režimu, Trump je u svibnju ove godine najavio povlačenje iz nuklearnog sporazuma iz 2015. i nametanje novih sankcija, iako su ostale svjetske sile bile protiv toga. Na temelju izvješća 12 inspekcija stručnog tima međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), ostali sudionici ugovora, Kina, Francuska, Velika Britanija, Rusija i Njemačka, kao i EU, tvrde da Iran poštuje sve zahtjeve koji ograničavaju njegov nuklearni program.

Međutim , od danas Trumpova uprava vraća na snagu sve ekonomske sankcije protiv Teherana koji su ukinute temeljem sporazuma. Osim toga, američke vlasti namjeravaju ograničiti pristup Irana međunarodnom sustavu naplate SWIFT, globalnoj mreži koja olakšava prijenos gotovine i osigurava komunikaciju između banaka.

SAD tjeraju svoje “saveznike”

SAD - NATO - proračun - Europa

FOTO: ilustracija, SAD – NATO

Od danas na snagu stupaju američke sankcije protiv Irana koje su postojale prije potpisivanja nuklearnog sporazuma 2015. Pod sankcijama su, prije svega, naftna industrija, ali i bankarska struktura, brodogradnja i pomorski prijevoz, te brojni drugi sektori iranskog gospodarstva.

Sankcije su usmjerene ne samo protiv Teherana, nego i protiv zemalja i stranih tvrtki koje održavaju poslovne veze s iranskim partnerima. Američki državni tajnik Mike Pompeo je izjavio kako američke sankcije protiv Irana uključuju više od 600 pojedinaca i tvrtki, dok je ministar financija Stevene Mnuchin naveo brojku od 700 osoba i tvrtki iz Islamske Republike.

Američki državni tajnik Mike Pompeo je izjavio kako, nakon uvođenja novih američkih sankcija protiv Teherana, tvrtke iz EU neće moći istovremeno raditi na iranskom i američkom tržištu.

“Nećemo dopustiti da europske tvrtke rade sa Sjedinjenim Državama i Iranom”, rekao je u izjavi za televiziju CBS.

No, čelnik State Departmenta je naglasio kako Sjedinjene Države neće kažnjavati i same države zbog toga što neke njihove tvrtke posluju s Iranom. Prema riječima Mikea Pompea, posljednjih mjeseci se stotine europskih tvrtki povuklo iz Irana zbog straha od američkih sankcija.

Pompeo vjeruje kako Iran, kao odgovor na sankcije, neće nastaviti raditi na svom nuklearnom programu.

“Siguran sam da Iranci neće donijeti tu odluku”, rekao je američki državni tajnik.

Čini se da Mike Pompeo nije čuo izjave visokih dužnosnika iz Teherana, prije svega vrhovnog vođe zemlje, ajatolaha Sayyeda Alija Hamneija, koji je poručio da Iran, kao svaka suverena zemlja u svijetu, ima pravo razvijati civilni nuklearni program i to  će nastaviti činiti u skladu sa sporazumom.

Kao odgovor na američke sankcije, Rusija i Kina mogu stvoriti prekogranični sustav naplate uz aktivno korištenje nacionalnih valuta, izjavio je prvi zamjenik ruskog premijera Sergej Prikhodko. Prema njegovim riječima, plan je razmatran na nedavnom sastanku pododbora za financijsku suradnju koji je održan krajem rujna u Shenzhenu. Ranije je Središnja banka Rusije podržala međunarodni sustav naplate kojeg bi u početku činile zemlje skupine BRICS, ali je malo vjerojatno da će novi predsjednik Brazila podržati ovaj prijedlog, a postoji visoka vjerojatnost izlaska latinoameričke zemlje iz ove skupine.

Osim toga, ruski ministar financija Anton Siluanov je izjavio je kako će se Rusija rado priključiti europskom sustavu međunarodne naplate (SVP), koji neće biti povezan sa sustavom SWIFT kojim se praktično upravlja iz Sjedinjenih Država.

Uz sve prijetnje Donalda Trumpa, sama činjenica da je ranije donio odluku da  osam zemalja, među kojima su Južna Koreja, Japan, Turska, Indija i druge, “smiju još šest mjeseci uvoziti iransku naftu”.

Naravno, retorika Washingtona je vrlo oštra. Jučer je Trump zaprijetio uništenjem Irana.

“Ako režim u Iranu ne promijeni politiku, uništit ćemo ih ovim sankcijama”, rekao je Trump.

Osim toga, ponovio je uvjete koje je ranije postavio da ne izađe iz nuklearnog sporazuma, koji su za Iran ne samo neprihvatljivi, nego apsolutno besmisleni.

Podsjetimo, uvjeti koje je Iran morao ispuniti su bili i ostali sljedeći:

Obavijestiti Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) o svim aktualnim aspektima svog nuklearnog programa i zaustaviti ove aktivnosti u budućnosti.

Zaustaviti obogaćivanje urana

Nikada ne reciklirati plutonij.

Bezuvjetno pružiti pristup dužnosnicima i stručnjacima Međunarodne agencije za atomsku energiju svim nuklearnim postrojenjima Irana.

Prekinuti razvoj i proizvodnju balističkih projektila.

Zaustaviti razvoj projektila koji mogu nositi nuklearno oružje.

Osloboditi sve građane Sjedinjenih Država i građane savezničkih američkih država.

Prestati pružati vojnu podršku Huti borcima u Jemenu.

Prestati podržavati “terorističke organizacije”, što su za SAD Hezbollah, Huti milicije i neki od palestinskih organizacija otpora, te uhititi bivše vođe Al Qaede.

Poštivati suverenitet iračke vlade i jamčiti razoružanje šiitskih vojnih organizacija.

Povući sve iranske vojnike iz Sirije.

Ne prijetiti Izraelu i zaustaviti “lansiranje projektile na Saudijsku Arabiju i UAE”.

U obraćanju na državnoj televiziji je iranski predsjednik Hassan Rohani rekao kako  će njegova zemlja nastaviti prodavati naftu i kršit će američke sankcije.

Iransko vodstvo je dodalo kako ne strahuje od utjecaja ovih sankcija na državnu ekonomiju i da vlasti Islamske Republike imaju višedesetljetno iskustvo upravljanja zemljom pod različitim oblicima pritiska. Za Irance ovo jeste problem, ali ništa novo ili što već nisu proživjeli.

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Trubadur
Gost
Trubadur

Neznam šta napisat, pošto nam je veleum velebi2, več napisao suštinu….Pustimo postrani, koliko milijardi če samo francuski Total gubiti na plinskom polju južni Pars, jer če ga zbog sankcija zamijeniti, Kineski CNPC…..I tako več nekoliko vremena ide sve redom… Neke če zamijeniti Kineska, a neke druge, Ruska poduzeča…. Iranska nafta je več davno unaprijed kupljena tako sa strane Indije, kao i Kine a deo, koji je namjenjen kao sankcioniranima, ide preko ruskog Naftogaza….. Čak i drugarica Mogerini, kaže, da če i EU stvoriti neki platni sustav, preko kojeg če da trguje sa Iranom… Hebi ga, pare su ipak pare……Tako, da, to što kaže drug velebit2 ima neku rezonsku dubinu, naravno, kad bi još bili ug. 1995….A pošto nismo i vremena se nekako mijenjaju, težko, da mogu njegove upise smatrat šta više od vjere u Disneyland i u patuljke iz Hollywooda….

velebit2
Gost
velebit2

@Trubadur
Super si ti to napisao.
A sad mi objasni kako to da Iran sa novim-starim sankcijama neće ništa izgubiti. tj. koliko će USA i IZRAEL zbog sankcija izgubiti. Kao što piše u mom postu.

Iran je poklekao pod sankcijama i zato je pristao na nuklearni sporazum.

Još si ti pun vjere u Disneyland i u patuljke iz Hollywooda, daleko od realnosti.

Trubadur
Gost
Trubadur

Ah velebite, velebite…. Samo totalni vijernik u Hollywood, može danas u 2018oj misliti, da se može sankcijama preokrenuti istorijsku nuždu…. Kapital je globalan, promet je globalan a i profiti su globalni…. Misliti, da se sa lokalnim sankcioniranjem može tu šta promeniti, je glupo i kontraproduktivno…. A koliko, će ko da gubi, čemo vidjeti tek za kojih 10 godina… I to ne da gubi samo ekonomski, nego čemo to ocijenit i preko geopolitičkih naočala…

velebit2
Gost
velebit2

@Trubadur
“Misliti, da se sa lokalnim sankcioniranjem može tu šta promeniti, je glupo i kontraproduktivno.”
Koliko je rusija izgubila miljardi zbog sankcija nametnutih poslije aneksije krima. Može u dolarima. Nemoj se izvlačiti sa floskulama.

Rusiju je praktički nemoguće izolirati za razliku od irana.

Trubadur
Gost
Trubadur

Pa ipak manje nego je zbog istih sankcija izgubila Europa…..Toliko o tome koliko lokalno ima utjecaja na globalno… I molim, te nemoj o floskulama, pošto do sad osim pro Disneyland političkih pamfleta nisi napisao još ništa konkretno i pametno…A konkretno i pametno bi bilo, da nam napišeš, koliko če zbog sankcija da izgubi samo Boeing, pošto naruđba 110 aviona sa strane Irana, zbog sankcija pada u vodu…… Razumiješ ti moje malo dijete razmaženo….. Ako nemaš osim floskula i pamfleta, da napišeš nešto argumentirano, nemoj ni, da mi odpisuješ….. A o tome, ko, če, šta, če i koliko če, idi u diječji vrtič, pa tamo rezonirajte priče…

velebit2
Gost
velebit2

@Trubadur
“Razumiješ ti moje malo dijete razmaženo”
Ovo je forum ne moraš se srditi, ljudi razmjenjuju mišljenja, to je normalno.
Nisi odgovorio na pitanje nago se izvlačiš floskulama.
Ponovit ću pitanje, možda si puno stariji od mene kad tako patroniziraš pa si malo i senilniji. Očekujem iznos, ako ne znaš reci da ne znaš i sve ti je oprošteno. Dakle:

Koliko je rusija izgubila miljardi zbog sankcija nametnutih poslije aneksije krima. Može u dolarima. Nemoj se izvlačiti sa floskulama.

Trubadur
Gost
Trubadur

Slušaj glupane… Napisao si Izrael i USrA ne gube ništa….. Bez bilo kakvog argumenta.. I mi svi moramo, da ti vijerujemo na riječ a od nas se traže podaci….. Ma ajd odjebi…

velebit2
Gost
velebit2

@Trubadur
“Ma ajd odjebi”…
Ja znam da si ti stariji i školovaniji od mene pa očekujem da znaš i računat tj, zbrajati. Nije sramota zaboraviti računati, ne moraš se zbog toga uzrujavati moraš paziti na tlak, a nije na odmet ponovo upisat večernju školu, tamo ima svega vidjet ćeš da će ti se svidjeti, možeš onda ponosno računati i sa većim brojevima od 100.
Znači neznaš izračunati koliko je rusija izgubila na sankcijama a tvrdiš ovo:

“Misliti, da se sa lokalnim sankcioniranjem može tu šta promeniti, je glupo i kontraproduktivno.”

Nisi se ti maka dalje od Disneylanda i patuljka iz Hollywooda, to je tvoj najveći domet i to te najviše boli. he he he he….

Rokokoko
Gost
Rokokoko

Nego kako je sankcionirana Rusija postala najveci izvoznik zita ? Nema tih sankcija koje mogu slomiti samodostatnu drzavu kao Rusija sa pametnim vodstvom.SAD jasi na dolaru i na pljacki tudjih resursa,no idealnih zrtava je sve manje.Koga sada napasti i opljackati ? Iran bi bio savrseni plijen,samo iza njega stoje Kina i Rusija.Idioti koji ne poznaju mentalitet Iranaca,misle da mogu ponoviti operaciju Gladio i postaviti novog Saha.To su samo mokri snovi.

velebit2
Gost
velebit2

Rokokoko
Rekao sam da se rusija ne može izolirati.
Ali se može osiromašiti sankcijama.

Sardelino
Gost
Sardelino

Ma nije sve u novcu. Ima nešto I u ljubavi.

Bobi
Gost
Bobi

A velebit je toliko sljep, da ne kažem glup da ne vidi ni minuse, kamoli išta šire ili više. Sasvim dovoljno

Rokokoko
Gost
Rokokoko

Svrha sankcija je da se Rusija gospodarski slomi do te mjere da mora mijenjati vanjsku politiku u korist judeomasonerije. Npr.povlacenje iz Sirije,konstruktivan stav po pitanju Irana itd.Sa te tocke gledista sankcije su dozivjele fijasko.Koliko su desetina milijardi usd,popusili SAD i saveznici nakon sloma projekta veliki Izrael.Kad volis analiticku matematiku pa sam izracunaj.

velebit2
Gost
velebit2

.Rokokoko
“Kad volis analiticku matematiku pa sam izracunaj.”

Draže mi je koristiti neizrazitu logiku od binarne ili predikatne.
Pa sad ti računaj.

Mikojan
Gost
Mikojan

Iran je pod sankcijama zadnjih 30 godina, što sad za njega znače neke nove, no kao i obično dobro dođu švercerima rezervih dijelova za američke avione koje Iran posjeduje. Ako netko misli da Iran neće prodavati naftu ili da netko neće kupivati iransku naftu taj se vara. Sjeti se samo kada su Iranci htjeli da remont njihovih vojnih plovila naprave Hrvati u Rijeci pa su naši budalaši to odbili jer kao ‘rvacka želi u nato a Iran je pod sankcijama i to ne bi bilo dobro za Hrvatsku, e budala. Plovila su na remont otišla u Francuska brodogradilišta jer eto Francuska nije u nato pa može. Da je Ina ostala Hrvatska sad bi fino kupovali Iransu naftu, prerađivali i dobro zarađivali ali eto, opet budala koliko želiš pa ni to ne možemo jer naftne industrije nemamo.

Odisea
Gost
Odisea

Mene brine što je velebita2 sve više,konzumentski karakter ovladat će svijetom !Valjda je to dio ljudske evolucije !?

Željko
Gost
Željko

@Odisea Pa zar ne živimo u demokraciji, gdje se drugačije mišljenje uvažava?

Riddick
Gost
Riddick

Uvazava se drugacije misljenje , a ne istina .
Tu je i problem kod nekih ociglednih istina i cinjenica potencira se drugacije misljene kao vid progresivnosti , tako smo dovde i dosli…

Piretis
Gost
Piretis

@Riddick- Ali što je istina? Imamo jednu od @velebit2 i drugu od npr @Trubadur. Na stranu njihov međusobni obračun i riječnik ali oba bi, premda na suprotnim stranama, mogla biti bar djelomično u pravu. SAD-u sigurno sankcije neće naškoditi koliko Iranu. Isto kao što iste neće uništiti Iran što priželjkuje SAD. Dakle imamo već viđeno. Jedni prijete i ucjenjuju a drugi rade po svom. Za to vrijeme desetinama miliona građana Irana život prolazi u iščekivanju boljih vremena.

Riddick
Gost
Riddick

Trenutno tako i ja vidim stvari , ali dugorocno mislim da Iran ima perspektivu kao lider Islamskog sveta , a USA mislim da nece ni postojati.

velebit2
Gost
velebit2

Riddick
“Iran ima perspektivu kao lider Islamskog sveta , a USA mislim da nece ni postojati.” Usa ima previše novca da bi se urušila kao sssr.
Ovakvih stvari nema bez velikih ratova, zapamti to.

Iran nikad neće biti lider muslimanskog svijeta jer je ovaj vjekovno podijeljen, imat ćeš dva oštro suprotstavljena bloka koji će se međusobno iscrpljivati a židovi će profitirati. zavadi pa vladaj.

Riddick
Gost
Riddick

Tebi je uzaludno objasnjavati neke osnovne stvari..
Citaj tekstove za promenu.
Sta znaci USA ima previse novca da bi se urusila , na sta si konkretno mislio ?
Iran ima perspektivu da bude tako nesto da li ce biti videcemo.

velebit2
Gost
velebit2

@Riddick
Daj nabroji neke osnovne stvari.
evo barem pet komada ali bez floskula kao u prethodnom postu.

Riddick
Gost
Riddick

-U danasnjem globalizovanom svetu sankcije imaju mali efekat
-Trenutno je svet u procesu prelaska iz multi polarnog u vise polarni
-Doci ce do stvaranja novih centara moci i medjunarodnih organizacija .
-Stari svetski poredak je zapao u krizu i krece se ka svom neizbeznom kraju.
-Dolazi do promene politicke misli i balansa moci.

Sta znaci USA ima previse novca da bi se urusila , na sta si konkretno mislio ?
Ako si mislio na novcanu masu, novcana masa je jedan segment ekonomske stabilnosti , sta je sa ostalima ,sa monetarnom i kreditnom politikom sa nezaposlenoscu sa stabilnosti cena , stabilnost kamatnih stopa , platni bilans sta je sa nacionalnim dugom …

velebit2
Gost
velebit2

Ovo je u redu osim prve točke
Druga i treća se preklapaju iste su.
Četvrta i peta su u redu.
Uglavnom realno sročeno.

Riddick
Gost
Riddick

Docice do smanjenja bezbednosti i podela kao rezultat procesa prelaska u multipolaran svet (stavi ovu na trece mesto)
Ove stvari je Semjuel P Hantington i slicni predvideli vec nekoliko godina nakon raspada SSSR…
To je danas aktuelnije nego ikada pre .
Sto se tice sankcija , postoje surogati za razne robe i moze se izvoziti i uvoziti preko trecih strana.
Amerikanci se zale da nakon uvodjenja sankcija Kini na celik poceli su celik po istim cenama da dobijaju od firmi iz Singapura i sa Filipina …

Fille
Gost
Fille

Ma neeee.
Nije to ljudska evolucija. Moje viđenje je takvih ljudi takvo da oni samo bljesnu i ako ne vodis ratlzgovor dalje sa njima oni nakon nekog vremena i nestanu.

velebit2
Gost
velebit2

Odisea
“konzumentski karakter ovladat”
Ovaj odavno vlada, to vidiš svaki puta kad dođeš u bilo koju robnu kuću.

bbbb
Gost
bbbb

Najveći račun ćemo platiti svi mi kad se ovo u Iranu pretvori u buktinju koja će zahvatiti čitav svijet, ko da je i sada bolje, moraš biti rob nekomu tko ima moć tiskanja valute da kupi čitav svijet a svi ostali moraju biti robovi za istu.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik

Kako tebi i tvojoj skupini ne dosade te besmislice oko ‘moći tiskanja novca’!?! Kako to da ta ‘moć’ nije progutala Kinu, kako nije Rusiju? Na koga se onda ta ‘moć’ odnosi? Na ionako nemoćne?
Zašto Kina i Rusija koriste isti monetarni sustav kojeg i FED?

Alen
Gost
Alen

Kako da nije progutalo , jeste i znas to , samo sto su iste se uspjele odhrvati tom davljenju, slicno jeste ali nije niti priblizno isto..

Njonjobobo
Gost
Njonjobobo

Prije neg se zemlji uniste mostovi, prometna,vodo I energetska infrastruktura
Ljepo se evedu sankcije, ako sankcije ne urode plodom,
Salju se kauboji I konjica

Ostatak svijeta ispred tv ekrana postaju navijaci za jednu stranu.

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic

Može u Siriji, Libiji ili Srbiji. Teheran je naučio lekciju. Samo ti navijači trebaju pripremiti ozbiljne zalihe mrtvačkih sanduka i crnih plastičnih vreća. Neću reći da oni nemogu vojno slomiti Iran. Naravno da mogu, samo jesu li spremni platiti tu cijenu.?!

Ivi tz
Gost
Ivi tz

Živio IRAN.

Siniša
Gost
Siniša

Ovo nema veze sa nuklearnim programom Irana;kakve veze Hezbolah,Huti i Siitske milicije imaju sa tim.

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic

Ima Siniša(ako sam te dobro razumio..).?! Uništenjem Hezbollaha i Hutija, razoružavanjm Šiitske ekipe u Iraku rat se seli u Teheran.Prvo moraš slomiti ove nabrojane pa tek onda Iran, oni su njegova kičma. I da Iran prestane reciklirati plutonijum, obogaćivati uranijum, bez obzira bilo u vojne ili civilne svrhe ovi lešinari će izmisliti nešto drugo, neki novi “program i sporazum” koji Teheran ne “poštuje”.
Ovi zahtjevi koji su navedeni u tekstu su smrtna presuda za državu Iran u slučaju njihovog potpisa od strane istih, zato i jesu tako suludi zahtjevi jer se zna da neće biti ispoštovani.Ovo prelazi granice zdravog razuma. Koliko god Tramp bio bolestan,ipak treba imati na umu da je okružen psihopatama poput zeta i njegove kćerke i pomračenih umova iz “bohemijanskog kluba”. Uništenje Irana je postalo više od običnog cilja, kako sada izgleda to postaje cionistička opsesija.

Siniša
Gost
Siniša

Tacno ali nisam isao u tom smjeru;kako sam ja razumio Krampa problem je bio los sporazum sa Iranom koji on zeli nadograditi ali sada su dodali i te uslove sa Hutima,Hezbolahom i Irakom…stvaraju ne mogucu situvaciju za Iran i jos je nasao da Iran gadja KSA i UAE.
Razumijem frku oko nuklearnog programa Irana i do nekle i podrzavam da se to pozitivno nadogradi ali to nema veze sa onim sta sam gore naveo.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović

Da,ali ne mora ih Iran ni gađati ni prijetiti.Ono što danas razvije i usavrši Iran jednog dana će imati Hutiji borci i Hezbolah.Nije nužno da nose nuklearne bojeve glave i konvencionalne su noćna mora znaš za koga.Izgleda da je ipak Teheran na svom raketnom programu otišao dalje nego se zna ,odatle odjednom ovoliki halabuk.

Siniša
Gost
Siniša

Ali kako su Huti i Hezbolah postali problem;spominju Siite u Iraku a kako su oni nastali kao problem?
Realna je opasnost od Irana,da smo jasni,ali koliko je to izvjestaceno?
U redu da i to treba izpregovarati ali kakve to veze ima sa nuklearnim programom,mislis li da ce dati Hezbolahu jednu?

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović

Naravno da bi sporazum dobro došao ali to i nije cilj.Može kao što je navedeno u tekstu da tim potpisom Iranci sebi pucaju u glavu.

Siniša
Gost
Siniša

Mir nije cilj,bas kao i sa Sjevernom Korejom ili Rusijom.

Trubadur
Gost
Trubadur

Eto, saznali smo, koje države su izuzeci, kod sankcioniranja kupovine Iranske nafte…. “China, India, Italy, Greece, Japan, South Korea, Taiwan and Turkey”….. Znači….Ove zemlje mogu još, da kupuju Iransku naftu….. Šta, da kažem….. Koja je to sprdnja od vanjske politike ili možda nekome bulja grize gače…..

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik

SAD uvele sankcije Iranu, a cijene nafte pale, i to osjetno. SAD, Saudijska Arabija i Rusija će povećati proizvodnju nafte i tako u novom-starom savezništvu iskoristiti izbacivanje Irana s tržišta. Jedino Venezuela neće iskoristiti ovu situaciju. Nitko im ne brani da vade nafte koliko i kako hoće, ali oni neće pa neće.
Hoće li se i kako sankcije izbjegavati, koliko će iranske nafte doći po starim ugovorima u EU, to je druga stvar. Činjenica je da dok jednom ne smrkne, drugom ne svane.

Mikojan
Gost
Mikojan

Zamisli sad da imamo INA-u, Astra i kako se sve zvaše one uvoz-izvoz kompanije u SR Hrvatskoj, pa da kojekakvi Đurekovići preprodaju Iransku naftu ispod stola , kupiš jeftino prodaš skupo, to bi bil biznis a nema više SDB-a da kažnjava sramotnike lijepe naše. 🙂

velebit2
Gost
velebit2

Opa, vidi vraga cijene nafte su špekulativne. ko bi to rekao, šišanje ovaca.

minimoris
Gost
minimoris

Ko je koliko izgubio para je suludo pricati.Iran je do pre par godina bio pod sankcijama medjunaroden zajednice tj odobrenih sankcija UN-a koju su podrzali i Rusi jer je tada bila na vlasti Jelcinova klika.Po mom misljenju Rusi su posto poto hteli da se sankcije skinu u UN-u,i dogovorili sa Iranom da prihvate sporazum,a sa Amrikancima dogovorili najmanje moguce zahteve.Sada sankcije vise nikada nece moci da se uvedu preko UN-a zbog veta Rusije ili Kine.Ako pogledamo tu su Iranci izvojevali pobedu dugorocnu,tj na makro-planu.Na mikro-planu izgubice par stotina milijardi dolara i to je to.Sada Iran moze da se prikljuci raznim organizacijama,a moyda pridje i ODKB-u(mada sumnjam u to).Trampove sankcije jeste da su samo sa americke strane,ali pasivno i od Evrope,jer koliko je receno gomila firmi iz Evrope nece zbog straha da trguje sa Iranom.Mada ako se pogleda sa druge strane to savrseno odgovara Rusima i Kinezima,jer ce njihove firme imati upliva u naftnu i ostalu industriju Irana.Amerika i Izrael stvarno nece imati neke vece finansijske gubitke,ali jedini najveci gubitnik ovde je Evropa i njene firme.I jos ako se napravi neki novi bankarski sistem(sto je najbitnije),to ce oslabiti i finansijkse poluge delovanja Amerikanaca.
Mislim da zaslepljeni svojom izuzetnoscu Amerikanci ne vide da im pada kredibilitet,a to je neki put mozda i vaznije od novca,pogotovo za silu kakva je Amerika.

Baba
Gost
Baba

Opet taj moderni sindrom iznenadnog opamećivanja “obivšenog”…

velebit2
Gost
velebit2

Iranci
Usa i izrael ne gube ništa.

Riddick
Gost
Riddick

Osim toga, stručnjak je naglasio “kako su sada Iran i ostatak svijeta protiv Sjedinjenih Država, a prije nuklearnog sporazuma su Washington i ostatak svijeta bili protiv Irana”.
Citas li ti tekstove ovde ili samo komentarises ?

velebit2
Gost
velebit2

“kako su sada Iran i ostatak svijeta protiv Sjedinjenih Država, a prije nuklearnog sporazuma su Washington i ostatak svijeta bili protiv Irana”
Ovo je nebitno jer će se svi povući iz iranskih poslova kada to usa bude od njih tražila.

Riddick
Gost
Riddick

Kako da ne …
Iran je 18 svetska ekonomija postoje razni nacini da se operu pare i da se izvozi i uvozi indirektno , nema efekta , pogledaj Severnu Koreju , Kubu , mnoge druge zemlje , svi ekonomski problemi dolaze iznutra.

Zadranin
Gost
Zadranin

@velebit2
Ne gube ništa.. samo svoju vjerodostojnost.

Pljuc!

Željko
Gost
Željko

” Obični ” Iranci!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik