Iranu je svega dosta: ”Još jedne sankcije i izlazimo iz nuklearnog sporazuma”

iran sad
7 komentara

Iako do sada Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) i međunarodni promatrači nisu utvrdili nikakve nepravilnosti u smislu pridržavanja odredbi nuklearnog sporazuma između takozvane ”šestorke” i Teherana, SAD i dalje inzistira s pritiskom na Islamsku Republiku.

Ranije je predsjednik Donald Trump najavio da će SAD jednostrano istupiti iz sporazuma, ali je kasnije ublažio retoriku i rekao kako će ga Washington iznova razmotriti i tek onda donijeti odluku. U međuvremenu su američki Kongres i Bijela kuća usvojili oštre jednostrane sankcije protiv Irana, Rusije i Sjeverne Koreje.

Na kraju je i iranski predsjednik Hasan Rohani zaprijetio da će Iran sam izađi iz nuklearnog sporazuma postignutog 2015. godine, i to ”za nekoliko sati, ako Sjedinjene Američke Države nastave nametati nove sankcije njegovoj zemlji”.

Rohani je jučer ovo izjavio u govoru u iranskom parlamentu, uoči sjednice o glasovanju za povjerenje imenovanih ministara njegove druge vlade.

Iran bi mogao odustati od nuklearnog sporazuma u roku od nekoliko sati, ako Sjedinjene Američke Države budu nametale sve više sankcija našoj zemlji”, rekao je Rohani.

“Iran se zalaže i zalagat će se za sporazum, ali će svako kršenje obećanja od drugih strana dobiti prikladne odgovore”, dodao je, prenosi iranska agencija Mehr.

Također je naglasio kako su SAD nepouzdan partner, navodeći povlačenje Trupove administracije iz Pariškog klimatskog sporazuma i nova ograničenja koje su SAD nametnule Kubi.

Predsjednik Rohani je bio ključni akter za postizanje nuklearnog sporazuma iz 2015. godine sa Sjedinjenim Američkim Državama, Europskom unijom i ostalim partnerima.

U zamjenu za smanjenje nuklearnog programa, sporazum je doveo do ukidanja većine međunarodnih sankcija protiv Irana.

Prošlog mjeseca su SAD usvojile nove sankcije protiv subjekata i pojedinaca povezanih s Iranom, samo dan nakon što je potvrđeno da se iranska vlada pridržava svih odredbi ugovora.

Kao odgovor, iranski parlament je usvojio  nacrt zakona o “suprotstavljanju terorističkim mjerama Sjedinjenih Američkih Država u regiji”.

SAD su optužile Iran ”da potiče kaos na Bliskom istoku i da daje potporu terorističkim skupinama, milicijama i sirijskom predsjedniku Basharu Al-Assadu”.

Sjedinjene Američke Države su i dalje duboko zabrinute zlonamjernim iranskim aktivnostima diljem Bliskog istoka koje potkopavaju regionalnu stabilnost, sigurnost i prosperitet”, izjavila je glasnogovornica američkog State Departmenta Heather Nauert u srpnju.

Iranski predsjednik Hasan Rohani je ranije ovog mjeseca imao svečanu inauguraciju za drugi predsjednički mandat i tijekom ceremonije je rekao ”kako su Sjedinjene Američke Države zemlja kojoj se ne može vjerovati”.

Američke akcije u vezi s provedbom nuklearnog sporazuma pokazuju da im se ne može vjerovati Svijet bi trebao znati da će se svako kršenje sporazuma suočiti s jednoglasnom reakcijom naroda i vlasti Irana”, rekao je Hasan Rohani.

Nakon izjave Rohanija kako je Iranu dosta američkog neargumentiranog pritiska i da će Teheran sam istupiti iz sporazuma, reakcija američkih dužnosnika je bila očekivana.

Iz vlastitog paralelnog svemira se javila veleposlanica Sjedinjenih Američkih Država u Ujedinjenim narodima Nikki Haley, koja je rekla ”kako SAD nikada neće dopustiti Iranu da stekne nuklearno oružje”.

“Ne treba dozvoliti Iranu da koristi nuklearni sporazum i cijeli svijet njime drži kao taoca. Ni u kakvim uvjetima ne treba dozvoliti da Iran stekne nuklearno oružje. Iran mora odgovarati za više stvari, među kojima su testiranje projektila, podršku terorizmu, nepoštivanje ljudskih prava i kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda”, rekla je Nikki Haley.

U svojoj izjavi je dodala kako će narednog tjedna posjetiti Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) kako bi dobila precizne podatke o nuklearnom programu Irana.

Washington sa svojim jednostranim sankcijama protiv Irana ugrožava posao na kojem su godinama s Teheranom radili Rusija, Kina, SAD, Velika Britanija, Francuska i Njemačka, te predstavnici EU, a jedino Sjedinjene Amerilke Države tvrde da se Islamska Republika ne pridržava njegovih odredbi.

Hasan RohaniIAEANuklearni sporazumSankcijeSankcije IranuState Department
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Rokokoko
6 godine prije

Izrael sprema akciju protiv Irana i Hezbollaha u Siriju u suradnji sa SAD i saveznicima.Otud i pojačano dovlacenje ruske avijacije u zračne baze u Siriju.

dalmata
6 godine prije

Potpuno ispravno.Iranu jedino znaci podrska(ekonomska i vojna)Rusije i Kine,te ekonomska saradnja Evro Aziskog ekonomskog prostora,uz jos neke zemlje.Ostali(EU,USrA)su tradicionalne soto bandire,la zovi.licemjeri,privaranti.Boranija koja bi svoju mrtvu mater prodala za cekin

Crni žutokljunac
6 godine prije

Za ovo stvarno postoji mogućnost.Jer ovi Ameri svugdje stišču sankcije i verbalno napadaju sve koji su kontra njih.Ako nigdje ne interveniraju,to bi se moglo protumačiti kao njihova slabost.To bi moglo ojačat ove koji su kontra njih,pa i ohrabrit druge,da im se odupru.

žrec
6 godine prije

Pa to ciosi i očekuju. Zeznuli su se sa iranskim sporazumom jer su bili uvjereni da ga Iran neće prihvatiti, pa će imati povod. Sad ga moraju izmisliti.

tabula
6 godine prije

Nemojte Iranci, tako vam svega, jer ćemo mi najebati! Veliki brat će nam narediti da bar uduplamo izdvajanje iz BDP-a za NATO, što će Plenki i Kolinda, trčeći, udarajući se nogama u guzicu od silne trke i prihvatiti.

Tedi
6 godine prije

Zapadni kapitalizam je u frci i jedino ih rat spasava,zato sve i svata izmisljaju.Ovo sto je ona koza iz UN izjavila o Iranu drito pada na Saudijsku kraljevsku kucu,ali oni su poslusni,pa mogu sta hoce o ljudskim pravima u SA ni rjec.Ovo sto je Iran odustao od nuk programa je isto kada su Sirijci predali kemijske otrove.Saxoncima samo ne treba dati povod za rat i cepati ih ekonomski,a to ih stize galopirajuci.Petro dolar se vraca kuci.I S.Koreja ih cacka pa odustane,ajme sta im rade.Dovoljno je vidjeti koliko su blizu ruskim granicama a nista ne mogu.Citala sam negdje da su Rusi u C.moru opet im s*bali GSP,pa se komanda nije mogla snaci gdje su na moru i koji brod im je u blizini.
Ma njih samo treba jajciti i smijati se njihovoj nemoci da ratuju,jer je za njih rat profit-pljacka i porobljavanje.
Rohani je u pravu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI