V. Putin: “Ako žele, razgovor Trumpa i Lavrova ćemo poslati američkom Senatu i Kongresu”

Donald Trump - snimak
26 komentara

Mediji i dio političkog establishmenta u Washingtonu optužuju predsjednika Donalda Trumpa da je prošlog tjedna ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu i ruskom ambasadoru u Sjedinjenim Državama Sergeju Kisljaku “otkrio povjerljive obavještajne informacije”.

The New York Times piše da je  informaciju dobio od jednog sadašnjeg i jednog bivšeg američkog dužnosnika, upoznatih s načinom na koji je SAD dobio informacije. Ovo otkriće navodno “ugrožava kredibilitet američkih tajnih službi i same Bijele kuće i može dovesti do potencijalnih diplomatskih komplikacija”.

Spominje se “kako bi mogao biti ugrožen Izrael, jedan od najvažnijih američkih saveznika i veliki izvor obavještajnih informacija s Bliskog istoka”. Američki list piše kako bi, što je još gore, “Rusija obavještajne informacije koje su potencijalno došle od strane Izraela, mogla prenijeti svojim saveznicima u Iranu”.

No, izraelski dužnosnici se nisu izjasnili o tome jesu li sporne obavještajne informacije njihove, a izraelski veleposlanik u SAD-u Ron Dermer je rekao “kako će dvije zemlje i dalje zadržati bliske odnose po pitanju antiterorističkih mjera”.

“Rusi imaju najopsežniji mehanizam za prikupljanje obavještajnih podataka, osim našeg. Oni mogu dobro razumjeti i oslikati situaciju uz samo nekoliko detalja. Oni Trumpove informacije mogu spojiti s vlastitim obavještajnim informacijama, kao i onima koje dobiju od svojih saveznika. A mogu angažirati i dodatne resurse, ako je to potrebno”, rekao je dugogodišnji dužnosnik CIA-e John Sipher, koji je ’90-ih godina služio u Moskvi i tri godine bio na čelu programa CIA-e za Rusiju.

Međutim, predsjednikov savjetnik za nacionalnu sigurnost tvrdi kako Trump ruskim dužnosnicima nije rekao ništa neprimjereno.

Naime, savjetnik za nacionalnu sigurnost H.R. McMaster je rekao da američki predsjednik Donald Trump nije rekao ništa neprimjereno, niti je prilikom susreta s visokim ruskim dužnosnicima prošli tjedan u Bijeloj kući ugrozio nacionalnu sigurnost.

Rusija je spremna objaviti transkript razgovora Lavrova s Trumpom

Na kraju, kako bi prekinuo nagađanja i demantirao medijske napise, oglasio se i ruski predsjednik Vladimir Putin.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je pohvalio posjet ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova Sjedinjenim Državama i na konferenciji za novinare s talijanskim premijerom Paolom Gentilonijem, nakon sastanka u Sočiju 17. svibnja, rekao je da je to, nakon putovanja američkog državnog tajnika Rexa Tillersona u Moskvu, bio uzvratni posjet.

“To je prirodno u međunarodnoj praksi, ali vidimo da u SAD-u raste politička shizofrenija. Ne mogu objasniti optužbe protiv predsjednika koji Lavrovu nije odao nikakve tajne. Usput, bio sam s njim danas i moram reći da on ni s nama ne dijeli nikakve tajne. Ni sa mnom, niti s ruskim obavještajnim službama. To je vrlo loše s njegove strane”, rekao je ironično Putin.

Dodao je kako je, uz pristanak američke administracije, ruska strana spremna američkom Senatu i Kongresu ustupiti razgovor Lavrova s Donaldom Trumpom.

“U početku, kada smo vidjeli kakva se unutarnja politička borba razvija u Washingtonu, to nam je bilo smiješno, ali to danas ne samo da je tužno, nego nije u našem interesu. Osim toga, kako se ljudi mogu sjetiti takvih gluposti? Takve gluposti je teško zamisliti. Sve to je učinjeno s ciljem poticanja rusofobije. Ja sam iznenađen da se politička situacija u SAD-u odvija pod antiruskim sloganima. Oni ili ne razumiju štetu koju čine svojoj zemlji, a onda su samo glupi, a ako razumiju, onda su opasni i beskrupulozni ljudi”, rekao je ruski predsjednik.

Upitan da procijeni Trumpove aktivnosti u ovom razdoblju, Putin je rekao da njegov rad treba ocijeniti američki narod.

No, to će biti moguće napraviti samo ako Trumpu dozvole da radi punim kapacitetom“, dodao je Putin.

Prvi susretrazgovor.
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Željko
6 godine prije

Ovo kod Amera počinje ličiti na paranoju ! Bilo bi interesantno pročitati tekst o ” stvarnom životu preko oceana ” !

Five Eyes
6 godine prije

Interesantno je, u sobi su se nalazili s americke strane Ministar vanjskih poslova SAD Rex Tillerson, Savjetnik za drzavnu sigurnost H.R. McMaster, zamjenik savjetnika za drzavnu sigurnost Dina Powell Trump i Rusi Netko iz ove sobe s americke strane je procurio informaciju novinama da je Trump dao tajnu informaciju o teroristima Lavrovu. Ta tajna informacija je prema americkim izvorima data Trumpu – od strane sponzora terorizma na Bliskom Istoku – Izraela ! Sto je Trump mogao dati a da Rusi ne znaju? Tko je krtica? Iz Bijele Kuce curu informacije na sve strane. Ovo bi trebalo biti po americkom zakonu kaznjivo. Tko god daje ilegalno informacije novinama bi trebao biti spijun. Mozda ga i Trump uhvati. S druge strane, prema mnogim komentatorima Trumpu su odbrojeni dani i on prolazi kroz obojenu revoluciju u svojoj zemlji. Dakle drzava koja ima iskustva u obojenim revolucijama primjenjuje obojenu revoluciju na nepocudnom predsjedniku. Ako… Čitaj više »

tuf
6 godine prije

Gornja izjava Putina je stvarno suma sumarum, a da sam Amerikanac malo bih se zamislio nad tim rijecima.
No sve je to uzalud, taman da se transkripti i objave – mediji bi to ili gurnuli sa strane i nastavili temperati po svome – ili bi od transkripata napravili novu konstrukciju lazi – u cemu imaju doktorate. Nema tu srece, osim da se malo po malo unistava to leglo zmija.

Anonymous
6 godine prije

@ ADMINISTRATORU

Mozete li nam objasniti, komentator pod imenom Michael Collins ponovo pise, jel je on rehlabititiran, jel mu je data druga sansa, jel je netko drugi uzeo to ime za komentiranje…?

Poz.

yellow
6 godine prije

Kevin McCarthy, kongresman, republikanac je izjavio da Vladimir Putin uplaciva novac na racun Trumpa, javlja The Washington Post.

Sinisa
6 godine prije

Cudilo me zasto se Pitin zamara tom gluposti a on njih posteno izsamara.

Torino
6 godine prije

Putin bi trebao pustiti nek se nasljednici Buffalo Bill-a medjusobno pok*olju.

Ivan
6 godine prije

Jeste li znali:
Strane rezerve Rusije za vrijeme Borisa Jelcina u decembru 1992 su bile 4.5 miljarde Dolara a danas za vrijeme V.V. Putina su 401 miljarde Dolara.

jale
6 godine prije

Ovo što je između ostalog izjavio V. V. Putin: “Oni ili ne razumiju štetu koju čine svojoj zemlji, a onda su samo glupi, a ako razumiju, onda su opasni i beskrupulozni ljudi”, slika je i prilika zapada gdje globalistički kvislinzi uništavaju nacionalni suverenitet i ekonomiju jedne po jedne države, na dugi rok, da se ne izazove istovremeni bunt svih društvenih kategorija i slojeva (staleža, stališa). Nego, malo po malo. Svaku godinu administrativnim metodama u Bruxelessu narodu oduzmu po nešto prava i sloboda i tako polako već 27 godina i dobiše ono što je Hitler htio u jedan dan. A mi čekamo i nadamo se i vjerujemo da će neki drugi umjesto nas izaći na ulice i pomesti ovu kvislinšku bagru.

Tedi
6 godine prije

Nemavtu dileme.Nisu oni glupi,miliun puta su dokazali da su opasni i zlonamjerni.
Sve sto kazu protiv ikoga treba im istog sekunda raditi,pa neka budu u pravu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI