fbpx

1989. je označila kraj socijaldemokracije, a 2016. kraj neoliberalizma

Paolo Borgognone

Talijanski povjesničar Paolo Borgognone autor nekoliko eseja, uključujući i trilogiju o strateškom dezinformiranju – “Razumijevanje Rusije”, “Trenutna politička i društvena dinamika u post-sovjetskoj Rusiji i Ukrajini” i “Ljevičarski imidž globalizacije”. Osim ovih poznatih djela je napisao “Kritiku liberalnog radikalizma”, “Erasmus generacija” i nedavno knjigu “Prezreni? – Trump, Amerika i suverenistički pokreti u Europi”.

Federico Roberti je razgovarao s Paolom Borgognoneom na temu elite kapitalističkog društva i “klasnog rata” u dvadeset i prvom stoljeću.

Najnovija knjiga, “Prezreni? – Trump, Amerika i suverenistički pokreti u Europi”, počinje s tvrdnjom da je 9. studenog 2016. pao nevidljivi zid koji je, barem u ekonomskom smislu, karakterizirao neoliberalizam. U kulturološkom smislu, antifašistička retorika radničke klase se zbog nepostojanja fašizma okrenula političkoj korektnosti. Tako da ovaj datum svojevrsno možemo uzeti u obzir kao i 9. studeni 1989. godine, dan pada Berlinskog zida?

Paolo Borgognone: Da, jer je 9. studenog 1989. Berlinski zid srušen kontrarevolucijom od strane kozmopolitske srednje klase koja je željela putovati na Zapad, zaraditi više, kupovati proizvode i robu kojom bi si u simboličnim uvjetima osigurali udobnost i dobili pristup obrascu potrošnje i stilova života ostalih Europljana i Amerikanaca. Htjeli su zakonski dobiti čvrstu valutu i upravljati svojim životima i društvima u skladu s ritmovima koje diktira tržište. Mainstream retorika koja je slavila novostečene slobode istočnih Nijemaca je malo manje od propagandnog pokrova koji se koristio za pravdanje onoga što se 1989. događalo u istočnoj Europi, dok je to zapravo bio trijumf pseudo-kulture i individualnih ambicija nad uspjehom poslovanja velikog dijela zemalja i tvornica koja su do tog vremena funkcionirali po unutarnjoj logici Varšavskog pakta, njegove ekonomske strukture SEV i realnog socijalizma. Ali je 9. studeni 1989. ujedno obilježio i kraj starog socijaldemokratskog ciklusa.

Međutim, 9. studeni 2016. godine, nakon Brexita i izbora američkog predsjednika Trumpa, predstavlja kraj neoliberalnog povijesnog ciklusa i ti su se fenomeni dogodili na raskrižju političke i kulturne desnice i ekonomske ljevice. Baza podrške im je bila nacionalni post-proletarijat, iskorijenjen procesima globalizacije i neprijateljski raspoložen prema vrhu i prema eliti. Dvadeset i sedam godina prije su u geopolitičkom i ideološkom sukobu između SAD-a i SSSR-pobijedili društveni akteri koji konceptualno artikulirali liberalni kapitalizam. Taj kontrarevolucionarni povijesni ciklus se temeljio na hegemoniji ljevičarske i slobodarske kulture, dobro prožete retorikom ljudskih prava, što je bila samo maska za dominaciju neoliberalizma u ekonomiji.

Danas se događa upravo suprotno i zato je financijska elita, koja “nikad ne spava” i koja još uvijek slavi globalno otvaranje ’89. u istočnoj Europi, aktivirala svu multimedijsku vatrenu silu koju ima na raspolaganju da demonizira i da se suprotstavi ovoj povijesnoj promjeni, dok antifašisti uspon populističkih heterogenih pokreta u Europi i Sjedinjenim Američkim Državama nazivaju povratkom u fašizam dvadesetog stoljeća.

Prema Vašem mišljenju, postoje li strahovi od pojave “Baršunaste revolucije” protiv novoizabranog američkog predsjednika? Ili je vjerojatnije da može biti uklonjen pučem kojeg bismo mogli nazvati psihijatrijskim? Kako ne bi krenuli složenim putem kongresnog “opoziva”, neki bi mogli pasti u iskušenje da posegnu za stavkom 4. 25. amandmana Ustava SAD, koji predviđa uklanjanje predsjednika, ako on fizički ili mentalno više nije sposoban za obavljanje svojih dužnosti, koje bi, barem privremeno, trebao obavljati potpredsjednik. U tom slučaju, dijagnoza uglednih psihijatara i potpore brojnih članova vlade bi bili dovoljni da se ukloni Trump. 

Paolo Borgognone: Korištenje psihijatrije bi trebao biti instrument za analizirati ideološke karakteristike, prije svega mislim na Bernia Sandersa i suradnike, tijekom predizbora Demokratske stranke. On je kontinuirano iznosio populističke optužbe i socijaldemokratskim prijedlozima u ekonomiji se suprotstavljao eliti financijskog kapitalizma i Wall Streetu koji se svrstao uz Hillary Clinton. A zatim, na izborima, dao je potporu Hillary, koja je predstavljala sve ono protiv čega se Sanders borio. Sad, ne kažem da je Sanders trebao podržati Trumpa, ali podršku koju je stari lider demokratskih socijalista bezuvjetno dao Hillary Clinton je dokaz još uvijek prisutne ideološke pripadnosti ljevice liberalnom taboru. Ljevica je podanički i uglas “glavnog neprijatelja” identificirala u populističkoj desnici, a ne u kapitalizmu slobodnog tržišta kao takvog. Ne sumnjam da su “millennials”, odnosno generacija koja posjeduje internet, golemu kupovnu moć i komunikacija s njima zahtijeva iznimno puno kreativnost, koja je da predizborima Demokratske stranke podržala Sandersa, danas bi mogla poslužiti kao masovni pokret kontrarevolucije za “Obojeni državni udar”, koji bi za cilj imao neutralizirati Donalda Trumpa. Ideološku jezgru ovog puča u tijeku bih tražio više u Silicijskoj dolini, rodno mjesto apologetima ideologije da se napredak zasniva se na čudesnom potencijalu novih tehnologija, nego na Wall Streetu. Istovremeno, korporativna industrija Hollywooda i spektakl mogu pružiti potporu i scenski legitimnost toj “Obojenoj revoluciji”. Opoziv bi mogao biti izveden i od Trumpovih oponenata, kao što se u parlamentu pokušao sabotirati Brexit. Međutim, ja ne mislim da povijesni ciklusi u kojima je primjetna promjena javnog pristupa mogu biti zaustavljeni udarom, dekretom ili unutarnjim i međunarodnim pitanjima.

Nakon izbora Trumpa i političkih događaja koji su obilježili 2016. godinu se, između ostalog, spominje se pobjeda “zaboravljenih” na referendumu o Brexitu i jasne većine koja je u Italiji odbila predložene ustavne reforme Renzijeve vlade. Jesu li ovi događaji otvorili put za daljnji uspon suverenističkih pokreta u Europi, koje se često s prezirom naziva “populističkima”? 

Paolo Borgognone: Ovo je put koji izgleda kao labirint. Suverenisti su politički ideološki nesigurni akteri, ali heterogeni i često međusobno kompatibilni. Suverenisti su politička galaksija u kojoj susrećete nizozemsku Slobodarsku stranku, slobodarske liberale, atlantiste i proizraelske pokrete, islamofobe, do mađarskog Jobbika i stranka Euroazije i anticioniste. Međutim sve ih karakterizira nacionalni karakter i nevjerojatna ogorčenost protiv stranaka koje zastupaju interese oligarhije. Dakle, suverenisti su ujedinjeni u nekim prijedlozima i mjerama, poput obnove javnih državnih ovlasti, nacionalnih granica pojedinih zemalja, na klasni sukob u tijeku gledaju vertikalno, “oni gore protiv onih dolje”, a mahom su raspoloženi antiimigracijski. Čini se da se žale iz razumljivih razloga, jer imigracija je problem koji je pogodio mnoge zemlje EU i svakodnevicu stanovništva koje je već pogođeno posljedicama provedbe neoliberalne politike. Uz svu kontra-propagandu, primjetna je sve veća potpora suverenističkim strankama.

Naravno, ne bi bilo zgorega da suverenisti fenomenu migracije shvate u kontekstu režima protoka ljudi kojeg je nametnuo globalni financijski i digitalni kapitalizam, umjesto da obmanjuju javnost obećanjima o kažnjavanju i da bi, jednom kada dođu na vlast u njihovim zemljama, imigrante trebalo poslati natrag kući “nogom u gu*icu”. U trenutku kada suverenisti desnog krila shvate da se “nogom u gu*icu imigranata” ništa ne rješava i da time zapravo pogoduju onima protiv kojih se bore, te da moraju stvoriti novi koncept kojim će odrediti način života, tek onda će moći biti alternativa sustavu globalističkih stranaka, koje i dalje vladaju u ključnim zemljama EU.

S druge strane, ljevičarske populističke stranke, ako su kao političke snage organizirane u ovakvoj Europi, poput Narodnog jedinstva u Grčkoj i manjih dijelova stranke Die Linke u Njemačkoj, bit će uvjerljive kada odustanu od bilo kakvih ambicija da će “izaći” iz krize suvereniteta u koju ih je gurnula financijska elita, a da im globalistička neoliberalna politika ostane “unutra” i na više razina upravljačkih struktura uspostavljenih od strane financijske klase, protiv koje se ljevica deklarativno bori.

U Francuskoj mediji i pravosuđe provode pritisak protiv kandidata na predstojećim predsjedničkim izborima koje smatraju proruskima, Françoisa Fillona i Marine Len Pen. Paradoksalna posljedica da gubitak konsenzusa prvog kandidata jača drugog…

Paolo Borgognone: Poznato je da je izborna pobjeda Marine Le Pen u Francuskoj moguća, te da će predstojeći predsjednički izbori definitivno poremetiti neoliberalne strukture EU. Zato je ova pobjeda, za one koji se u političkoj perspektivi protive globalizaciji, poželjna. Čak i ako uzmemo u obzir kritike koje se mogu pripisati kandidatkinji Nacionalnog fronta, koja ima prilično proizraelsku vanjsku politiku, da vodi stranku kao obitelj ili da priprema poluliberalni gospodarski program. Međutim, uvijek imate revolucionare koji misle da su revolucionarniji od svih drugih i spremni su igrati na kandidata poput Macrona, a u tu “anti-lepenističku harangu” spada izbirljivo biračko tijelo, ali i radikalna ljevica.

Na kraju, ako Marine Le Pen, koja govori izričito o bijegu Francuske iz EU, eura i vojnih struktura NATO pakta, te želi stvoriti Europu domovina, naroda i nacija od Lisabona do Vladivostoka, što znači anti-atlantistički savez s Rusijom, protiv nje je 100 posto međunarodnih mainstream medija. Ali to na kraju znači da je ona kao kandidat ipak manje zlo, ali i najveće dobro za svoju zemlju.  Kaste globalističkih korporativnih medija će učiniti sve da se diskreditira Marine Le Pen. U tu svrhu će se koristiti antifašističkom retorikom, dok će na drugoj strani slaviti postojeće stanje stvari i izmišljati skandale protiv čelnice Nacionalnog fronta.

Ova strategija je zapravo metoda “Fillon”, koja je korisna da se s puta Macronu makne kandidat koji potencijalno utječe na podjelu glasova urbane proeuropske srednje klase, koji je u odnosu na mladog bankara Rothschilda percipiran kao “proruski” kandidat u vanjskoj politici. U prošlosti je Fillon, ne zna se da li iz osobnog uvjerenja ili političkih razloga, bio desni liberal, dakle, čovjek sustava, što ga razlikuje od Nacionalnog fronta. No, sada je osudio ”američki imperijalizam” u bivšem sovjetskom geopolitičkom prostoru i sankcije nametnute od strane Obamine administracije protiv Rusije.

Međutim, vjerujem da će Europska komisija i Merkel uložiti puno povjerenja u Macrona i mobilizirati sve snage koje imaju na raspolaganju kako bi u Francuskoj u predsjedničkom drugom krugu završili Macron i Marine Le Pen. Oni će sve učiniti da otklone opasnost američkog scenarija, jer je Fillon ipak bliži Trumpu i s nm kao predsjednikom bi puno teže bilo kontrolirati kulturološki i klasne sukob između globalista i suverenista. Nakon Trumpa, globalisti su odlučili zbiti redove, a sve s naglaskom na konačni obračun između njihovog kandidata, Emmanuela Macrona, međunarodnog bankara vjernog liberalnoj liniji centra, atlantista i procionista, i Marine Le Pen. Predstojeći francuski izbori, drugi krug posebno, vidjet će materijalizacija političkog i medijskog sukoba na više razina između pobjednika globalizacije i iskorijenjenih koji su u potrazi za sigurnosti, identitetom i nekim tko će ih predstavljati.

Serija izbora u Europi prijeti preoblikovanjem političkog zemljopisa kontinenta i da će se u glasačkim kutijama sahraniti eurozona i institucije u Bruxellesu. Što će, po Vašem mišljenju, biti nova arena međunarodne politike? Hoće li biti moguće pronaći diplomatsko rješenje za sukobe u Siriji i Ukrajini, te početi smirivati libijski kaos? Hoće li doći do smanjenja napetosti s Rusijom ili će NATO nastaviti svoju strategiju okruženja i približavanja granicama euroazijskog diva? 

Paolo Borgognone: Pozdravljam ugovore o međusobnoj suradnji potpisane u Moskvi između Ujedinjene Rusije, stranke Vladimira Putina, te nekih političkih stranaka koje se u zemljama EU smatraju “populističkima”. Možda, oprostite mi ako griješim u optimizmu, zajednički proruski osjećaj u tim strankama može omekšati njihov unutarnji šovinistički element, pomažući im da surađuju u smjeru jačanja anti-globalizacijskog sentimenta i odustajanju od nacionalizma i shematskoj viziji kojom su dovedeni u zabludu da je islam svojevrstan antizapadni teroristički blok. Mislim da su populizmi današnje Europe vrlo heterogeni i imaju vrlo malo sklonosti za izgradnju Europe s državama s identitetom, koja bi se razlikovala od neoliberalne i transatlantske Europske unije.

Međutim, populističke stranke su konačni ishod ideološkog obraćenja lijevih stranaka, koje su ranije predstavljale domaću radničku klasu, a danas kreativnu kozmopolitsku srednju klasu, takozvane sinove liberalne globalizacije.

Potonji, bez obzira na njihovu jasnu ideološku heterogenost, izazivaju proturječnosti unutar globalnog kapitalizma koje bi mogle dovesti do kratkog spoja između ovog režima paranoje i institucionaliziranog nihilizma.

Što se tiče NATO-a, mislim da će on protiv Rusije i dalje računati na šovinističke vlade baltičkih zemalja i Ukrajine. Uz sve to će politička i intelektualna pseudo-progresivna europska klasa ustrajati u osudi onoga koga definira kao “diktatora” Putina i istovremeno mahati crvenim ili zastavama u duginim bojama slaveći pobjedu nad fašizmom. S druge strane, upotrijebit će se tone tinte da se utječe na maštu čitatelja stereotipnih liberalnih novina u kojima politički korektni intelektualci obavljaju ulogu plaćenih kolumnista i promoviraju ideju da NATO, zajedno s “borcima za slobodu” Ukrajine i Baltika, bude “demokratski bedem u zaštititi europskih kozmopolitskih vrijednosti od ruske agresije”. Glavni mediji su jednoglasni u osudi doista nepostojećih “međunarodno koordiniranih suverenista”. U skladu s tim će s vremena na vrijeme napadati Trumpa ili Putina da žele demontirati transatlantsku, liberalnu i kozmopolitsku EU.

U isto vrijeme će uložiti maksimum truda da konkretno i opipljivo promoviraju “Liberalnu Internacionalu”, kojoj je hitna zadaća uništiti sve tragove zajedničke etike i kolektivnih karakteristika i identiteta Europe, koju treba ispravno razumjeti kao tradicionalni geopolitički prostor.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
47 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Travis
Gost
Travis
3 godine prije

I? Što se onda dobije nakon kraja neoliberalizma? Tzv. Orbanova i Putinova “neliberalna demokracija” povezana sa “rođačkom ekonomijom” u kojoj vladajuća klika krade do mile volje 🙂 Već viđeno u svim diktaturama.

Osoba C
Gost
Osoba C
3 godine prije

Možda ovo
Viktor Orban pozvao je u srijedu europske nacionalističke čelnike da ustanu protiv “bezbožnog saveza bruxelleskih birokrata, svijetskih liberalnih medija i nezasitnih međunarodnih kapitalista”. Pozvao je nacionalističke čelnike da provedu “duboku, ali mirnu” transformaciju Europe.
“Još uvijek možemo tu rastući energiju nezadovoljstva držati u ustavnim okvirima i izmijeniti europsko carstvo, ali na miran način”.
A što se tiče “rodijačke ekonomije” i čuvenog “ima l’ mene tute” što je u ovim krajevima solidno sofisticiran način stjecanja sredstava za život pa i više, da li bi to značilo da smo u diktaturi, iako nas svakodnevno obasipaju blagoslovima demokracije.

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije

C, voliš Orbana? Ja niti malo, a zašto? Zato jer je mađarski naconalist koji bi želio osvajati ono što je Mađarska imala u prošlosti kao dio svojih teritorijua. Pored ostalog i cijelu sjevernu Hrvatsku.
Poznata je izreka briga me šta Mađarska nema mora. Orban želi izbiti na more preko Hrvtaske. Ok, on to ne govori direktno, ali mu o tome govori Jobik. J**** Orbana

Osoba C
Gost
Osoba C
3 godine prije

Kod Orbana mi se sviđa samo jedna stvar, stavlja mađarske interese u prvi plan u odnosu na sve veću centralizaciju koja dolazi iz Brisela. Volio bih da je tako i kod nas. Ove druge stvari koje Vi i kolega Travis navodite, mogu prihvatiti kao istinu.

Travis
Gost
Travis
3 godine prije

@Osoba C Orban je usamljenik u EU. Poljaci će mu kad tad okrenuti leđa jer znaju koja je alternativa EU – dijabolični Putin sa istoka kojeg ne vole iz dna duše. Orban voli primati europsku pomoć i od nje mu ekonomija živi. Kada presahnu EU novci Orbana će Mađari otjerati usranim štapom.

Guest
Gost
Guest
3 godine prije

Populisticke stranke danas u EU su vrlo nacionalo nabrijane. Razumijem da je to spika koja im donosi glasove, ali problem je sto je vecina ljudi operirana od tolerancije, empatije, razumjevanja i samostalnog razmisljanja tako da pronacionalizam izmakne vrlo brzo kontroli. Zivim u Belgiji i danas kolege crkavaju od smijeha jer Erdogan spominje Srebrenicu. Njima je to vrlo smjesno da tamo neki Erdogan govori nesto o Holandiji. Na moje pitanje da li oni znaju sta se desilo u Srebrenici , da li su culi o Srebrenici, niti jedna osoba nije znala ni cula (sve i jedan kolega je fakultetski obrazovan). Zamislite samo kako taj populizam odjekne u jednoj EU tvornici!

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Boli njih neka stvar na zapadu za sve ostale narode.. Evropljani zapadni su posebna prica ,njhova izuzetnost je ogromna ,djubrad je to kakve nema..

Ivan
Gost
Ivan
3 godine prije

Miješaš narode s globalističkim elitama

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Koje narode ivane …pusti ti te price mjesanja..sto taj isti narod se nije bunio dok je bilo fino..a elita im to omogucila..sad kao oni se bune jer je elita malo stisla ..z.evropski narod nije nista bolji od svoje elite..kao sto komentar dole od VeBi kaze balkanski divljaci se tamanili..pa mi smo za njih divljaci.. A njihovi ratovi..koliko ih je ..citav planet su imperijalno pokorili i shebali..jesu oni gosopoda..nisu divljaci?.. Znas sta je z.evropski narod ..
Izuzetni divljaci..

Ivan
Gost
Ivan
3 godine prije

Zapad je i na Irak gledo ko na divljake, pa su od njih stvarno napravili divlju zemlju. Za njih su divljaci svi koji proturječe njihovoj slobodi da pljačkaju.

Ivan
Gost
Ivan
3 godine prije

Narodi zapadne Europe prosvjeduju u stotinama tisuća protiv raznih trg. sporazuma nitko ne obraća pažnju na njih. Srećom Trump pobjedio pa blokiro ugovore barem privremeno.

VeBi
Gost
VeBi
3 godine prije

Ti o Srebrenici znas jer si s ovih prostora, ali npr. sto ti znas o sukobu Hutija i Tutsija. Da li znas, ovako odmah iz rukava, bez konzultiranja Interneta, tko je tu koga i zasto? Naravno, ne znas, nije te briga i to je sasvim Ok. Tako se i te tvoje Belgijance ne tice sto su se tamo neki balkanski divljaci tamanili.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

A sjecas li se evropskih divljaka od prije 60tak godina..

žrec
Gost
žrec
3 godine prije

Alen, zapadna europa je dokaz da su blagostanje, visoka primanja, izobilje, socijaldemokracija prokletstvo koje od čovjeka napravi derište nesposobno za vlastit život.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Zapadna evropa treba imati muzej njihove brutalne vladavine sirom planete da se vide sva zvjerstva pocinjena nad ljudskim rodom da bi “narod” zivio u blagostanju …muzej barbarstva i divljastva zapadne evrope..

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije

ALENE; a jesu li drugi imali divljaštva? Npr.muslimani?

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Muslimani ne cine zlocine i divljastva..oni koji to cine ne spadaju pod islam takp da muslimani nisu imali barbarstva..
Drugo ja pod zapad ne optuzujem krscanstvo ..
Oni koji su to radili u ime krscanstva ili islama su samo ljudi izgubljeni u svojoj pohlepi i zelji da vladaju .. Nisu vjernici..
Ja pricam o nacijama ne vjerama.. Francuzi,britanci,njemci,spanci ,holandjani,belgijanci,

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije

ALENE, mnogi muslimani su radili zločine u ime islama, tako da ne znaš šta pišeš. I sadašnji islamski teroristi su ipak muslimani, i to žestoki. Nemoj mi samo napisati da nisu, jer jesu!

Ivan1
Gost
Ivan1
3 godine prije

Tada se bar znalo ko protiv koga ratuje.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Nema tu ratovanja..obe amerike,azija,afrika.pokorene,porobljene,silovane,iskoristene,zavadjene,podjeljene,okupirane….i dan danas

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije

VEBI, sjećam se kad sam kao mobilizirani vojnik u ratu raspravljao sa nekima…Tvrdili su da je rat u ex-yu i svjetski problem, i da će veliki svijet to riješiti. Ja ih upitao, hm, jeste li sigurni u to? Pa sam ih upitao, a znate li nešto o armensko-azerbejdžanskome sukobu? Koji je upravo tada bio aktualan,kao i rat u ex-yu (još nije riješen taj problem). Nitko nije znao ništa o tome, a ja njima objašnjavam da prosječni građanin u Evropi ne zna sve o našem ratu i da su oni sa svojim neznanjem o tome kavkaskome problemu najbolji primjer.
Jasno, nisam imao uspjeha u objašnjavanju, ali svi koji misle da ljudi na zapadu Evrope nemaju pojma o ničemu, pitam ih, a šta mi to znamo o svijetu koji nas okružuje?
Dovraga, u Splitu npr.početkom devedesetih mnogi nisu znali je li Metković u Hrvatskoj ili Bosni i Hercegovini, iako je udaljen manje od 100 km zračne linije…..šta ćemo pričati i ljudskome znanju?

Osoba C
Gost
Osoba C
3 godine prije

I ja imam slično iskustvo. Kad je sve krenulo, tek tada sam shvatio da nemali broj ljudi u mojoj sredini ne razlikuje Slavoniju i Sloveniju. Naravno, slijedom događaja, brzo su naučili. Inače dosta tih se isticalo svojim hrvatstvom u odnosu na nas zabludjele.

Guest
Gost
Guest
3 godine prije

Pa ako ne znam o sukobu Hutija i Tutsija ne bih si dozvolila ismijavanje niti jedne strane sukoba. Nije poanta koliko znas vec kako reagiras.

Baba Vanga
Gost
Baba Vanga
3 godine prije

Pisao sam a vise portala ovo isto sto cu sada,i uvjek sam bio blokiran,tvrdin da se na bivsoj Jugoslaviji rusio svjetski poredak prava i da ce sve se opet zavrsiti sada kako kazu na balkanu☺

Baba Vanga
Gost
Baba Vanga
3 godine prije

Brisali su me jer nisu mogli prihvatiti stvarnost nego laz,na primjer da nekome otmes dio zemlje i kazez to je po zakonu a sada ce sve to da dodje na pocetak rusenja Berlinskog zida;ali liberali ili neoliberari to jos ne shvataju i takvi kao ti,a vrijeme ce ti reci uskoro ?

Ivan
Gost
Ivan
3 godine prije

Drže nas u zatvoru odsječene od svijeta. NATO kao čuvar.

Baba Vanga
Gost
Baba Vanga
3 godine prije

A vi ste tada vjerovatno to dozivjeli pa znate kako je to bilo,eto cak i omrazenoj Jugoslaviji si imao besplatan zdravstveni sistem pa skolovanje i zimnicu (to nikada nisi ni cuo)pa k15 (opet neznas)pa deset dana u odmaralista (opet neznas)itd.ali duga prica ?

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Kako je to sve bilo fino..a sad jedemo hovna svi…cak doslovno..

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije

Babo vango, u firmi u kojoj sam ja radio nismo imali nikakva odmarališta. GFvorim o socijalističkom periodu. Tako da te priče da je socijalizam imao riješenje za sve su samo priče.
I da, taj regres za godišnji odmor zvan K-15, neki su sa podsmjehom zvali ***** od 15

Bosanac, El
Gost
Bosanac, El
3 godine prije

zlatan@ to je istina i svi znaju. Ipak su ti dali minuse. Zasto?Jer istina nije pozeljna.

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije

BOSANAC, ta moćna i snažna firma u kojoj sam radio, koja postoji i danas, zaista nije imala odmarališta, ali je unajmila samo jedno malo odmaralište na sjevernom Jadranu. Premali kapacitet kreveta je bio u pitanju, a ja sam sa mora, pa mi to i nije trebalo. Znam i pamtim komentare nekih ljudi, kao ne želim ići u sindikalno odmaralište, pa opet sretnem one s kojima radim……
Ta odmarališta su imala samo neka velika poduzeća, npr.splitska Jugoplastika. Ali taj kombinat je imao 14.000 zaposlenih, i plaće su im bile ispod prosjeka. U nekim bogatim firmama sa boljim plaćama, pa šta će njima ta odmarališta? Tako je bilo u socijalizmu.

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije

U Hrvatskoj i sad imas besplatno školovanje i fakultet i zdravstvo…a kako je ta Juga moćna pokazuje da si morao raditi neke zimnice jer su te sutra mogle dočekati prazne police..a kolega Zlatan je sve rekao o famoznom K15 i danas javna poduzeća daju regres i 99% ekipe si moze priuštiti ljetovanje..

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije

IVO, ipak si pretjerao sa pričom o praznim policama. Nije isto bilo živjeti u 1946-oj godini i ratom razorenoj zemlji, i u 1986-oj. Tako da ne možemo olako pretjerivati. Ja osobno nikada nisam radio zimnice, a zimnica nije nikakav izum socijalizma, to je izum ljudskog roda još od vremena nastanka poljoprivrede. I danas sva odgovorna društva imaju zalihe za slučaj nevolje, tako da to sa socijalizmom nema nikakve veze.
Bez pretjerivanja!

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije

Socijalisticka i narodna RH…………………………………..”Demokratska” i kapitalisticka RH

Stanovnika 4.784.265 popis 1991g 4.284.889 popis 2011g

Broj zaposlenih /1 682 971 1 223 553

Ukupni dug/ 4 milijarde dolara 57 milijardi eura

Udio prosjecne mirovine u placi zaposlenih/75.3% 39%

Omjer broj radnika /umirovljenika 2.83/1 1.13/1

Rekordan broj nocenja u turizmu(1987g)68,1 milijun 66.1 ( 2014g)

Domaci gost/ 33% 8%

Broj radnickih odmaralista/ 634 (76000 kreveta) 0 odmaralista/0 kreveta

9000 milicajaca 20 000 policajaca

Broj rodjenih 1990g /55 409 Broj rodjenih 2014g/39 000

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije

Mislis na Misu i Zarka ,mozda jovanku Broz? , ili na tudjmanove , daj pojasni malo tko su ti komunisti , do kada su bili komunisti i sto su sada ?

Bosanac, El
Gost
Bosanac, El
3 godine prije

Najpoznatiji su Josipovic, Pusic, Tedesi, Ninoslav Pavic… ali i mnogi drugi.
Hribarovo dodjeljivanje miliuna svojoj ideoloskoj bandi jugonostalgika.
Dodjelivanje kletih miliuna samo ljevicarsko neoliberalnoj jugogrupici nevladinih udruga…
Da se ne prica o dodjeljivanju EU poticaja za poljoprivredu, koji je zavrsio SAMO u rukama partijskih drugova i rodbine.

Jupiter
Gost
Jupiter
3 godine prije

Neoliberalizam je doveo do izrazitog klasnog raslojavanja i na ivicu ratova u trnutku svog beznađa.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Jel to nekako dodje da zivimo kao u feudalno doba..

Brane
Gost
Brane
3 godine prije

Neoliberalizam upravo i jeste feudalizam, i u njemu trenutno svi i živimo, u tzv. samostalnoj rvackoj. Imamo par krupnijih feudalaca (Todorić, Kerum i ostala kriminalna bagra), svemoćnu crkvu kojoj plaćamo danak na više načina i koja je izuzeta od plaćanja poreza, imamo feudalnu policiju koja izbacuje iz stanova ljude koji ne mogu plaćati danak, i imamo sitne feudalce/gazde kod kojih radimo i moramo bez pogovora raditi i 60-70 sati tjedno, bez da zucnemo. Inače smo bez posla i gladujemo, a onda uskoro i na cesti jer nas feudalni plaćenici izbacuju iz stana. A da se kmetovi ne bi dosjetili da su kmetovi, i ne daj bože se pobunili, imamo farsu sa izborima (gdje uvijek glasujemo za istu ekipu iz sjene, koja plaća obe najveće stranke i još par manjih), imamo smartphone u koje buljimo tako da ne bi naprezali mozak i ne daj bože pričali s nekim, i imamo svakodnevno ispiranje mozga na tv-u, koji nas ubjeđuje da je sve O.K. Sve u svemu, čisti feudalizam. U usporedbi s time socijalistički sustav u SFRJ je bio superioran u svakom pogledu. Istina, nisi smio svašta baljezgati, to se ozbiljno kažnjavalo (u modernom feudalizmu su primijenili lukaviju metodu- možeš pričati u birtiji i na ulici što god hoćeš, samo će te ignorirati i lajati ćeš uzalud), i mogao si glasovati samo za jednu partiju, međutim kao što sam napomenuo, i danas u osnovi možemo glasati samo za jednu partiju, u dva izdanja. Pametni to razumiju, ali ih je u ukupnoj populaciji rvacke manje od 3%, tako da feudalizam ostaje do daljnjega. Jedino čemu se možemo nadati da će nas u skoroj budućnosti okupirati neka humanija ekipa od sadašnjih USA/NATO okupatora, koji nas gule nemilo.

PeroDD
Gost
PeroDD
3 godine prije

Berlinski zid srušen kontrsrevolucijom?!? WTF? Koji retard!!

čitatelj portala
Gost
čitatelj portala
3 godine prije

Dobro je da konačno pušu neki novi vjetrovi. Točno, 2016. je značila kraj neoliberalizma. Sada dolaze nove stvari i ideje, koje mogu biti samo pozitivne. Globalisti i lažni ljevičari su izgubili. Okretanje Bogu i obitelji na mikroekonomskom planu, a na makroekonomskom planu, zaštita državnoga gospodarstva uz brigu za slabe i siromašne. Pročitati izborni program Le Pen.
Dobro došli u 2017. 🙂

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije

Jest ČITATELJU, bog ima za sve rješenje. Samo tko ima ikakve dokaze o postojanju nečeg tako apstraktnog? Ipak mislim da svi vi koji mislite da ćemo se vratiti u mračni srednji vijek, jednostavno griješite. Nema povrataka na staro, posebno ne na srednjevjekovne gluposti, to je prošlost.
Osobno nemam problema da netko živi u prošlosti, ali mi smeta kada želi način života iz neke davne prošlosti, i to nametati drugima, ali koristi sve tehnološke i druge blagodati modernih vremena. I još ih kritizira. To je licemjerno, ali još nisam upoznao pravog vjernika da nije licemjer. Takav se još nije rodio.

čitatelj portala
Gost
čitatelj portala
3 godine prije

Zašto se bojiš religije? Pa nitko ti je ne nameće!? Kao što nisu svi ljudi isti, tako nisu ni svi vjernici isti. Osobno se smatram umjerenim vjernikom. Tebi nešto smeta spominjanje Boga. Kad god Ga spomenem u komentaru, odmah skočiš?!
U komentaru sam samo htio reći da konačno pušu novi vjetrovi. Wind of change. Vjetar promjene. Ova civilizacija je dobila novu šansu, da postavi temelje iznova.
Koji srednji vijek? Da te malo ne hvata paranoja? Zašto ne bismo koristili blagodati modernih vremena? Pazi koga nazivaš licemjerom.
Ipak si malo na svoju ruku i mogu ti poželjeti prosvjetljenje uma. Pa i od tebi tako mrske riječi na B.
Over and out. 🙂

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije

Ovako: ne briga me za religiju jer to je jedna obična dogma sa nekim apstraktnim vjerovanjima. I dosadna sa svojim besmislenim ritualima, i tvrdnjom koju nitko pri zdravoj pameti ne pije. Dakako da je inzistiranje na vjeri i pojmu boga povratak u prošlost i mračni srednji vijek, nema nitko niti jedan argument da to nije istina. Jednako kao što nema dokaz da je istina to u što religije vjeruju i tvrde da je istina. Ima li dokaza?
Šta se mene tiče svatko može vjerovati u što hoće, u bocu dobrog vina na primjer. Ako mu je to njegova vjera. Mnogi pijanci su takvi. Ali nitko nema pravo druge uvjeravati u njegova vjerovanja, jer kroz povijest je uime prvenstveno monoteističkih vjerovanja pobijeno milijune i milijune ljudi.
Zato tvrdim, još nisam sreo istinskog vjernika da te poštuje kao osobu….nikada. Ako se pred njim deklariraš kao vjernik, prihvaća te, ali ako kažeš da te vjera ne zanima, odmah te odbije. Svi su takvi, bez razlike….Mi koji smo indiferentni za vjerovanja, ako smo dobri ljudi, a nisu svi dobri, dobri smo zbog pojma dobrote, a ne zbog neke apstrakcije koju vjera priča. Znači to je iskreniji i ljudskiji pristup. Ja tako vidim.
Koji to novi vjetrovi pušu? Svatko vidi ono šta želi. Ja vidim da je u realnom životu vjernika jako malo, čak i u tako zatucanoj sredini kao što je naša. Srećom sve ih je manje! Zatucanih

čitatelj portala
Gost
čitatelj portala
3 godine prije

Zatucanih je manje zato što se ljudi bude. I to je ta promjena. Cijela zapadna civilizacija je zasnovana na kršćanstvu. Sad se to pokušava na silu promijeniti. Zašto se osjećaš ugroženo, ako te nisam niti pokušao uvjeravati. Upravo ta apstrakcija, koju vjera priča, je pomogla da ljudi budu bolji. Sad što je dobro, a što loše iziskuje malo dužu raspravu. Nemam volje.
Da zaključim, ako vjerujem u Boga, ne smatram se vrednijim od tebe, niti te pokušavam uvjeriti u nešto. Ako mogu iščitati iz tvojih redova, ta tvoja dobrota je za mene Bog.
Živio.

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije

Čitatelju LAŽEŠ, nije cijela zapadna civiizacija zasnovana na kršćanstvu, već isključivo na antičkim civilizacijama stare grčke i rimske civilizacije. Propast starih kultura i uspon kršćanstva je bio povratak u barbarstvo, i tek u renesansi kada Evropljani ponovo otkrivaju vrijednosti antike, ono što zovemo zapadna civilizacija, budi se iz tame sredneg vijeka.
I bez kršćanstva zapadna civilizacija bi bila to što jest, a sa kršćanstvom ima samo još neki dodatak. Npr.da zapad preplavi budhizam, zapadna civilizacij će i dalje biti zasnovana na starim grčko-rimskim civilizacijskim tekovinama.
Pa dovraga, u samoj katoličkoj crkvi se koristi latinski, jezik Rima, a u pravoslavnoj se koristi starogrčki, jezik grčke civilizacije. Latinični pismo nastalo je iz grčkog, a sve to opet vuče porijeklo iz antike (Grci pismo preuzeli od Feničana, razvili ga, itd). I glagoljica i ćirilica je nastala iz grčkog pisma, a opet to grčko pismo je nastalo je u antici.
Nego, nikada nisam pročitao je li povijesni Isus bio pismen? Za Muhameda se priča da je navodno bio nepismen.

čitatelj portala
Gost
čitatelj portala
3 godine prije

Kršćanski odnos među ljudima je osnova svakog Zakonika svih država Zapada.
Nema smisla s tobom polemizirati. Ajde popij jedan Normabel i smiri se.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik