CNN: Da bi se iz nje “povukao” Pentagon u Siriju šalje još vojnika i opreme

Bradley
32 komentara

Pentagon bi mogao poslati nekoliko stotina vojnika u Siriju kako bi osigurao sigurno povlačenje svojih vojnika iz zemlje, prenosi CNN, pozivajući se na svoje izvore. Prema njima, američko ministarstvo obrane razmatra različite datume povlačenja vojske, a rokovi su od 30, 70 ili 120 dana.

Prema sugovornicima američkog kanala, Sjedinjene Države mogu koristiti dodatne helikoptere i teretne zrakoplove u Siriji, kao i druga vozila za prijevoz vojske i tehnologije. U isto vrijeme, nije jasno gdje će započeti povlačenje američke vojske,  sa sjevera ili juga Sirije, navodi CNN.

Podsjetimo, američki predsjednik Donald Trump je početak povlačenja američkih vojnika iz Sirije najavio 19. prosinca 2018. U početku se pretpostavljalo da se dvije tisuće vojnika mogu povući u roku od 30 dana. Kasnije je The New York Times izvijestio da je Trump pristao produljiti razdoblje povlačenja na četiri mjeseca. Državni tajnik Mike Pompeo  je 4. siječnja rekao kako se prva skupina američkih vojnika povukla iz Sirije, a onda je došlo do preokreta i najave kako nema točnih rokova i da američka vojska još treba uništiti preostale ćelije terorista Islamske države i osigurati da nakon povlačenja neće biti turske ofenzive protiv sirijskih Kurda.

Američki vojni planeri stručnjaci su izračunali da bi Pentagon mogao poslati na stotine dodatnih vojnika u Siriju u različite misije kako bi od tamo sigurno povukao više od 2000 američkih vojnika, za CNN su izjavila dva američka dužnosnika.

Također nije jasno hoće li povlačenje početi s trupama u sjevernoj Siriji, ni hoće li vojnici na jugu ostati. Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton je u Jeruzalemu rekao kako SAD ipak neće povući sve svoje snage, već bi neke mogle ostaviti u garnizonu u jugoistočnoj Siriji kao bedem protiv Irana.

Da bi vojnici s njihovim oružjima, vozilima i opremom izašli iz svojih malih baza diljem Sirije, planeri su utvrdili da će SAD morati poslati dodatne postrojbe u fazama, uključujući:

– Postrojbe koje mogu upravljati teškim prijevoznim sredstvima za transport oružja i opreme, uključujući streljivo. Bez njih bi se vojni materijal morao uništiti na mjestu.

– Zrakoplovne posade s dodatnim helikopterima i zrakoplovima za prijevoz tereta, kako bi premjestili postrojbe i opremu.

– Moguće pješačke postrojbe koje mogu jamčiti sigurnost američkim snagama u povlačenju i dok se njihov broj smanjuje.

Politički gledano, vremenski je raspored “sada” skliznuo s 30 dana na 120 dana, da bi na kraju rok bio “nedefiniranog datuma”. Američki državni tajnik Mike Pompeo i savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton, dvojica ključnih ljudi u blokiranju povlačenja, odbili su odrediti rok odlaska iz Sirije.

S vojne točke gledišta, plan Pentagona za slanjem dodatnih snaga i sredstava za transport bi imao neke logike da se američke snage ne nalaze u blizini turske granice na sjeveru, a kontingent u Al-Tanfu ima nekoliko kilometara pustinje do jordanske granice. Ovako se slanje novih kopnenih snaga, vjerojatno specijalnih snaga koje bi pokrivale povlačenje, te teških kamiona, helikoptera i zrakoplova za transport, može protumačiti i kao jačanje već postojećeg kontingenta.

CNN navodi kako Bolton i Pompeo pokušavaju uvjeriti saveznike na Bliskom istoku da odustaju od Trumpove odluke o povlačenju iz Sirije, čime je završeno i ovo poglavlje “Trumpova neposluha”.

CNN

Priča o američkom povlačenju iz Sirije pokazala tko je pravi vladar Bijele kuće

 

HezbollahISILIslamska država
Pretplatiti se
Obavijesti o
32 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
jezevakucica
5 godine prije

30,70,120 dana.A dan ,ko’ godina…

Alen
5 godine prije

Sad je odlicno vrijeme da se krene s operacijom Idlib.. Uporedo ubjediti Kurde da se rjese usa…

Ivo
5 godine prije

Samo crne vreće u dovoljnom broju mogu potaknuti američke pse rata na povlačenje. Sve drugo, priče i pregovori, predstavlja samo gubitak vremena.

satir und kritik
5 godine prije

A da idu na mjesec i zaustave kineze koji imaju piknik na mjestu navodnog slijetanja apolla. Komedija od drzave.

Tvingo
5 godine prije

Dok još ima tamo nešto da se izvadi iz zemlje ove krvožedne zveri ostaju tamo u takvom i!i onakvom obliku,špekulacije su za štampu a realnost je nešto sasvim drugo

Ivo Lola
5 godine prije

Ovo ljeto sam upoznao dvije amerikanke, od kojih jedna ima korijene u Hrvatskoj, ali srpske korijene, u nekom selu iznad Knina, rekla je, ali ja nisam razumio koje. Išla je da posjeti i upozna napokon pradjedove, tete i ostalu rodbinu, rekla je da su neki došli iz Srbije da se vide. Rekle su mi da im roditelji skupa rade u nekoj tvornici, kojoj tvornici, tu su se pogledale, pa malo šutjele, pa rekle, u tvonici raketa. Hehehe, bile su zgodne, je……., ali ja nisam propustio priliku da im umjesto prstenjaka utrljam američke ratne zločine počevši od neselektivnog bombardiranja Dresdena i Leipziga, Hirošime i Nagasakija, pa do Libije i Sirije. Znam, ostao sam bez potencijalne p…. te noći, a situacija je obećavala, njih dvije pripite, pile su crni Tomislav, a ja Žuju, dosta Žuje, ali neka. Vidjelo se, osjetilo se, to je rijetko tako očito, ali u njihovom slučaju, kao da… Čitaj više »

Laki Topalović
5 godine prije

Znam da je vijest i da se o tome piše od 17. 12. 2018. , ali ovo više nema smisla objavljivati. To je nakaradna država koju vode luđaci i sve što kažu ništa nije sigurno. Već sutra poriču sami sebe. Dobro , ako je barem odraz šizofrenije carstva u propadanju… A sve govori da je

Ivan
5 godine prije

E jbte, kad hoce da se povuku onda likujete kako beze, a kad odustanu onda opet kukate kako su lazovi. Ko bi vama ugodio?

njonjo
5 godine prije

Majke mi ako ovo nisam znao. Piše Šok kako se “povlače” iz Afganistana već 17 godina. Iz Iraka su se “povukli” prije pet godina, a tamo imaju oko 6 000 vojnika s vrhunskom smrtonosnom opremom. No, u čemu je poanta? Treba SAA još malo pričekati, redovno vježbati, popunjavati postrojbe i u datom momentu “razjebati” Idlib. A ovaj problem s Kurdima “utovarit” Turcima.

Emiliano Zapata
5 godine prije

Hahahahahha, koji lazovi! Vecih je tesko naci cak i u RH

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI