Debka File i makartizam koji je preplavio Izrael

Nadav Argaman
14 komentara

Neka “strana zemlja” se želi umiješati u predstojeće izraelske izbore koji će se održati sljedećeg travnja”, bio je vapaj na uzbunu koji je 8. siječnja tijekom javne konferencije uputio Nadav Argaman, novi čelnik izraelske tajne službe Shin Bet.

Alarm koji se proširio u izraelskim medijima i kojima je započeo lov na vještice. Iako se površno spominjao Iran,  očito je da je čelnik izraelske vojne obavještajne službe ciljao na Rusiju.

U izvještavanju o novostima i razvoju događaja, Debka File, portal koji ima svoje izvore u izraelskim obavještajnim službama, ironizira priču, podsjećajući da je Argaman tom prilikom mislio na Iran i Hezbollah.

Debka podiže “divlju paniku” koju su izraelski mediji izazvali protiv Rusije, time da u stvarnosti “nitko nije kriv”.

U pokušaju da ohladi atmosferu, Shin Bet je dao izjavu u kojoj navodi da su “Izrael i njegove obavještajne službe sposobni upravljati bilo kakvim kibernetičkim napadom”, uključujući potencijalne fantomske akcije Teherana ili Hezbollaha.

Međutim, time se nije zaustavio val makartizma koji je preplavio Izrael, kao što tome nije služilo ni poricanje glasnogovornika Kremlja Dmitrija Peskova, iako je bilo objavljeno u medijima.

Sve to se dogodilo bez da je itko uspio objasniti “kakav je interes Putina da izazove kaos u Izraelu”, nastavlja Debka.

Nitko “nije izazvao sumnju” i čini se da nitko ne pridaje važnost određenoj, svakako ne sekundarnoj činjenici da Izrael nije SAD i Benjamin Netanyahu nije navodni primatelj usluga Moskve, kao što govore za Trumpa.

Zapravo, Netanyahu nema pretjerano dobro mišljenje o Putinu da bi koristio blage eufemizme. Tome su pridonijele trajne kontroverze oko Sirije i Irana koje su dugo podijelile dva politička čelnika.

Štoviše, izraelska internetska stranica navodi kako “Putinova globalna strategija za Izrael nije presudna”, niti je shvaćeno kako bi navodni ruski hakeri mogli manipulirati izborima, objašnjava Debka, s obzirom na se glasovanje provodi na biralištima i nije računalna znanost.

“Ne možemo zaboraviti da Izrael ima mnogo problema s Moskvom”, nastavlja Debka i navodi “kritičan primjer Sirije”.

“Ova umjetna oluja”, zaključuje izraelska internetska stranica, “izazvana lažima o nepostojećem kibernetičkom ratu kojeg vodi Moskva, stvara nova trenja s Putinom u vrijeme kada, umjesto toga, za sigurnost Izraela vrlo učinkovit može biti prijateljski dijalog”.

Kao što možete vidjeti, val makartizma koji trese Zapad nije poštedio ni Izrael i kao što možemo vidjeti i njegovi ciljevi nisu kratkoročni.

Zanimljivo je da se na marginama takvog navodnog uplitanja često pojavljuju mediji koji su se obvezali na upozoravanje o pojavi lažnih vijesti. Refren podsjeća kao na onaj od prije nekoliko stoljeća kada se sa strahom govorilo da će na Trg Sv. Petra u Rimu doći Kozaci i tamo će napojiti svoje konje.

Vremena se mijenjaju, ali se određena propagandna dinamika, usmjerena na povećanje udaljenosti između Istoka i Zapada, ponavlja s monotonom tuposti.

 

HezbollahmakartizamNadav Argaman
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Miki maus
5 godine prije

Izrael se najvise plasi Hezbolaha, jer ovi imaju hrpu tunela na granici Libanon- Izrael i za vrijeme izbora masovno dolaze tim tunelima preruseni u ortodoksne Jevreje( to su oni sa crnim sesirima i zulufima ispletenim u pletenice) i glasaju za Likud! ??

shumadinac
5 godine prije

“Neka strana zemlja zeli da se umeša u izbore pomažući opoziciju. Jedini način da odbranimo svoj suverenitet je da ukinemo opoziciju. Živela nova-stara vlast!”

Son of Alerik
5 godine prije

Makartizam nije izmislio McCarthy. Ta pojava lova na vještice, pogane, nevjernike, komuniste, neprijatelje je konstanta vladanja. Stvarni, potencijalni ili izmišljeni neprijatelji postaju razlog za unutarnju represiju, prijeke sudove, javna sramoćenja i vrlo stvarna ugrožavanja egzistencija slobodoumnih ljudi. Politička korektnost je tek izraz makartizma. Tko nije na liniji darvinizma, službene medicine, znanosti, globalnog zatopljenja, ne podržava cjepiva, ne optužuje Ruse za sva zla ovog svijeta, ne zaklinje se u EU ma kakva bila je sumnjiv pojedinac. Kao što je legitimna želja naroda da izabere najbolje tumače svojih htijenja na politički odgovorna mjesta, tako je legitimna ista želja za boljim izbornim pobjednicima i u drugim zemljama. Nije svejedeno hoće li izbore u susjednoj zemlji dobiti netko tko zagovara rat, sije mržnju ili netko tko želi dobrosusjedske odnose. U internetsko doba moguće je djelovati na javno mnijenje putem medija, društvenih mreža. No, tko se najbolje pripremio za to doba i tko ima već… Čitaj više »

Ante
5 godine prije

Bliže se izbori, zato su pokrenuli ovu kampanju, da bi mogli što bolje manipulirati sa glasovima u svoju korist. Ako ih netko pita za nelogičnosti na izborima, vlast upire prste prema rusima Iranu kao krivcima za manipulaciju.

antiimperijalista
5 godine prije

ma, ajde kvragu ti i takve vijesti, neš’ ti važnosti?pa, što će im biti?pa, nama stalno drugi odlučuju o ishodu pobjednika, pa, šta??
evo nas, živi smo.?

Emiliano Zapata
5 godine prije

Oko za oko, zub za zub! Ono sto su nekoc trpili po logorima, danas cine drugima!

davor
5 godine prije

Debka file je vodeći disinfo portal za izraelska pitanja, nažalost u stopu ga prate brojne zapadne medijske kuće. Naprimjer brojni novinari i “civili” danas vjeruju kako je Amaq nekakva službena “novinska agencija islamske republike” ili glasilo. A kad se sagleda realno tko se sve referira na taj fantomski Amaq istina je zastrašujuća i tu sva moć Debka file i izraelske kontraobavještaje dolazi do izražaja.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI