Sajam tradicionalnih rukotvorina

sajam-rukotvorina-lepoglava
0
0

Osim Međunarodnog čipkarskog festivala u Lepoglavi se održava i Sajam tradicionalnih rukotvorina. Ta se manifestacija također održava u rujnu, i to svake godine.

Ove će se godine održati sedmi sajam rukotvorina. Bit će predstavljeno nekoliko desetaka izlagača iz Hrvatske. Posebno su važni za izdvojiti: tradicionalni obrti, izrade suvenira, OPG-i (obiteljska poljoprivredna gospodarstva), radovi lepoglavskih čipkarica, te bogata ponuda tradicionalnih jela i pića. Kod tradicionalnih obrta naročito treba izdvojiti izradu igračaka – drvenih frulica i tamburica koje su pod zaštitom UNESCO-a od 2009. godine, licitarstvo, medičarstvo i lončarstvo. Gotovo je u izumiranju stari zanat izrade glinenih lonaca, lonaca za cvijeće, ukrasnih vaza i raznih ukrasnih predmeta od gline. Nažalost nema dovoljno poticajnih okolnosti za prihvaćanje od strane mladih generacija, pa se polako gasi. Hrvatska obrtnička komora potiče na obnavljanje nekih od tih obrta.

Sajam se održava uz podršku europskog projekta DE-PARK čiji je cilj očuvanje i prezentacija vrijedne tradicijske kulturne baštine. Zajedno sa navedenim sudionicima redovito svoje radove izlažu i djeca sa svojim mentorima iz okolnih osnovnih škola u kojima se njeguju izrade nekih uporabnih predmeta na tradicionalan način. Organizatori Sajma su  udruga Ekomuzej Lepoglava i Agro-turistički klaster Lepoglava.

Tijekom trajanja Sajma dodjeljuju se nagrade za najljepše uređeni štand. Sajam traje tri dana. Posjetitelji mogu na radionicama vidjeti kako se radi Lepoglavska čipka, kako se pletu košare i logožari, kako se suši i priprema ljekovito bilje i informirati se kako se proizvodi domaća rakija od šljiva ili grožđa.

Posljednjeg dana slijedi zabavni program te tradicionalni mimohod ulicama Lepoglave.

Ekomuzejrukotvorine
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI