Donald Trump: Kina je raskinula trgovinski sporazum – Peking uvodi mjere odmazde

21 komentar

Nakon što je neočekivano povisio carine na 25% na 200 milijardi dolara vrijedan kineski izvoz u SAD, američki predsjednik Donald Trump je tijekom govora pred svojim pristašama na Floridi rekao kako je Kina raskinula bilateralni trgovinski sporazum.

“Jeste li vidjeli carine koje pripremamo? Oni su raskinuli dogovor. Stižu, a stiže i njihov zamjenik premijera. On je dobra osoba, ali su raskinuli dogovor”, rekao je Trump.

The Wall Street Journal piše kako je Kina pooštrila zahtjeve u trgovinskim pregovorima sa Sjedinjenim Državama, nadajući se da će Washington biti prisiljen pristati na ublažavanje carina na robu iz Kine.

“Nova čvrsta linija Kine u trgovinskim pregovorima pojavila se nakon što je Peking nedavne izjave i postupke predsjednika Trumpa protumačio kao znak da su Sjedinjene Države spremne na ustupke”, kaže The Wall Street Journal navodeći svoje izvore bliske pregovorima.

Među tim izjavama Trumpa je bila potreba da se smanji osnovna kamatna stopa u Sjedinjenim Državama i pohvale glavnom kineskom pregovaraču Liu Heu potpredsjedniku Državnog vijeća Kine.

U Pekingu su to smatrali dokazom nesigurnosti predsjednika Trumpa u stabilnost američkog gospodarstva.

Kao što se očekivalo, 9. svibnja je potpredsjednik Državnog vijeća Kine Liu He otputovao u SAD kako bi danas sklopio trgovinski sporazum. Dan ranije, je ministarstvo trgovine Kine najavilo odgovor odmazde, ako američka administracija 10. svibnja povisi uvozne carine na kinesku robu, što se i dogodilo.

U priopćenju se navodi da “nastavak trgovinskih napetosti nije u interesu ni dva naroda ni drugih zemalja u svijetu”. Ministarstvo je također primijetilo da je planirana odluka američkih vlasti “vrijedna žaljenja”, ali ako se nametnu američke uvozne carine, “Kina će morati poduzeti potrebne protumjere”.

Kako su danas stupile na snagu nove povišene carine na kinesku robu, sada svi očekuju odgovor Pekinga, ali on vjerojatno neće biti objavljen do povratka zamjenika kineskog premijera Liu Hea iz Washingtona.

Peking će uvesti bolne protumjere Washingtonu

FOTO: Pregovori Kina USA

Kratka izjava kineskog ministarstva trgovina nije precizirala koje će protumjere poduzeti Kina i kada će ih provesti, ali analitičari kažu da postoji nekoliko mjera koje bi Kina mogla poduzeti, a sve će prouzročiti bol američkom gospodarstvu i bit će objavljene uskoro.

“Mislim da će Kina vrlo brzo odgovoriti”, izjavio je za Wee Wen, bivši visoki trgovački dužnosnik Kine, koji je sada viši suradnik u kineskom Centru za globalizaciju.

“Kina će morati ostvariti svoje prijetnje, inače će biti u ogromnom zaostatku za američkim timom na pregovorima”, rekao je stručnjak.

Najnovija eskalacija se dogodila kada su dužnosnici obje strane proveli prvi dio pregovora u Washingtonu, a danas je završni dan 11. kruga trgovinskih pregovora

U priopćenju objavljenom u petak je Peking pozvao SAD da se u tekućim pregovorima nađu na pola puta s Kinom i da zajedno rade na rješavanju problema kroz suradnju i savjetovanje.

“Mislim da još uvijek postoji šansa da dvije zemlje postignu sporazum”, izjavio je u petak za Global Times Sang Baichuan, direktor Instituta za međunarodno poslovanje Sveučilišta za međunarodno poslovanje i ekonomiju, ističući kako se čini da su dvije strane, unatoč njihovoj oštroj retorici, još uvijek željne dogovora.

Po dolasku u Washington u četvrtak je zamjenik kineskog premijera Liu He, koji vodi kinesko izaslanstvo u Washingtonu, također je izrazio nadu u pozitivan ishod pregovora.

Liu je rekao da je otišao u Washington s iskrenošću i nadom da će se pod “trenutnim posebnim okolnostima”  voditi racionalni i iskreni pregovori s američkim dužnosnicima, izvijestila je tiskovna agencija Xinhua.

Međutim, eskalacija u carinskom ratu dodatno komplicira pregovore i malo je vjerojatno da će se dvije zemlje povući i stišati strasti, jer bi im povlačenje oslabilo pregovaračke pozicije, kazao je izvor iz Washingtona upoznat s tim razgovorima.

“Ono što je američki predsjednik Donald Trump učinio je pritisak na Kinu kako bi je udaljio od potpisivanja sporazuma”, rekao je izvor upoznat s pregovorima za Global Times.

Protumjere Kine

Kina SAD

U međuvremenu će Kina morati odgovoriti na američke carine, jer samo tako može ojačati položaj kineskih pregovarača na pregovorima, kažu analitičari.

“Ako Kina ne poduzme nikakve protumjere protiv američkih akcija iznude, to će biti potpuno poniženje kineske strane”, kazao je Sang Baichuan.

Kina će vjerojatno poduzeti sveobuhvatan skup mjera za suzbijanje Sjedinjenih Država, uključujući povećanje postojećih carina, uvođenje novih na više američkih roba i druge mjere, kažu analitičari.

“Mislim da će mjere biti sveobuhvatne, jer nam ponestaje američke robe za isti iznos carina”, kazao je Sang Baichuan.

Nedavni pozitivni podaci o vanjskoj trgovini i gospodarskom rastu Kine kineskim dužnosnicima daju dovoljno prostora za manevriranje u sukobu sa Sjedinjenim Državama.

Unatoč pogoršanju vanjskih uvjeta, vanjska trgovina Kine je na godišnjoj razini porasla za 4,3 posto i prva četiri mjeseca 2019. je vrijedila 1400 milijardi dolara. Izvoz se na godišnjoj razini povećao za 5,7 posto, prenose kineske carinske vlasti.

Kinesko gospodarstvo je u prvom tromjesečju ove godine također raslo bolje od očekivane stope od 6,4 posto, a niz drugih pokazatelja, uključujući potrošnju, investicije, inflaciju potrošača i industrijsku dobit, također su pokazuju pozitivne trendove.

“Kineska strana je u potpunosti spremna i ima odlučnosti i sposobnosti da zaštiti svoja legitimna prava i interese”, izjavio je Gao Feng, glasnogovornik kineskog ministarstva trgovine.

Donald TrumpLiu HeTrgovinski ratUSA
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivo
4 godine prije

Kina je nedostižno konkurentnija od usa, ono što izgube na američkom tržištu nadoknaditi će širenjem na nova, uz svoje vlastito koje je ogromno. Vojno su dovoljno jaki da štite svoju trgovačku mornaricu i plovne puteve, plus grade kopnenu mrežu koja je van gusarskog dohvata.

Ameri će sankcijama donekle olakšati situaciju domaćim proizvođačima, i to samo na domaćem tržištu, i to je to. Nešto konkretnije mogu napraviti samo vojnim putem, što je vrlo riskantno, i ucjenama vazala u eu, južnoj americi i africi. Dodavši na to korupciju na razini one u Hrvatskoj, nemaju nikakve dugoročne šanse.

Siniša
4 godine prije

Malo se pravimo blesavi!?

Tak
4 godine prije

Jedino je pitanje hoće li Trump nagovoriti i EU da pritisne Kinu, u zamjenu za popuštanje u dogovoru između US i EU.

samo tako
4 godine prije

Zasluženo ledeno tuširanje usranaca

eu kolonija
4 godine prije

logično bi bilo da ako amerika bilježi deficit u trgovini sa kinom taj deficit nadoknadi suficitom u trgovini sa drugim partnerima. međutim amerika bilježi deficit I u trgovini sa drugim partnerima što nas upućuje na dubinske unutarnje probleme američkog gospodarstva. s jedne strane veliki dio stanovništva radi za minimalne plaće ali I pored toga amerika ne može postići tržišnu konkurentnost. s druge strane amerika tehnološki zaostaje za konkurentima a time se umanjuje produktivnost radnika. produktivnost ne mogu povećati snižavanjem plaća radnicima koje su I onako minimalne. s treće strane amerika proizvodi sve manje konkurentnu robu koja ne može povećati vrijednost izvoza radi cijena koje se moraju smanjivati. dakle, jedini izlaz za ameriku je da poveća poreze na dobit svojim korporacijama ali to bi negativno utjecalo na burzu I kapitalnu vrijednost tih korporacija. otuda ovo lutanje američke administracije poput guski u magli kina s druge strane svake godine uvećava svoje devizne… Čitaj više »

Aspano
4 godine prije

Za sada teska rovovska bitka za novi svijetski poredak jer bez postignutog trgovinskog sporazuma na stetu kine silazak sa liderske pozicije usa u svakom segmentu:vojnom,ekonomskom…ubrzo postaje stvarnost.

Moreno
4 godine prije

Trump je umitnik pregovaranja, virtuoz 🙂

Tupko Glupko
4 godine prije

Od tih 1400 milijardi kineskog izvoza u prva četiri mjeseca 2019. godine koji se spominje u tekstu, tek malo više od 80 milijardi čini kineski izvoz prema SAD-u, što je tek 6% kineskog izvoza.
Čak i sa tim carinama od 25%, kineska roba je konkurentna u SAD-u, što znači da ni tih 6% neće najedanput nestati, jer im Trump daje padobran sa ovim dugotrajnim pregovorima i postepenim dizanjima carina.
Kinezi će u međuvremenu taj jaz od 6% riješiti bližim gospodarskim vezama sa drugim državama.
Što Trumpa razotkriva ne samo kao ruskog, veći i kineskog igrača.

Mikojan
4 godine prije

Kina se ne bi trebala zamarati i gubiti vrijeme na carine i slične gluposti, svu svoju trgovinu sa svijetom prebaciti na Euro, kupovati naftu samo od Irana, Venezuele i Rusije, za Euro, naravno. Ništa drugo prema USA ne moraju napraviti, samo to.

Splitexpress
4 godine prije

Sjećam se jedne rasprave u američkom kongresu sa kraja sedamdesetih?USA je uvela ekstra poreze na japanske čipove,tvrdeći da japanski proizvođači ratuju damping cijenama?Jedan član kongresa je ustao protiv mjera tvrdeći da ako Japanci prodaju ispod cijene ne mogu to dugo raditi jer nam daju svoj novac, obrnuto ako mi stavljamo dodatne carine štitimo domaće nesposobne proizvođače a ni to mi ne mozemo na dugi rok,jer će to nas ugušiti?Rezultat je bio skidanje carina,a naknadno se utvrdilo da su japanski proizvođači imali bolji i jeftiniji proizvodni proces!Analogno tome sve to očekuje sada USA,samo na mnogo širem području?

nekoime
4 godine prije

Zaboravio je reći kako je to, u međunarodnim odnosima, najgora provokacija još od drskog napada Poljske na nacističku Njemačku.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI