“Europljani bi mogli žaliti za EU kao nekada za Habsburškim carstvom”

evropa eu
25 komentara

Problemi s kojima se danas suočava Europska unija su ozbiljniji nego dužnička kriza koja je prijetila da će pokopati eurozonu početkom ovog desetljeća.

Već duže vrijeme rastu napetosti i podjele između zemalja sjevera i juga, te istoka i zapada Europske unije, a sada se situacija dodatno pogoršava zbog neizvjesnih izgleda opstanka vlade njemačke kancelarke Angele Merkel, koja je trenutno odgodila raspad koalicije, ali nije riješen uzrok nesuglasica s bavarskom Kršćansko-socijalnom unijom (CSU). Mogu li ove napetosti u konačnici uništiti EU?

Harold James, profesor povijesti i međunarodnih odnosa na Sveučilištu Princeton, tvrdi da s logičke točke gledišta trenutno ne postoje razlozi zbog kojih bi EU prijetio raspad. Podsjetimo da  profesor Harold James svoja razmišljanja iznio na portalu nevladine udruge Project Syndicate, usko povezane sa zakladom Otvoreno društvo, danskom zakladom Politiken, njemačkom zakladom ZEIT i zakladom Bill i Melinda Gates, stoga navedeno uzmite s rezervom.

“To nije samo tako. Napokon, to potvrđuje kontinuirani dogovor o grčkom dugu, ali i činjenica da je agencija za izbjeglice Ujedinjenih naroda od početka ove godine  registrirala samo 42 213 izbjeglica, što je mnogo manje od oko milijun ljudi koji su bili na granicama EU u 2015. godini. Ali problemi nisu ograničeni samo na migracije i dugogodišnje sporove oko eura.

Evropska komisija

Tu su i sigurnosni problemi koji je nastali zbog tekućih borbi na području Ukrajine, pitanje kako koordinirati energetske politike, kako će Velika Britanija provesti Brexit i prijetnja miru EU u zbog ” trgovinskog rata”. EU mora dokazati da je u stanju riješiti bilo koji od ovih problema, čak i trgovinu. Ali to je samo politička sfera, koja se u cijelosti nalazi u nadležnosti Europske unije. Međutim, ove godine vidimo val straha zbog migracije koji izgleda kao zakašnjela reakcija na ogroman priljev izbjeglica od prije tri godine, ali i osjećaj gubitka stabilnosti koji posljedica globalne financijske krize 2008.

Europljani su sada puno više zabrinuti za svoju budućnost nego što su bili prije deset godina. I zadnje, ali ne manje važno, je nedostatak povjerenja da su politički lideri njihovih zemalja u stanju učinkovito odgovoriti na sadašnje izazove”, piše profesor Harold James.

“Teoretski, svi ti problemi bi se mogli riješiti istovremeno, zaključivši neku vrstu “velikog sporazuma”. Prednosti takvog sporazuma su očite. U svijetu punom neizvjesnosti članstvo u većoj zajednici zemalja pruža vrlo vrijednu zaštitu i daje jamstva. Nisu sve zemlje odmah uspjele ostvariti postignuća u svim sferama, ali situacija svake od njih se na kraju poboljšala. Na primjer, Italija i Grčka će morati nastaviti registrirati one koji traže azil i pružiti im zdravstvenu i socijalnu skrb. Europski partneri tih zemalja su aktivno podržali ove napore, jer imaju koristi od jačanja granica. Slično tome, svi članovi EU bi imali koristi od povećane održivosti i većih ulaganja u sustave tranzita energije”, nastavlja Harold James.

“Međutim, takav veliki sporazum o Europi je uvijek bio svojevrsna himera. Glavni problem je u tome što je EU vrlo komplicirana struktura i loše je osmišljena da funkcionira u vrijeme kaosa. Europska unija je u velikoj mjeri slična vrlo discipliniranoj njemačkoj nogometnoj reprezentaciji koja se nije mogla suočiti s kaotičnom igrom Meksika na Svjetskom nogometnom prvenstvu ove godine”, piše stručnjak, koristeći se vrlo zanimljivom usporedbom.

London Evropa

“Svijet 2018. je svijet kaotične igre. Sjetite se nedavnog samita G7 u Quebecu, gdje je tema vanjske trgovine bila glavna tema dnevnog reda. Ovo je ključno područje u kojem EU treba pokazati svoj utjecaj. Međutim, njeni predstavnici su propustili zlatnu priliku kada je američki predsjednik, Donald Trump, koji bi lako mogao napisati udžbenik kako igrati u kaosu, kao alternativu ponudio trgovinske ratove, koje je sam pokrenuo. Europljani su morali iskoristite ponudu i inzistirati na brzom zaključenju sporazuma primarne razine carina unutar skupine G7.

Važno je podsjetiti da je sličan korak zapravo doveo do kraja Hladnog rata, kada je 1990. godine u Bijeloj kući sovjetski vođa Mihail Gorbačov neočekivano predložio da bi članstvo u NATO savezu ujedinjene Njemačke pomoglo stabilizirati kontinent. Američki predsjednik George H.W. Bush i njegovi asistenti su odmah zgrabili ovu priliku”, podsjeća Harold James.

“U slučaju Trumpa na summitu G7 je sporazum o ukidanju carina mogao biti blagoslov za cijeli svijet, čak i ako bi ga se Trump kasnije pokušao odreći. Ograničenja carina danas nisu veoma visoka i prosječni iznos obveza na sve robe SAD-a i EU je samo 1,6%. Smanjiti ih na nulu bi bilo relativno jednostavno, a to bi bio snažan signal da eskalacija na principu “zub za zub” ne znači da će globalni opskrbni lanci biti prekinuti i da je globalna ekonomija sigurna. Naravno, takav sporazum bi stvorio određene probleme za EU. Neki sektori, posebno poljoprivreda, sada imaju veći stupanj zaštite, tako da bi ukidanje carina dovelo do preispitivanja domaćih interesa u EU i Sjedinjenim Državama”, smatra profesor Harold James.

“No, temeljni problem je u tome što se europski čelnici koji su došli na taj summit nisu mogli dovoljno brzo složiti da daju odgovor na vrijeme. Europa ima previše mobilnih dijelova. Europska unija je struktura namjerno složena da omogućava koordiniranje širokog raspona nacionalnih interesa. Ova složenost je lijepa u normalnim vremenima, ali stvara probleme u neobičnim trenucima kad igra postaje kaotična. U takvim trenucima EU izgleda kao Habsburško carstvo, koje je bilo zamršeni brod nacionalnih manjina u kojem je, kako su se satiričari šalili, situacija očajna, ali nije i ozbiljna”, piše profesor Harold James, koji priznaje da EU nije sposobna i nije osmišljena da funkcionira u kaosu i na kraju je uspoređuje s Austro-ugarskom monarhijom pred umorom.

eu pjescani sat

“U Habsburškoj monarhiji je bilo potencijala da se učiniti “velika stvar” – veliki politički preustroj, koji bi promijenio političku moć i to je trebalo postati carstvo nacija. Ali to nikada nije dogovoreno. Umjesto toga, politička elita je počela vjerovati da će samo neki izazovi vanjske politike, u ovom slučaju kratki rat, riješiti sve probleme. Ali Prvi svjetski rat nije bio nimalo kratak i nije spasio carstvo, već ga je uništio. Nakon 1918. godine je bilo nostalgije za starim carstvom. Izgledalo je bolje, tolerantnije i sposobnije od skupine konkurentnih nacionalnih država koje su ga zamijenile. Moderni Europljani ovo moraju ovo zapamtiti. Ako dozvole da ih nadvladaju trenutni strahovi i nastave se suzdržavati u svojim odlukama, uskoro će početi žaliti zbog propuštene prilike”, zaključio je profesor Harold James.

Usprkos brojnim tvrdnjama tipičnim za zapadnu propagandu, Harold James je iznio vrlo zanimljivu usporedbu EU kao moderne Habsburške monarhije, koja je propustila priliku da se reorganizira i da nacije koje su činile carstvo sklope “veliki dogovor” i reorganiziraju unutarnji politički ustroj monarhije. Političke elite u Beču, djelom i Budimpešti, kako bi ujedinile Austro-ugarsku monarhiju, prema profesoru Jamesu, radije su izabrale “mali rat”, koji se razbuktao u Prvi svjetski rat koji je uništio samo carstvo.

Istina je da Harold James govorio propuštenoj prilici na summitu G7, gdje su europski lideri trebali donijeti “brzu odluku” o malom i dogovorenom trgovinskom ratu sa Sjedinjenim Državama, ali zaboravlja da je na drugoj strani sugovornik bio Donald Trump, koji nije imao namjeri popustiti ni za milimetar.

Jedino što je točno u članku profesora Harolda Jamesa je da je Europska unija dizajnirana tako da može funkcionirati u idealnim okolnostima. Kada dođu vremena krize i kaosa, kako ga on zove, Europska unija je nemoćna i ne može ponuditi nikakva rješenja, osim onih koja će štetiti jednima i ići u prilog drugima.

Konačno, zar i sama Austro-ugarska monarhija stoljećima nije funkcionirala po istom principu i neobjašnjivo je kako profesor povijesti sa Sveučilišta Princeton tvrdi da su u povijesnom smislu nacionalne države, nastale na razvalinama Habsburške monarhije, u određenom smislu bile korak unatrag i da je propalo carstvo mnogima izgledalo “bolje, tolerantnije i sposobnije od skupine konkurentnih nacionalnih država koje su ga zamijenile”.

austro-ugarskaG7NATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Euro1
5 godine prije

Povijesne knjige pišu obavještajne službe pogotovo u usa, pitaj banca.
Znači počimlje dezitegracija EU i počimlje lov u mutnom. Nikad bolje vijesti.

Politika
5 godine prije

Meni bi jedino žao bilo EURA

Weteran
5 godine prije

Sve ima svoj “Rok trajanja” !
Evropa lagano klizi u Novi Srednji vek. Gospodari Novca forsiraju svoje planove i ciljeve.
Ne slažem se sa profesorom Haroldom?
Naprotiv:
Habzburška monarhija je u svom viševekovnom postojanju itekako dobro funkcionisala u izuzetno teškim i turbulentnim istorijskim momentima!
I onda su se Neki dogovorili da jedno carstvo presane da postoji u dotadašnjem obliku?!

Troglavski
5 godine prije

nemoguce je napraviti
monetarnu uniju
bez
fiskalne unije (ne bankarske)

Jer je za to potrebno politicko jedinstvo

dalmata
5 godine prije

Eu je imala priliku.Vrime ove tvorevine je proslo.Moze jos krepavat na silu.Trci,lazi,pritisci ratovi,potezi,unistavanje cilih nacija i njihovih drzava,ekonomije i velicanje svih vrsta olosa i bolesnih umova,zaglupljivane i spletke za sve moguce eliminacije svih i svega normalnog i ljudskog,siromastvo,jad tuga ,bijeda.Podmuklost,cinizam koje provodi domaca peta kolona da imaju blagoslov za pljacku i unistenje vlastitog naroda je jedini temelj ove antiljudske tvorevine,koja ne samo da je sistemaski i planski ubila i ljude i ljudstvo,vec je upregla pohlepne umove,svih nacija i vrsta da unistavaju i ljude van ove tvorevine(NATO).Ukoliko covicanstvo opstane,sigurno je jedno:EU ima osigurano misto u istoriji anti ljudstva.niko nije opsta na krvi neduznih i nemocnih.Sta prije krepa(nema samozavaravanja,isti koji su sve ovo napravilice idiktaturu i logore smrti,naravno,da ”obranu demokraciju”.Jedino sta razumu je,njihova,NATO,igra-sila.Sta agonija EU sejtana bude veca,dani ce biti sve mracniji i crniji.U crnjaku jedino je svitlo oruzane revolucijezta spas svog roda i poroda.Drugog puta nema.”Ili sloboda(ko je ikad u EU… Čitaj više »

Maus
5 godine prije

Nevalja tolika centralizacija i.nametanje antidrzavnih odluka, tipa imigranti debiliana zesca, bokje da su te silne novce ulozili u male i srednje poljoprivrednike tj place realnog sektora na selima te njihovu povezanost s gradovima, sela su izvor snage znaci radnici sirovina hrana i srednji sloj znaci temelj svake drzave, tj drzave su nastale prvim naseljima tj selima uzgajanjem hrane sirovina za ljude …. eu provodi krivu politiku. Jbt jednako.potice i velike i male.poljoprivrednike kako tu moze ojacati konkurentbost malih naspram velikih???? Tim tracenjem srestava na velike.poljoprivrednike eu odrice se ogromnog kapitala i samo zaposlenosti

bbbb
5 godine prije

Isti su tvorci i habsburga i današnje jevvrope. Kad oni odluće završit će jevvropa ko habsburzi.

Piretis
5 godine prije

Ima istine da se na našim prostorima, sve dok je bilo živih svjedoka, sa nostalgijom govorilo o K.u.k. Možda zbog toga jer ljudi u prošlosti vide dobro a možda i jer je stvarno bilo dobro. Raspadne li se EU sigurno će biti onih koji će za njom žaliti. No, ostala ili se raspadne nama će ostati devastirana privreda, dugovi i poluprazna zemlja. EU je zamišljena kao klub bogatih. Kada su počeli pripuštati siromašne oni su se ponadali da će se izjednačiti sa starim članicama. Ali bili su to pusti snovi, bogati su ostali bogati a ostalima su prepuštene mrvice. I tu je sličnost sa Habsburškom monarhijom.

Ana
5 godine prije

Zaliti za robijom? Ajd, kad vi kazete, al ja ne brajko moj!

IVE IZ PECALBE
5 godine prije

Englezima je bio cilj unistiti Austro-ugarsku zato su i kreirali i financirali Sarajevski atentat. Nakon sto su uspijeli srusiti Austro-ugarsku preuzeli su kontrolu nad trgovinom nafte i na tome stvarali novo bogatstvo. Sada opet pokusavaju pokopati EU uz pomoc amerikenjaca. Iza svega se kriju interesi krupnog kapitala. Englezi i Amerikenjci bi vrlo rado opljackali i Rusiju, ali tvrd zalogaj.

Protudemokratska obrana
5 godine prije

Habsburško carstvo je za Hrvatsku bilo super, svakako bolje od onoga što smo imali nakon njega. Šteta što se tadašnja Habsburška monarhija odnosno Austro-Ugarska nije bolje prilagođavala novim vremenima i što im je politika bila jako loša u 19. i početkom 20. stoljeća. Za EU-om neće pak nitko žaliti; ta tvorevina nije stara ni jedno stoljeće i već uništava cijelu Europu.

wetzer maja
5 godine prije

ovakvih tlapnji nekakvog tzv. profesora vec dugo se nisam nagledala. sve naopak. a-u-monarhiju razbila je engl. elita uz pomoc srba – sa ´ciljem unistenja njemacke, cak su rat i produljili. eto engl. povjesnicari sve objasnjavju – g. docherty & j. mc-gregor u stivu “sakrivena povijest”. tako da a-u-monarhija veze nema sa ovom arogantnom, duznicnom eu – vodjenom bas od zap. elita – angloamerike. uz to, usa-strucnjaci su prorekli krah eu-e i sraz eura. pa i dolara. sve stare igrice iza pozornice…..prvo naprave sr..nje, a onda objasnjavaju i upozoravaju.

Brainstorm
5 godine prije

habsburge su rusili isto kao i druga carstva u europi; tursku, rusiju, njemacku, francusku. sve u smjeru ukidanja suvereniteta. dosad je doslo do stadija ukidanja obitelji.

alan ford
5 godine prije

“Europljani bi mogli žaliti za EU kao nekada za Habsburškim carstvom”- piše Sorosev prdež, to vam je tako objektivnio mišljenje, kao da Zdravko Mamić kaže, ako Dinamo propadne cijela Hrvatska će žaliti za vremenima, kada je Dinamo 10-15 godina zaredim bio prvak Hrvatske. Habsburška monarhija (Austro-Ugarska) obuhavtala je upola manji prostor, nego što obuhvata EU i obuhvatala je većinom sličan kulturološki prostor srednje Europe i manji dio istočne(Zapadna Ukrajina, Galicija). Osim toga, HM je postojala, preko 300 godina, dok EU(EEZ) postoji dosada tek pišljivu 61 godinu. Odnosni preciznije rečeno, ova sadašnja EU, kao politička unija postoji još pišljivijih 26 godina. Jer ono od 1957 do 1992. bila je EEZ, samo gospodarska zajednica suverenih država. Ne vjerujem da danas itko žali za HM (AU), jer naprosto nema više žvih, koji bi je se mogli sjećati. AU je nestala 1918. Ako danas i postoje neki AU-nostalgilčari, oni o AU samo znaju iz… Čitaj više »

milivoje
5 godine prije

morao se naci jaci kvasac za eu drzave od evra.to je morala biti i zajednica sa manjom a efikasnijom administracijom. a ne sa ogromnim brojem zaposlenih sa enormno visokim platama! a zapravo nista ne rade! mozda je eu dobra ideja ali je utopija kao i svi izmi (politicki). i na kraju sve ima svoj kraj i niko pa ni eu ne mogu vecno da traju u blagostanju.novac je unistio eu. duhovnost kojom se evropa dicila je mestala a novac i materijalno ne mogu zameniti duhovnost, nikako! da i vera je isparila iz najveceg dela eu.

dinaricus vulgaris
5 godine prije

evropska čizma u evropsku stražnjicu,dosta je vazalstva i sluganstva !

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI