“Fonetska abeceda NATO pakta je sramotna, seksistička i treba je mijenjati”

nato
24 komentara

Kolumnist britanskog The Telegrapha Oliver Pritchett piše “kako je hitno potrebno nešto učiniti s međunarodnim fonetskom telefonom, koji se koristi u komunikaciji za prijenos pravopisno složenih”. Prema njegovu mišljenju, ova abeceda, koja se naziva i fonetska abeceda NATO pakta, “nevjerojatno je nepristojna i neumjereno seksistička”.

“Moramo nešto učiniti s međunarodnom radio-telefonskom fonetskom abecedom, koja počinje s Alfa, Bravo, Charlie i tako dalje”, kaže kolumnist Daily Telegrapha Oliver Pritchett.

Prema njegovim riječima, abeceda, koja se također zove NATO fonetski alfabet, “drsko i opsceno jača seksizam kad god se koristi od strane pilota, ljudi u pozivnim centrima koji pokušavaju reći svoje ime”.

“Apsolutno je neprihvatljivo da u ovom pismom muških imena, kao što su Charlie, Mike, Oscar, Romeo, Victor i druga, žene imaju samo jedno ime – Julia. Za one koji nisu dovoljno upućeni, abeceda sadrži i “otvoreno paternalistički” termin Papa“, piše Oliver Pritchett.

“Značajno je i da su Foxtrot i Tango, koji su također prisutni u abecedi, dva plesa koja tradicionalno vode muškarci. Tu je i Golf, sport u kojem prevladava muški spol”, nastavlja britanski novinar.

“Također sam nezadovoljan i Alfom i Deltom, jer će ljudi, ako u školi nisu uspjeli naučiti grčki, najvjerojatnije osjećati kao izopćenici”, piše kolumnist britanskog lista.

Alfa je, po njegovim riječima, također je povezana s “alfa mužjakom”, Bravo daje osjećaj “nepotrebnog trijumfalizma” , a Uniforma podsjeća na “mučni militarizam”.

FOTO: Fonetska abeceda NATO pakta (Alfa, Bravo, Charlie, Delta…) IZVOR: www.nato.int.

 

Kolumnist je uvjeren da će, nakon što objasni situaciju predstavnicima zrakoplovnih tvrtki da će oni prestati koristiti ovu uvredljivu abecedu.

“Samo me jedna stvar smeta u ovom razgovoru. Bojim se da na kraju netko ipak reći Roger”, dodaje Oliver Pritchett, jer Roger inače piše viceve The Telegrapha.

Upravo ovih dana je Njemačka odlučila promijeniti tekst “seksističke” nacionalne himne i “očevinu” pretvoriti u neutralnu “domovinu”, a bratstvo također u nešto što se ne odnosi samo na muški dio njemačke populacije. Ranije su to učinili Kanada i Australija, a sada je genij novinarstva Oliver Pritchett seksizam pronašao u fonetskoj abecedi NATO pakta, koja je sramotna i hitno je treba mijenjati.

Nastavimo li se s ovakvom lakoćom mijenjati nestaće sve što u Europi postoji desetljećima i stoljećima, kratko video uradak o jednakosti Neela Kolhatkara će u bliskoj budućnosti vjerojatno biti stvarnost.

VIDEO – Neel Kolhatkar – Equality

NATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
zwizdan007
6 godine prije

Koji kreten.

blatanko
6 godine prije

Komedija 🙂 🙂 🙂 Sada nek spoje militarizam s ekstremnim liberalizmom. zelim im svu srecu

Ana
6 godine prije

Ova mentalna bolesi je usla mnoge mozgove i treba nas biti strah. Kad u Kanadi premijer ispravlja “mankind” te kaze kako treba govoriti “peoplekind”, kada se iz filmova (Alice s onu stranu ogledala i sl izvlace izmisljene zamjenice i ljude zakonski prisiljava ne samo da ih uporabljuju, nego i da “pogode za koji gender ide koja”, onda idemo direktno k vragu. Kada se u bijelcu heteroseksualcu vidi svo zlo ovog svijeta, zaista smo nigdje. Prije niti pet godina, nesretnice koje bi se upustile sudsku u bitku sa svojim silovateljima (narocito onim”postovanim i uspjesnim” zarsile bi kao gnoj drustvenih i inih kronika, sada zbog me too i usmene optuzbe; i najneviniji muskarci gube zivote (mislim i socijalno i doslovno). Tako da me ovo uopce ne iznenadjuje, samo se pitam sto je slijedece.

mars
6 godine prije

Ovo je super! Što više bude ovakvih i sličnih inicijativa, koje su trivijalne i apsolutno nebitne za stvarno funkcionisanje NATO-a, za njegovu stabilnost, snagu i borbenu spremnost, to će sam savez više energije trošiti na unutrašnju ideološku borbu za njihovo prihvaćanje i implementaciju ili odbijanje, sve do stepena gdje to može proizvesti njegovo ozbiljno unutrašnje realno erodiranje.

Sinisa
6 godine prije

„Савет (Evrope) је 12. марта 2018. године продужио ограничавајуће мере у вези са акцијама које подривају или угрожавају територијални интегритет, суверенитет и независност Украјине за још шест месеци, до 15. септембра 2018. године“
A pazite ovaj alfabet…sankcije se nazivaju “ograničavajuće mjere”,vrhunska manipulacija slovima.

ive
6 godine prije

Hahahaha koji debili ovo me podsjeća na povijesne trenutke kada Atila ostvoji većinu tadašnjeg poznatog svijeta – uz ovakve debile zbilja nije problem.

Putnik u prolazu
6 godine prije

Kod nas postoji precizna definicija gore spomenutih radnji, besposlen pop i jariće krsti !

Kenan
6 godine prije

Dobar filmić.Prikazuje apsurd liberalizma koji u budućnosti prihvačajući sve razlike u jednu monotonu amorfnu masu,pritom osuđujući sve one koji se ne žele utopiti u njoj. Sve je podređeno tome da se pojedninci lakše pokoravaju tako da bi se društvom u cjelini lakše upravljalo i ne dovodilo u pitanje političke,ekonomske,gospodarske,vojne i ostale direktive.U biti fašizam modernog doba.

PDVNK bre
6 godine prije

Vezano za temu ali nesto sire. Da bi se razumelo sta se desava treba procitati Bela Boginja i Zlatno Runo od Roberta Grevsa i bice jasnije sta se desava (ali to je lazna zastava od masona) ali ne samo to. Pogotovo da se ima u uvidu da je literatura dosta siroka ali odatle treba poceti. Kako je shvatam sada se o digrava prividna borba izmedju postovalaca Meseca / zenski znak i Sunca muski znak. Neko se od masona setio ovoga kako lakse da istupi/zaokupi napaceno ljudsko drustvo sa tome pricom, a zbog toga je i uvedeno i tzv LGBT pojam i zajednica. Sve se radi (kao i uvodjenje iluminata u pricu koji i ne postoje kako bi skrenuli paznju sa masona) samo da se ljudsko drustvo uvede u NWO i da zaboravi svoje poreklo i korene (jer to fali USA koji nemaju nista svoje). Uvodi se nova releigija i pravo… Čitaj više »

Majk Majers
6 godine prije

Srca ti, ovo nisu istine.
“Psihijatrija, ja san izvan tokova
Donesi naranča, banana sokova
Psihijatrija, baš bi mi godila
Šta je to mater rodila…”

Dan Dare
6 godine prije

S druge strane, imperijalizam i genocid nisu problem, je li tako.

Kao sto nije problem ni taj sto su se pod okriljem Operacije Spajalica (Operation Paperclip) u NATO-u uredno zaposljavali bivsi casnici Wermachta.

Kao ni… Moram li jos nabrajati.

bolest u glavi
6 godine prije

Fonetska abeceda NATO pakta je sramotna, a onda ispod ….međunarodnim fonetskom telefonom, koji se koristi u komunikaciji za prijenos pravopisno složenih”……. odlucite se, jeli NATO ili je MEDJUNARODNA, a da ne spominjem da se to jos I u Jugoslaviji koristilo……

Perun
6 godine prije

Wikipedia baš nije pouzdana ali ovaj citat dosta toga objašnjava: “The NATO phonetic alphabet, officially denoted as the International Radiotelephony Spelling Alphabet” Dakle radi se o međunarodnoj fonetskoj abecedi koja se koristi i za razne civilne svrhe ali istu koristi i NATO pa je neki tako zovu. Vidi se iz teksta jer lik spominje “predstavnike zrakoplovnih tvrtki” koje su civilne. S tim da on ovo ne napada isključivo kao NATO fonetsku abecedu već kao međunarodnu. Po njemu svi koji sadašnji oblik koriste morali bi mijenjati u “politčki korektne” oznake od civilnih aviokompanija do NATO Pakta. Taj pamfletić je samo plaćeni početak još jedne bolesne kampanje.

davor
6 godine prije

Da je ovo najveći problem NATO pakta ja bi evo sutra sa porodicom krenuo na hodočašće u Bruxelles pa u Washington, u kinder jaju bi kupovao NATO igračke.

renato
6 godine prije

Od svega sramotnog što se vezuje za NATO-pakt on nađe fonetsku abecedu….

jetflash
6 godine prije

kako se iz svega radi drama. pa koliko su puta mijenjali himnu kroz povijest čak je mijenjali sa cijelom pjesmom! ok je promijeniti himnu sa djecom umijesto sinovima kad i žene sve više krvare u kapitalističkim ratovima. što se tiče abecede , da to je “muška abeceda” ali daj ti sad promijeni to kod pilota – to bi moglo biti opasno.

StarDam
6 godine prije

The Daily Telegraph je konzervativni list i ovo je zajebancija na liberalni puritanizam.

Nemo
6 godine prije

Pa sve plesove vode muškarci, ja ne znam ni jedan stsndsrdni ples kojeg vodi zena

AntiNATO
3 godine prije

NATo je reinkarnacija odnosno nadgradnja njemačke nacističke zločinačke armije, koja se sad prikriva iza paravana lažne demokratije.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI