Frankfurter Allgemeine tvrdi da Europa mora ostati američki vazal

James Mattis SAD Ursula von der Leyen Njemacka
52 komentara

Ako se Sjedinjene Države povuku iz NATO-a, Europljani će morati potrošiti stotine milijardi dolara kako bi obnovili obranu saveza, tvrdi Frankfurter Allgemeine Zeitung. Bit će potrebno ne samo kupiti ratne brodove za zaštitu međunarodnih voda, nego i kopnenu opremu, kao i zrakoplove u slučaju rata, primjerice, s Rusijom.

Ako se Sjedinjene Države povuku iz NATO pakta, Europa će pretrpjeti gubitke u iznosu od 350 milijardi dolara, piše Frankfurter Allgemeine Zeitung. O tome svjedoče podaci iz izvješća koje je objavio Međunarodni institut za strateške studije (IISS), think tank sa sjedištem u Londonu, osnovan 1958. godine. Vojni stručnjaci su izračunali troškove u dva moguća scenarija.

Prema jednom od scenarija, Europljani će morati osigurati zamjenu svih američkih tehnologija, koje tijekom oružanog sukoba moraju osigurati zaštitu međunarodnih voda. Za to će Europa morati kupiti ratne brodove i zrakoplove u iznosu od 94 do 110 milijardi dolara, 16 ultramodernih fregata vrijednih 20 do 31 milijardu, kao sustave protuzračne obrane u iznosu od 19 do 21 milijardu dolara.

U slučaju rata na kopnu s Rusijom, a s kim drugim, Europa će trebati još veća ulaganja. Međunarodni institut za strateške studije kaže da bi se u tom scenariju gubici kretali od 288 do 357 milijardi dolara, a 78 milijardi dolara bi bilo utrošeno samo na kupnju 90 proturaketnih baterija sustava Patriot.

Osim toga, Europi će trebati tenkovi, ratni brodovi i zrakoplovi, što prema studiji i njemačkom listu znači da su Europljani osuđeni na vazalski odnos sa Sjedinjenim Državama. A to se plaća, baš kao što želi Donald Trump, iako njemu ni druga opcija nije mrska, jer Međunarodni institut za strateške studije vjerojatno misli kako bi europske zemlje sve to oružje ionako kupovale od američkih vojnih dobavljača, koji bi onda prodavali streljivo, održavali tu ratnu mašineriju, a troškovi bi rasli unedogled.

FAZ

Donald TrumpNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
52 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
spartak
4 godine prije

Zašto uvijek kad čujem za neki anglocionski “thing tank” (tink tenk), čujem samo ono zadnje – TENK.

LauerNalis
4 godine prije

Zasto nebi kupili S 400 i zastitili se od usranaca?

čitalac
4 godine prije

Zanima me kako pametnjakovićima iz FAZ-a nije palo na pamet da bi sve to manjkajuće oružje i opremu mogli kupiti i od Europskih proizvođača (koji ni po čemu ne zaostaju za američkim) i time osjetnije potakli gospodarsku rast?

Siniša
4 godine prije

Ima logike osim što su zaboravili reći da bi silne milijarde ostale u zemljama EUa i da bi u budućnosti ostajale u EU;ima logike, EU zemlje se razvijaju i bogate, pod plaštom USA i NATO zaštite pljačkaju druge i sumnjam da je po srijedi strah za sigurnost već strah da bi izgubili komoditet pljačke drugih.

Stjepan
4 godine prije

Nisu ameri u krivu kada kupuju ovakva istraživanja i “pametne” analitičke vijesti jer EU jest puna budala koje će takvu hooliwod-sku logiku popušiti i skupo platiti …
Eeee, … moj narode …. ?? ???

Nojbaher
4 godine prije

Evropi ne treba nikakvo oružje.
Za građanske ratove koji ih čekaju, dovoljne su i “bezbolne” toljage.

Ivan
4 godine prije

Pudlice ( idioti ), politička elita zbog svoje umne ograničenosti nema pameti niti odlučiti čiji će EU biti vazal, ali car Putin & co rade na tome, tako da politička elita i njihovi mentori iz sjene mogu mirno i dalje u svojem razmišljanu i življenju na razini umno retardiranih majmuna

scorpio1959
4 godine prije

Njemačka od 45 napred drugo i ne zna nego biti američki vazal

Lucija
4 godine prije

Pa sad…200 ili 300 milijardi koje se ovdje spominju…nisu ništa prema godišnjih 1000 milijardi za Nato…tako da…svrha ovog članka možda nije ona koja se čini na prvi pogled.

Sardelino
4 godine prije

Ako ne želi biti američki vazal, europa ne treba izaći iz NATO pakta pa onda potrošiti no vac na kupnju njegove “mašinirije”.
Pivoljnija joj je solucija da kupi zapovjedništvo nad samim paktom ili da ono bude minalno “fifti-fiti”.

Trubadur
4 godine prije

Opet manje bitne stvari…. Bitno, zašto, če Evropa još dugo ostati pod USrA čizmom, su banke i poluga USrA, da preko toxičkih papira, nadzire finansijski poredak Evrope, pa samim time i sve ostalo….. Samo u Deutche bank ima preko 1000 milijardi toxičkih papira u vidu derivata…..Evropa če još dugo, da ostane pod čizmom dollara, dok neke druge zemlje, sve više idu prema alternativama, pošto je njihova zavisnost od američkog kapitala puno manja i smanjuje se za razliku od Evrope, svakim danom….. Pa čemo tako dosta brzo, da imamo dva sistema u globalu… Dollarski u kome če biti USrA sa podrepnim mušicama i ostali svijet sa nekom drugom alternativom…

Pera
4 godine prije

Nemoj dalje nabrajati. Dovoljno si ih ojadio.

eu kolonija
4 godine prije

odmah te cifre podijelite sa minimalno 7 do 8 ako bi europske zemlje kupovale to naoružanje od rusije koje je 3 do 4 puta jeftinije od američkog a ujedno I dosta kvalitetnijr. baterija patriota košta 1,5 milijardi $ a baterija s-400 oko 0,5 milijardi $. s druge strane domet patriota je do 100 kilometara a s-400 ima domet do 400 kilometara

Jole
4 godine prije

A koje to novine i mediji u Njemačkoj nisu pod kontrolom Askhenazi kazarskih Židova ‘? Normalno je da oni zagovaraju da je dobro biti rob pod Židovima.Sve po svetoj knjizi za majmune,koju zovu Talmud. U vezi toga jedna zanimljivost pred nekih tjedan dana.Izraelski mediji objavili su seriju nedatiranih zapisa u kojima se mogu čuti dva rabina iz vjerske akademije na Zapadnoj obali hvaleći ropstvo, braneći ideologiju Adolfa Hitlera i praveći rasističke komentare dok govore o židovskoj nadmoći.U snimci koju su objavile vijesti iz kanala 13, rabin Eliezer Kashtiel, voditelj pred-vojne akademije Bnei David u naselju Eli na Zapadnoj obali, govori klasi da je biti “rob Židova najbolje”: – Nežidovi će htjeti biti naši robovi. Biti rob židova je najbolje. Drago im je što su robovi, žele biti robovi. Umjesto da samo hodaju ulicama i budu glupi i nasilni i povrijede jedni druge, jednom kad su robovi, njihovi životi mogu početi… Čitaj više »

Mirko
4 godine prije

Zašto bi se Europa bojala Rusa? Na sve provokacije, koje je do danas napravila NATOropa Rusi niso odgovorili sa oružjem. Umjesto “pobjede u ratu” , pobjedite siromaštvo u svim zemljama EU. A sa Rusima ni ne probajte ratovati na vojnom podrućju, ni ekonomskom, nego im prodajte sve što je višak proizvodnje, pa neka se pobiju sami za europsku robu, ha, ha, ha.

MiLo
4 godine prije

Kao u EU nesto odlucuju bitno,njihovo je samo da plate zastitu i cute,zar neko uopste misli da ce ih Amerika pustiti da sami odaberu stranu.

eu kolonija
4 godine prije

jedan lanser s-400 ima cijenu oko 50 miliona $ I pokriva površinu od 125600 kilometara kvadratnih. usporedbe radi površina bih je oko 51000 kilometara kvadratnih, hrvatske oko 55000 kilometara kvadratnih a srbije oko 88000 kilometara kvadratnih. jedan lanser patriota ima cijenu oko 187.5 milona $ I pokriva površinu od 7850 kilometara kvadratnih. to znači da bi pokrio površinu koju pokriva jedan lanser s-400 od 50 miliona $ potrebno ti je 16 lansera patriota (ne računajući potrbna preklapanja) koji imaju cijenu 3 milijarde $ što je 60 puta više zelembaća ili dolara. u računicu nisu ukalkulisana potrebna preklapanja patriota što još dodatno povećava cijenu u korist patriota, visinu I brzinu gađanja gdje je s-400 apsolutno superiorniji. dakle minimalno do 60 puta više ti treba dolara da bi nebo zaštitio američkim patriotima u odnosu na ruski s-400. hoću reći kada bi to isto naoružanje europljani kupovali od rusa izašlo bi ih kud… Čitaj više »

Kanncer
4 godine prije

Zato Angela šuti dok joj CIA šarafi po mobitelu…

Jole
4 godine prije

Trenutno od vijesti je jako interesantan prosvjedni marš Poljaka protiv USA S447. koji je poznat kao pravni akt – Pravda za kompenzaciju preživjelim žrtvama holo&casha (JUST ).Zakon je prošle godine usvojen sa namjerom da se obeštete Židovi u europskim državama kojima je konfiscirana imovina.
Prosvjed su organizirale stranke nacionalističke i desne provijencije.Među prosvjednicima ima puno parola i poruka ,a neke su ocijenjene kao izrazito antisemitske.Šestokraki su uvijek maštoviti po principu kako na 101 način opljačkati gojime.Mislim da je vrijeme da se u UN otvori rasprava oko Dana počasti žrtvama židovske pohlepe ,koja je odnijela desetine milijuna žrtava diljem svijeta.Kad bi šestokraki vratili sve što su oplindrali,bili bi siromašni ko crkveni miševi.

Tiha voda.
4 godine prije

Europa je manje vise okupirani kontinent,posebno njemacka.tako da,kada imas desetke tisuca stranih vojnika na svom terenu,bez da te itko ista pita,to je okupacija.nije to vazalna drzava.i najbitnije,europa ima tehnologije-rusi energente.nikadaa zio manijaci nece dopustit europi da prodise jer bi se onda mogla zblizavati sa rusijom a to je onda kraju zio imperija.

kardinale
4 godine prije

Ma daj prekini vise siriti paranoju o Rusiji i Kini. Koje miljarde na ratni krs? Mi disemo Rusiji na ogradi posjeda i non stop se sirimo prema njima. Cak hijene iz finacijskih krugova Londona kazu da Rusija ima previse bogastava sto znaci da joj trebamo ukrasti?. Pa se cudite kako i zasto se Rusija dize i nauruzava sa ubojitim projektilima. Mi smo evropljani stare kolonijalne sile i robovlasnici. A ameri su noviji otimaci i imerijalisti. Sta da im sluzimo? Od simpaticne drzave postaju davez cijele eu. Zasto oni nama nebi sluzili mi smo starija kultura.

alan ford
4 godine prije

Njemačka je od 1945. okupirana država, kolonija SAD-a, Britanije i Izraela, odnosno ustvari korporacija u vlasništvu ciohazarske duboke države. To je više puta rekao i Xavier Naidoo, jedna od najvećih njemačkih pop zvijezda, inače sin indijskih useljenika iz Južne Afrike. Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), kao i svi ostali njemački mainstream mediji, je pod kontrolom duboke države i zato FAZ, kao i svi ostali mainstream mediji, mora propagirati proameričku i proizraelsku politiku. Glavni urednik, FAZ-a, Klaus-Dieter Frankenberger, je kao i svi ostali glavni urednici svih mainstrema medija umrežen u globalsitičkim organizacijama. On je član Trilaterlane komisije, te član organizacije “Atlantikbruecke” (Most preko Atlantika), glavne Rockefellerove podružnice u Njemačkoj. U kojoj su članovi i Merkelica i svi drugi vodeći političari iz svi stanaka esatblipmenta: CDU, SPD. Zeleni, FDP, te također svi šefovi glavnih njemačkih koncerna i banaka. Atlantikbruecke osnovalu su 1952., John McCloy, i Eric Warburg. McCloy je bio tadašnji glavni Rockefellerov… Čitaj više »

alan ford
4 godine prije

mreža kontrole njemačkih medija, na šemi je prikazan i Frankfurter Allgemine Zeitung i njegov šef, Klaus-Dieter Frankenberger

https://swprs.org/netzwerk-medien-deutschland/

alan ford
4 godine prije

“spartak Zašto uvijek kad čujem za neki anglocionski “thing tank” (tink tenk), čujem samo ono zadnje – TENK.” ———————- rijec tank u engleskom doista znaci tenk, odnosno cita se tenk. izraz tenk, koji se upotrebljava kod nas je foneticna verzija engleske rijeci tank. ali rijec tank u engleskom ima jos jedno znacenje, oznacava neku cisternu, neki metalni rezervoar, spremiste za vodu,ulje, benzin i slicno. Dakle neki rezervoar iz kojege ne moze procuriti tekucina. izraz “think tank” nastao je u 2. sv. ratu. Englezi su sa tim izrazom tada oznacavli neko mjesto, koje je pouzdano, da ga neprijatelj ne moze prisluskivati i da iz tog mjesta ne mogu procuriti informacije, odnosno ne moze procuriti ono sto se misli (think). Dakle “think tank” je sigrno mjesto, “rezervoar”, hermeticki zatvoren, tako da iz njega ne mogu procuriti informacije, tj. misli. Nakon 2. sv. rata izraz “think tank” postao je izraz za bezbrojne organizacije… Čitaj više »

Budi human
4 godine prije

Evo citajuci sve ove komentare, jako me veseli da ima sve vise osvijestenih ljudi, odma sam dobio volju kad vas vidim tolike da vam kazem BRAVO i samo nastavite tako i dalje!

Mateja
4 godine prije

Zakaj pa? Da bodo še naprej uničevali države. Katoliki so v Libiji, Siriji in Iraku čisto lepo živeli. Do kdaj? Do našega NATO posredovanja.

Dino
4 godine prije

Koja su ovo trabunjanja, “Europa se mora naoružavat zbog Rusa”, ajd molim vas nemojte više. Bolje je pitanje ima li Europa šanse protiv Rusije i drugo, hoće li Amerika dozvoliti da se europa odpupči i ode svoj put.

Odin
4 godine prije

EU politicari su plavuse koje dudaju dude samo da sjede u Briselu. Stado ovaca malo bleji i placa skupo smece ratno a i paranoju dnevnu. Niko nema muda mijenjati zabokrecinu. Ni crkva ne prica o problemu.

samo tako
4 godine prije

Papir svašto trpi i završi u smeču več sutradan
Think tank ?

milivoje
4 godine prije

sve zemlje eu imaju odlicnu vojnu industriju. francuska, engleska, nemacka, belgija, spanija imaju dugu tradiciju u pravljenju kvalitetnog oruzija. cifre koje se pominju u clanku mogu da budu i manje ili vece ali nezavisnost nema cenu. pa i od usa!! a da ce bas rusi da napadnu eu deluje kao bajka za decu pre spavanja. mozda je to izgledalo kao moguce u doba hladnog rata i breznjevljeve ere ali danas kada je kapitalizam ovladao i rusijom i kinom i kad rusiji treba kapital a eu ruske rude,nafta, gas itd. i kad bi jedni od drugih trebali da zavise a ne da ratuju. rat je nemoguc. a za ostalre neptijatelje (koji su vise u glavama) nego stvarno, eu moze da se odbrani. mir & ljubav

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI