fbpx

Frankfurter Allgemeine tvrdi da Europa mora ostati američki vazal

James Mattis SAD Ursula von der Leyen Njemacka

Ako se Sjedinjene Države povuku iz NATO-a, Europljani će morati potrošiti stotine milijardi dolara kako bi obnovili obranu saveza, tvrdi Frankfurter Allgemeine Zeitung. Bit će potrebno ne samo kupiti ratne brodove za zaštitu međunarodnih voda, nego i kopnenu opremu, kao i zrakoplove u slučaju rata, primjerice, s Rusijom.

Ako se Sjedinjene Države povuku iz NATO pakta, Europa će pretrpjeti gubitke u iznosu od 350 milijardi dolara, piše Frankfurter Allgemeine Zeitung. O tome svjedoče podaci iz izvješća koje je objavio Međunarodni institut za strateške studije (IISS), think tank sa sjedištem u Londonu, osnovan 1958. godine. Vojni stručnjaci su izračunali troškove u dva moguća scenarija.

Prema jednom od scenarija, Europljani će morati osigurati zamjenu svih američkih tehnologija, koje tijekom oružanog sukoba moraju osigurati zaštitu međunarodnih voda. Za to će Europa morati kupiti ratne brodove i zrakoplove u iznosu od 94 do 110 milijardi dolara, 16 ultramodernih fregata vrijednih 20 do 31 milijardu, kao sustave protuzračne obrane u iznosu od 19 do 21 milijardu dolara.

U slučaju rata na kopnu s Rusijom, a s kim drugim, Europa će trebati još veća ulaganja. Međunarodni institut za strateške studije kaže da bi se u tom scenariju gubici kretali od 288 do 357 milijardi dolara, a 78 milijardi dolara bi bilo utrošeno samo na kupnju 90 proturaketnih baterija sustava Patriot.

Osim toga, Europi će trebati tenkovi, ratni brodovi i zrakoplovi, što prema studiji i njemačkom listu znači da su Europljani osuđeni na vazalski odnos sa Sjedinjenim Državama. A to se plaća, baš kao što želi Donald Trump, iako njemu ni druga opcija nije mrska, jer Međunarodni institut za strateške studije vjerojatno misli kako bi europske zemlje sve to oružje ionako kupovale od američkih vojnih dobavljača, koji bi onda prodavali streljivo, održavali tu ratnu mašineriju, a troškovi bi rasli unedogled.

FAZ

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
52 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
spartak
Gost
spartak
1 godina prije

Zašto uvijek kad čujem za neki anglocionski “thing tank” (tink tenk), čujem samo ono zadnje – TENK.

AAA
Gost
AAA
1 godina prije
Reply to  spartak

Frankfurter ima urednika koji piše što mu usa kaže

Max
Gost
Max
1 godina prije
Reply to  spartak

I to po njihovim riječima neki skupi friško lakirani Abrams M2. 🙂

LauerNalis
Gost
LauerNalis
1 godina prije

Zasto nebi kupili S 400 i zastitili se od usranaca?

čitalac
Gost
čitalac
1 godina prije

Zanima me kako pametnjakovićima iz FAZ-a nije palo na pamet da bi sve to manjkajuće oružje i opremu mogli kupiti i od Europskih proizvođača (koji ni po čemu ne zaostaju za američkim) i time osjetnije potakli gospodarsku rast?

Ana
Gost
Ana
1 godina prije
Reply to  čitalac

Pa jer nisu navikli da misle, nego da rade sto im se naredi!

Dino85
Gost
Dino85
1 godina prije
Reply to  čitalac

To njima nije u cilju. Sve moraju da kupe od usa,kod njih sve skuplje za 100000%

Max
Gost
Max
1 godina prije
Reply to  čitalac

Bravo čitalac pa nisu Europljani ludi da kupuju od Esada a da se skladišta Heckler & Kocha Eurofightera Leoparda i svega ostalog ne prazne.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Ima logike osim što su zaboravili reći da bi silne milijarde ostale u zemljama EUa i da bi u budućnosti ostajale u EU;ima logike, EU zemlje se razvijaju i bogate, pod plaštom USA i NATO zaštite pljačkaju druge i sumnjam da je po srijedi strah za sigurnost već strah da bi izgubili komoditet pljačke drugih.

Stjepan
Gost
Stjepan
1 godina prije

Nisu ameri u krivu kada kupuju ovakva istraživanja i “pametne” analitičke vijesti jer EU jest puna budala koje će takvu hooliwod-sku logiku popušiti i skupo platiti …
Eeee, … moj narode …. ?? ???

Nojbaher
Gost
Nojbaher
1 godina prije

Evropi ne treba nikakvo oružje.
Za građanske ratove koji ih čekaju, dovoljne su i “bezbolne” toljage.

Max
Gost
Max
1 godina prije
Reply to  Nojbaher

Ili Francuske “obrambene” kugle” za svaku kupljenu dobiješ jednu besplatno probija i žuti prsluk “borbeno” testirana na cestarima i smetlarima.

Ivan
Gost
Ivan
1 godina prije

Pudlice ( idioti ), politička elita zbog svoje umne ograničenosti nema pameti niti odlučiti čiji će EU biti vazal, ali car Putin & co rade na tome, tako da politička elita i njihovi mentori iz sjene mogu mirno i dalje u svojem razmišljanu i življenju na razini umno retardiranih majmuna

scorpio1959
Gost
scorpio1959
1 godina prije

Njemačka od 45 napred drugo i ne zna nego biti američki vazal

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Pa sad…200 ili 300 milijardi koje se ovdje spominju…nisu ništa prema godišnjih 1000 milijardi za Nato…tako da…svrha ovog članka možda nije ona koja se čini na prvi pogled.

Sardelino
Gost
Sardelino
1 godina prije

Ako ne želi biti američki vazal, europa ne treba izaći iz NATO pakta pa onda potrošiti no vac na kupnju njegove “mašinirije”.
Pivoljnija joj je solucija da kupi zapovjedništvo nad samim paktom ili da ono bude minalno “fifti-fiti”.

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Opet manje bitne stvari…. Bitno, zašto, če Evropa još dugo ostati pod USrA čizmom, su banke i poluga USrA, da preko toxičkih papira, nadzire finansijski poredak Evrope, pa samim time i sve ostalo….. Samo u Deutche bank ima preko 1000 milijardi toxičkih papira u vidu derivata…..Evropa če još dugo, da ostane pod čizmom dollara, dok neke druge zemlje, sve više idu prema alternativama, pošto je njihova zavisnost od američkog kapitala puno manja i smanjuje se za razliku od Evrope, svakim danom….. Pa čemo tako dosta brzo, da imamo dva sistema u globalu… Dollarski u kome če biti USrA sa podrepnim mušicama i ostali svijet sa nekom drugom alternativom…

kwervnqewfiqewfrbqwerbfierw
Gost
kwervnqewfiqewfrbqwerbfierw
1 godina prije
Reply to  Trubadur

Ja pročitao ovo: ” a one se u slučaju „Dojče banke“ prevashodno odnose na operacije sa vrlo kompleksnim finansijskim derivatima koji u knjigama imaju ukupnu vrijednost od nevjerovatnih 42 biliona evra (što je 15 puta više od njemačkog BDP-a)”.

Pera
Gost
Pera
1 godina prije

Nemoj dalje nabrajati. Dovoljno si ih ojadio.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

odmah te cifre podijelite sa minimalno 7 do 8 ako bi europske zemlje kupovale to naoružanje od rusije koje je 3 do 4 puta jeftinije od američkog a ujedno I dosta kvalitetnijr. baterija patriota košta 1,5 milijardi $ a baterija s-400 oko 0,5 milijardi $. s druge strane domet patriota je do 100 kilometara a s-400 ima domet do 400 kilometara

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

Misliš da nisu sposobni nešto sami napraviti!?
Ja sm stekao osjećaj da su oni na silu kupovali američko smeće i da je njihova namjenska industrija gušena….

Jole
Gost
Jole
1 godina prije

A koje to novine i mediji u Njemačkoj nisu pod kontrolom Askhenazi kazarskih Židova ‘? Normalno je da oni zagovaraju da je dobro biti rob pod Židovima.Sve po svetoj knjizi za majmune,koju zovu Talmud.

U vezi toga jedna zanimljivost pred nekih tjedan dana.Izraelski mediji objavili su seriju nedatiranih zapisa u kojima se mogu čuti dva rabina iz vjerske akademije na Zapadnoj obali hvaleći ropstvo, braneći ideologiju Adolfa Hitlera i praveći rasističke komentare dok govore o židovskoj nadmoći.U snimci koju su objavile vijesti iz kanala 13, rabin Eliezer Kashtiel, voditelj pred-vojne akademije Bnei David u naselju Eli na Zapadnoj obali, govori klasi da je biti “rob Židova najbolje”: – Nežidovi će htjeti biti naši robovi. Biti rob židova je najbolje. Drago im je što su robovi, žele biti robovi. Umjesto da samo hodaju ulicama i budu glupi i nasilni i povrijede jedni druge, jednom kad su robovi, njihovi životi mogu početi poprimati oblike “, kazao je Kashtiel kako navodi Channel 13

kwervnqewfiqewfrbqwerbfierw
Gost
kwervnqewfiqewfrbqwerbfierw
1 godina prije
Reply to  Jole

Ako je rabin učio iz Šulhan Aruha gdje piše: “tko prolije krv nežidova prinjeo je žrtvu Jahveu”, nikoga ne treba čuditi čemu takove indoktrinacije. Tako je već par milenija.

Mirko
Gost
Mirko
1 godina prije

Zašto bi se Europa bojala Rusa? Na sve provokacije, koje je do danas napravila NATOropa Rusi niso odgovorili sa oružjem. Umjesto “pobjede u ratu” , pobjedite siromaštvo u svim zemljama EU. A sa Rusima ni ne probajte ratovati na vojnom podrućju, ni ekonomskom, nego im prodajte sve što je višak proizvodnje, pa neka se pobiju sami za europsku robu, ha, ha, ha.

MiLo
Gost
MiLo
1 godina prije

Kao u EU nesto odlucuju bitno,njihovo je samo da plate zastitu i cute,zar neko uopste misli da ce ih Amerika pustiti da sami odaberu stranu.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

jedan lanser s-400 ima cijenu oko 50 miliona $ I pokriva površinu od 125600 kilometara kvadratnih. usporedbe radi površina bih je oko 51000 kilometara kvadratnih, hrvatske oko 55000 kilometara kvadratnih a srbije oko 88000 kilometara kvadratnih. jedan lanser patriota ima cijenu oko 187.5 milona $ I pokriva površinu od 7850 kilometara kvadratnih. to znači da bi pokrio površinu koju pokriva jedan lanser s-400 od 50 miliona $ potrebno ti je 16 lansera patriota (ne računajući potrbna preklapanja) koji imaju cijenu 3 milijarde $ što je 60 puta više zelembaća ili dolara. u računicu nisu ukalkulisana potrebna preklapanja patriota što još dodatno povećava cijenu u korist patriota, visinu I brzinu gađanja gdje je s-400 apsolutno superiorniji. dakle minimalno do 60 puta više ti treba dolara da bi nebo zaštitio američkim patriotima u odnosu na ruski s-400. hoću reći kada bi to isto naoružanje europljani kupovali od rusa izašlo bi ih kud I kamo jeftinije

kwervnqewfiqewfrbqwerbfierw
Gost
kwervnqewfiqewfrbqwerbfierw
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

Bravo za komparaciju, zlata vrijedna!!!

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

Nema tu neke usporedbe….Možda jedino, da usporedimo S-400/300 sa kombinacijom Patriot MIM-104 + THAAD….A još nešto za projektile, koji nadolaze veoma nizko ala manevrirke…..Inače su te usporedbe velike gluposti, pošto vojna doktrina USA temelji odvajkada na vazdušnoj superiornosti pa tako nikad nisu razvili neke zaista dobre sisteme PVO, za razliku od Rusa….

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije
Reply to  Trubadur

naravno s-400 je superiorniji I po nizini gađanja, preciznosti itd. također s-400 gađa i rakete vrlo precizno što patriot ne može itd. itd. što se tiče doktrine usa to stoji međutim ovdje je tekst nekoga think-thenka koji piše koliko bi koštala samostalna obrana europe ali pod uvjetom da europa kupuje američo naoružanje pa sam ja samo djelomično izračunao koliko bi europa jeftinije prošla kupnjom ruskog pvo sustava u odnosu na američke I to sam orjentaciono izračunao tretirajući samo površinu ne uzimajući ostale čimbenike koji bi patriot stavio u još gori položaj u odnosu na s-400

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

Slažem se.. I usporedba ti je bila dobra.. Ja sam samo nadodao neke stvari….Ako Turska i defakto kupi S-400, bila bi to velika prekretnica, možda i za koga u Europi… Inače, sad če biti S-400 relativno lako pristupan pošto su se završili i poslednji testovi komandne jedinice za Prometej, pa sad taj ide u proizvodnju….

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije
Reply to  Trubadur

s-500, koji ulazi u serijsku proizvodnju, ima domet od 600 kilometara I može pokriti površinu od 282600 kilometara kvadratnih. ove američke vazalske vlade, koliko god po površini djelovale transperentne u suštini su kriminalne i korumptivne. samo iz primjera pzo I pro obrane se može vidjeti koliko pokradu novaca od vlastiti poreskih obveznika. naravno dio tih novaca završi u njihovim rukama kao I u rukama armije “neovisnih analitičara”, “novinara”, “medijskih kuća”, “sudstvu”, “sigurnosnim agencijama”itd. a koje moraju prikriti ovaj kriminal. zato je erdogan pravi suverenista jer je smogao snage reći amerikancima ne. hrvatska je kao I svako drugo vazalsko društvo podložna ovome tipu kriminala I korupcije. za hrvatsku se zna ali me čudi ponašanje srbijanskih vlasti, kada se zna da 80% građana srbije podupire suradnju sa rusijom, a kada tvrde da je s-400 skup a iz ove djelomične analize se može vidjeti da je daleko jeftiniji od svih svjetskih pandana a koji imaju istu namjenu. doduše kineski sk-3, kineska replika s-300 ali dometa do 100 kilometara, jedan divizion, predpostavljam da ima 8 lansera, ima cijenu 100 miliona $ ali je pitanje koliko je efikasan I dali može odrađivati I proturaketnu obranu efikasno kao s-400 a vjerujem da ne može. ako ništa sigurno bi ih s-300 izašao jeftinije I od sk-3

Max
Gost
Max
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

Dobro si to napravio

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Trubadur

Kalva vazdučna superiornost kada je PVO anulira!?
Jedina doktrina USA vojne industrije je da izvuče što više novca,to ti je kao da bezdan pokušavaš zatrpati.

Max
Gost
Max
1 godina prije
Reply to  Trubadur

Trubadur po prvi put se ne slažemo. Bez uvrede Naravno) mislim da zbog kakvoće Ruskih aviona Usa nema zračnu nadmoć made si u pravu kad kažeš da je proklamiraju. lijep pozdrav

Max
Gost
Max
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

Točno a to će se pokazati sad kad ga Turska kupi a novi S 500 sadrži dosad neviđene elemente i karakteristike. Zato i tolika halabuka.

Kanncer
Gost
Kanncer
1 godina prije

Zato Angela šuti dok joj CIA šarafi po mobitelu…

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
1 godina prije
Reply to  Kanncer

Ima stockholmski sindrom.

Jole
Gost
Jole
1 godina prije

Trenutno od vijesti je jako interesantan prosvjedni marš Poljaka protiv USA S447. koji je poznat kao pravni akt – Pravda za kompenzaciju preživjelim žrtvama holo&casha (JUST ).Zakon je prošle godine usvojen sa namjerom da se obeštete Židovi u europskim državama kojima je konfiscirana imovina.
Prosvjed su organizirale stranke nacionalističke i desne provijencije.Među prosvjednicima ima puno parola i poruka ,a neke su ocijenjene kao izrazito antisemitske.Šestokraki su uvijek maštoviti po principu kako na 101 način opljačkati gojime.Mislim da je vrijeme da se u UN otvori rasprava oko Dana počasti žrtvama židovske pohlepe ,koja je odnijela desetine milijuna žrtava diljem svijeta.Kad bi šestokraki vratili sve što su oplindrali,bili bi siromašni ko crkveni miševi.

Tiha voda.
Gost
Tiha voda.
1 godina prije

Europa je manje vise okupirani kontinent,posebno njemacka.tako da,kada imas desetke tisuca stranih vojnika na svom terenu,bez da te itko ista pita,to je okupacija.nije to vazalna drzava.i najbitnije,europa ima tehnologije-rusi energente.nikadaa zio manijaci nece dopustit europi da prodise jer bi se onda mogla zblizavati sa rusijom a to je onda kraju zio imperija.

kardinale
Gost
kardinale
1 godina prije

Ma daj prekini vise siriti paranoju o Rusiji i Kini. Koje miljarde na ratni krs? Mi disemo Rusiji na ogradi posjeda i non stop se sirimo prema njima. Cak hijene iz finacijskih krugova Londona kazu da Rusija ima previse bogastava sto znaci da joj trebamo ukrasti?. Pa se cudite kako i zasto se Rusija dize i nauruzava sa ubojitim projektilima. Mi smo evropljani stare kolonijalne sile i robovlasnici. A ameri su noviji otimaci i imerijalisti. Sta da im sluzimo? Od simpaticne drzave postaju davez cijele eu. Zasto oni nama nebi sluzili mi smo starija kultura.

alan ford
Gost
alan ford
1 godina prije

Njemačka je od 1945. okupirana država, kolonija SAD-a, Britanije i Izraela, odnosno ustvari korporacija u vlasništvu ciohazarske duboke države. To je više puta rekao i Xavier Naidoo, jedna od najvećih njemačkih pop zvijezda, inače sin indijskih useljenika iz Južne Afrike.

Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), kao i svi ostali njemački mainstream mediji, je pod kontrolom duboke države i zato FAZ, kao i svi ostali mainstream mediji, mora propagirati proameričku i proizraelsku politiku.
Glavni urednik, FAZ-a, Klaus-Dieter Frankenberger, je kao i svi ostali glavni urednici svih mainstrema medija umrežen u globalsitičkim organizacijama. On je član Trilaterlane komisije, te član organizacije “Atlantikbruecke” (Most preko Atlantika), glavne Rockefellerove podružnice u Njemačkoj. U kojoj su članovi i Merkelica i svi drugi vodeći političari iz svi stanaka esatblipmenta: CDU, SPD. Zeleni, FDP, te također svi šefovi glavnih njemačkih koncerna i banaka.
Atlantikbruecke osnovalu su 1952., John McCloy, i Eric Warburg. McCloy je bio tadašnji glavni Rockefellerov čovjek, predsjednik “Vijeća za vanjske odnose(CFR), (glavne organizacije ciohazarske duboke države) i tadašnji glavni namjesnik za poslijeratnu njemačku. Eric Warburg, bio je bankar iz hazarske bankarske obitelji Warburg, suvlasnici FED-a, zajedno sa Rotšildima i Rokefelerima.

Merkeličina ministrica obrane i njena prisna prijateljica, Ursula von der Leyen (gore na slici), je dva puta sudjelovala na sastnacima Bilderberga. Njena bivša tajnica i lezba, Katrin Suder, također je jedanput sudjelovala na skupu Bilderberga. Inače ta Katrin Suder, nalazi se na listi 89 osoba, kojima je ruska vlada prije 4 godine zabranila ulazak u Rusiju.
Ursulu von der Leyen u Njemačkoj podrugljivo nazivaju “Flinten-Uschi”. = Uschi sa flintom. (misli se na pušku-flintu, sačmaricu).

alan ford
Gost
alan ford
1 godina prije

mreža kontrole njemačkih medija, na šemi je prikazan i Frankfurter Allgemine Zeitung i njegov šef, Klaus-Dieter Frankenberger

https://swprs.org/netzwerk-medien-deutschland/

Max
Gost
Max
1 godina prije
Reply to  alan ford

Točno oni imaju organiziranu mreže ” atlantističkih neo liberalnih medija koji su članovi think thankova fundacija bilderberg grupe i sl

alan ford
Gost
alan ford
1 godina prije

“spartak
Zašto uvijek kad čujem za neki anglocionski “thing tank” (tink tenk), čujem samo ono zadnje – TENK.”

———————-
rijec tank u engleskom doista znaci tenk, odnosno cita se tenk. izraz tenk, koji se upotrebljava kod nas je foneticna verzija engleske rijeci tank.
ali rijec tank u engleskom ima jos jedno znacenje, oznacava neku cisternu, neki metalni rezervoar, spremiste za vodu,ulje, benzin i slicno. Dakle neki rezervoar iz kojege ne moze procuriti tekucina.

izraz “think tank” nastao je u 2. sv. ratu. Englezi su sa tim izrazom tada oznacavli neko mjesto, koje je pouzdano, da ga neprijatelj ne moze prisluskivati i da iz tog mjesta ne mogu procuriti informacije, odnosno ne moze procuriti ono sto se misli (think). Dakle “think tank” je sigrno mjesto, “rezervoar”, hermeticki zatvoren, tako da iz njega ne mogu procuriti informacije, tj. misli. Nakon 2. sv. rata izraz “think tank” postao je izraz za bezbrojne organizacije elite, koje su u stvari paralelna, stvarna vlast u sjeni, te organizacije u mrezi duboke drzave, ima ih na stotine, a 4 glavne i najvece, 4 glavna think tanka su Rokefelerov CFR, takodjer Rokefelerov Brookings Institution, Carnegijev Carnegie zaklada za medjunarodni mir i britanski Chatham House, partnerski think tank CFR-a.

Max
Gost
Max
1 godina prije
Reply to  alan ford

Točno tank je spremnik rezervoar i sl

Budi human
Gost
Budi human
1 godina prije

Evo citajuci sve ove komentare, jako me veseli da ima sve vise osvijestenih ljudi, odma sam dobio volju kad vas vidim tolike da vam kazem BRAVO i samo nastavite tako i dalje!

Max
Gost
Max
1 godina prije
Reply to  Budi human

Nadam se da sam i ja među njima. hvala i uživaj!

Mateja
Gost
Mateja
1 godina prije

Zakaj pa? Da bodo še naprej uničevali države. Katoliki so v Libiji, Siriji in Iraku čisto lepo živeli. Do kdaj? Do našega NATO posredovanja.

Dino
Gost
Dino
1 godina prije

Koja su ovo trabunjanja, “Europa se mora naoružavat zbog Rusa”, ajd molim vas nemojte više. Bolje je pitanje ima li Europa šanse protiv Rusije i drugo, hoće li Amerika dozvoliti da se europa odpupči i ode svoj put.

Odin
Gost
Odin
1 godina prije

EU politicari su plavuse koje dudaju dude samo da sjede u Briselu. Stado ovaca malo bleji i placa skupo smece ratno a i paranoju dnevnu. Niko nema muda mijenjati zabokrecinu. Ni crkva ne prica o problemu.

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Papir svašto trpi i završi u smeču več sutradan
Think tank ?

milivoje
Gost
milivoje
1 godina prije

sve zemlje eu imaju odlicnu vojnu industriju. francuska, engleska, nemacka, belgija, spanija imaju dugu tradiciju u pravljenju kvalitetnog oruzija. cifre koje se pominju u clanku mogu da budu i manje ili vece ali nezavisnost nema cenu. pa i od usa!! a da ce bas rusi da napadnu eu deluje kao bajka za decu pre spavanja. mozda je to izgledalo kao moguce u doba hladnog rata i breznjevljeve ere ali danas kada je kapitalizam ovladao i rusijom i kinom i kad rusiji treba kapital a eu ruske rude,nafta, gas itd. i kad bi jedni od drugih trebali da zavise a ne da ratuju. rat je nemoguc. a za ostalre neptijatelje (koji su vise u glavama) nego stvarno, eu moze da se odbrani. mir & ljubav

POVEZANE VIJESTI

Izbornik