Goodbye Dollar – Rusija 2019. ubrzava kupnju zlata i gomila zlatne rezerve

zlato dolar
90 komentara

Ruske devizne i zlatne rezerve su početkom travnja vrijedile 487,8 milijardi dolara, od čega je u dolarima bilo manje od 14 milijardi u američkim državnim obveznicama.

Ovog tjedna je Svjetsko vijeće za zlato (World Gold Council) objavilo priopćenje da je Središnja banka Rusije u prvom tromjesečju 2019. godine kupila više zlata od bilo koje druge zemlje, što je gotovo sigurno pokušaj da se smanji ovisnost o američkom dolaru.

Rusija je ponovno bila najveći kupac zlata u svijetu, dodajući u prvom tromjesečju rezervama 55,3 tone, tako da je ukupna količina zlatnih rezervi u zemlji 2168 tona, što je 19% ukupnih rezervi vrijednih 487,8 milijardi dolara, navodi se u izvješću.

Četvrtu godinu zaredom Rusija povećava svoje rezerve s dodatnih 200 tona, što čini u okviru svoje kampanje de-dolarizacije, ističe se u dokumentu.

Agencije su priopćile da je isti trend primjetan u Kini i da je Peking također među najvećim kupcima, budući da je u prvom tromjesečju kupio 33 tone zlata.

Dvije zemlje su svoje zlatne rezerve u prvom tromjesečju 2019. ukupno povećale za 145,5 tona, što je 68% više nego u istom razdoblju 2018. godine.

U siječnju je priopćeno da je Rusija ušla u prvih 5 zemalja s najvećim rezervama zlata u svijetu, nakon što je 2018. zaključila s kupnjom 8,8 milijuna unci ovog plemenitog metala.

Na temelju podataka koje je objavila Središnja banka Rusije, zemlja je 2018. povećala svoje zlatne rezerve za 14,9% i godinu zaključila sa 67,9 milijuna unci ili oko 2112 tona.

Prema Reutersu, to je postignuće omogućilo Rusiji da ukloni Kinu s petog mjesta na listi zemalja s najvišim rezervama zlata. U prosincu 2018. godine su rezerve azijske zemlje dosegle 59,6 milijuna unci. Rusija je trenutno na popisu iza Sjedinjenih Država, Njemačke, Francuske i Italije, a poslije nje slijedi Kina, ali treba dodati da nitko ne može potvrditi postojanje američkih zlatnih rezervi, jer revizija u trezorima Federalnih rezervi nije provedena od ’60-ih godina prošlog stoljeća.

Osim Rusije i Kine, zlato su u prvom kvartalu ove godine ubrzano kupovali Kazahstan, Turska, Ekvador, Katar i Kolumbija.

Izvor u ruskoj industriji zlata je za Reuters rekao kako je Središnja banka Rusije zbog zapadnih sankcija odlučila povećati svoje zlatne rezerve.

Prema sugovorniku agencije, zlato je najsigurnije sredstvo jer se ne može zamrznuti ili staviti na crnu listu. Osim toga, Rusija namjerava “diversificirati” imovinu u američkoj valuti.

Prethodno je Središnja banka Rusije izvijestila da je značajno smanjila svoju imovinu u dolarima od lipnja 2017. do istog mjeseca 2018. godine.

Rusija je treći svjetski proizvođač zlata i 2017. godine je zemlja povećala proizvodnju plemenitog metala za 6%.

Prema riječima guvernerke Središnje banke Rusije, Elvire Nabiulline, banka provodi politiku diverzifikacije ulaganja međunarodnih pričuva, uzimajući u obzir financijske, ekonomske i geopolitičke rizike. Na primjer, prošle godine je nakon uvođenja američkih sankcija Središnja banka Rusije počela prodavati američke državne obveznice, smanjujući udio u pričuvama do početka jeseni sa 176 milijardi na 14 milijardi dolara.

Korisnici društvenim mreža u Rusiji su pozitivno ocijenili vijest da Rusija nastavlja obnavljati zlatne i devizne rezerve, te da je zemlja postala lider u kupnji ove godine, predviđajući globalnu krizu koja Moskvu neće dotaknuti zahvaljujući pravilnoj monetarnoj politici.

“Bilo je vrijeme. Sudeći po tiskanju zelenog papira i pumpanja dolara u američko gospodarstvo, uskoro će izbiti opća kriza. Moramo biti spremni”, napisao je jedan od korisnika.

Osiguranje dolarom je nakon 1972. hranilo američko gospodarstvo. Tada je on napredovalo i svi su počeli intenzivno ulagati u američke obveznice. Tako su počeli podržavati mit o dolaru, koji je sada postao omot od slatkiša, ali ga neki ne mogu odbiti, jer su se naivni navikli”, komentar je drugog korisnika koje je objavio portal PolitRussia.

DedolarizacijaDolarzlatne polugeZlatne rezerveZlato
Pretplatiti se
Obavijesti o
90 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Šok
4 godine prije

usa proračun za obranu 2019 godine $686,074,048,000
rusia ima 2168 tona zlata što iznosi 487,8 milijardi dolara
znači rusi imaju zlata skoro koliko i jednogodišnji vojni budžet usa vojske

dedolarizacija ne postoji

milan
4 godine prije

“”Ihtionimi i malakonimi od davnine su zastupljeni u frazeologiji i vrlo se često prenose iz jednoga jezika u drugi. Belostenec u svome Gazofilaciju (I, 329) pod natuknicom con- cha (‘školjka’) navodi izraze concha dignus nekay, ale mikay vreden3 i conchas legere vreme trossiti, ili gubiti. Otkrivamo da je izraz concha dignus (“školjke dostojan”)4 Eraz- mo Roterdamski zabilježio u zbirci „Adagiorum chiliades”. Riječ je o prijevodu izraza koji je u starogrčkome značio ‘nevrijedan’: „Κόγχης ἄξιος, id est Concha dignus. Rem nullius pretii concham dicunt Graeci, quemadmodum Latini nauci aut floccum. Unde quod contemptissimum nulliusque rei significabant, id κόγχης ἄξιον dicebant“ (EA 3.2.12.).5″”

Mateja
4 godine prije

Se bo vrnil zlati standard?

ime amatera
4 godine prije

Odgovor Sok
Da americki proracun je ogroman i 90 % zavsri na price i lobiste. Crna rupa bez dna. Zato americki radnici stenju sa dva posla za preziviti. Nekada ponosni ljudi sada prodaju kuce po industrijskom Detroitu za ajme malo para.
Cak i Indija proizvodi bolje ratne igracke. O Kini I Rusiji ne trebamo pricati koliko znaju sa parama. Pitali ih kinezi gdje ste sletjeli na mjesec? A Nasa boys kazu da cistacica zagubila dokumentaciju. Miki maus production …

Laki Topalović
4 godine prije

Kažu dolare je nedodirljiv. Prije eura i juana je činio 100% deviznih rezervi, isključujući fizičko zlato , u gotovo cijelom svijetu, od 2014. i dedolarizace je pao na 61% u globalnim rezervama, kod Rusa gotovo ništa. Reuters ožujak: Udio valutnih rezervi američkog dolara koji je prijavljen Međunarodnom monetarnom fondu pao je u četvrtom tromjesečju, kao i trećem 2018. , dok je udio eura u pričuvama porastao na najveću razinu u četiri godine, objavili su u petak podaci pokazala.Dok se udio dolara deviznih rezervi smanjio, udio eura, jena i kineskog juana je povećao. Sad računaj koliko je to novca na globalnoj razini, pad od 40% u proteklih desetak godina.

Bogati plaču
4 godine prije

Dolar $ je Schmier Papier (WC papir ili ti guzobris) e sad imamo raznovrsnih dolara (američki zeleni proljevasti, kanadski crveni hemeroidni, australski crni čvrsti betonski, novozelandski smeđi mekani kašasti…i to sve je za guzobris dobro). Uglavnom uskoro penzija!!!

Jaran..j
4 godine prije

Najsigurnije im je drzati zlato u Londonu..

Alen
4 godine prije

Dolar je u zadnjih 20g. izgubio 4 puta svoju vrijednost u odnosu na zlato..
Pametnom dosta..
Preko dolara i skoro sve papirnate valute su prosle isto..
Zlato je jedina valuta koja ne gubi svoju vrijednost ..
Rusija se rjesava rezervi dolara ( osim onih koje koristi za trgovinu sa americkim dolarskim vazalima ) i skladisti viskove u zlatu..

Kina se rjesava dolara masivnim investicijama , umjesto kupovanja usa obveznica i skladisti viškove u zlatu..

Zlatni standard ? Sigurno će ekomomija azijske zone ustanoviti zlatni standard u medjusobnoj trgovini i prema zapadu jer u stvari niti nemaju izbora.. Bas na primjeru zapada mogu vidjeti kakava budućnost ih čeka ukoliko budu isli njihovim mometarnim stopama proizvodnje novca..

Šok
4 godine prije

“Udio američkog dolara u svjetskim deviznim rezervama se kreće oko 63% , 62 posto država veže svoju valutu uz dolar, a približno isti postotak zemalja u razvoju zadužuje se u toj valuti, a 45% svih međunarodnih plaćanja se vrši u dolaru. Ti podaci ostaju validni unatoč činjenici da je trgovina naftom u dolarima sa 100% od prije nekoliko godina pala na današnjih 60% pa se zaključak da dolarska supremacija ne ovisi isključivo o nafti nameće sam.” “Slabljenje dolara podrazumijeva rast eura, juana, rublje, također podrazumijeva i pojeftinjenje svega što se prodaje u dolarima te poskupljenje svega što se prodaje u ostalim valutama. Ono što se odnosi na SAD i njena dugovanja u dolarima ne odnosi se na ostatak svijeta i njegovo dugovanje u dolarima (jer se dolari drugdje ne kreiraju). Zasad cijeli svijet podržava dolar kao svjetsku rezervnu valutu.Svatko u tomu pronalazi svoje interese i razloge.” Ovi koji kao Laki… Čitaj više »

mike
4 godine prije

sad je vreme uloziti koji evro u zlato a posebno u srebro jer srebro nikad nije imalo veci omer vrednosti naspram zlata… a sve je veca upotreba srebra u industriji….

milan
4 godine prije

LT 🙂 , koliko jučer sam se ljutio na svoga prijatl]elja jer komentira, bitna je razlika jer ti podučavaš premda je inicirano takodjer od…, helucinacije opredmećene kroz komentare! 🙂 , 🙂 ,:) ,

Autocenzura
4 godine prije

Ameri imaju masinu i stampaju dolare , kad rusi budu stampali najtrazeniju valutu na svijetu , nece im vise trebati kinzali i S800.

Autocenzura
4 godine prije

Sva sreca pa ameri ne citaju logicno.com , u suprotnom bi cim dobiju placu dolare mjenjali u rvacke kune .

Laki Topalović
4 godine prije

Baš da je zdrav ne znam. jeste dok je vazala. Jedna jadna Irska je morala kupiti preko 300 milijardi američkog duga. Dobila je ulaganja i postala centar za IT sektor, ali 300 milijardi duga, ničega, to je ludilo.

otpisani
4 godine prije

Da, ono, kada se požele malo više komentara onda je tu dolar i zlato na koje se svi najviše upecamo

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI