Goodbye Dollar – Rusija 2019. ubrzava kupnju zlata i gomila zlatne rezerve

zlato dolar
92 komentara

Ruske devizne i zlatne rezerve su početkom travnja vrijedile 487,8 milijardi dolara, od čega je u dolarima bilo manje od 14 milijardi u američkim državnim obveznicama.

Ovog tjedna je Svjetsko vijeće za zlato (World Gold Council) objavilo priopćenje da je Središnja banka Rusije u prvom tromjesečju 2019. godine kupila više zlata od bilo koje druge zemlje, što je gotovo sigurno pokušaj da se smanji ovisnost o američkom dolaru.

Rusija je ponovno bila najveći kupac zlata u svijetu, dodajući u prvom tromjesečju rezervama 55,3 tone, tako da je ukupna količina zlatnih rezervi u zemlji 2168 tona, što je 19% ukupnih rezervi vrijednih 487,8 milijardi dolara, navodi se u izvješću.

Četvrtu godinu zaredom Rusija povećava svoje rezerve s dodatnih 200 tona, što čini u okviru svoje kampanje de-dolarizacije, ističe se u dokumentu.

Agencije su priopćile da je isti trend primjetan u Kini i da je Peking također među najvećim kupcima, budući da je u prvom tromjesečju kupio 33 tone zlata.

Dvije zemlje su svoje zlatne rezerve u prvom tromjesečju 2019. ukupno povećale za 145,5 tona, što je 68% više nego u istom razdoblju 2018. godine.

U siječnju je priopćeno da je Rusija ušla u prvih 5 zemalja s najvećim rezervama zlata u svijetu, nakon što je 2018. zaključila s kupnjom 8,8 milijuna unci ovog plemenitog metala.

Na temelju podataka koje je objavila Središnja banka Rusije, zemlja je 2018. povećala svoje zlatne rezerve za 14,9% i godinu zaključila sa 67,9 milijuna unci ili oko 2112 tona.

Prema Reutersu, to je postignuće omogućilo Rusiji da ukloni Kinu s petog mjesta na listi zemalja s najvišim rezervama zlata. U prosincu 2018. godine su rezerve azijske zemlje dosegle 59,6 milijuna unci. Rusija je trenutno na popisu iza Sjedinjenih Država, Njemačke, Francuske i Italije, a poslije nje slijedi Kina, ali treba dodati da nitko ne može potvrditi postojanje američkih zlatnih rezervi, jer revizija u trezorima Federalnih rezervi nije provedena od ’60-ih godina prošlog stoljeća.

Osim Rusije i Kine, zlato su u prvom kvartalu ove godine ubrzano kupovali Kazahstan, Turska, Ekvador, Katar i Kolumbija.

Izvor u ruskoj industriji zlata je za Reuters rekao kako je Središnja banka Rusije zbog zapadnih sankcija odlučila povećati svoje zlatne rezerve.

Prema sugovorniku agencije, zlato je najsigurnije sredstvo jer se ne može zamrznuti ili staviti na crnu listu. Osim toga, Rusija namjerava “diversificirati” imovinu u američkoj valuti.

Prethodno je Središnja banka Rusije izvijestila da je značajno smanjila svoju imovinu u dolarima od lipnja 2017. do istog mjeseca 2018. godine.

Rusija je treći svjetski proizvođač zlata i 2017. godine je zemlja povećala proizvodnju plemenitog metala za 6%.

Prema riječima guvernerke Središnje banke Rusije, Elvire Nabiulline, banka provodi politiku diverzifikacije ulaganja međunarodnih pričuva, uzimajući u obzir financijske, ekonomske i geopolitičke rizike. Na primjer, prošle godine je nakon uvođenja američkih sankcija Središnja banka Rusije počela prodavati američke državne obveznice, smanjujući udio u pričuvama do početka jeseni sa 176 milijardi na 14 milijardi dolara.

Korisnici društvenim mreža u Rusiji su pozitivno ocijenili vijest da Rusija nastavlja obnavljati zlatne i devizne rezerve, te da je zemlja postala lider u kupnji ove godine, predviđajući globalnu krizu koja Moskvu neće dotaknuti zahvaljujući pravilnoj monetarnoj politici.

“Bilo je vrijeme. Sudeći po tiskanju zelenog papira i pumpanja dolara u američko gospodarstvo, uskoro će izbiti opća kriza. Moramo biti spremni”, napisao je jedan od korisnika.

Osiguranje dolarom je nakon 1972. hranilo američko gospodarstvo. Tada je on napredovalo i svi su počeli intenzivno ulagati u američke obveznice. Tako su počeli podržavati mit o dolaru, koji je sada postao omot od slatkiša, ali ga neki ne mogu odbiti, jer su se naivni navikli”, komentar je drugog korisnika koje je objavio portal PolitRussia.

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
ime amatera
Gost
ime amatera

Odgovor Sok
Da americki proracun je ogroman i 90 % zavsri na price i lobiste. Crna rupa bez dna. Zato americki radnici stenju sa dva posla za preziviti. Nekada ponosni ljudi sada prodaju kuce po industrijskom Detroitu za ajme malo para.
Cak i Indija proizvodi bolje ratne igracke. O Kini I Rusiji ne trebamo pricati koliko znaju sa parama. Pitali ih kinezi gdje ste sletjeli na mjesec? A Nasa boys kazu da cistacica zagubila dokumentaciju. Miki maus production …

Ad astra
Gost
Ad astra

Ime amatera, odličan komentar ono s NASA. Čistačica izgubila dokumente. Tako im se dogodilo i s projektom New Horizons. Planirali su spustiti sondu na Mjesec, a ona promašila i otišla do Plutona. Kasnije se otkrilo da je ista ona čistačica nešto prčkala oko kompjutera i promijenila parametre leta. Imaju oni u NASA dosta propusta. Slično je bilo i s projektom Casini. Živa sprdnja. Šalju satelit u orbitu oko Zemlje, a on se otme kontroli i ode do Saturna. Pozdravlja vas Münchhausen koji se fenomenalno uklapa u vaše komentare.

pera detlic
Gost
pera detlic

Puno pozdrava od posade Zumwalt razarača, koja trenutačno leti Boingom 737 max prema dolje.
SMRT FAŠIZMU SLOBODA NARODU !!!!

Mateja
Gost
Mateja

Dolarski balon bo počil. ZDA so v balonu.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Kažu dolare je nedodirljiv. Prije eura i juana je činio 100% deviznih rezervi, isključujući fizičko zlato , u gotovo cijelom svijetu, od 2014. i dedolarizace je pao na 61% u globalnim rezervama, kod Rusa gotovo ništa. Reuters ožujak: Udio valutnih rezervi američkog dolara koji je prijavljen Međunarodnom monetarnom fondu pao je u četvrtom tromjesečju, kao i trećem 2018. , dok je udio eura u pričuvama porastao na najveću razinu u četiri godine, objavili su u petak podaci pokazala.Dok se udio dolara deviznih rezervi smanjio, udio eura, jena i kineskog juana je povećao. Sad računaj koliko je to novca na globalnoj… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen

Dolar je u zadnjih 20g. izgubio 4 puta svoju vrijednost u odnosu na zlato.. Pametnom dosta.. Preko dolara i skoro sve papirnate valute su prosle isto.. Zlato je jedina valuta koja ne gubi svoju vrijednost .. Rusija se rjesava rezervi dolara ( osim onih koje koristi za trgovinu sa americkim dolarskim vazalima ) i skladisti viskove u zlatu.. Kina se rjesava dolara masivnim investicijama , umjesto kupovanja usa obveznica i skladisti viškove u zlatu.. Zlatni standard ? Sigurno će ekomomija azijske zone ustanoviti zlatni standard u medjusobnoj trgovini i prema zapadu jer u stvari niti nemaju izbora.. Bas na primjeru… Pročitaj više »

Sparkling
Gost
Sparkling

@Alen
svaka ti je na mjestu. Ali svi se moramo zapitati dali če “izuzetni” samo tako bez “opaljenog metka” proči preko svega što ih u blisloj budučnosti s sigurnošču očekuje. Nikad nisam bio pesimista ali čekaju nas bremenita vremena. Pogotovo nas male koji nemamo dovoljno zlatnih rezervi da prebrodimo svekoliki reset američkog dolara. Nešto se gadno iza brda valja. I možemo mi ovdije pisati romane i nagađati, ali samo nekolicina njih (odabranih) može s sigurnošču predvidjeti 1nu ili dvije god. unaprijed.
LP

Mateja
Gost
Mateja

Se bo vrnil zlati standard?

Mölltaler
Gost
Mölltaler

Teško da je tako nešto moguće.

Trubadur
Gost
Trubadur

Breton-Woodski sporazum, je garantiral menjavo 35 dollarjev za unčo zlata in na to menjavo so bile vezane vse ostale valute…… V realnosti, pa pokritja v zlatu nikoli ni bilo, zato tudi zlati standard prav zares nikoli ni obstojal.. Se pravi, se tudi nikoli ne bo vrnil…. LP…

Blues
Gost
Blues

Pa ako se nađe neka ravnoteža između dolara i zlata sve je moguće, na žalost moguća je polarizacija između dviju ekonomija, no u svakom slučaju neki kompromis će se iznaći, svakako ne bez velikih potresa.

octopus
Gost
octopus

Ne može, jer je previše roba, a premalo zlata…

Bogati plaču
Gost
Bogati plaču

Dolar $ je Schmier Papier (WC papir ili ti guzobris) e sad imamo raznovrsnih dolara (američki zeleni proljevasti, kanadski crveni hemeroidni, australski crni čvrsti betonski, novozelandski smeđi mekani kašasti…i to sve je za guzobris dobro). Uglavnom uskoro penzija!!!

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Onda imaš udio dolara u izračnu u globalnoj trgovini, gdje je pad isti, ako ne iveći, jer imamo podatke za 2018. skoro 300 stranica PDF World trade statistical review 2018 – World Trade Organization Ovdje imam podatke za 2017, jer nemam vremena sad čitati ovu “knjižurinu: Cit: . Prema podacima Društva za svjetske međubankovne financijske telekomunikacije (čitaj : međunaroni naplatu): udio američkog dolara u međunarodnim plaćanjima iznosio je 39,85 posto u 2017. godini, eura 35,66 posto eura, 7,07 posto funta, 2,96 posto jen i 1,61 posto juan. Kad zbrojiš vidiš da fale napate u digitalnim valutama, koje su skočile 2018.… Pročitaj više »

Šok
Gost
Šok

“Udio američkog dolara u svjetskim deviznim rezervama se kreće oko 63% , 62 posto država veže svoju valutu uz dolar, a približno isti postotak zemalja u razvoju zadužuje se u toj valuti, a 45% svih međunarodnih plaćanja se vrši u dolaru. Ti podaci ostaju validni unatoč činjenici da je trgovina naftom u dolarima sa 100% od prije nekoliko godina pala na današnjih 60% pa se zaključak da dolarska supremacija ne ovisi isključivo o nafti nameće sam.” “Slabljenje dolara podrazumijeva rast eura, juana, rublje, također podrazumijeva i pojeftinjenje svega što se prodaje u dolarima te poskupljenje svega što se prodaje u… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen

Jedina bajka je da će dolar ostati primarno sredstvo plaćanja u medjunarodnoj trgovini…
Onaj ko nije kadar da to razumije on u stvari zivi u bajci.. Američkoj bajci..

nessy
Gost
nessy

@Alen
Meni samo nije jasno zasto je to tako tesko prihvatiti. To je cinjenica, svidilo se to nekome, ili ne.

Mateja
Gost
Mateja

Pozabil je na rupije. Rupija bo spodrinila dolar in Indija bo spodrinila ZDA. Za Kitajsko in Rusijo ne skrbi. Niso nevarne, ker Kitajska ima premalo dojenčkov, Rusija ima pa preveč pijancev. Toda Indijci imajo idealno starostno piramido in kmalu (do leta 2030) bo Indija postala svetovni gospodar. Takrat bo vrednost dolarja zgrmela tako navzdol, da bo cela Evropa doživela večjo krizo, kot so te krize, ki se pojavijo vsakih deset let. Ne te krize ne bo rešila še ena Ameriška vojna, v kateri bi ZDA in EU napadle kakšno z nafto bogato državo. Takrat bo Indija zahtevala pošteno plačilo za… Pročitaj više »

milan
Gost
milan

LT 🙂 , koliko jučer sam se ljutio na svoga prijatl]elja jer komentira, bitna je razlika jer ti podučavaš premda je inicirano takodjer od…, helucinacije opredmećene kroz komentare! 🙂 , 🙂 ,:) ,

Malomorgen
Gost
Malomorgen

Globalna dedolarizacija je dejstvo…naravno to ne ide preko noči…?

mike
Gost
mike

sad je vreme uloziti koji evro u zlato a posebno u srebro jer srebro nikad nije imalo veci omer vrednosti naspram zlata… a sve je veca upotreba srebra u industriji….

Alen
Gost
Alen

Uvjek je vrijeme za uloziti višak dinar ,
( ako ima koji višak ), u zlato ili srebro , nema boljeg nacina za zastititi vrijednost svoga rada od toga… Nema bolje štednje od drzanja vrijednosti u zlatu..

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton

@Alen
Kome si stao na žulj?
Zašto je sudbina tako okrutna prema tebi?
Imaš krivu stranačku iskaznicu?
Misliš svojom glavom? 🙂
Da Te nisu razmatrali pri izboru guvernera Narodne banke.
Ovome to još nije jasno.
Ma jasno je mulcu, sve mu je jasno, al’ je propalitet.
Kao i ostatak mu društva.
P.S.
I zato nemojte se radovati propasti dolara.
Do koje, uzgred govoreći, neće doći.
Jer bi mi na*ebali k’o žuti.
I ovako jedva pušemo.
A dosadašnje krize bi bile kamilica.

Šok
Gost
Šok

rekao sam ti da si oni manji dalton

Jaran..j
Gost
Jaran..j

Najsigurnije im je drzati zlato u Londonu..

milan
Gost
milan

“”Ihtionimi i malakonimi od davnine su zastupljeni u frazeologiji i vrlo se često prenose iz jednoga jezika u drugi. Belostenec u svome Gazofilaciju (I, 329) pod natuknicom con- cha (‘školjka’) navodi izraze concha dignus nekay, ale mikay vreden3 i conchas legere vreme trossiti, ili gubiti. Otkrivamo da je izraz concha dignus (“školjke dostojan”)4 Eraz- mo Roterdamski zabilježio u zbirci „Adagiorum chiliades”. Riječ je o prijevodu izraza koji je u starogrčkome značio ‘nevrijedan’: „Κόγχης ἄξιος, id est Concha dignus. Rem nullius pretii concham dicunt Graeci, quemadmodum Latini nauci aut floccum. Unde quod contemptissimum nulliusque rei significabant, id κόγχης ἄξιον dicebant“ (EA… Pročitaj više »

Autocenzura
Gost
Autocenzura

Sva sreca pa ameri ne citaju logicno.com , u suprotnom bi cim dobiju placu dolare mjenjali u rvacke kune .

Mateja
Gost
Mateja

Večina jih ima komaj za sproti… Zakaj bi menjali, če so cene v dolarjih? Se ne splača. Saj ne bo jutri konec sveta. Tudi, ko bo konec petrodolarja in bo prišla petrorupija, ne bo konec sveta.

Autocenzura
Gost
Autocenzura

Ameri imaju masinu i stampaju dolare , kad rusi budu stampali najtrazeniju valutu na svijetu , nece im vise trebati kinzali i S800.

Šok
Gost
Šok

usa proračun za obranu 2019 godine $686,074,048,000
rusia ima 2168 tona zlata što iznosi 487,8 milijardi dolara
znači rusi imaju zlata skoro koliko i jednogodišnji vojni budžet usa vojske

dedolarizacija ne postoji

Tomaz
Gost
Tomaz

Pa postoji ustvari samo ne u ovom clanku nije ti ovo clanak o dedolarizaciji planete nego o Ruskom gomilanju zlata. Jel stvarno potrebno da se to objasnjava zar nije to samoumnevno !

Šok
Gost
Šok

evo ja sam se jučer dedolarizirao u šoping centru
idem napisati članak o tome to bi bilo samoumnevno !

Kali in Šiva
Gost
Kali in Šiva

Kaj bo, ko bo prišlo do bankrota ZDA? Z ZDA ništa. Samo dolarji bodo izgubili tri ničle. Tada bodo vlagatelji v ZDA zacvilili. Nov svetovni gazda bo postala Indija in boga, ki sedi v Vatikanu bosta zamenjala Kali in Šiva.

Blues
Gost
Blues

@Kali in Šiva Nisam siguran da će biti velikih gazda, u svakom slučaju bit će dominantinijih ekonomija, no u svakom slučaju bit će dominantnih ekonomija koje će se boriti za prevlast, no mali će imati izbora.

brico
Gost
brico

he he..

milan
Gost
milan

Šok, vaš komentar je; školjke vrijedan 🙁

Šok
Gost
Šok

isto kao i tvoj kućni odgoj

DažBog
Gost
DažBog

@Šok ti si gOOzu bontonom brisao???

Šok
Gost
Šok

to reci mami i tati
oni tebe jako vole pa će im se to puno svidjeti

Mateja
Gost
Mateja

Kaj boš naredil, ko bo dolar izgubil tri ničle? To se bo zgodilo, ko bo petrorupija izrinila petrodolarje. Takrat bodo Angleži v zlatu plačali Indiji kolonialno odškodnino. Potem bodo tisti, ki so naložili zlato v Anglijo…

Mateja
Gost
Mateja

ZDA ima preveč dolga. Rusi se bojijo, da bodo potonili skupaj z ZDA. ZDA je preveč zadolžena in tudi tretja svetovna vojna je ne reši pred stečajem. Tak dolg ni vzdržen.

Šok
Gost
Šok

usa može imati duga koliko hoće
a ti ćeš ga platiti

Mateja
Gost
Mateja

Najbrž ga nihče ne bo plačal. Plačali ga bodo s svojo krvjo prebivalci ZDA, če bodo naredili tretjo svetovno vojno. Če ne bo tretje svetovne vojne, bo dolg odpisan. Toda Indija bo postala svetovni gospodar. ZDA so na pragu bankrota.

Ad astra
Gost
Ad astra

Šok, US ima oko 8500 tona zlata, Njemačka oko 3500 tona, Italija i Francuska oko 2500 tona. Rusija je na 5. mjestu po zlatnim rezervama. Zaključak, tendenciozni članak bez stvarnih analitičkih vrijednosti. Šteta što se ovakve teme ne obrade bolje. Večina zagrize mamac i onda kreće przemna polemika. Veliki minus autoru teksta.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Tko je vidio američko zlato

Šok
Gost
Šok

članak je dezinformacija
čisto prežvakavanje teme koju smo do sada prešli
dvadesetak puta

a američko zlato je vidijo
isti onaj koji je vidio i rusko zlato

Mateja
Gost
Mateja

Jaz bi vlagala v rupije. Indija ima prihodnost.

nessy
Gost
nessy

@Mareja
Ja vec godinama vlagam v rublje. Narocito donje.

Mateja
Gost
Mateja

Porabljeno bo za poplačilo dolgov. Dolarjev si ne upajo več dotisniti. Zelo radi bi dotisnili več dolarjev, kot je dotisnil Hitler dotisnil svojih mark.

mirko
Gost
mirko

To je Stealth zlato.

Amater
Gost
Amater

A i ostalo koje je na čuvanju u SAD-u …. ni njegovi “vlasnici” ga nemogu vidjeti …?

nessy
Gost
nessy

@Laki
Nemoj tako, rekli su, na majke mi, da je sve na broju. Nemoj samo reci da uopce postoji mogucnost da tamo nesto nedostaje.

čmrk
Gost
čmrk

ko vidi rusko?

Seke
Gost
Seke

netočan navod g. Aastra. Rusija ima 2168 tona zlata, sedinjene američke države imaju 8500 tona tungsten-poluga prevučenih zlatom. Premda se tungsten može da koristi u proizvodnji municije, nije široko prihvaćen kao sredstvo plaćanja u svetu. Čak se smatra da oni tako varaju verovnike, s tim polugama.

ad astra
Gost
ad astra

Seke, poslao sam link s kojeg sam skinuo podatke, ali mi ga administrator ne pušta. Uglavnom uguglaj, Top 10 Countries with Largest Gold Reserves. Ako oni griješe i ja sam taj. Da bih potvrdio podatke provjerio sam još neke stranice i sve imaju približne podatke.

Miki maus
Gost
Miki maus

AA, US nemoze dokazati da ima toliko zlata u fizickom obliku, na papiru da. Drugo, nepise koliko tko ima fizickog zlata u posjedu, a koliko na papiru, virtualnog. Nijemci imaju toliko na papiru, pola im je u US( zaboravi, prevedeno), Talijani slicno. Bas mi nije jasno, saobzirom da D, F, I koriste euro, cije je to zlato? Njihovo ili evropske centralne banke? Dalje, negovori se nista o zlatu u posjedu Vatikana, valjda su i oni skupili neku crkavicu za 2000 godina.

Šok
Gost
Šok

vatikan i hrvatska imaju zlata točno nula, nič, нулю, zero….

Blues
Gost
Blues

Ad astra – Slažem se, članak je trba biti više analitičan uz manje pristranosti.
Osobno volim pročitati argumentiran komentar ma koliko se ne slagao s istim i nikada ne dijelim minuse, čak ni trolovima jer im i jeste cilj da privuku pažnju.

Tink
Gost
Tink

Ne vidim stvarno u cemu je problem sa clankom i njegovim autorom, a posebno pristrasnoscu.Covel nije cak ni napisao analiticki tekst jer nije ni imao takvu nameru, vec je iznosio validne podatke centralne banke Rusije i na osnovu njih ociglednu tendenciju drzave da se pokusa zastiti koliko je to moguce od onih koji im namecu finansijske sankcije a i od nadolazece globalne krize. To sto centralna banka preduzima ovakve korake ne znaci da ce iste dati zeljene rezultate, jednostavno to su njihove procene a da li ce dati rezultat niko ne moze biti siguran jer i druga strana ne sedi… Pročitaj više »

Mercury
Gost
Mercury

@ Ad astra Jedino je tendiciozno tvoje razumijevanje riječi tendeciozno. A članak je naravno kratak za informacije, ali ne koje ti misliš. U zadnjih 10 godina 10 država sa najviše zlata su povećale devizne rezerve za oko 4000 tona zlata. Kakva analitika ti treba da znaš koja je tu valuta najviše nastradala zbog toga? Dedolarizaciju rade određene zemlje kako bi se osigurale od ekonomskih napada. Kada je to Rusija doživjela, krenula je masovno kupovati zlato i izbacivati dolar. To se zove dedolarizacija. Takvih država ima na za prste nabrojati. Međutim, daleko je veći broj država koje rade dedolarizaciju (ne zato… Pročitaj više »

Ad astra
Gost
Ad astra

Mercury, sve ok ali ja sam samo iznesao gole podatke o zlatnim rezervama. Kao drugo, rekao sam da je članak tendenciozan jer glorificira zlatne rezerve Rusije ne stavljajući ih u svjetske razmjere. Implicira se veliko rusko bogatstvo u zlatu s skrivenom porukom kako je to dobar pokazatelj gospodarskog rasta zemlje. No situacija je puno drugačija imam osjećaj da tekstove pojedinih autora na ovom portalu, treba čitati s zadrškom. Što se tiče dolara, o tome u nekoj drugoj temi.

Mercury
Gost
Mercury

@ Ad astra Svaka objektivna stvar je podložna subjektivnom “raspoloženju” pojedinca. Nešto poput Šoka koji prvo uspoređuje zlatne rezerve s Amerima i njihovim budgetom za vojsku pa se onda u drugom komentaru poziva na Sloveniju koristeći istu stvar za kontra argument. Zato postoje komentari da se dodaju objektivne stavke koje nedostaju jer autor je daleko od ekonomskog stručnjaka. Ovaj članak je samo kopija članka, a ne nikakav original. Ako ćemo staviti stvari u svjetske razmjere opet ti objektivnost ne štima. Rusi su 11. gospodarstvo svijeta, a 5. su po količini zlatnih rezervi. To je jedan od razloga zašto su te… Pročitaj više »

ad astra
Gost
ad astra

@Mercury Kao prvo da odmah razbijemo moguće nesuglasice, nemam ništa protiv Rusije i Rusa. Čak dapače, simpatičan narod i jako lijepa (geografski) država. Svaki ruski napredak mi je drag jer mislim da je jako bitan balans u društvu. Bilo koja sila kad postane dominantna doživljava devijacije koje vrlo brzo osjeti cijeli svijet. To ne želim. Ali,da Rusija nema napredak kakav se prikazuje, to je činjenica. Neću spominjati rast GDP-a, jer vjerovatno i sam ga dobro znaš. Problem kod ruskog gospodarstva je što je vrlo ovisno o iskorištavanju prirodnih resursa, pogotovo nafta i plin. Nema ozbiljnije industrijske proizvodnje što rusku ekonomiju… Pročitaj više »

Trubadur
Gost
Trubadur

Šok…Pišeš gluposti…. Dedolarizacija naravno postoji i sve više i više…. Bilo, da se trguje u deviznim swapovima, bilo u blagu…. Dedolarizacija u državnim rezervama je nešto drugo, pa tako, dragi Šok, ne treba mješat cokule i nanule….I kod rezervi, se umanjuje dollar, kao valuta ali to u glavnom zbog Kine i zbog petro-dollara ide dosta sporo…. Ali, ko prati dugoročni trend onda se lijepo vidi, da se zemlje polako dedolariziraju i, kod rezervi….

Šok
Gost
Šok

dolar je realnost dedolarizacija nije

pitaj narodnu banku slovenije koliko se dedolarizirala
pa onda ispravi gluposti koje si napisao
dugoročni trend dedolarizacije ne postoji
to je fatamorgana

Mateja
Gost
Mateja

Indija bo postala svetovni vodja, petrorupije bodo izrinile dolarje in juane. Takrat bodo vlagatelji v dolarje izgubili bogastvo. Dolarji bodo izgubili tri ničle. Slovenija bo bankrotirala in postala del Avstrije.

Ad astra
Gost
Ad astra

Mateja, ak se zezaš onda si legendarna, ak pak govoriš ozbiljno, onda mi nisi jasna. Probaj svoje misli potkrijepiti nekakvim ozbiljnim analizama u ofređenom vremenskom roku. Nadam se da si ipak ona prva Mateja.

Trubadur
Gost
Trubadur

Pa sad tek vidim, da si ti u biti mali Holywoodski trolčič….hahaha…Mirno me drugi put preskoči, jer te neču više komentirat…..I, da…. Svi znamo, da može Chuck Norris, da uradi SVE sklekove……

Šok
Gost
Šok

“ti u biti mali Holywoodski trolčič….hahaha”

lijep pozdrav
Pljuc!

Pera
Gost
Pera

Prejaka ti referenca ‘banka slovenije’ !!!!!!

Šok
Gost
Šok

“Prejaka ti referenca”
ovaj gore je iz slovenije
pa mu je to najbliži izvor
realnih informacija

Blues
Gost
Blues

Dedolarizaciju ne može proizvoditi Slovenija Albanija, Mađarska…
Dedolarizaciju provode neovisne ekonomije i to u početku zbog vlastitih interesa, kasnije manje, ovisne ekonomije imaju mogućnost izbora.

Sparkling
Gost
Sparkling

@Šok
ali nije fatamorgana da FIA planira napraviti pistu oko Slovenije za F1. Ha,ha!!
LP

Šok
Gost
Šok

Ha,ha!!
LP

nessy
Gost
nessy

@Sok
Je, slazem se, Slovenska narodna banka je presudan faktor u medjunarodnim financijskim transakcijama.

Mateja
Gost
Mateja

Ne še. Toda kmalu bo. ZDA stagnirajo a Indija raste. Raste in se razvija. V desetih do dvajsetih letih bo petrodolarje zamenjala petrorupija. Enega boga, bodo zamenjali bogovi. Vatikansko židovski bog Jahve, Saturn itd bo padel in na prestol se bo vrnil Enki oziroma Šiva. Šivi pripada mesto boga. Jahve bo padel. Bog bo padel. Potem bodo zopet bogovi, kot so bili v času PRASLOVANA.

Blues
Gost
Blues

Dedolarizacija postoji u neovisnim ekonomijama. Kinezi sklapaju ugovore u juanima jer imaju široku ponudu u robi široke potrošnje, tako da su čak i sa Saudijcima sklopili ugovor o kupovini nafte u juanima, a i pored toga stvaraju zalihe zlata. Rusi nemaju tu mogućnost jer njihov izvoz ovisi o izvozu sirovina (u to, osim energenata, uključujem i žitarice i rude) te oružja, a podlogu za plaćanje povećavaju zlatne zalihe, s tom razlikom što se to zlato nalazi u njhovim trezorima, dok se u drugim zemljama većina nalazi u Fort Knoxu ili švicarskim trezorima. Zemlje vazali prisiljene su uzimati dolarske kredite koji… Pročitaj više »

jozo
Gost
jozo

troll amater

Moreno
Gost
Moreno

Šok Tu postoji mali problem sa proračunom za USA vojsku, a to je šta je ti proračun nominiran u dolarima, a dolari su fiat valuta koja vridi onoliko koliko je trenutno neko spreman platit za nju, ali dolar nema svoju vrijednost ka šta je ima zlato jer su do sad vrijednost svih fiat valuuta u nekome trenutku pala na nulu, a zlato je zadržavalo vrijednost koncesije rudnika, energije, strojeva i rada za iskopat i rafinirat to zlato.
Tako da sve to sa proračunima i BDP-ovima nominiranima u fiatu je samo i isključivo trenutno.

Šok
Gost
Šok

točno je da su sve papirnate valute propale
i da će neminovno propasti
zlato je više čuvar valute od monetarnog udara
kakav je rusija pretrpila kada je rublja potonula
kupovna moć zlata je praktično ostala nepromijenjena
kroz milenije
danas trgovati sa zlatom rade zemlje
koje su pod usa sankciama tipa iran i slično
trgovina zlatom kao valutom je praktično je nemoguća
opet će se sve vratiti na papir
ili na nule u računalu
osim toga u vrijeme krize zlato ima jako volotilnu vrijednost
o tome se dosta razglabalo u vrijeme kruze 2008
kada su počele priče o zlatu kao sredstvu plaćanja
zlato kao rezerva da
zlato kao sredstvo plaćanja u globalnoj ekonomiji ne

Alen
Gost
Alen

Šok , 96% komentara ti nije tačno..
Izvini ali da si malo bolje upoznat to nikad ne bi niti pomislio da napises.. Prvom i zadnjom recenicom se jasno vidi da ne znas sta pises..
Pitanje ? Sta je glavni razlog opiranja zlatu kao valute..

Šok
Gost
Šok

Meni je drago da si ti 100% točan u svim komentarima
odgovor:
nema toliko fizičkog zlata da može pokriti potrebe trgovine
i novostvorenih vrijednosti
zlato kao valuta za plaćanje je prošlo svršeno vrijeme
i nikada se neće vratiti
možda jedino ostane u međubankarskim poravnanjima
ili kako garant plaćanja
ali u svakodnevnoj upotrebi
je bespredmetno

Alen
Gost
Alen

Hvala na odgovoru , sad sam 100% siguran da ne razumijes nista oko zlata..
Hajde daj podatak koliko ima zlata na planeti ?
Kad potrosis citav zivot da dodjes do te informacije javi se..

Šok
Gost
Šok

“sad sam 100% siguran da ne razumijes nista oko zlata..”
bitno je da ti 100% razumiješ sve u vezi zlata
na budale i budalaštine ne trošim vrijeme

Alen
Gost
Alen

Jbg sad , sam kazes da nema dosta zlata , ja pitam da mi das podatak koliko ima zlata a ti me zelis trositi vrijeme i nazivas me bu.dalom..

Zbilja si ……

Mateja
Gost
Mateja

Zlato se spoti izkopava iz zemlje. Ljudi je vedno več, tudi zlata je vedno več. Vprašanje je koliko Venezuelskega zlata se valja pri sultanu v Turški kasi?

Mateja
Gost
Mateja

Pa bo še ena kriza. Samo zato, da bodo Ameriške in Francoske banke bogatele na račun raje. Toda Indijci imajo prihodnost in ko bo rupija nadomestila dolar, bodo začeli rezati dolarju nule.

brico
Gost
brico

pipmpek, ne razumiješ ti ovih stvari.

nessy
Gost
nessy

@Sok
Ova usporedba nema veze sa pameti. Moja baka pojede godisnje deset kila tresanja, a njezin susjed nacijepa 3 metra drva.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik