Hayat Tahrir Al-Sham u Idlibu priprema veliku kampanju protiv proturskih skupina

HTS-Idlib
11 komentara

Teroristi radikalnog islamističkog saveza Hayat Tahrir Al-Sham (HTS), na čijem je čelu sirijski ogranak Al-Qaede, pripremaju se za zauzeti jedini veliki grad u “islamističkom rezervatu” u Idlibu koji je pod kontrolom takozvanih “umjerenih” militanata i proturskih skupina, koje su odlučile poštovati primirje dogovoreno u rujnu između turskog predsjednika Erdogana i ruskog čelnika Vladimira Putina.

Kako izvještava internetsko izdanje sirijskih “pobunjenika”, portal Enab Baladi, citirajući predstavnika proturskog “Nacionalnog fronta za oslobođenje” Mohammada Adiba, Hayat Tahrir Al-Sham se priprema za veliku bitku u kojoj namjerava zauzeti grad Maarat Al-Numan.

Hayat Tahrir Al-Sham je već blokirao prolaz “umjerenim” militantima duž glavne ceste koja prolazi  kroz Idlib prema Alepu na sjeveru i prema Hami na jugu.

Maarat Al-Numan je ključno tranzitno središte takozvane “zone de-eskalacije sukoba Idlib” i Hayat Tahrir Al-Sham želi u potpunosti kontrolirati pravac sjever-jug kroz islamističku enklavu. Za sirijsku Al-Qaedu je kontrola ovog puta nužna kako bi teroristi brže prebacivali trupe s jednog fronta na drugi, obzirom da duž cijele linije razdvajanja nisu povukli teška oružja, kako je predviđeno rusko-turskim sporazumom, i namjeravaju nastaviti borbu protiv “sirijskog režima”.

Portal takozvanih “umjerenih pobunjenika” iz Idliba javlja da su snage Hayat Tahrir Al-Shama trenutno koncentrirane na sjeveru, sjeverozapadu i južno od Maarat Al-Numana.

Kao odgovor, proturski “Nacionalni front za oslobođenje” je poslao pojačanja u grad i priprema se za obranu Maarat al-Numana, ali su poduzete i potrebne akcije za napade na objekte Hayat Tahrir Al-Shama u drugim područjima u Idlibu. Opći napad na ostala područja će uslijediti u slučaju teškog napada na Maarat Al-Numan od strane sirijske Al-Qaede.

Portal Enab Baladi, poluslužbeni medij proturskih skupina u Idlibu, navodi kako je u svim područjima oko magistrale Damask-Aleppo, koja prolazi kroz Idlib, proglašena vojna uzbuna, jer HTS mobilizira snage za napad na Maarat Al-Numan i grad Darat Izzu u zapadnom dijelu pokrajine Aleppo.

“Hayat Tahrir nastoji uspostaviti punu kontrolu nad magistralom. Međunarodna magistrala Damask-Aleppo je dio Sporazuma iz Sočija, potpisanog u rujnu od strane Turske i Rusije kojim se želi riješiti situacija u Idlibu. Prema sporazumu, do kraja ove godine treba otvoriti autoceste Damask-Aleppo M4 i Latakija-Aleppo M5, kako bi se ponovo aktivirala trgovina u tom području”, prilično pomirljivim tonom piše “pobunjenički” izvor Enab Baladi.

“Promatračke i izviđačke jedinice, kao i sigurnosne snage su uočili koncentraciju snaga Hayat Tahrir Al-Shama u tom području, zbog čega su poduzeti odgovarajući postupci i pripreme za obranu”, rekao je Mohammad Adib, glasnogovornik proturskog “Nacionalnog fronta za oslobođenje”.

“Nacionalni Front za oslobođenje” se sastoji od mnoštva manjih frakcija takozvane “Slobodne sirijske vojske” i islamističkih skupina od kojih su najvažnije Legija Al-Sham, Ahrar Al-Sham, Noureddin Al-Zenki i Slobodna vojska Idliba.

Kao što je govori karta područja,  Hayat Tahrir Al-Sham želi steći kontrolu nad svim ključnim prometnicama i gradovima u Idlibu i osim grada Marrat Al-Numan kontrolirati sela Murak, Khan Shaykhun, Khan Tuman, Al-Zirbah i Khan Al-Asal.

Idlib 03.12.2018.
FOTO – Područje islamističke enklave u Idlibu s tamnozelenim područjima Hayat Tahrir Al-Shama

Prošlog svibnja portal Enab Baladi piše kako bi trebalo ponovno otvoriti dvije strateške autoceste u sjevernoj Siriji. Prva je međunarodna autocesta Damask-Aleppo, a druga je Aleppo-Gaziantep u Turskoj, koja prolazi kroz područja pod kontrolom raznih proturskih frakcija u sjevernom dijelu pokrajine Aleppo.

Nedugo zatim su izvori iz “Slobodne sirijske vojske” rekli da će međunarodnu autocestu Damask-Aleppo, odnosno dio koji prolazi kroz Idlib, osiguravati zajedničke rusko-tursko-iranske patrole.

Zajedničke ophodnje su trebale funkcionirati unutar demilitarizirane zone i osigurati ponovno otvaranje međunarodne autoceste, a lokalne frakcije u tome ne bi igrale nikakvu ulogu, zaključuje “oporbeni” portal Enab Baladi.

Važno je napomenuti da ako Hayat Tahrir Al-Shama uspije zauzeti Maarat Al-Numan, ili čak samo sva sjeverna i južna područja od njega, tada će realizacija rusko-turskog sporazuma o uspostavi “demilitarizirane zone” biti apsolutno nemoguća.

S duge strane, vrijedi podsjetiti na izjavu engleskog političkog analitičara dr. Marcusa Papadopoulosa, urednika časopisa Politics First, kako Turska kontrolira i Hayat Tahrir Al-Sham i novi “Nacionalni front za oslobođenje” kojeg čine razne frakcije bivše “Slobodne sirijske vojske” uz gore navedene veće islamističke skupine i kontrolira situaciju cijelom Idlibu. S ove točke gledišta, ako dođe do ofenzive na Maarat Al-Numan, to neće biti bez zelenog svjetla Ankare, koja se, prema Papadopoulosu, još uvijek nada preokretu i promjeni ravnoteže snaga s ciljem svrgavanja predsjednika Bashara Al-Assada.

U idućih nekoliko dana će stvari biti jasnije, iako je prema brojnim napisima koje objavljuje “oporbeni” portal Enab Baladi primjetno da je mnogima u Idlibu dosta rata i htjeli bi otvoriti ceste i za početak trgovinsku razmjenu s “režimom”, što ulijeva nadu da će s jednim dijelom militantnih skupina i terenskih zapovjednika i plemenskih vođa biti moguće uspostaviti suradnju, koja bi mogla dovesti do političkog rješenja krize u Idlibu.

Ako se Hayat Tahrir Al-Sham ipak odluči na zauzimanje Maarat Al-Numana i ključnih prometnica u Idlibu, to će biti kraj rusko-turskog sporazuma i tada Damasku u saveznicima jedino preostaje vojno rješenje za Idlib, nadajući se da će, kao što je bio slučaj u istočnom Qalamounu, “Rastanskom džepu” i većim dijelom južne Sirije “umjerenije” frakcije tijekom kampanje položiti oružje i nadzor nad područjima koja kontroliraju bez borbe predati vladinim snagama.

Enab Baladi

M. Papadopoulos: Turska je u Siriji još uvijek na strani terorista, što Rusi znaju

HezbollahISILIslamska državaNacionalni front za oslobođenje
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
rodoljub
5 godine prije

Sve su to ista go.na. Bar da se hoce potuci do poslednjega .

anti-sistem
5 godine prije

Ne kontam,zar teroristi i “umjereni” nisu na istoj strani?

burt
5 godine prije

opet su to sve neprovjerene vijesti, tamo su bile frakcije za i protiv Assada a u Idlibu su svi protiv Assada tako da ta priča pada u vodu, Tahrir al Sham na sugestiju iz Turske osniva političko krilo jer je pod turskim utjecajem da se podjela Sirije pripremi osim vojnog i politički tako da se Assadu ne dozvoli da pobjedi i okrene kotač povjesti

Laki Topalović
5 godine prije

HTS je pokrenuo napad južno od Jisr Sugura, na cestu Latakija- Aleppo, dakle, nečega ima. Amo je Ahrar Sham , koji je bez borbe predao Harastu

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI