M. Papadopoulos: Turska je u Siriji još uvijek na strani terorista, što Rusi znaju

fsa
21 komentar

Britanski politički analitičar tvrdi da bi SAD i Velika Britanija, koji odbijaju sudjelovati u mirovnim pregovorima o Siriji u Astani i Sočiju, jer su pokrenuti u organizaciji Rusije, bili sretni da sukob u Siriji ne završi s političkim rješenjem i učinit će sve što mogu da spriječe sirijsku vojsku da vrati nadzor nad sjeveroistočnim i sjeverozapadnim dijelom zemlje.

Dr. Marcus Papadopoulos, urednik časopisa Politics First, izjavio je za internetsko izdanje Syria Times da je brutalna stvarnost za Washington i London činjenica da je Moskva dominantna strana sila u Siriji i ne postoji ništa što Zapad može učiniti po tom pitanju.

“Zapad vrlo dobro razumije da njegov cilj rušenja sirijske vlade i pretvaranje Sirije u američku klijentelističku državu nije ostvaren. Zbog toga Amerikanci i Britanci sada pokušavaju zaustaviti sirijski narod da oslobodi sjever zemlje, jer je to mjesto gdje su Washington i London izravno prisutni”, izjavio je analitičar.

“Washington, Ankara i Rijad se i dalje nadaju da bi se stalna nazočnost u sjevernoj Siriji mogla koristiti kao odskočna daska za pokretanje još jednog sukoba u Siriji, nadajući se da će  tom novom pokušaju njihovi teroristički agenti zauzeti Damask”, rekao je  Papadopoulos, koji još uvijek ne vidi Tursku kao konstruktivnog aktera u rješenju sirijske krize, unatoč činjenici da turski predsjednik Erdogan formalno surađuje s Vladimirom Putinom i iranskim predsjednikom Rohanijem u mirovnom procesu u Astani i Sočiju.

“Ovo je potencijalna prijetnja na koju će, nadam se, sirijske i ruske vlade obratiti pažnju. Osim terorista, njihovi sponzori su također odgovorni za produženje sukoba u Siriji. Kada bi SAD odlučile prestati pomagati teroriste u Siriji, uključujući ISIL, te uputile svoje saveznike Veliku Britaniju, Tursku i Saudijsku Arabiju da prestanu podržavati terorističke organizacije koje su u ratu protiv sirijskog naroda, tada bi sukob prilično brzo završio”, rekao je dr. Papadopoulos.

Na pitanje da komentira ilegalnu nazočnost Turske na sjeveru Sirije, analitičar je odgovorio: “Turci i dalje gaje ambicije na sjeveru Sirije i da će doći do podijele, stoga su tamo i dalje ilegalno prisutni, ali turski položaj u regiji postupno slabi, prije svega zbog pritiska Rusije na Tursku, kojeg Ankara ne može izdržati.”

Dr. Papadopoulos je izjavio “kako Turska i dalje podupire teroriste u Idlibu, ali se to ne može usporediti s ciljevima i akcijama Turske u Siriji od 2012. do 2015. godine, a to je nešto na čemu možemo biti zahvalni sirijskom narodu”.

“Turska je glavni sponzor koalicije Hayat Tahrir Al-Sham, povezane s al-Qaidom, ali kontrola ove organizacije od strane Ankara nije posve jasna. Nakon što su borci Hayat Tahrir Al-Shama razmješteni u Idlibu, nakon su naoružavani i prošli obuku u Turskoj, nejasno je koliku kontrolu nad njima Turska ima u samoj Siriji. Vjerujem da Turska još uvijek nije spremna reći Hayat Tahrir Al-Shamu da napusti Idlib, obzirom na želju Erdogana da ima veliku Tursku. Ali Ankara, pri donošenju odluka ove terorističke organizacije, ne  kontrolira u potpunosti HTS. Ali to je problem Turske i Rusija je to rekla Turcima. Posljedice neuspjeha Turske da ispuni obećanja koje je Erdogan dao Putinu u rujnu i da odradi dio posla u Idlibu uzrokuje strahove u hodnicima moći u Ankari”, dodaje  britanski analitičar.

“Turska se angažirala u Siriji bez razmišljanja o svim mogućim posljedicama tog uplitanja. Jedna od tih događaja je bila i ruska vojna intervencija podrške sirijskim narodima, koja je počela u rujnu 2015. godine”, nastavlja dr. Marcus Papadopoulos.

Britanski analitičar je govorio i o nedavnom terorističkom napadu kemijskim oružjem na Aleppo. Kritizirao je takozvane “novinare” na Zapadu zato što su ignorirali i prešutjeli ovaj napad.

“Teroristi koje pomažu Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo, Turska i Saudijska Arabija su proveli napad s kemijskim oružjem protiv civilnog stanovništva Aleppa, uzrokujući ozbiljne žrtve. Ipak, unatoč tome, takozvani zapadni “novinari”, koji u takvim slučajevima žestoko udaraju u ratne bubnjeve, sada šute”, zaključio je Papadopoulos, podsjetivši na nedavni napad, najvjerojatnije klorom, na Aleppo, kada je zbog simptoma trovanja hospitalizirano više od 100 ljudi.

Zapadni mediji su površno, uglavnom u rubrici kratkih vijesti, naveli “kako sirijski režim tvrdi da su na zapadne četvrti Aleppa ispaljeni projektili s klorom i da su bolnice primile civile sa simptomima gušenja”. Dan poslije je sve zaboravljeno, kao da se napad nikada nije dogodio.

Syria Times

Kemijski napad u Siriji – Ruski i sirijski zrakoplovi proveli udare po teroristima u Idlibu

HezbollahISILIslamska država
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alen
5 godine prije

Jedino se slazem da Rusi znaju… A sta rusi znaju to mi ne znamo ,samo nagadjamo pa tako i ovaj analiticar kojemu mozda malo i smeta rusko-turski dogovor…

rodoljub
5 godine prije

Moze li Papadopulos ovakve izjave davati zapadnim medijima? Obzirom da je on urednik medija “Politics First” , zasto ne objavljuje ovakve clanke u tom mediju, nego daje izjave za “Syria Times” ? Odgovor znamo: u “demokratskim” medijima na zapadu je opasno pisati ovakve clanke . Mozes preko noci nestati , ili biti stalna meta za pretnje i zastrasivanje. Takav zivot bio bi nepodnosljiv.

čokolino
5 godine prije

Izgleda da je oboren izraelski zrakoplov u Siriji……..nadam se da je onaj “nevidljivi”…
A za to da znaš da su turci na strani terorista u Siriji ne treba biti Rus, dovoljno je imati samo malo mozga u glavi.

MilanCZ
5 godine prije

Kako to portal Logicno nema najnoviju informaicju da je Sirijska protuzracna obrana srusila Izraelski F-161 a par raketa koji su bili poslani prkeo Libanona.Pred sumit G20 u Argentini ameri opet poceli cackati i testirati sada sirijsku protuvaznusnu obranu i dobili po tamburi.Nije koristen sistem S-300 nego Pancir i Buk.

giordano bruno
5 godine prije

Ziveo sam i u Ankari i u Istanbulu. Bio sam i u Ataturkovom mauzoleju u Ankari.
Mora se reci da su Turci oborili onaj Ruski avion SU-24. Imamo snimke kolona stotine kamiona cisterni koji su iz Sirije prevozili Sirijsku naftu u Tursku, a i snimke kako iz Turske prelaze teroristi ISIL-a u Siriju.

Riddick
5 godine prije

Vojno resenje je jedino resenje sa primirjima izmedju , ne postoji drugi nacin , sve ostalo sto je pokusano nije uspelo.

njonjo
5 godine prije

Turci, kao i ostali igraju dvostruke i višestruke igre. I to je razumljivo. Ja se nadam da Rusi ipak imaju jedan potez prednosti. Ipak su oni šahisti. Nemojte se začuditi kad Erdogan pokaže pravo lice. Ipak on nije niti će ikad biti ni do koljena Ata Turku

nije bitno tko
5 godine prije

Na strani terorista je i NATO. Grci to dobro znaju, pa čute.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI