Hoće li Rusija zaista ugasiti Facebook?

Facebook - ekran
20 komentara

Predsjednik konzorcija “Inforus” Andrej Masalovič je u intervjuu za RT komentirao glasine o gašenju društvene mreže Facebook u Rusiji i rekao da je sve moguće. “Prijetnje ove vrste su prilično stvarne. Na primjer, imamo društvenu mrežu LinkedIn koja u Rusiji nije poznata, ali je u svijetu jedna od glavnih mreža poslovnih kontakata. Operacije LinkedIna su u Rusiji blokirane”, objasnio je stručnjak.

Istodobno, pozivajući se na iskustvo o takvim pitanjima, Masalovič je izrazio uvjerenje da se to ipak neće dogoditi, jer Facebook ima previše korisnika.

“Po mom iskustvu, gdje postoji velika publika, stranke često nađu kompromis, čak i, čini se, u beznadnoj situaciji. Na primjer, kad su takvi zahtjevi došli za platformu Telegram Pavela Durova, pronašli su rješenje”, zaključio je.

Internetski stručnjak Oleg Kolesnikov je također izrazio mišljenje da kada je riječ o važnim sudionicima na tržištu, Roskomnadzor pokušava provesti duge pregovore s ciljem pronalaženja kompromisa.

Glasnogovornik Roskomnadzora, Vadim Ampelonski, za RT komentirao situaciju o mogućoj zabrani Facebooka u Rusiji.

Prema njegovim riječima, nije bilo prijetnji od čelnika Roskomnadzora Facebooku.

“Novinari su to izmislili i napravili pretjeranu dramu”, objasnio je Ampelonski.

Rekao je da se na posljednjem sastanku s predstavnicima američke tvrtke otvorilo pitanje pohrane osobnih podataka za Ruse. Facebook je naveo kako će razmotriti ovo pitanje.

“Od tada nije bilo vijesti od njih. Pretpostavljam da će se na kraju godine ponovno pojaviti u našoj zemlji”, rekao je glasnogovornik Roskomnadzora.

Napomenuo je kako se u situaciji s Facebookom trebao kretati na istom putu kao i s tvrtkom Twitter.

“Kad su nas posjetili predstavnici Twittera, zatražili smo mjesec dana da damo službeno stajalište o provedbi ruskog zakonodavstva. Dali su pismo u kojem su rekli da će do sredine 2018. godine riješiti pitanje prijenosa osobnih podataka Rusa”, rekao je Ampelonski, dodajući kako Facebook još uvijek nema takav stav.

Istaknuo je da bez takvog stava Roskomnadzor u suradnji s tvrtkom uzima u obzir nekoliko čimbenika.

Prvi i glavni faktor je da je Roskomnadzor agencija za provedbu zakona. Prioritet naše djelatnosti je strogo poštivanje ruskog zakonodavstva od strane svih igrača na tržištu, bez iznimke. Drugi faktor je da Facebook, naravno, ima značajnu publiku u Rusiji, koja je zainteresirana strana s gledišta donošenja određenih odluka. Treći faktor je da Facebook nije jedini izbor, jer postoje i druge društvene mreže sa sličnom funkcionalnošću”, rekao je Ampelonski.

”Na temelju tih čimbenika agencija gradi stav u interakciji s tvrtkama”, dodao je.

Ranije je Interfax izvijestio je da je šef Roskomnadzora Aleksandar Žarov upozorio na moguće gašenje Facebooka u Rusiji 2018. godine, ali samo u slučaju da tvrtka ne poštuje ruske zakone o prikupljanju i prijenosu osobnih podataka korisnika u Ruskoj Federaciji.

Andrej MasalovičInternetLinkedInaRoskomnadzoraRT
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Drug
6 godine prije

Podrzavam. Gasi to smece.

bbbb
6 godine prije

Ako želite pokazati da ste ozbiljni prema onima koji se udružuju protiv vas onda će tog smrdana baciit u septičku………..

Arkaj
6 godine prije

Nije nužno stvari lomit preko koljena. Potrebno je s jedne strane zaštititi podatke korisnika što je zadatak države i zakonodavaca a s druge strane školovati djecu o potrebi zaštite vlastitih podataka i mogućnostima zloupotrebe olako danih podataka od strane pojedinačnih ili kriminalno organiziranih hakera, kompanija koje posjeduju društvene mreže ili države, strane ili vlastite. Osobno sam odveć star da bih razumio tu potrebu komuniciranja preko društvenih mreža i žalosti me kad vidim mlade osobe kako kroz stvarni svijet prolaze poput zombija dok su im pogledi prikovani za ekrane pametnih telefona. Nešto je tu duboko pogrešno i time bi se trebali pozabaviti psiholozi, psihijatri, sociolozi, skola. Bježanje od realnog svijeta u imaginarni može bit kratkotrajna zabava ali ako postane bitan dio života bojim se da je riječ o bolesti ovisnosti koju treba liječiti…..

Dan Dare
6 godine prije

Internetske i softverske tvrtke poput Facebooka, Twittera i drugih predugo su se pridrzavale ekstremno globalistickih stavova prema kojima su drzave i njihovi zakoni male smetnje koje se smije lezerno ignorirati ili zaobilaziti bez posljedica. Ovdje Rusija po tko zna koji puta prednjaci primjerom i toplo se nadam da ce Facebooku (ali i cijeloj Silicijskoj Dolini) dati lekciju koju nece zaboraviti.

Dan Dare
6 godine prije

Inace (ako mi oprostite pomali offtopic!), ruska je teznja ka tehnoloskom i informatickom suverenitetu vrlo impresivna. Za one koje zanima, bacite pogled na projekte kao sto su:

– Baikal-T1 (CPU s dvije jezgre domaceg dizajna i proizvodnje)
– Rosplatforma (domaca virtualizacijska/”cloud” platforma koja bi mogla konkurirati Amazon AWS-u i slicnim igracima)
– KasperskyOS (domaci operativni sustav za routere i drugu mreznu opremu).

Ne znam smije li se ovdje stavljati linkove, pa samo navodim nazive. Lako ih je pronaci preko Yandexa. 😉

Zvrk
6 godine prije

ionako je tamo većina na VK tako da nema neke štete

Spektator
6 godine prije

Nije dobro zabraniti jer to rađa otpor. Razotkriti i raskrinkati veze s institucijama i krupnim kapitalom.

čitatelj portala
6 godine prije

Svaka država koja želi dobro svom stanovništvu bi trebala zabraniti Facebook.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI