Intenzivno špijunirajući Assange-a, CIA ciljala i na njegovo malo dijete

Julian Assange
7 komentara

Španski El Pais i italijanski list Fatto Quotidiano otkrili su nove detalje intenzivnog nadzora i prljavih trikova oko osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea, dok je bio politička izbjeglica u londonskoj ambasadi Ekvadora.

Oba članka su istakla da poseban fokus špijuniranja, koje je navodno orkestrirala Centralna obavještajna agencija SAD, identifikuje Assangeove neposredne članove porodice. Stvara se zlobna pretpostavka da su planirali naštetiti Assangeovoj rodbini, uključujući njegovo malo dijete.

Izvještaji su posljednja otkrića špijunaže, koju je sprovodila kompanija UC Global, privatna španska firma, koju su ekvadorske vlasti ugovorile radi obezbjeđenja zgrade ambasade. Direktor kompanije David Morales, bivši španski vojni oficir, optužen je da se početkom 2015. godine sastao sa američkim vlastima i pristao da tajno dostavi CIA-i materijal prikupljen u ambasadi, u operaciji koja je eskalirala tokom naredne tri godine. Morales je uhapšen prošle godine i optužen za čitav niz krivičnih djela, uključujući nadgledanje. Assange je podneo krivičnu prijavu protiv plaćenika zbog aktivnosti, koje su navodno prekršile zakonski utvrđeno pravo na privilegovan odnos advokata i klijenta, zajedno sa Assangeovim pravom na privatnost i desetine drugih.

Prošle nedelje, Stella Morris, 37-godišnja advokatica, otkrila je da je u vezi sa Assangeom od 2015. godine i da par ima dvoje maloljetne djece zajedno.

Izvještaj El Paisa pokazuje da je starije dijete Gabrijel, rođeno 2017. godine dok je Assange još bio u ambasadi, bilo posebna meta nadzora UC Global-a. Španski dnevnik navodi da su pripremljeni detaljni izvještaji o Morrisinim posjetama ambasadi. Stephen Hoo, Assangeov prijatelj, često je dovodio Gabrijela u zgradu i takođe je bio podvrgnut nadzoru. Proučen je status Hoove veze, pa čak i njegova seksualna orijentacija.

El Pais je napisao: „Moralesova sumnja bila je da bi maloljetnik koji je ušao u ekvadorsku ambasadu u Londonu nošen u nosiljci za bebe koju je nosio glumac Stiven Hoo mogao biti sin sajber-aktiviste (48 godina) i Morris (37 godina). “ UC Global bio je spreman da poduzme izuzetne korake kako bi utvrdio očinstvo bebe. Anonimni bivši zaposlenik kompanije potvrdio je da je UC Global razmatrao krađu iskorištene pelene ili cucle kako bi testirali DNK. Bivši zaposleni je izjavio: „Željeli su da dokažu da je njegov sin kako bi mu naškodili. Razgovarali su sa tri laboratorije u Madridu da se vidi kako roditeljsko pitanje može biti potvrđeno. Jedan od laboratorija rekao nam je da se DNK ne može dobiti iz stolice. Zatim su pokušali da nabave cuclu. ”

Nije jasno da li je svjedok mislio da „UC Global“ namjerava da „naškodi“ Assangeu, bebi ili oboje. Međutim, s obzirom na sumornu istoriju CIA-e, ništa se ne može isključiti. Morris je prestala dovoditi Gabrijela u ambasadu nakon što ju je upozorila jedna radnica operacije i tada je Morris izjavila da se plaši za njegovu sigurnost.

Novinarka u Fatto Quotidiano, dugogodišnja saradnica WikiLeaksa Stefania Maurizi otkrila je da se praćenje Morris i njene mlade porodice proširilo daleko izvan zidova ambasade. Maurizi je objavila e-mail Moralesa njegovom osoblju, gdje im naređuje da posvete „posebnu pažnju“ Morris. Primijećeno je da je kompanija vjerovala da Morris ne koristi njeno pravo ime. Advokatica je u stvari zakonski promijenila svoje ime da izbjegne rad obavještajnih agencija.

Morales je napisao: „Ako je potrebno, želim osobu u potpunosti posvećenu ovoj aktivnosti, pa ako morate angažovati nekoga da to uradi, recite mi. Sve ovo mora se smatrati strogom tajnom tako da difuzija bude ograničena. ” Drugim riječima, UC Global je očigledno planirao da dodijeli istražitelja sa punim radnim vremenom da slijedi Morris. Morales je takođe izjavio da je kompanija identifikovala rodbinu advokaticine majke u Kataloniji, što je pokazatelj da je kompanija tražila članove porodice Morris širom svijeta.

Prethodne su indikacije da UC Global, djelujući u ime CIA-e, nije samo nastojao da nadgleda svaki aspekt Assangeovog života, već je planirao i fizičke napade protiv njega. U najdetaljnijem javnom pregledu špijuniranja ambasade, Andi Muller-Maguhn, njemački informatički stručnjak i bliski saradnik Assangea, objasnio je da je operacija UC Global dramatično eskalirala u 2017. U decembru te godine, Morales je naredio osoblju da izvrši „istraživanje“ zgrade, kako bi pronašli nova područja gdje se mogu postaviti skrivene kamere i mikrofoni, u pokušaju da prevaziđu mjere koje je Assange preduzeo za ometanje špijunaže.

Najgroznije, Morales je takođe proslijedio svom osoblju zahtjev svojih „američkih prijatelja“ za spisak potencijalnih fizičkih tačaka pristupa ambasadi. Prema Muller-Maguhn-u, Morales je pitao svoje zaposlene „o mogućnosti da se vrata diplomatske misije ostave otvorena, tvrdeći da je to slučajna greška, te se omogući ulazak i otmica tražioca azila“.

Vrijeme ovih operacija CIA-e je značajno. Uslijedile su nakon što je WikiLeaks, u martu 2017.na Vault 7, objavio ogroman broj dokumenata CIA-e koji otkrivaju globalno špijunsko i hakersko poslovanje agencije. Tada je direktor CIA-e i aktuelni državni sekretar Mike Pompeo odmah reagovao, nazivajući WikiLeaks „neprijateljskom nedržavnom obavještajnom agencijom“. Istovremeno, američki Federalni istražni biro sastavio je “odjel za špijunažu” kako bi istražio WikiLeaks. Njihov rad je kulminirao podizanjem 18 optužbi protiv Assangea, uključujući 17 prema Zakonu o špijunaži.

Specijalna agentica FBI Megan Brown, koja je igrala vodeću ulogu u radnoj grupi, podnijela je izjavu protiv Assangea, postavljajući osnovu za barem neke od optužbi protiv njega, u decembru 2017. Drugim riječima, u isto vrijeme kada CIA i njeni saveznici krše privatnost Assangeove porodice i razmišljaju o ilegalnoj otmici osnivača WikiLeaksa, FBI i Ministarstvo pravde su okončali pravni slučaj protiv njega.

Čini se da je Morales igrao centralnu ulogu u oba. El Pais je ranije objavio da metapodaci iz Moralesovih mejlova smještaju njega u Aleksandriju u Virdžiniji 1. i 2. marta 2017. To je bilo samo nekoliko nedelja nakon osnivanja odjeljenja FBI. U Aleksandriji se nalazi najveća koncentracija obavještajnih službenika u SAD i u to vrijeme je tu bila smještena tajna velika porota pokrenuta kako bi se pomoglo u zakuvavanju optužbi protiv Assangea.

Bliska veza između ilegalnih aktivnosti koje su usmjerene na Assangea i njegovo malo dijete, i priprema za američku optužnicu protiv osnivača WikiLeaksa, još više naglašava činjenicu da je on predmet onoga što se može nazvati pokušajem vanredne isporuke. Optužbe i formalni postupak izručenja samo su paravan operaciji CIA-e koja ima za cilj uništenje Assangea zbog njegovih objavljivanja američkih zločina. Dok čeka suđenje za njegovo izručenje SAD, koje bi trebalo da se nastavi 18. maja, Assange se suočava sa neposrednom opasnošću da bude zaražen pandemijom koronavirusa dok prolazi kroz britanski zatvorski sistem.

Ranije ovog mjeseca, sudija Vanessa Baraitser odbila je zahtjev za oslobađanje Assangea iz zatvora Belmarsh uz kauciju, uprkos činjenici da on nije osuđen za krivično djelo i da pati od niza medicinskih problema, zbog čega je podložan COVID-19. Maurizi je objavila dijelove Morrisine ranije neobjavljene izjave sa saslušanja za puštanje uz kauciju. Morris je izjavila: „Dugo se plašim, sa jakim razlogom, da ću izgubiti Juliana zbog samoubistva ako ne bude načina da se zaustavi njegovo izručenje SAD. Sada se plašim da ću ga izgubiti iz više različitih razloga a najprije zbog virusa.

Vrlo dobro znam da je njegovo zdravstveno stanje izuzetno loše i mogu iznijeti različite aspekte tog lošeg zdravlja. ” Morris je istakla strašan uticaj koji su dugački rasponi efektivne samice u Belmarshu imali na Assange. „Kada su ga u odjeljenju zdravstvene zaštite više mjeseci odvodili iz odeljenja u jednu ćeliju u cilju izolacije nekoliko sati svakog dana, primijetila sam kako je on, kako sam tada opisala, bio vidno loše … kao uvenuli cvijet. ”

Baraitser je bešćudno, odlučila ne samo da Assange mora ostati iza rešetaka, već i da bi bilo u javnom interesu da Morris i njena mala djeca budu imenovani u medijima, uskraćujući im pravo na anonimnost.

CIADavid Moralesjulian assangeStella MorrisUC GlobalWikileaks
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
PlanetB
4 godine prije

Rezim je sam sebe raskrinkao kao totalitaran ne preza pred nicim.
Flagrantno krsenje slobode govora je postala svakodnevnica. Evo primjera kako se borimo protiv novog mracnog doba:

‘https://archive.org/details/davidickelondonreal6thapril2020full_202004’

Alex
4 godine prije

Bitno je da siju demokraciju po svijetu…demokracija, ili smrt…Igre gladi…Dobar dan tugo…

RENEW
4 godine prije

Anthony Fauci in Donald Trump vesta, da samo svetovna vojna lahko reši ZDA pred propadom. Zato sta plačala denar Kitajskim izdajalcem v Wuhanskem laboratoriju. Kitajci so za denar izdali Kitajsko in so križali SARS in HIV. Luc Montagnier je povedal, da gre za dva virusa in jaz mu verjamem. Antivakser Novak Djoković in račun gate (Bill Gates) prepucavata okoli cepiva a resnica je mnogo temnejša ne gre se za cepivo, ampak za rešitev Amerike. Amerika in njeni sateliti bodo zbombardirali Kitajsko, ker samo popolno uničenje Kitajske lahko reši Ameriško zadolženost. Gre se za svetovno prevlado in ne za cepiva in viruse. Predvsem pa se gre ZDA za to, da se znebi dolgov. Kako? Trump in Fauci že vesta kako. Toda kitajski komunisti ne vedo, ker če bi vedeli, bi svoje izdajalce, ki so naredili virus v Wuhanskem laboratoriju, obesili na prometno signalizacijo sredi največjega Pekinškega križišča.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI