Internetski divovi: Cenzura “konzervativizma” i promicanje “novog svjetonazora”

google
14 komentara

Internetski div You Tube otežava traženje nepoželjnih materijala i ne dopušta njihovim autorima zaradu od gledanja, izvještava Fox News. Tucker Carlson, poznati televizijski voditelj ove kuće, pojašnjava “kako se kao “poticanje mržnje” cenzuriraju čak i banalni konzervativni videozapisi, dok američki Kongres ni ne pokušava zaštititi glavnu vrijednost Amerike, slobodu govora”.

Posljednjih godina YouTube dio monopolista digitalne tražilice Google su optuženi je za sprečavanje izražavanja konzervativnih stavova. Cenzuri na usluzi YouTube je podvrgnuta organizacija PragerU i ostale koji imaju neškodljive sadržaje i izražavaju stavove američke desnice. You Tube odbacuje svaku namjeru i tvrdi da je riječ o pogrešci.

“Nemamo političku agendu”, tvrde u You Tubeu, ali Tucker Carlson tvrdi kako je ova tvrdnja očigledna laž.

Fox News je došao u posjed ekskluzivnog materijala, internu bilješke You Tubea iz travnja 2017. u kojoj se detaljno opisuje cenzura videozapisa na ovoj usluzi.

Jedan od razloga zbog kojih opseg cenzure na You Tubeu nije primjetan većini ljudi je da tvrtka ima praksu da ne briše baš svaki video koji želi cenzurirati. Umjesto toga je uveden  “ograničeni način” za mnoge video materijale.

“Zato se to tako naziva u bilješci? Zvuči nešto poput scijentologije”, rekao je Tucker Carlson.

Video snimke koje se dijele ograničenim načinom rada se na stranici namjerno šalju do samog kraja, pa ih je teže pronaći. Osim toga, demonetizirani su, odnosno, oni koji su ih poslali na njima ne mogu zaraditi ništa, bez obzira koliko puta bili pregledani.

“Mislite li da je ovo sitnica? Što da ne nađete The New York Times na kiosku ili kada bi izdavačima bilo zabranjeno zaraditi novac na novinama? Bi li spadalo pod definiciju cenzure? Naravno”, tvrdi Carlson.

“Koji su kriteriji cenzure za videozapise na You Tubeu? Kao što je navedeno na samoj platformi službi, cenzura uključuje, navodim, “kontroverzni vjerski ili šovinistički sadržaj”, kao i “ekstremno kontroverzni provokativni sadržaj”. Što točno to znači? Nema definicije i sve je apsolutno subjektivno. You Tube je, dakle, najviše politiziran. Na primjer, You Tube kao “provokativan” proglasio pokušaj organizacije PragerU da ispita optužbe za rašireni rasizam među policajcima. Ako ih sve ne smatrate rasistima, nešto s vama nije u redu, vjeruje You Tube. Zato je video kojeg je objavio PragerU bio demonetiziran i zapravo je proglašen da raspiruje mržnju”, nastavlja Tucker Carlson.

Istodobno, videozapisi koji tvrde da su, recimo, bijelci prirodno zli, ostaju na You Tubeu bez ikakvih ograničenja. Politička agenda je očita.

“Servis napominje kako daje jasne upute kada You Tube provodi cenzuru. Dokument objašnjava da tvrtka citiram, promovira “slobodu pripadnosti, uključujući one pogodnosti koje su proizlaze iz raznolikosti i uključivosti”. Zvuči dobro. Ali što se točno misli? Opet  je sve subjektivno i tako je i zamišljeno. Posebno se navodi da se videozapis može ukloniti s internetske usluge ako sadrži “pejorativne izjave protiv skupina koje su pod zaštitom”. Koje su to skupine? You Tube ovdje uključuje neke, osobito izbjeglice”, nastavlja Carlson.

“Dakle, pretpostavimo da vam se ne sviđa činjenica da se izbjeglice nasele na vašem području. Smatrali ste da kao građanin imate pravo da se ne slažete s politikom vlasti. Ali ne, You Tube ne misli tako. Vaše pritužbe u vezi s djelovanjem vlasti bit će cenzurirane”, kaže Tucker Carlson.

Nije iznenađujuće da je You Tube proveo cenzuru protiv “ekstremističkog sadržaja” organizacije Southern Poverty Law Centar. Zašto? Ova organizacije se ne slaže sa službenom politikom establishmenta i optužena je za “poticanje mržnje”. SPLC je od strane skupine Family Research Council nazvan “grupom koja širi mržnju”, a ista skupina je masakr u noćnom klubu Pulse nazvala “napadom desničara”, iako to nije istina navodi Fox News.

Podsjetimo, napad na noćni klub Pulse se dogodio se u lipnju 2016. godine u Orlandu, na Floridi, kada je dvadesetdevetogodišnji Omar Mateen ubio 49 i ranio 53 gosta poznatog gay kluba. Mateen se zakleo na vjernost Abuu Bakru Al-Bagdadiju i Islamskoj državi i nema veze s američkim konzervativcima.

Međutim, SPLC je potpuno diskreditiran. Svatko tko pet minuta proučava ovaj problem će doći do istog zaključka. Unatoč svemu, You Tube i dalje Southern Survey Law Centar podvrgava cenzuri, što mnogo govori o ovoj platformi. Pitali smo You Tube za komentar i je li tvrtka promijenila svoju politiku iz prošle godine, kada je taj napisana uputa. Jedva smo dobili odgovor. Agencija za odnose s javnošću nam je dala vezu Googleovog odvjetnika iz lipnja prošle godine. Odvjetnik obećava da će tvrtka još snažnije cenzurirati video zapise koji joj se ne sviđaju. Valja napomenuti da se gotovo nijedna struktura vlasti ne bori protiv ove cenzure. Dakle, američka tvrtka, koju su Amerikanci stvorili u Americi, pod zaštitom američkih zakona i sudova, sada se bavi potkopavanjem najsvetijeg američkog prava – slobode govora. I dok Kongres, koji je sada usput pod nadzorom republikanaca, uopće ne poduzima nikakve mjere. Kao odgovor na izravno pitanje, oni mrmljaju nešto nejasno o “slobodnom tržištu” i ponovno se primaju posla o sljedećim poreznim olakšicama za tvrtke poput You Tubea. U međuvremenu, mi ostali, koji ovdje živimo i volimo slobodu govora, možemo se osloniti samo na sebe. Veliki digitalni monopolisti zahtijevaju da prihvatimo njihov svjetonazor i uklanjaju nas ako se s njima ne slažemo. Imaju previše moći. Oni su prijetnja ovoj zemlji. Vrijeme je da izrazimo nezadovoljstvo, dok još uvijek imamo takvu priliku”, zaključuje Tucker Carlson.

VIDEO: Fox News

 

Američki kongresautocenzuraCenzuraFamily Research CouncilPragerUsloboda govoraSouthern Poverty Law CentarTucker CarlsonYouTube
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
igi
5 godine prije

tucker carlson vjerovatno ima neizlječivu bolest te se prije smrti želi obračunati s lažima makar završio u šatoru na cesti…drugo objašnjenje nemam.

zime
5 godine prije

koga zanima više – u pretraživač: shadowban

Moralizator
5 godine prije

Pa i Vaš portal cenzurira komentare po svom nahođenju. A neke druge ostavlja vidljivima iako su čist govor mržnje. Što je puno gore od politike gugla. U čemu je Vaš problem?

Tekla
5 godine prije

Uvredljiv govor, govor mržnje i govor poticanja na činjenje nasilja, ne mogu se, naravno, podvesti pod slobodu javnog govora. Privatno, u vašoj intimi, možete mrziti, bljuvati bedastoće i činiti druge nepodobštine, ali u javnom životu – ne!

Ivo Lola
5 godine prije

Aha, nekima je napokon došlo iz guzice u glavu. Shvatili su napokon šta se valja iza brda. Prvo te potkupim pričom o ultimativnoj slobodi, a onda ti polako zatvaram slavinu, sve dok se jednoga dana ne probudiš u korporativnoj diktaturi. A tada je kasno za bilo kakvu nenasilnu građansku akciju, tada ti ostaje samo pušku u ruke i pravac šuma. Znao sam ja kud to vodi od prvog dana kad su psi zalajali o slobodi govora.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI