Izjave o misiji i viziji, definicije, primjeri i razlike između njih

Timski rad
1 komentar

U članku Bitni planovi kod pokretanja posla pisala smo o poslovnom planu i u njemu navela Viziju i Misiju kao jedne od stavki. Sada sam htjela detaljnije objasniti o čemu se tu radi i zašto su one bitne.

Što je izjava o misiji?

Izjava o misiji je kratak opis temeljne svrhe tvrtke. Ona odgovara na pitanje:  Zašto smo pokrenuli tvrtku? Razmislite malo, što želite postići otvaranjem svoje tvrtke? Ona treba objasniti svrhu tvrtke, kako za zaposlenike, tako i za javnost – vaše klijente.

Izjave o misiji su raznolike, razlikuju se od tvrtke do tvrtke. Međutim, sve izjave o misiji općenito opisuju sadašnje sposobnosti organizacije, usredotočenost na korisnike, aktivnosti i poslovni izgled.

Zašto je važna izjava o misiji?

Najefikasnije je ono poduzeće u kojem svi rade kao jedan tim, zbog toga svi zaposlenici moraju biti upoznati s misijom poduzeća kako bi svi bili na istoj valnoj duljini. Ako do sada niste izradili svoju Izjavu o misiji možete svojim zaposlenicima dati zadatak da je napišu. Osim što će to biti učinkovita vježba za vaš tim, u kojoj će se oni smatrati još većim dijelom poduzeća, biti će učinkovitiji i raditi će kako bi se ta „njihova“ misija ostvarila.

Izjava o misiji je i dio javnog lica tvrtke jer se ona može koristiti i u marketingu. Tvrtke ih mogu uključiti na svoje web stranice, često ih možete naći u odjeljku „O nama“.

Primjeri:

Business Boulevard – S više od 10 godina iskustva u području IT-a, Business Boulevard je stekao stručnost u realizaciji i implementaciji rješenja po mjeri za poduzeća svih sektora.

ZEF – Mi smo neprofitna organizacija koja u ovom trenutku okuplja više od 1200 fizičkih i pravnih osoba, koje zajedničkim snagama rade na razvoju demokratične, transparentne, solidarne te društveno i okolišno odgovorne ekonomije.

Zagrebačka Banka – Mi zaposlenici Zagrebačke banke kao dio Grupe UniCredit predani smo stvaranju nove vrijednosti za svoje klijente. Kao vodeća hrvatska banka i europska grupacija, posvećeni smo razvoju zajednica u kojima živimo, a našu banku činimo poticajnim mjestom za rad.

Koja je razlika između izjave o misiji i izjave o viziji?

Osnovna razlika između izjave o misiji i izjave o viziji jest vrijeme. Odnosno, izjava o misiji usredotočuje na sadašnje stanje tvrtke, dok se izjava o viziji fokusira na budućnost tvrtke.

Probajte o tome razmisliti na sljedeći način:  Izjava o misiji bi odgovorila na pitanje „Tko smo mi?“, a Izjava o Viziji: „Kuda idemo?“

Kada se Izjava o misiji ispravno odradi ona može postati strateški fokus poduzeća i motivirati zaposlenike da rade zajedno prema zajedničkom cilju.

Nažalost, izjave o misiji često se sastoje od najnovijih riječi ili poslovnog žargona, koji ljudima koji nisu dio te struke mogu zvučati previše tehnički i nerazumljivo.  Još jedna loša strana izjave o misiji jest nerealni ciljevi vlasnika, a to može negativno utjecati na moral zaposlenika.

Za razliku od izjave o misiji, izjava o viziji je tu za vas i ostale članove vaše tvrtke, a ne za vaše klijente ili klijente. Svrha misije je svakodnevno govoriti svijetu što radite i kako to radite. Izjava o viziji je san; izjava o misiji je namjeravana stvarnost.

Izjava o viziji

Izjava o viziji se može smatrati slikom vaše tvrtke u budućnosti, ali zapravo je i više od toga. Vaša izjava o viziji je vaša inspiracija, okvir za vaše strateško planiranje.

Kada radite na izjavi o viziji zapravo pišete o svojim snovima i nadama za poslovanje. Ona opisuje ono što pokušavate izgraditi i služi kao mjerilo za vaše buduće aktivnosti.

Izjava o viziji može se primijeniti na cijelu tvrtku ili na jedan odjel ili jedinicu te tvrtke. Bez obzira radite li izjavu o viziji za cijelu tvrtku ili samo za njen dio,ona bi trebala odgovoriti na pitanje: “Gdje želimo ići?”

Što izjava o viziji nije

Nemojte zamijeniti izjavu o viziji s mapom puta za budući uspjeh vašeg malog poduzeća, jer ona to nije. Ova izjava nije vezana za detalje.  Ne objašnjava potanko sve korake koje morate preći da biste došli do cilja. Ona je tu da postavite cilj. Zato je važno pustiti mašti na volju kada je kreirate i sanjajte jer ova izjava mora zahvatiti vašu strast.

Iako vam izjava o viziji ne govori kako ćete tamo stići do cilja, ona postavlja smjer za vaše poslovno planiranje.

Kada imate izjavu o viziji možete je uvrsti u vaš marketing i izraditi marketinške kampanje i poruke u skladu s njom.

Primjeri:

Amazon.com – Naša vizija je biti tvrtka koja je najviše usmjerena na kupca na zemlji; izgraditi mjesto gdje ljudi mogu doći i pronaći nešto što bi željeli kupiti online.

Harley-Davidson – Ispuniti snove kroz iskustva motociklizma.

IKEA – Stvaranje bolje svakodnevice za velik broj ljudi

Microsoft – Pomoći ljudima širom svijeta da ostvare svoj puni potencijal.

Vaša misija i vaše temeljne sposobnosti mogu biti vrijedna početna točka za artikuliranje vaših vrijednosti. Pripazite da prilikom izrade vizije ne padnete u zamku razmišljanja samo godinu ili dvije unaprijed. Jednom kada napravite izjavu o viziji, ona će imati ogroman utjecaj na donošenje odluka i način na koji dodjeljujete resurse.

misijaposlovni planvizija
Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
debeli pas
4 godine prije

Još jedan dobar tekst. Volio bih čitati o pojmu “Inspiracije” ali u smislu nadahnuća proizašlog iz plemenite misije, te od kuda dolaze inspiracije i što ih razlikuje od ideja.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI