fbpx

Kao što je i obećao, Hezbollah je napao izraelske snage na njihovom teritoriju

Benjamin Netanjahu - Sayed Hassan Nasrallah

Kao što je prošli tjedan obećao glavni tajnik Hezbolaha Sayed Hassan Nasrallah, libanonski pokret otpora je napao izraelsko vojno vozilo koje se jučer kretalo u blizini naselja Avivom.

Iako izraelski režim to ne potvrđuje, Hezbollah navodi kako je u pogođeno vozilu stradalo i ranjeno više vojnika. Objavljena je i fotografija vozila neposredno prije pogotka protutenkovskim projektilom Hezbollaha.

terensko vozilo

FOTO: Izraelsko vojno vozilo na granici s Libanonom s lutkama umjesto posade

Napad libanonskog pokreta otpora prvi je takve vrste protiv Izraela od rata 2006. godine. Prije nego je najavio obustavljanje vojnih aktivnosti, Izrael je reagirao granatiranjem polja i farmi u blizini libanonskih sela Maroun al-Ras, Yaroun i Aitaroun.

Napad Hezbollaha bio je obećani odgovor na izraelski napad južno od sirijskog glavnog grada Damaska u kojem su ubijena dvojica članova Hezbollaha. Trenutno izraelski doseljenici s nestrpljenjem čekaju ispunjenje još jednog obećanja Hezbollaha o odmazdi, koje je uslijedilo nakon napada izraelskih bespilotnih zrakoplova 25. kolovoza na libanonsku prijestolnicu Bejrut.

S obzirom na to da je Izrael najavio prestanak razmjene vatre, čini se da više pretjerano voljnan eskalirati napetosti, unatoč ranijim upozorenjima Netanyahua o „razornom ratu“. Čini se da je Hezbollahov odgovor na izraelsku agresiju bio pravovremen i proračunat.

Hezbollah kaže da je gađao izraelsko vojno vozilo u blizini granice s Izraelom, ubivši i ranivši sve vojnike u vozilu.

Prema libanonskoj skupini otpora, operaciju su u nedjelju izvele dvije borbene skupine, koje su ciljale na dva izraelska vozila. Jedno od vozila izbjeglo je vatru libanonskih boraca, ali drugo je potpuno uništeno.

“Borci Hezbollaha uništili su vojno vozilo na putu do kasarne Avivim, na sjeveru Izraela, ubijajući i ranivši one unutra”, navodi se u priopćenju skupine u izjavi koju je prenijela libanonska televizija Al Mayadeen.

Nakon napada u nedjelju, izraelski vojni izvori potvrdili su da je na granici s protutenkovskim raketama gađano njihovo vojno vozilo.

Izraelski vojni izvori tvrdili su da je iz Libana ispaljeno nekoliko protutenkovskih projektila, a izraelske snage su reagirale na vatru, javio je Reuters.

“Brojni protutenkovski projektili ispaljeni su iz Libanona prema izraelskoj vojnoj bazi i vojnim vozilima”, kaže se u priopćenju izraelske vojske.

“Potvrđeni su brojni pogotci. Izraelska vojska je reagirala otvaranjem vatre prema izvoru napada i ciljevima u južnom Libanonu”, dodaju snage izraelskog režima.

Nakon početnih izvještaja o vatri otvorenoj iz Libanona, glasnogovornik izraelske vojske je pozvao ljude na tom području, koji žive unutar četiri kilometra od libanonske granice, da ostanu kod kuće i pripreme skloništa, izvijestio je AFP.

Prema libanonskoj televiziji Al-Manar, izraelske snage su ispalile nekoliko granata na pogranično selo Maroun al-Ras u južnom Libanonu, a kanal je uživo prenosio razmjenu vatre i napadnuta sela, prikazujući gust dim koji se dizao iz sela u blizini granice sa sjevernim izraelskim područjima. Dodalo se i da izraelski ratni avioni izvode prelete iznad libanonskih sela.

Libanonska vojska javlja da su snage cionističkog režima tijekom eskalacije u nedjelju na južni Libanon ispalile 40 raketa. Al-Manar je također izvijestio da izraelska vojska, kao odgovor na napad Hezbollaha, za napad na južni Libanon koristi fosfornu municiju.

Al-Manar je također citirao izraelsku vojsku i izvijestio o više udaraca na vojnu bazu protutenkovskim projektilima ispaljenim iz Libanona, napominjući da su helikopteri prenosili žrtve u bolnicu Zif.

Izraelski mediji izvijestili su o širenju straha i panike među cionističkim doseljenicima na sjevernom dijelu Izraela, a izraelsko vojno zapovjedništvo je svima naložilo da ostanu u svojim kućama i otvore svoja skloništa u slučaju bombardiranja.

U međuvremenu je libanonski premijer Saad Hariri rekao da je zvao američkog državnog tajnika Mikea Pompea i Emmanuela Bonnea, savjetnika za vanjsku politiku francuskog predsjednika, razgovarajući s njima o najnovijim događajima na granici s Izraelom.

Haririjev ured rekao je da je “tražio od Sjedinjenih Država i Francuske da interveniraju, usprkos događajima na južnoj granici”.

Obavještajni odjel izraelske vojske navodno je zabranio otkrivanje bilo kakvih detalja o napadu Hezbollaha. Izraelski mediji su, međutim, objavili da su u incidentu ranjena četiri izraelska vojnika.

U vezi s eskalacijom, čelnik privremenih snaga Ujedinjenih naroda u Libanonu (UNIFIL) pozvao je na “maksimalnu suzdržanost”.

Andrea Tenenti, glasnogovornik UNIFIL-a, rekao je da “UNIFIL nadzire paljbu preko Plave crte između Libanona i Izraela”, citirao ga je AFP.

Glasnogovornik je dodao da je šef UNIFIL-a, general bojnik Stefano Del Col, stalno u kontaktu sa strankama, pozivajući na maksimalnu uzdržanost i zatražio je da se prekinu sve vojne aktivnosti”.

Nekoliko sati poslije, izraelska vojska je izjavila da je došlo do borbi s Hezbollahom duž libanonske granice, tvrdeći da napad nije uzrokovao žrtve među izraelskim snagama.

“Hezbollah je izvršio napad, međutim nije uspio uzrokovati žrtve”, rekao je glasnogovornik izraelske vojske, dodavši da je “strateška situacija još uvijek napeta, a izraelska vojska je do daljnjega u povišenom stupnju pripravnosti”.

Tel Aviv iza napada Hezbollaha vidi Iran

Zamjenik glavnog tajnika Hezbollaha, šeik Naim Qassem, rekao je da su raniji napadi Izraela na Libanon  primorali UNFIL na “nova pravila sudjelovanja”, jer su snage cionističkog režima prekršile rezoluciju Ujedinjenih naroda.

Naim Qassem

Naim Qassem

Visoki iranski sigurnosni dužnosnik pohvalio je Hezbollahovo ispaljivanje protutenkovskih raketa iz Libanona na izraelske snage u nedjelju.

Ali Shamkhani, sekretar iranskog Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost, rekao je da napad pokazuje spremnost Teherana i njegovih saveznika da se suprotstave Izraelu, Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima u regiji, prenosi iranska agencija Mehr.

Times of Israel tvrdi kako nijedan Izraelac nije ozlijeđen u napadu na vojno vozilo i vojnu bazu na sjeveru Izraela. Kao odgovor, izraelske snage su priopćile da su ispalile oko 100 granata na ciljeve Hezbollaha u Libanonu.

Šeik Naim Qassem, zamjenik glavnog tajnika Hezbollaha, pohvalio se nakon nedjeljne protutenkovske raketne vatre da će Izrael biti odvraćen od budućih napada.

„Hezbollah je uspio dokazati ravnotežu snaga i prisilit će Izrael na nova pravila angažmana. Hezbollah želi zadržati svoje pravo na odvraćanje i revidirati stara pravila”, izjavio je Naim Qassem za novine Ynet.

U međuvremenu su mirovne snage UN-a u Libanonu osudile napad Hezbollaha, tvrde izraelski izvori, iako je general Stefano Del Col u izjavi pozivao obje strane na suzdržanost i da se poštuje rezolucija kojom je okončan Drugi libanonski rat između Izraela i Hezbollaha.

“Moramo održavati sigurnost uz Plavu liniju i biti maksimalno suzdržani”, dodao je Del Col, govoreći o „razgraničenju“ između Izraela i Libanona.

Zapovjednik UNIFIL-a je rekao da se nakon incidenta na granicu vratio mir i da ga poštuju obje strane, koje su ga uvjerile da su prema Rezoluciji 1701 posvećene sprječavanju obnove nasilja.

Hezbollah je dobio ovu bitku – Kako će reagirati „uvrijeđeni“ Netanyahu?

U zaključku, čini se da su izvješća Hezbollaha o gubicima na izraelskoj strani ipak vjerodostojnija. Izraelska vojska je mogla bolje sakriti svoje vojnike duž libanonsko-izraelske granice. Hezbollah je pobijedio izraelsku vojsku takoreći bez ispaljenog hica, prisiljavajući vojsku cionističkog režima da nestane i iza sebe ostavi svoja vojna vozila.

Napad je proveden kako bi Hezbollah osvetio ubojstvo svoja dva pripadnika u nedavnom napadu u Siriji, za slanje bespilotnih letjelica u južno predgrađe Bejruta i za napad na palestinskog vojnog časnika u dolini Bekaa.

Uz granicu s Libanonom, od obalnog grada Naqoura do okupiranih libanonskih farmi Shebaa, na potezu od oko 60 kilometara, Hezbollah na dlanu ima izraelske vojne ciljeve, ali mu je teško pronaći ijednog vojnika. To znači da bi Hezbollah bio dužan ciljati nevidljive objekte u unutrašnjosti neprijateljskog teritorija. Popis ciljeva Hezbollaha je bogat, a odabir izraelskog cilja neće biti  težak posao.

Hezbollah se ne žuri da zatvori račun s Netanyahuom, a udaranje udaljenih meta bi otkrilo Hezbollahove sposobnosti, piše Elijah J. Magnier.

U Hezbollahu su pravilno procijenili da je svoj specijalni arsenal bolje zadržati neotkrivenim, za ozbiljnije i šire vojno suočavanje. Stoga Hezbollah u ovoj fazi pribjegava korištenju laserskih projektila, snajpera, kamufliranih municija ili preciznih raketa i dronova samoubojica, čime u trenutku grupiranja može nanijeti velike žrtve izraelskoj vojsci.

Prvi put nakon 2006. je protekao cijeli tjedan bez ikakvih povreda „primirja“ s izraelskog teritorija. Broj tih kršenja iznosio je do pet tjedno ili oko 167 mjesečno, čime se redovito kršila Rezolucija UN-a 1701. Izrael nastavlja kršiti libanonski zračni prostor svaki dan, i to desetine puta dnevno.

Hezbollah je ipak uspio u svom psihološkom ratu, što potvrđuje i izraelski tisak. Naravno, Izraelci pažljivo prate svako kretanje na granici, bilo kakve podatke iz otvorenih izvora ili bilo koji obavještajni materijal koji bi mu pomogao spriječiti napad.

Međutim, teorija da je “Izrael nepobjediva vojska” je sada okončana i  zauvijek ju je demantirala prijetnja glavnog tajnika Hezbollaha Hassana Nasrallaha.

Izraelska vojska je sada u visokoj pripravnosti, otkazala je odmor za veliki broju borbenih jedinica, te zamolila doseljenike da ne prilaze nikakvim poljima blizu granice. Zapovjednik sjevernog fronta Izraela, general Amir Baram, odbio je zahtjev doseljenika za otvaranjem skloništa kako se ne bi još više nervirao dok čeka smrtonosni odgovor Hezbollaha.

„Prvi put se čini da bi izraelski vojnici uz granicu bili više nego zadovoljni da sve ostane na stradanju trojice ili četvorice njihovih kolega, jer bi to značilo da smrt nije pokucala na njihova vrata. Izraelski vojnici bi pustili uzdah olakšanja i vratili se svom svakodnevnom poslu, uz još veći mir nakon što je napad Hezbollaha završen“, zaključuje Elijah J. Magnier.

Zapravo, ovaj smo scenarij i predvidjeli u prošloj analizi u kojoj smo obradili nedavne napade izraelskog režima na proiranske ciljeve u Iraku, Siriji i Libanonu. Posjetimo, Netanyahu je spreman žrtvovati nekoliko vojnika kako bi se predstavio kao ratni vođa i veliki zaštitnik židovskog naroda u neprijateljskom arapskom okruženju, ali je dobro svjestan da ovo nisu vremena Yom-Kipurrskog rata i da bi veća provokacija bila pogubna možda i za opstanak židovske države.

I iz izraelskih vojnih i političkih izjava se čini da vjetrovi rata nisu tako snažni. Isto tako, nijedna strana ne želi šire sukobe. No, ipak ostaje otvorena mogućnost da Benjamin Netanyahu Izrael gurne u rat. Izrael se neće moći dugo skrivati iza barikada i izraelske snage neće moći dugo ostati u svojim skrovištima. Vrijeme pritišće, ali ne i Netanyahua koji zna da mu je psihološki rat nanio štetu, usprkos tome što se javno hvalio postignućima u Siriji i Iraku. Međutim, nikako se ne može pohvaliti uspješnim napadima na Libanon ili Hezbollah, jer je već izgubio prvu bitku.

Izrael je probudio šiitskog diva u ratu 1982. kada je napao Libanon i 1992. godine, kada ubojstvom Sayeda Abbasa Al-Moussavija doveo Sayeda Nasrallaha na čelo Hezbollaha. Izrael očito još jednom ništa nije naučio iz povijesti i iz svojih prethodnih pogrešaka.

VIDEO: Prekogranično granatiranje južnog Libanona od strane izraelske vojske

Povezani članak:

N.Babić: Velika ratna avantura Netanjahua protiv Irana i njegovih saveznika u regiji

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
54 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Pogibeljni Mobitel
Gost
Pogibeljni Mobitel
1 godina prije

Ove prve fotke su fotke napravljene od strane IDF u kojima su lutke koje služe kao mamci, nije to to vozilo..

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

krivo, ovo su plasirali hezbolahovi tvitovi. idf je tek naknadno izašao s izvješćem i fabriciranim podacima.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Siguran u to… da vidimo što veli Googlec: Fearing Hezbollah’s awaited response, ‘Israeli’ occupation army places statues inside military vehicles on the border with Lebanon – Točno, čak i iranski PressTV to tvrdi, ali ima ona foto gdje gori jedno vozilo, ali je i ta izgleda iz napada 2015. Ima na YT. Dakle, Izrael i nema ljudi na granici , već postavlja lutke. Dobro, IDF na Twitteru piše: Hezbollah fired 2-3 anti-tank missiles from Lebanon, hitting an IDF military outpost and ambulance in northern Israel. No Israelis were injured in the attack. I priznaje još šest – sedam ispaljenih antitenkovskih projektila.

Ante
Gost
Ante
1 godina prije

Novina Al-Masdar News objavile si članak sa istom slikom, ali u članku se navodi da vozilo sa slike je samo Izraelski mamac. Zapravo vozilo sa slike je od napuhane gume koji bi trebao kako se navodi od strane Hezbolaha zavarati Hezolah da pomisli da je to pravo vozilo. Ali Hezbolah je naveo, kako piše Al- Masdar, da Hezbolah ima na terenu dovoljno špijuna koji znaju da su to samo vozila mamci od gume. Tako da slika iz članka nije mogla biti nikako snimljena trenutka prije uništenja vozila izraelske vojske.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

otkad lutke mogu voziti? isto je bilo u pokretu.

Ante
Gost
Ante
1 godina prije

O čemu ti pričaš? Vozilo je mamac, lutke su unutra samo da bi vozilo izgledalo što vjernije pravom vozilu.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

Ponavljam, vozilo je bilo u pokretu.
Tek kad je izraelsko naknadno bombanje završilo, hasbara je plasirala priču da nije bilo mrtvih, da su to sve lutke. Je li baš slučajnost da prva dva upisa upravo spominju isto, kao da se piše kontra po zadatku.

Kaj ti
Gost
Kaj ti
1 godina prije

Da,stvarno amatersko od logicnog.

Joža
Gost
Joža
1 godina prije

Ptice, lutke…šta je sljedeće? 🤔

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

Nema šanse da bi ovo itko preživio. A opet Izraelci standardno poriču žrtve. To bi ipak nagovijestilo da se boje daljnje eskalacije jer sa priznanjem žrtava značilo bi otvoreni rat. Kruže priče da je jedna od žrtava visokopozicionirani časnik IDF-a.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

IDF na Twitteru piše: Hezbollah fired 2-3 anti-tank missiles from Lebanon, hitting an IDF military outpost and ambulance in northern Israel. Ili su baš sva vozila bila prazna, ili ima žrtava. Mislim da je RT ilikto već, pokazao video, najnoviji i nema ga ranije, helikoptera kako hitno prebacuje “nešto” u vojnu bolnicu

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

Točno, namjerno su zamućene slike lica. Pitanje jest je li “nešto” koje je isto zamućeno potpuno ili djelomično prekriveno.

Nema
Gost
Nema
1 godina prije

Pa nije hezbolah kao oni paksulisci iz saudijske arabije. I kao oni sto kazu iz sunitskih vecina da je ovo predstava izmedju hezbolaha i izraela. Vidi se ko je pravi pokret otpora. Rokaju se stslno. Dok ove sunitske drzave nered prave u drugim drzavama i podrzavaju teroriste

BOMBONJERO
Gost
BOMBONJERO
4 mjeseci prije

NEVJERNIČKI IRAN I HESBOLAH

alterego
Gost
alterego
1 godina prije

lazu svi o zrtvama. tek s odmakom vremena se ptiznaju zrtve.

Saddam
Gost
Saddam
1 godina prije

Hezbolah je pogodio vozilo…. i sad se IDF smrznuo od straha, a bojim se da je situacija daaaaleko gora. Ako pogledate što se piše u Izraelu (imaju more portala na engleskom) dobar dio portala je otpisao Bibija i čekaju Gantza koji je obećao, ako dobije izbore , finalni obračun i ako treba, okupaciju Gaze i Libanona. Židovi stalno naglašavaju da ovo nije 2006 i da će ovaj put biti fokusirani na uništenje Hamasa i Hezbolaha, Svakim danom čekanja Hamas i Hezbolah postaju sve jači, a Iran im je doslovno ušao u dvorište. IDF više nema jednu nego tri fronte koje će se aktivirati: jug Libanona, jug Sirije i Pojas Gaze (Zapadna Obala je u rukama PLO-a koji se ne može odlučiti koga više mrzi, IDF ili Hamas). Izrael se sprema za rat i svjestan je da ovo nije 1982 i da ih čeka puno jači protivnik. Nisu Żidovi prepustili par vojnika radi mira, radi otmice dva vojnika 2006. ušli su u rat, razmjenili su preko 1000 zatvorenika za jednog vojnika 2011. godine. Bojim se da je proxy obračun Izraela i Irana neizbježan u narednim mjesecima – ok, za ovaj zaključak i ne moraš biti jako pametan, ali samo želim reći da se Izraelci ne boje, a vjerujem da Iran jedva čeka obračun (btw Iran je druga muslimanska zemlja koja je priznala Izrael, odmah nakon Turske… a sad im na raketama piše Smrt Izraelu)

apolo
Gost
apolo
1 godina prije

Doslovno se Izrael usr.. od straha.

Saddam
Gost
Saddam
1 godina prije

Nažalost – nisu i siguran sam da planiraju pakao u svom susjedstvu. Sami su se doveli u situaciju da će slijedeći sukob biti puno krvaviji za sve strane. U slučaju rata Iran je predaleko i ne može pomoći Hamasu i Hezbolahu, a ovi nisu toliko jaki da bace Židove na koljena koliko god to netko želio.

Logican
Gost
Logican
1 godina prije

Pa on im sad pomaze . Daje im rakete i druga naoružanja. Predaleko? Ima rakete koje imaju domet do Izrael. Misliš kad bi opet Izrael napao liban i hezbolah Iran ostao po strani.

Logican
Gost
Logican
1 godina prije

Teška vremena prijatelju moj za ugnjetene od strane Izraela djavo ih odnio.

Ad astra
Gost
Ad astra
1 godina prije

Logican, mislio si valjda pitati da li bi US ostale po strani.

Logican
Gost
Logican
1 godina prije

Za mene USA- Izrael je jedno to isto Kad spomenem Izrael tu mislim i na USA oni su uvek zajedno a tu uz njih je i engleska. To znam. USA nikadnije po strani oni su uvek i svuda umiješani tu gđe su oni tu je kriza zašto? Jedan Palestinaca reko je još pre 40 GOD mi ne ratujemo sa Izrael već sa USA

Saddam
Gost
Saddam
1 godina prije

Izrael bi mogao odgovoriti raketama, a o avijaciji da ne govorim. Izrael ima sponzora plus Saudijska Arabija i zaljevske zemlje, ali ima ga i Hezbolah. Ovakav intenzitet ratovanja Izrael može trpiti koliko god treba dok u backgroundu mrvi i uništava i ono malo što je ostalo od Palestine. I Židovima je jasno, ako krenu na Libanon ili Siriju imat će probleme s Hezbolahom, ali ako krenu na Pojas Gaze, sumnjam da će se famozni Hezbolah umješati – od 2006 nije se potukao s IDF-om koji je u medjuvremenu polako, ali sigurno lomio Palestinu i otimao kvadrat po kvadrat zemlje.

Z.A.
Gost
Z.A.
1 godina prije

Saddam Izrael bi mogao odgovoriti raketama a i aviacijom tacno imaju oni toga mnogo ali ima i Hezbolah dosta raketa kako oni navode visoko preciznih pa bi mogao zasuti aerodrome kisom raketa pa neka Izrael poslije leti sa avionima iz kukuruzista. Covjece ti pricas da Izrael moze trpit ovaj intezitet ratovanja koliko god treba a jesi li ti siguran u to,po tebi rat se vodi feninzima a ne milijardama dolara.Zar nisi primjetio da Izrael udara po Siriji,Iraku Iranske vojne snage ali do neki dan nisu udarali postrojbe Hezbolaha sta mislis zasto? Pa zato sto uzvracaju i to bez pardona.Covjece dobro su oni zapamtili 2006 i ti mislis da bi sad bilo drugacije a Hezbolah je najmanje 50 puta jaci nego 2006.I cuj ti pricas da je Iran suvise daleko da pomogne,jesli slijep zar nevidis da su Iranci u Siriji odakle oruzije Hezbolahu nije palo sa grane.Nema nikakve sada prepreke da Iran nemoze pomoci Hezbolahu,prije je za tu pomoc bio prepreka tvoj imenjak ali vise njega nema.Onaj gore Ad Astra navodi sta ce radit Amerika ?Pa moglo bi im se desiti isto sto u Libanu 80tih nisu se bas proslavili pa su razgulili u nepoznatom pravcu.Nije sirova sila uvijek pobjedjivala,zar covjece ne primjecujes da se sve mijenja znas onu narodnu sto bi gore zacas je dole.Znas li da Izrael tamani slabije od sebe dok si reko keks i necekaju ni mjesec dana da uzvrate i napadnu a kadje u pitanju Hezbolah nema nekih jacih aktivnosti davno je bila 2006.Covjece ja ti samo mogu reci niko nije svijestan do kojih posljedica moze dovesi rat izmedju ovih aktera.U sekundi sve moze da plane ko sibica.Proslo je doba potcjenjivanja.Izrael nikad nije bio u sukobu sa ovakvim protivnikom.Prosla su vremena kadje Izrael unistavo i ravno do temelja Libanon a da sam nije bio okrznut.Ovaj bi mu se put moglo desiti da i on bude dobrano razrusen.Nije bas sve kako se tebi cini ja vidim da nema srljanja ni sa jedne strane.

Saddam
Gost
Saddam
1 godina prije

Hezbolah ima 150 000 raketa, prilično sam siguran da ih Izrael također ima i to nekoliko puta više. IDF je tehnološki ispred svih u tom području i nadzire granicu i sigurno ne bi mirno promatrao kako Hezbolah izvlači sve te rakete i redom ih ispaljuje. Neki dan su napali Irance koji su se šetali po livadi i navodno se igrali s nekakvim dronom – što bi tek izveli kad bi primijetili da ima se primiče jači protivnik. Hezbolah je postao opasan i ima ratno iskustvo, ali ima ga i Izrael koji je u stanju otvorenog i latentnog rata od 14.5.1948. A od tada do danas je imao 4 velika i par manjih ratova + 10 000 kojekakvih komandoskih upada – da se razumijemo, ne opravdavam ih, ali IDF se zna boriti i nisu hrpetina šminkera koja će podviti rep nakon prve šamarčine. 1948. i 1973. su se jedva provukli i nisu imali posla sa slabijima nego sa sebi ravnima, ali (nažalost) Arapi osim možda Jordana, nisu se pokazali sposobnima za velike ratne operacije. U prvom postu sam napisao da su Izraelci svjesni da ovo nije 2006 i sigurno neće onako nonšalantno ulaziti u bitku – ovaj put, oni samo to navode – spalit će do temelja (južni pa ako treba i cijeli) Libanon i pojas Gaze. Probajte uzeti u obzir da je taj “poraz” iz 2006 također natjerao Hezbolah da ne dira Izrael i da do prije par dana nije bilo problema među “susjedima”. 99,99% ljudi “navija” za Hezbolah, ali ja samo nastojim reći da je to pokret, koji se naoružava izvana, koji nema industriju i logističku podršku kao Izrael. Hezbolah je izuzetno opasan protivnik i očigledno ga Izrael respektira, ali sam uvjeren da ga se ne boji. U slučaju rata Iran mora prijeći jug Iraka, može se provući kroz Al Qa’im i onda juriti prema jugozapadu Sirije. Iran ima rakete, ima ih i Izrael koji ima znatno jaču avijaciju. Nadalje, Izraelska mornarica može s lakoćom blokirati sve luke u Libanonu pa Iranci mogu jedino preko Latakije do Libanona tako da u slučaju većeg sukoba, Iran neće moći pomoći u kratkom roku… nadam se da je ovo što sam napisao dovoljno LOGIČNO 😉

Z.A.
Gost
Z.A.
1 godina prije

Saddam ovo sa tvoje strane jeste tebi LOGICNO a ja ti se nebi javljo da sam mislio kao ti.Nemam ja neku zamjerku na tvoj komentar ne iznosis cinjenice koje nisu realne ali daleko je to od stvarnog stanja u slucaju stvarnog sukoba.A sto se tice da su Arapi i Izraelci u prijasnjim sukobima po naoruzanju bili podjednaki to je daleko od istine uvijek je prevaga u naoruzanju i vrhunskoj tehnologiji bila na strani Izraela.Izdasno su od osnutka svoje drzave bili pomognuti od strane Zapadnjaka u svakom pogledu.U prvom sukobu Arapi na svojoj strani nisu imali nikoga tek poslije su im prodavali Sovjeti oruzije i neku vrstu vojne pomoci su dobijali od istih koja nije bila dostatna i adekvatna za suprostaviti se Izraelu.Znam i ja da Izrael ima svega vise od Hezbolaha ali sad po prvi put Hezbolah moze ugroziti sve vitalne vojne a i civilne ciljeve u Izraelu.Ti poredis Iran i Izrael po jacini a to je neuporedivo.Ti dajes prednost zemlji koja ne broji ni 8 miliona stanovnika i lezi na povrsini manjoj od 30000 kvadratnih kilometara sa Iranom koji ima 80milona stanovnika i povrsinu od preko 1600000kvadratnih kilometara.Tebe povodi sadasnja jacina i snaga Izraela koja je vise imaginarna nego realna i stvorena vjestacki tudjom pomoci, jeste imaju i atomsko naoruzanje.Sve sto oni posjeduju stvoreno je tudjom pomoci i odlukom da tako mora biti,a dugi niz godina taj isti koji je stvorio i pomagao Izraelu je kocio i onemogucavao razvoj Irana sto i danas cini.A sto mislis zasto je to tako?Ti izgleda nisi svijestan da Izrael bez pomoci Amerike nebi imao sta da trazi u sukobu sa ovom koalicijom koju predvodi Iran.Jedina sansa bi im bila da upotrijebe nuklearno naoruzanje i da uniste sve pa i sebe.A to da je Iranska avijacija slabija to je istina,dosta je zastarjela ali cu ti ja reci da je ona jos uvijek ucinkovita.Avioni se mogu upotrijebiti na mnogo drugih nacina a ne samo u izravnom sukobu jedan na jedan.Ja sam neki dan pisao da nije potrebno neko posebno raketno naoruzanje da bi se Izraelu nanijeli ozbiljni gubici.Donedavno su svjetske armije bile naoruzane VBR dometa do 20 km recimo tu spada Ruski sistem Grad ali danas imas sisteme dometa i do 300km recimo Americki sistem Himars.Ovo ti navodim samo iz razloga da se Izrael dosad nije suocio sa materijalnom gubicima na svojoj teritoriji koji bi ga usporili i oduzeli snagu . A sto se tice Arapa njih posljedice razaranja od strane izraela i SAD sa trabantima nije nikad mimoisla.Od Iraka do Libije sve je ravnato sa zemljom, i to ne samo u danasnje vrijeme to vec pocinje od doba Napoleona.Sta mislis ti imaju li ti ljudi pravo na zivot i imovinu kakvu imaju Jevreji u Izraelu?I ako imaju pravo onda u cemu je problem da zive kao psi. Recimo Palestinci zive u getu nemogu nigdje ni uci ni izaci a za to vrijeme slobodni ljudi lete turisticki na mjesec.Zar Palestina nije poput Dahaua ili Ausvica?Jevreji su jednom bili u govnima i docekali su svoju pravdu vjeruj mi ako hoces docekace ih i ovaj narod koji tiranise drzava Izrael.

Saddam
Gost
Saddam
1 godina prije

Bez obzira koji je izvor moći Izraela, ona je realna i opasna po njegove susjede. Izrael nakon 1973. ima agresivnu vojnu doktrinu koja ne poštuje nikoga i ništa – ako se osjete ugroženi, učinit će sve da obavještajno ili vojno napadnu onoga koga uzmu na zub. Mislim da odnos veličine i broja stanovnika između dva protivnika koji su udaljeni preko 1000 km ne igra posebnu ulogu – odnos je možda bio i nepovoljniji u sva četiri Arapsko – Izraelska rata. Iran je već 40 godina pod sankcijama i nije mu se lako razbacivati novcem kao Izraelu koji ima bogate sponzore i može si priuštiti razvoj sofisticiranog naoružanja ili ga kupiti s debelim popustom. Izrael je za svoje potrebe razvio sustav koji presreće rakete (Iron Dome), a koliko je precizan to je nemoguće znati (ovisno pita li se IDF ili netko drugi) – istina je, koliko bi to imalo koristi ako ga zaspu salvom raketa. Mislim da Arapi nisu bili u tolikoj mjeri inferiorni po pitanju kvalitete oružja posebno 1973. kad je Egipat doslovno slomio moć Izraelskog zrakoplovstva. Nažalost, Sirijci su zaglavili na Golanu, a Egipatska vojska se izmaknula ispod SAM kišobrana i to je početak kraja za Arape u Yom Kipurskom ratu mada je dobro krenuo po njih. Što se tiče Palestine, e to je valjda najžalosnija priča u cijelom metežu Bliskog Istoka – jednostavno su kao stoka nabijeni u ono malo zemlje i konstantno trpe teror kakav su doživjeli stanovnici zemalja koje je okupirao Treći Rajh. Zapadna Obala je ispresijecana židovskim naseljima i vojnim punktovima, podijeljena je u tri zone, a Pojas Gaze je najveći izbjeglički kamp na svijetu – i nikom ništa… kao što sam napisao, arapski svijet kao da je zaboravio korijen svih problema.

Z.A.
Gost
Z.A.
1 godina prije

Saddam necu puno ti vise truniti, ti imas svoje misljenje i pretpostavke i vidim da se znas snaci i istorijski ali tvoje izlaganje se temelji samo na osnovi dogadjanja bez imalo ulazenja u samu bit i srz zasto su neki dogadjaji i desavanja bas takvi.Mogao bih i ja tebi napisat isto tako kao sto ti pises o moci i snazi i realnosti i iznositi svoje teze do besvjesti.Sta se hvatas rata recimo 1973g. i inferiornosti.Arapa koju ja pominjem i sto je tacno a i danas su sve Arapske zemlje inferiorne pojedinacno u odnosu na Izrael.Covjece onog trenutka kad veliki brat Amerika pocne gubiti snagu tvoji puleni ce se urazumiti ili nestati.Veliki brat nije vise sto je bio polako ali sigurno ce otici u proslost kao i svi silnici prije njega.1973g. nije Egipat po snazi naoruzanja bio u rangu sa Izraelom mnogo je bio slabiji i taj put samo sto je imao bolje pripremljenu vojsku u odnosu na ranije sukobe i brojcano je bio jaci i propustio je i taj put zbog kukavicluka svojih oficira da nanese strahovit poraz Izraelu nije iskoristio prednost koju je imao i stekao na terenu.Egipat u tom sukobu je iznenadio Izrael upotrebom novih protiv avionskih raketa SAM i doslovce je razvalio Izraelsku avijaciju koja je u taj sukob usla sa bahatoscu ko da su posli u branje jagoda isto se je dogodilo i sa tenkovskim jedinicama Izraela gdje su upotrebljene protivtenkovske rakete mislim da se radilo o Maljutkama cijom upotrebom je naprosto raskomadana Izraelska tenkovska armada i poslije pocetnog uspijeha Egipcani su stali i nisu iskoristili prednost a to je bilo dovoljno da se Izraelci konsoliduju i dovuku pojacanja i sprijece poraz.Egipat je u tom ratu iznenadio Izrael jer su tada po prvi put upotrebljene nove PAR tipa SAM i protivoklopne rakete Maljutke za koje Izrael nije znao da postoje.A kad sam ti naveo usporedbu Irana i Izraela nemozes me prevariti da me nisi razumio,nisam mislio o vojnoj usporedbi nego o prirodnom bogatstvu tih zemalja sto je neusporedivo.Pomoc koju dobija Izrael nije nepresusna i zasniva se na otimacini i prevari cjelokupne planete,ali nista nije vijecno osim njega.Sjecam se a davno je to bilo kad je premijer Izraela bio Menahem Begin i koji je isao u SAD i skupljo pomoc za Izrael jer su bili u strasnoj dubiozi uzrokovanom neprestanim ratovanjem.A za arapski svijet da nezna korijen svojih problema grijesis. Arapi su jos uvijek nemocni i imaju izdajnicke lidere koji rade o glavi umeta(naroda).To je pravi problem Arapa nesloga koja nije uzrokovana samo gladju za vlascu nego se postice i iz vana i pokusavaju se spasiti pojedini tronovi pa se makar saradjivalo sa djavolom.Nebih vise … Imas pozdrav

Saddam
Gost
Saddam
1 godina prije

Po mom skromnom mišljenju mi nemamo bitno različita mišljenja, ali ja govorim na temelju onoga što znam i što se dogodilo. Da se stvari mogu promjeniti to je jasno, SAD više nije svjetski policajac i Izrael mu služi kao poluga provedbe svoje politike i interesa na tom prostoru. Jednom kad Iran razvije nuklearno oružje Izrael će biti u poziciji koja mu neće dozvoljavati ovakvo teroriziranje kad god im se sprdne . Ono što je meni najžalosnije da će u obračunu dva slona (Izrael i Iran) stradati trava Palestina koja nam doslovno nestaje pred očima…

Logican
Gost
Logican
1 godina prije

Otimao! I. Otima

Logican
Gost
Logican
1 godina prije

Lako je na civile iživlavati se u Palestini tako naoružan hamas je nikakva vojna sila to je jedna grupa slabo naoružana lako je izivljavati se sa njima i Tomi je neka sila Izrael koje se izivlava nad civilima. Tosve sto radi u Palestini to su zločini. Spominješ i otimanje i to se dešava uz ćutanje zapadnog demokratskog svijeta ( ako je demokratski za mene nije)

Teheranac
Gost
Teheranac
1 godina prije

BTW Iran je kao kraljevina na čelu s Muhammed Rezom Pahlavijem priznao Izrael, jer je sam iranski dvor bio američka marioneta i zašto se SAD okrenula protiv Iranaca nakon pobjede Islamske revolucije je djelimično i zbog toga što je došlo do povlačenja priznanja Izraela. Činjenica je da je tadašnji Iran bio američka Savezna država sa oko 200 hiljada američkog vojnog personela i službenika koji su radili u svim iranskim ministarstvima, dok je i SAVAK (iranska tajna služba) formirana pod patronatom američke CIA-e i izraelskog MOSAD-a. Toliko je činjenica direktno povezano za situaciju u regionu da je teško objasniti u nekoliko redaka …

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije

Teheranac, zaključujem da si veliki znalac o Iranu pa bih te zamolio nekoliko objašnjenja. Zašto Iran financira Hezbolah i zašto Iran želi uništiti Izrael? Drugo, da li je poslije SAVAKA, koji je bio stvarno brutalan, postojala neka nova slična služba i kakve su njezine metode bile, posebno prema pilotimay iz doba Pahlavija? Unaprijed hvala.

apolo
Gost
apolo
1 godina prije

A zasto Izrael, uvijek po pravilu puca na goloruk narod? Mozes li objasniti ?

Ad astra
Gost
Ad astra
1 godina prije

Hezbolah pa nenaoružan. To mi je malo čudno. Jedino ako si mislio na Hamas. Oni su jedna miroljubiva nenaoružana skupina koja se gandijevskim metodama bori za boljitak.

Saddam
Gost
Saddam
1 godina prije

Hezbolah je nastao kao zamjena za Amal, šijitsku miliciju koja se borila u ratu u Libanonu od 1975 do 1990. Nakon rata se uklopio u Libanonsku vojsku. Iran je nakon dolaska Homeinija “zamrzio” Izrael, ali ih to nije spriječilo da od tog mrskog neprijatelja nabavljaju djelove za Iranske F-4 Phantome. Nakon islamske revolucije dobar dio pilota je mučen, zatvaran i pobijen jer je šah posebno volio avijaciju pa su zaključili da su piloti neprijatelji revolucije. Budući ih je Irak napao potpuno nespremne, Iran mijenja odnos prema pilotima i šalje ih bojište.

Ad astra
Gost
Ad astra
1 godina prije

Saddam, krucijalno pitanje jezašto je Homeini zamrzio Izrael. Što je to u homeinijevom programu da mu Izrael toliko smeta?

Saddam
Gost
Saddam
1 godina prije

Negdje sam pročitao da je stvar u cionizmu kojeg islam smatra svojim prirodnim neprijateljem, da budem iskren ne znam točan izvor. Zvuči grozno, ali je istina – tko god se htio etablirati među Arapima (odnosno muslimanima) otvoreno bi stao na stranu PLO-a. Ta mržnja između Izraela i Irana nije bila toliko izražena dok se Iran nije uhvatio razvoja nuklearnog oružja. Sam Ariel Sharon je izjavio da bi Izrael uvijek trebao imati mogućnost uspostave boljih odnosa i da se kontakti s Iranom nikada ne bi smjeli u potpunosti prekinuti.

Ad astra
Gost
Ad astra
1 godina prije

Još jedno pitanje je vezano uz iranski nuklearni program. Zašto država bogata naftom I plinom ulaže u razvoj nuklearnog programa? Energije ima dosta, a neprijatelja nema ako si ga ne stvori. Možda netko zna odgovor, a možda se odgovor nalazi u Homeinijevom programu. Da li je netko čitao taj program?

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Ima puno drugih slika , pa i video, pogodka, tako, da može 13. pleme pričat šta hoče…. Hezbolah je pokazao, da sa njim nema šale, što posle svoje šlamastike u ratu 2006 13. pleme to dobro zna….Zanimljivo, je, da Press-TV kaže, da je bio u akciji ubijen zapovjednik severne divizije IDFa… Pojavila se čak i fotografija tog generala….. No to nije ni toliko bitno… Bitna je poruka Bibiju, šta se sprema, ako se prekorači granica….

siofviwenfvuweufvrweifvrwerwe
Gost
siofviwenfvuweufvrweifvrwerwe
1 godina prije

Prije svakog rata počinju plotuni topništva koje širi laži i obmanu. grosse okupiren filistinez se želi proširiti u trečoj dimenziji a ne samo dugoročnim planovima objavljenim davno…………..

mošimir
Gost
mošimir
1 godina prije

mogao bi se moša probudit ljut…..bolje ajte u skloništa

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Zapravo, žrtve su sporedna stvar. Nasrallah je rako i udario. Netanyahu je preko UNFIL-a “pristao” na prekid vatre. Mislim da je to dovoljno.

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Inače je vojnički veoma logično, da je Izrael poslao, dva helikoptera na mjesto pogodka, da evakuiše pogođene gumene lutkice, riskirajuči, da jim hezbolah skine ta dva helikoptera…. Mora, da su bile lutke od veoma važnog značaja, da se riskira, helikoptere, da se jih spasi….Dajte djeco, malo razmišljanja neče, da škodi…

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

“Lebanese reports: The Israeli army is still not seen anywhere on the Lebanon border, no armored vehicles, no soldiers seen anywhere”….. Vijest izpred 1 . sata…… Tako, da mogu oni bajke o gumenim lutkicama prodavat, djeci u vrtiči i svojim vjernicima i nikom drugom…

Nema
Gost
Nema
1 godina prije

ako neko moze da objasni sta je ovo sto se “ispaljuje” bijelo sa ovim dimom? sa cije strane dolazi? da li su ovo one fosforne bombe sta li?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Jesu, to Izrael gađa brda južnog Libanona…

Z.A.
Gost
Z.A.
1 godina prije

Izrael je jak i jaci po naoruzanju i ima Ameriku iza sebe i njene satelite, po mnogim a misljenja sam da se radi o 98% ,onih koji misle da ce Izrael pobijediti ako dodje do vojnog sukoba. A dali ce biti tako iako su svi aduti osim jednog u rukama Izraela ? Po meni Izrael nikad u svojoj kratkoj istoriji od osnutka na tlu Palestine nije bio ugrozeniji nego sad. Izrael je u ne tako davno proslim vremenima vodio rat sa Arapskim drzavama koje su imale kakve takve organizovane armije i uvijek je uspijevao izaci kao pobjednik.Koalicija arapskih zemalja koje su se sukobljavale sa Izraelom nikad nisu imale organizovane armije u smislu uvjezbanosti, opreme naoruzanjem, kordinacije i mnogih drugih faktora koji su bitni za dobijanje rata. Jedinstvo u tim koalicijama je slabo ili nikako funkcionisalo a i mnogo je bilo izdaje sto je uveliko pomagalo Izraelu da se na jedan brutalan nacin obracuna sa svojim protivnicima. Sunitske drzave jednostavno nisu bile dorasle datom momentu u suceljavanju sa Izraelom radi svoje nesloge i nesposobnosti a da se i primjetiti da i danas u sadasnjem vremenu situacija nije bolja. Danasnji protivnik Izraela Hezbolah je sasvim nesto drugo u odnosu na prijasnje protivnike.Izrael preko puta sebe ima izuzetno motivisane ratnike koji se nece libit i zivot dati za njihovu kako to oni nazivaju pravednu misiju.Vremena a i same taktike i naoruzanja su se promjenila sto bas neide u prilog Izraelu.Izrael je vojno nikad jaci ali nikad nije imao u samom svom dvoristu ovakvu silu za protivnika, koji za sigurno ima i dobru logistiku, po meni nikad bolju.Nikad Arapske drzave koje su vodile rat protiv Izraela nisu bile u mogucnosti da ugroze Izrael na njegovoj teritoriji.Blizina Izraela i Hezbolaha je ko da se radi o Sijamskim blizancima, a to je katastrofa za Izrael ko se razumije u ratovanje.Sam Izrael navodi da Hezbolah raspolaze sa impozantnim raketnim potencijalom od 150000 projektila i nemislim da je ovo floskula Izraela, jer da je tako davno bi Hezbolah bio napadnut pod laznim izgovorom. Hezbolah je organizacija koja je vrhunski ustrojena gdje ne dolazi u obzir do izdaje organizacije i do surovanja sa inostranim faktorima radi sitnog dobitka,dok mozemo vidjeti primjer drugih partija u islamskom svijetu koje su spremne na saradnju i sa svojim neprijateljima i gdje se vidi veoma visok nivo korupcije i kolabriranja.Ovaj napad Hezbolaha kao cin osvete nije potez ocajnika kao sto se stice utisak kad je Hamas u pitanju.A ako dodje do rata Izrael i ako pobjedi to ce po njega biti katastrofa, ovde se neradi da ce preko puta sebe Izrael imati slabi Hamas vec dobro obucenu i organiziranu vojsku koja se je rodila i prekalila u Siriji sto nije bio slucaj 2006 ali i tada su nanijeli zestoke udarce i neprihvatljive gubitke Izraelu. Samo kad se pogleda raketni potencijal Hezbolaha koji sigurno nije imao 2006 je zbilja zabrinjavajuce za Izrael. Da bi Izrael stavio Libanon u izolaciju moro bi upasti na teritorij Sirije a to bi bila objava rata i naspram sebe bi imao izuzetno jaku koaliciju i pored svoje snage nisam ubijedjen da bi tim potezom ostvario dobit.A i ovaj napad Hezbolaha na IDF snage je poruka Izraelu i SAD da ucjenom Palestinaca na sramotan sporazum koji nista dobrog ne donosi Palestini je sporazum bez utemeljenja. I da nametanje sporazuma koji odgovara jednoj strani na ustrb druge strane nece ici.Nece ici ni oduzimanje teritorije Sirije i ovo je poruka da su ta vremena prosla.Iran nije globalna sila ali jeste regionalna i u slucaju Palestine njih niko nepita za misljenje a to je pogresno jer zna se stav Irana po ovom pitanju i zanemarit interese Irana sigurno nece donijeti dobro akterima koji agendu o Palestini pokusavaju sto brze progurat i legalizovati je kao trajnu medjunarodno priznatu kategoriju znajuci da sa protokom vremena ce se sadasnja situacija promjeniti i nece se moci oduzeti pravo Palestinaca na drzavu ali u realnim okvirima a ne rijesenja koja su nametnuta silom i uzurpacijom. I dok je god Hezbolaha Izrael vise nece mirno spavat.Dali pretjerujem u slucaju Hezbolaha misljenja sam da ne jer iz dogadjaja na terenu vidim da sasvim drugacija je retorika samog Izraela a i SAD kad je u pitanju Hezbolah ili kad je u pitanju PLO i Hamas.Dojma sam da se prema Hezbolahu odnose sa vise obazrivosti nego prema Palestinskim pokretima jer je Hezbolah neovisan.Zato sam misljenja da Hezbolah je moguce izgubi bitku jednu,dvije… ali rat nikako do onoga momenta sto se zove pravedni mir i sloboda da sam svoj na svome.

Max
Member
Max
1 godina prije

Svaka čast kolega lijepo ste to sročili i točno.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

BBC dopisnik za Iran video napada na izraelske trupe: https://twitter.com/alihashem_tv/status/1168547549923422208 Naravno YT je ugasio račun Al-Manara kojije objavio više snimaka

Joža
Gost
Joža
1 godina prije

Čekaj, to je avto na baterije ili ga lutka vozi?

Max
Member
Max
1 godina prije

Očito su posrijedi pomno obavještajjno i izviđaćki planirane akcije sa svim strateškim elementima koje planira svaka moderna vojska.

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije

Čitam komentare i zaključujem da se većina bavi jednostavnim objašnjenjima sukoba Hezbolaha i Izraela. Htio bih pitati, ako netko zna, koji je razlog netrpeljivosti između Hezbolaha i Izraela? Zašto Iran podupire Hezbolah?

valentin
Gost
valentin
1 godina prije

Prije Epsteina: Zwi Migdal bio je židovski sindikat organiziranog kriminala koji je trgovao ženama i djecom radi seksualnog ropstva
Jeffrey Epstein, Zwi MigdalPriča o Jeffreyju Epsteinu izgubila je misteriju jer sve više i više komentatora dopušta sebi da izraze misao da je velika mogućnost da je Epstein povezan s zločinačkim sindikatom povezanim s cionističkom političkom organizacijom ili Izraelom i / ili barem nekolicinom kompromitiranih obavještajne agencije. Whitney Web i drugi stvorili su vrhunske studije mogućih scenarija, umjesto toga želio bih napasti temu iz kulturne perspektive. Epstein nije prvi židovski seksualni krijumčar. Izgleda da je dobro vrijeme da se osvrnemo na Zwi Migdal, židovski sindikat za globalni kriminal koji je djelovao prije jednog stoljeća, a kao seksualne robove prodao je desetke tisuća židovskih žena i mlađih djevojaka. Prema suvremenoj židovskoj spisateljici Giulia MorpurgoZwi Migdal je pretvorio Argentinu, “u noćnu moru prostitucije i iskorištavanja”.

Tijekom prva tri desetljeća 20. stoljeća Argentina je bila bogata zemlja. Porasla je Kanada i Australija po broju stanovnika, ukupnog dohotka i dohotka po glavi stanovnika. Neposredno prije prvog svjetskog rata Argentina je bila 10. bogata država po glavi stanovnika. Kad je Argentina bila bogata zemlja, velike dijelove njezine ekonomije, kulture i politike kontrolirali su sindikalni sindikati, a posebno židovski aparat za organizirani kriminal nazvan ‘Zwi Migdal.’

2009. godine Međunarodna židovska koalicija protiv seksualnog zlostavljanja / napada (JCACA) objavila je opsežan članak o Zwi Migdalu pod nazivom Razumijevanje društva Zwi Migdal koji ću opširno citirati.

, bila je udruga židovskih mafijaša koji su bili uključeni u “seksualno iskorištavanje židovskih žena i djece, koje je djelovalo na globalnoj razini.” Navodno je Zwi Migdal izvorno odabrao prilično nevino zvučno ime: “Varšavsko židovsko društvo za uzajamnu pomoć.” Doista zvuči gotovo nevina, humano i dobrotvorno kao “Liga protiv klevete”, “Židovi protiv raka dojke”, ili čak “Židovski glas za mir”, ali varšavsko Židovsko društvo za uzajamnu pomoć uopće nije bilo nevino. To je prisililo hiljade žena i djevojčica da postanu seksualne robinje i uništilo im život.

7. svibnja 1906. židovski sindikat morao je promijeniti naslov nakon što je poljski veleposlanik u Argentini podnio službenu žalbu argentinskim vlastima u vezi s korištenjem naziva ‘Varšava’. Jasno je da poljska vlada nije htjela biti povezana s sindikatom židovskih zločina. U tom bi redu bilo prikladno pitati koliko će vremena trebati prije nego što američka vlada i njeni političari inzistiraju da AIPAC ispusti svoje prvo ‘A’ ili prije nego što je Neocon Project of the New American Centre naređen da maknu Amerikance sa svojih titula.

“Zwi Migdal na jidišu znači” snažna moć “, a počaštio je i Zvi Migdala, poznatog kao Luis Migdal, jedan od osnivača zločinačke organizacije.”

Organizacija Zwi Migdal djelovala je od 1860. do 1939. godine. U svom je vrhuncu, nakon Prvog svjetskog rata, imala samo četiri stotine članova u Argentini. Njegov godišnji promet iznosio je pedeset milijuna dolara početkom 1900-ih.

Za razliku od Epsteina i Maxwella koji su navodno regrutovali ne-židovske maloljetne žene, Zwi Migdal se specijalizirao za trgovinu židovskim ženama. “Većina otetih židovskih žena i djece odvedena je iz osiromašenih štelica (malih židovskih gradova) i dovedena u Buenos Aires.”

Nedavno objavljeni dokumenti vezani za aferu Jeffrey Epstein sugeriraju da su Epstein i Maxwell trebali biti optuženi za trgovinu seksom djece i kao navodni nositelj maloljetnih djevojčica. Čini se da u židovskom svijetu ništa od toga nije stvarno novo: “Društvo Zwi Migdal namamljivalo je pristojne djevojke i mlade žene iz Europe na mnogo inventivnih i varljivih načina.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
54
0
()
x