Kao što je i obećao, Hezbollah je napao izraelske snage na njihovom teritoriju

Benjamin Netanjahu - Sayed Hassan Nasrallah
53 komentara

Kao što je prošli tjedan obećao glavni tajnik Hezbolaha Sayed Hassan Nasrallah, libanonski pokret otpora je napao izraelsko vojno vozilo koje se jučer kretalo u blizini naselja Avivom.

Iako izraelski režim to ne potvrđuje, Hezbollah navodi kako je u pogođeno vozilu stradalo i ranjeno više vojnika. Objavljena je i fotografija vozila neposredno prije pogotka protutenkovskim projektilom Hezbollaha.

terensko vozilo
FOTO: Izraelsko vojno vozilo na granici s Libanonom s lutkama umjesto posade

Napad libanonskog pokreta otpora prvi je takve vrste protiv Izraela od rata 2006. godine. Prije nego je najavio obustavljanje vojnih aktivnosti, Izrael je reagirao granatiranjem polja i farmi u blizini libanonskih sela Maroun al-Ras, Yaroun i Aitaroun.

Napad Hezbollaha bio je obećani odgovor na izraelski napad južno od sirijskog glavnog grada Damaska u kojem su ubijena dvojica članova Hezbollaha. Trenutno izraelski doseljenici s nestrpljenjem čekaju ispunjenje još jednog obećanja Hezbollaha o odmazdi, koje je uslijedilo nakon napada izraelskih bespilotnih zrakoplova 25. kolovoza na libanonsku prijestolnicu Bejrut.

S obzirom na to da je Izrael najavio prestanak razmjene vatre, čini se da više pretjerano voljnan eskalirati napetosti, unatoč ranijim upozorenjima Netanyahua o „razornom ratu“. Čini se da je Hezbollahov odgovor na izraelsku agresiju bio pravovremen i proračunat.

Hezbollah kaže da je gađao izraelsko vojno vozilo u blizini granice s Izraelom, ubivši i ranivši sve vojnike u vozilu.

Prema libanonskoj skupini otpora, operaciju su u nedjelju izvele dvije borbene skupine, koje su ciljale na dva izraelska vozila. Jedno od vozila izbjeglo je vatru libanonskih boraca, ali drugo je potpuno uništeno.

“Borci Hezbollaha uništili su vojno vozilo na putu do kasarne Avivim, na sjeveru Izraela, ubijajući i ranivši one unutra”, navodi se u priopćenju skupine u izjavi koju je prenijela libanonska televizija Al Mayadeen.

Nakon napada u nedjelju, izraelski vojni izvori potvrdili su da je na granici s protutenkovskim raketama gađano njihovo vojno vozilo.

Izraelski vojni izvori tvrdili su da je iz Libana ispaljeno nekoliko protutenkovskih projektila, a izraelske snage su reagirale na vatru, javio je Reuters.

“Brojni protutenkovski projektili ispaljeni su iz Libanona prema izraelskoj vojnoj bazi i vojnim vozilima”, kaže se u priopćenju izraelske vojske.

“Potvrđeni su brojni pogotci. Izraelska vojska je reagirala otvaranjem vatre prema izvoru napada i ciljevima u južnom Libanonu”, dodaju snage izraelskog režima.

Nakon početnih izvještaja o vatri otvorenoj iz Libanona, glasnogovornik izraelske vojske je pozvao ljude na tom području, koji žive unutar četiri kilometra od libanonske granice, da ostanu kod kuće i pripreme skloništa, izvijestio je AFP.

Prema libanonskoj televiziji Al-Manar, izraelske snage su ispalile nekoliko granata na pogranično selo Maroun al-Ras u južnom Libanonu, a kanal je uživo prenosio razmjenu vatre i napadnuta sela, prikazujući gust dim koji se dizao iz sela u blizini granice sa sjevernim izraelskim područjima. Dodalo se i da izraelski ratni avioni izvode prelete iznad libanonskih sela.

Libanonska vojska javlja da su snage cionističkog režima tijekom eskalacije u nedjelju na južni Libanon ispalile 40 raketa. Al-Manar je također izvijestio da izraelska vojska, kao odgovor na napad Hezbollaha, za napad na južni Libanon koristi fosfornu municiju.

Al-Manar je također citirao izraelsku vojsku i izvijestio o više udaraca na vojnu bazu protutenkovskim projektilima ispaljenim iz Libanona, napominjući da su helikopteri prenosili žrtve u bolnicu Zif.

Izraelski mediji izvijestili su o širenju straha i panike među cionističkim doseljenicima na sjevernom dijelu Izraela, a izraelsko vojno zapovjedništvo je svima naložilo da ostanu u svojim kućama i otvore svoja skloništa u slučaju bombardiranja.

U međuvremenu je libanonski premijer Saad Hariri rekao da je zvao američkog državnog tajnika Mikea Pompea i Emmanuela Bonnea, savjetnika za vanjsku politiku francuskog predsjednika, razgovarajući s njima o najnovijim događajima na granici s Izraelom.

Haririjev ured rekao je da je “tražio od Sjedinjenih Država i Francuske da interveniraju, usprkos događajima na južnoj granici”.

Obavještajni odjel izraelske vojske navodno je zabranio otkrivanje bilo kakvih detalja o napadu Hezbollaha. Izraelski mediji su, međutim, objavili da su u incidentu ranjena četiri izraelska vojnika.

U vezi s eskalacijom, čelnik privremenih snaga Ujedinjenih naroda u Libanonu (UNIFIL) pozvao je na “maksimalnu suzdržanost”.

Andrea Tenenti, glasnogovornik UNIFIL-a, rekao je da “UNIFIL nadzire paljbu preko Plave crte između Libanona i Izraela”, citirao ga je AFP.

Glasnogovornik je dodao da je šef UNIFIL-a, general bojnik Stefano Del Col, stalno u kontaktu sa strankama, pozivajući na maksimalnu uzdržanost i zatražio je da se prekinu sve vojne aktivnosti”.

Nekoliko sati poslije, izraelska vojska je izjavila da je došlo do borbi s Hezbollahom duž libanonske granice, tvrdeći da napad nije uzrokovao žrtve među izraelskim snagama.

“Hezbollah je izvršio napad, međutim nije uspio uzrokovati žrtve”, rekao je glasnogovornik izraelske vojske, dodavši da je “strateška situacija još uvijek napeta, a izraelska vojska je do daljnjega u povišenom stupnju pripravnosti”.

Tel Aviv iza napada Hezbollaha vidi Iran

Zamjenik glavnog tajnika Hezbollaha, šeik Naim Qassem, rekao je da su raniji napadi Izraela na Libanon  primorali UNFIL na “nova pravila sudjelovanja”, jer su snage cionističkog režima prekršile rezoluciju Ujedinjenih naroda.

Naim Qassem
Naim Qassem

Visoki iranski sigurnosni dužnosnik pohvalio je Hezbollahovo ispaljivanje protutenkovskih raketa iz Libanona na izraelske snage u nedjelju.

Ali Shamkhani, sekretar iranskog Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost, rekao je da napad pokazuje spremnost Teherana i njegovih saveznika da se suprotstave Izraelu, Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima u regiji, prenosi iranska agencija Mehr.

Times of Israel tvrdi kako nijedan Izraelac nije ozlijeđen u napadu na vojno vozilo i vojnu bazu na sjeveru Izraela. Kao odgovor, izraelske snage su priopćile da su ispalile oko 100 granata na ciljeve Hezbollaha u Libanonu.

Šeik Naim Qassem, zamjenik glavnog tajnika Hezbollaha, pohvalio se nakon nedjeljne protutenkovske raketne vatre da će Izrael biti odvraćen od budućih napada.

„Hezbollah je uspio dokazati ravnotežu snaga i prisilit će Izrael na nova pravila angažmana. Hezbollah želi zadržati svoje pravo na odvraćanje i revidirati stara pravila”, izjavio je Naim Qassem za novine Ynet.

U međuvremenu su mirovne snage UN-a u Libanonu osudile napad Hezbollaha, tvrde izraelski izvori, iako je general Stefano Del Col u izjavi pozivao obje strane na suzdržanost i da se poštuje rezolucija kojom je okončan Drugi libanonski rat između Izraela i Hezbollaha.

“Moramo održavati sigurnost uz Plavu liniju i biti maksimalno suzdržani”, dodao je Del Col, govoreći o „razgraničenju“ između Izraela i Libanona.

Zapovjednik UNIFIL-a je rekao da se nakon incidenta na granicu vratio mir i da ga poštuju obje strane, koje su ga uvjerile da su prema Rezoluciji 1701 posvećene sprječavanju obnove nasilja.

Hezbollah je dobio ovu bitku – Kako će reagirati „uvrijeđeni“ Netanyahu?

U zaključku, čini se da su izvješća Hezbollaha o gubicima na izraelskoj strani ipak vjerodostojnija. Izraelska vojska je mogla bolje sakriti svoje vojnike duž libanonsko-izraelske granice. Hezbollah je pobijedio izraelsku vojsku takoreći bez ispaljenog hica, prisiljavajući vojsku cionističkog režima da nestane i iza sebe ostavi svoja vojna vozila.

Napad je proveden kako bi Hezbollah osvetio ubojstvo svoja dva pripadnika u nedavnom napadu u Siriji, za slanje bespilotnih letjelica u južno predgrađe Bejruta i za napad na palestinskog vojnog časnika u dolini Bekaa.

Uz granicu s Libanonom, od obalnog grada Naqoura do okupiranih libanonskih farmi Shebaa, na potezu od oko 60 kilometara, Hezbollah na dlanu ima izraelske vojne ciljeve, ali mu je teško pronaći ijednog vojnika. To znači da bi Hezbollah bio dužan ciljati nevidljive objekte u unutrašnjosti neprijateljskog teritorija. Popis ciljeva Hezbollaha je bogat, a odabir izraelskog cilja neće biti  težak posao.

Hezbollah se ne žuri da zatvori račun s Netanyahuom, a udaranje udaljenih meta bi otkrilo Hezbollahove sposobnosti, piše Elijah J. Magnier.

U Hezbollahu su pravilno procijenili da je svoj specijalni arsenal bolje zadržati neotkrivenim, za ozbiljnije i šire vojno suočavanje. Stoga Hezbollah u ovoj fazi pribjegava korištenju laserskih projektila, snajpera, kamufliranih municija ili preciznih raketa i dronova samoubojica, čime u trenutku grupiranja može nanijeti velike žrtve izraelskoj vojsci.

Prvi put nakon 2006. je protekao cijeli tjedan bez ikakvih povreda „primirja“ s izraelskog teritorija. Broj tih kršenja iznosio je do pet tjedno ili oko 167 mjesečno, čime se redovito kršila Rezolucija UN-a 1701. Izrael nastavlja kršiti libanonski zračni prostor svaki dan, i to desetine puta dnevno.

Hezbollah je ipak uspio u svom psihološkom ratu, što potvrđuje i izraelski tisak. Naravno, Izraelci pažljivo prate svako kretanje na granici, bilo kakve podatke iz otvorenih izvora ili bilo koji obavještajni materijal koji bi mu pomogao spriječiti napad.

Međutim, teorija da je “Izrael nepobjediva vojska” je sada okončana i  zauvijek ju je demantirala prijetnja glavnog tajnika Hezbollaha Hassana Nasrallaha.

Izraelska vojska je sada u visokoj pripravnosti, otkazala je odmor za veliki broju borbenih jedinica, te zamolila doseljenike da ne prilaze nikakvim poljima blizu granice. Zapovjednik sjevernog fronta Izraela, general Amir Baram, odbio je zahtjev doseljenika za otvaranjem skloništa kako se ne bi još više nervirao dok čeka smrtonosni odgovor Hezbollaha.

„Prvi put se čini da bi izraelski vojnici uz granicu bili više nego zadovoljni da sve ostane na stradanju trojice ili četvorice njihovih kolega, jer bi to značilo da smrt nije pokucala na njihova vrata. Izraelski vojnici bi pustili uzdah olakšanja i vratili se svom svakodnevnom poslu, uz još veći mir nakon što je napad Hezbollaha završen“, zaključuje Elijah J. Magnier.

Zapravo, ovaj smo scenarij i predvidjeli u prošloj analizi u kojoj smo obradili nedavne napade izraelskog režima na proiranske ciljeve u Iraku, Siriji i Libanonu. Posjetimo, Netanyahu je spreman žrtvovati nekoliko vojnika kako bi se predstavio kao ratni vođa i veliki zaštitnik židovskog naroda u neprijateljskom arapskom okruženju, ali je dobro svjestan da ovo nisu vremena Yom-Kipurrskog rata i da bi veća provokacija bila pogubna možda i za opstanak židovske države.

I iz izraelskih vojnih i političkih izjava se čini da vjetrovi rata nisu tako snažni. Isto tako, nijedna strana ne želi šire sukobe. No, ipak ostaje otvorena mogućnost da Benjamin Netanyahu Izrael gurne u rat. Izrael se neće moći dugo skrivati iza barikada i izraelske snage neće moći dugo ostati u svojim skrovištima. Vrijeme pritišće, ali ne i Netanyahua koji zna da mu je psihološki rat nanio štetu, usprkos tome što se javno hvalio postignućima u Siriji i Iraku. Međutim, nikako se ne može pohvaliti uspješnim napadima na Libanon ili Hezbollah, jer je već izgubio prvu bitku.

Izrael je probudio šiitskog diva u ratu 1982. kada je napao Libanon i 1992. godine, kada ubojstvom Sayeda Abbasa Al-Moussavija doveo Sayeda Nasrallaha na čelo Hezbollaha. Izrael očito još jednom ništa nije naučio iz povijesti i iz svojih prethodnih pogrešaka.

VIDEO: Prekogranično granatiranje južnog Libanona od strane izraelske vojske

Povezani članak:

N.Babić: Velika ratna avantura Netanjahua protiv Irana i njegovih saveznika u regiji

Hezbollah
Pretplatiti se
Obavijesti o
53 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Pogibeljni Mobitel
4 godine prije

Ove prve fotke su fotke napravljene od strane IDF u kojima su lutke koje služe kao mamci, nije to to vozilo..

Ante
4 godine prije

Novina Al-Masdar News objavile si članak sa istom slikom, ali u članku se navodi da vozilo sa slike je samo Izraelski mamac. Zapravo vozilo sa slike je od napuhane gume koji bi trebao kako se navodi od strane Hezbolaha zavarati Hezolah da pomisli da je to pravo vozilo. Ali Hezbolah je naveo, kako piše Al- Masdar, da Hezbolah ima na terenu dovoljno špijuna koji znaju da su to samo vozila mamci od gume. Tako da slika iz članka nije mogla biti nikako snimljena trenutka prije uništenja vozila izraelske vojske.

Zvrk
4 godine prije

Nema šanse da bi ovo itko preživio. A opet Izraelci standardno poriču žrtve. To bi ipak nagovijestilo da se boje daljnje eskalacije jer sa priznanjem žrtava značilo bi otvoreni rat. Kruže priče da je jedna od žrtava visokopozicionirani časnik IDF-a.

Nema
4 godine prije

Pa nije hezbolah kao oni paksulisci iz saudijske arabije. I kao oni sto kazu iz sunitskih vecina da je ovo predstava izmedju hezbolaha i izraela. Vidi se ko je pravi pokret otpora. Rokaju se stslno. Dok ove sunitske drzave nered prave u drugim drzavama i podrzavaju teroriste

alterego
4 godine prije

lazu svi o zrtvama. tek s odmakom vremena se ptiznaju zrtve.

Saddam
4 godine prije

Hezbolah je pogodio vozilo…. i sad se IDF smrznuo od straha, a bojim se da je situacija daaaaleko gora. Ako pogledate što se piše u Izraelu (imaju more portala na engleskom) dobar dio portala je otpisao Bibija i čekaju Gantza koji je obećao, ako dobije izbore , finalni obračun i ako treba, okupaciju Gaze i Libanona. Židovi stalno naglašavaju da ovo nije 2006 i da će ovaj put biti fokusirani na uništenje Hamasa i Hezbolaha, Svakim danom čekanja Hamas i Hezbolah postaju sve jači, a Iran im je doslovno ušao u dvorište. IDF više nema jednu nego tri fronte koje će se aktivirati: jug Libanona, jug Sirije i Pojas Gaze (Zapadna Obala je u rukama PLO-a koji se ne može odlučiti koga više mrzi, IDF ili Hamas). Izrael se sprema za rat i svjestan je da ovo nije 1982 i da ih čeka puno jači protivnik. Nisu Żidovi prepustili par… Čitaj više »

Trubadur
4 godine prije

Ima puno drugih slika , pa i video, pogodka, tako, da može 13. pleme pričat šta hoče…. Hezbolah je pokazao, da sa njim nema šale, što posle svoje šlamastike u ratu 2006 13. pleme to dobro zna….Zanimljivo, je, da Press-TV kaže, da je bio u akciji ubijen zapovjednik severne divizije IDFa… Pojavila se čak i fotografija tog generala….. No to nije ni toliko bitno… Bitna je poruka Bibiju, šta se sprema, ako se prekorači granica….

siofviwenfvuweufvrweifvrwerwe
4 godine prije

Prije svakog rata počinju plotuni topništva koje širi laži i obmanu. grosse okupiren filistinez se želi proširiti u trečoj dimenziji a ne samo dugoročnim planovima objavljenim davno…………..

mošimir
4 godine prije

mogao bi se moša probudit ljut…..bolje ajte u skloništa

Laki Topalović
4 godine prije

Zapravo, žrtve su sporedna stvar. Nasrallah je rako i udario. Netanyahu je preko UNFIL-a “pristao” na prekid vatre. Mislim da je to dovoljno.

Trubadur
4 godine prije

Inače je vojnički veoma logično, da je Izrael poslao, dva helikoptera na mjesto pogodka, da evakuiše pogođene gumene lutkice, riskirajuči, da jim hezbolah skine ta dva helikoptera…. Mora, da su bile lutke od veoma važnog značaja, da se riskira, helikoptere, da se jih spasi….Dajte djeco, malo razmišljanja neče, da škodi…

Trubadur
4 godine prije

“Lebanese reports: The Israeli army is still not seen anywhere on the Lebanon border, no armored vehicles, no soldiers seen anywhere”….. Vijest izpred 1 . sata…… Tako, da mogu oni bajke o gumenim lutkicama prodavat, djeci u vrtiči i svojim vjernicima i nikom drugom…

Nema
4 godine prije

ako neko moze da objasni sta je ovo sto se “ispaljuje” bijelo sa ovim dimom? sa cije strane dolazi? da li su ovo one fosforne bombe sta li?

Z.A.
4 godine prije

Izrael je jak i jaci po naoruzanju i ima Ameriku iza sebe i njene satelite, po mnogim a misljenja sam da se radi o 98% ,onih koji misle da ce Izrael pobijediti ako dodje do vojnog sukoba. A dali ce biti tako iako su svi aduti osim jednog u rukama Izraela ? Po meni Izrael nikad u svojoj kratkoj istoriji od osnutka na tlu Palestine nije bio ugrozeniji nego sad. Izrael je u ne tako davno proslim vremenima vodio rat sa Arapskim drzavama koje su imale kakve takve organizovane armije i uvijek je uspijevao izaci kao pobjednik.Koalicija arapskih zemalja koje su se sukobljavale sa Izraelom nikad nisu imale organizovane armije u smislu uvjezbanosti, opreme naoruzanjem, kordinacije i mnogih drugih faktora koji su bitni za dobijanje rata. Jedinstvo u tim koalicijama je slabo ili nikako funkcionisalo a i mnogo je bilo izdaje sto je uveliko pomagalo Izraelu da se na jedan… Čitaj više »

Laki Topalović
4 godine prije

BBC dopisnik za Iran video napada na izraelske trupe: https://twitter.com/alihashem_tv/status/1168547549923422208 Naravno YT je ugasio račun Al-Manara kojije objavio više snimaka

Max
4 godine prije

Očito su posrijedi pomno obavještajjno i izviđaćki planirane akcije sa svim strateškim elementima koje planira svaka moderna vojska.

ad astra
4 godine prije

Čitam komentare i zaključujem da se većina bavi jednostavnim objašnjenjima sukoba Hezbolaha i Izraela. Htio bih pitati, ako netko zna, koji je razlog netrpeljivosti između Hezbolaha i Izraela? Zašto Iran podupire Hezbolah?

valentin
4 godine prije

Prije Epsteina: Zwi Migdal bio je židovski sindikat organiziranog kriminala koji je trgovao ženama i djecom radi seksualnog ropstva Jeffrey Epstein, Zwi MigdalPriča o Jeffreyju Epsteinu izgubila je misteriju jer sve više i više komentatora dopušta sebi da izraze misao da je velika mogućnost da je Epstein povezan s zločinačkim sindikatom povezanim s cionističkom političkom organizacijom ili Izraelom i / ili barem nekolicinom kompromitiranih obavještajne agencije. Whitney Web i drugi stvorili su vrhunske studije mogućih scenarija, umjesto toga želio bih napasti temu iz kulturne perspektive. Epstein nije prvi židovski seksualni krijumčar. Izgleda da je dobro vrijeme da se osvrnemo na Zwi Migdal, židovski sindikat za globalni kriminal koji je djelovao prije jednog stoljeća, a kao seksualne robove prodao je desetke tisuća židovskih žena i mlađih djevojaka. Prema suvremenoj židovskoj spisateljici Giulia MorpurgoZwi Migdal je pretvorio Argentinu, “u noćnu moru prostitucije i iskorištavanja”. Tijekom prva tri desetljeća 20. stoljeća Argentina je… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI